Chicko: 110 Kč za účinný preparát na krupici (exit). Mne krupice potkala jen jednou a byla zlikvidována do 4 dnů právě tímto přípravkem a od té doby se už neobjevila...
Myslím si, že není nevhodné udělat tak trochu reklamu něčemu, co může přinést i druhým užitek...
Před časem jsem se skepticky vyjádřil k eSHa EXITu, který tady - tehdy pro mne dost nekriticky - propagoval jistý Zdenek, resp. Zdenek.a ...
Tehdy jsem si dal předsevzetí, že až "to" někdy přijde, zkusím k léčbě kožovce použít zmíněný prostředek. Ta situace nastala. Vím, že je předčasné dělat definitivní závěry, ale dílčí rekapitulaci si dovolím.
V pátek 19.10. jsem zjistil na dvou z pěti neonek (Paracheirodon innesi) několik okem viditelných jedinců tohoto parazita.
Domnívám se, že propuknutí nemoci bylo v přímé souvislosti s invazí sinic (stresor), která započala v průběhu soboty a neděle (13. a 14.10.).
Ještě v den zpozorování kožovce na rybkách jsem zahájil léčbu eSHA EXITem v dávkování doporučeném výrobcem. Přestože výrobce ujišťuje, že není nutné (m.j.) zvyšovat teplotu, tuto jsem zvýšil ze standardních 23 na 25 st.C s cílem urychlit vývoj parazita. Filtraci, osvětlení a mírné sycení CO2 jsem ponechal beze změn.
V průběhu celé léčby jsem nárůst napadení parazitem pozoroval pouze druhý den po zahájení léčby, (všech 5 neonek bylo různě intenzivně napadeno). Od neděle sleduji už jen jeho ubývání, a to tak, že včera už jen jedna z rybek měla okem viditelného pouze jednoho jedince, přichyceného na řitní ploutvi. Dnes jsem aplikoval poslední dávku léčiva; rybky jsou viditelně v dobré kondici, "čisté", bez okem zjistitelného přisátého parazita.
Na rostlinách, (Didiplis diandra, Eleocharis parvulus, Glossostigma elatinoides, Hemianthus micranthemoides, Heteranthera zosterifolia, Ludwigia inclinata, Microsorium pteropus, Rotala rotundafolia), v současné době nepozoruji žádné viditelné negativní změny, samozřejmě s výjimkou těch zaviněných sinicí.
Spolu s neonkami je v nádržce krunýřovec jednopruhý (Otocinclus affinis) a několik krevetek (Neocaridina heteropoda). Tito přestáli pětidenní léčbu eSHa EXITem bez viditelných potíží...
Nemohu samozřejmě vyloučit, že chemikálie obsažené v tomto prostředku mohou poškozovat vnitřní orgány živočichů nebo rostlin; není ani v mých silách v budoucnu zjistit, zda k něčemu podobnému došlo či nikoli, ale v současné době mohu shrnout - eSHa EXIT funguje tak, jak jsem popsal.
Na závěr bych chtěl zdůraznit, že jedna pozitivní zkušenost mi nedává důvod k nadměrnému optimismu. Zvlášť s ohledem na skutečnost, že existují různě odolné kmeny tohoto parazita a v mém případě mohlo jít o kmen velmi citlivý na uvedené či jakékoli jiné léčivo. Úspěšnost při použití v dalších případech léčby kožovcovitosti napoví víc.
Zatím - velká spokojenost!