Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 56 Přejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 15:05 Jitka – Re: Designer
a co se stane když se spletu s diagnozou a přelečim akvárko jinýma lékama než jaké by potřebovalo? Uškodim ostatnim rybám? Ty přícucníky mám už krásný velký a nechtěla bych o ně přijít. Je lepší když koupim nového bojovníka (kdyby tento pošel) ho nějak preventivně přeléčit nebo něco s nim udělat než ho šoupnu do akva abych neriskovala zatažení nějaké nové nemoci? Jestli jo co a jak s ním mám udělat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 14:58 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Jitka
To se neda moc obecne rict, jak castou peci akvarium nutne vyzaduje. Pokud me nekdo male a silne prerybnene akvarium, bude muset menit vodu vyrazne casteji, nez nekdo, kdo ma 20 neonek jen pro efekt ve 300l nadrzi jinak plne rostlin, kdyz ho zajimaji prave ty rostliny. Jeden bude menit vodu kazdou chvili, a stale bude spatna, kdezto ten druhy ji vymeni jednou za uhersky rok a to jeste do vody pridava rostlinam hnojivo. Co se tyce izolace nemocne ryby, je to jiste vhodne, nic se tim nepokazi ani kdyby to nebylo nakazlive (treba povazujic nejake zraneni za nemoc). U nekterych nemoci se pak akvarista nevyhne preleceni celeho akvaria, ale to je uz prave o tom zjistit, co to vlastne je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 14:34 Jitka – Re: Designer
Může to být třeba tím že tam leju dešťovou vodu (odstátou) živorodkám to nevadilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 14:32 Jitka – Re: Designer
To by asi i odpovídalo, myslela jsem že stačí voda měnit jednou týdně ale asi častěji. PH určitě změřim a kdyžtak dám vědět jak to dopadlo. A asi mám tu rybu izolovat že? Jinak moc děkuji za pomoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 14:08 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Jitka
Krupicku uz poznas, takze to by ses asi neptala, takze to nejspis nebude. Takhle na dalku, bez obrazku to lze tezko posoudit, a lze to leckdy tezko posoudit i s obrazkem. Zacaly se Ti mnozit rasy, to by mohlo znamenat nahromadeni odpadnich latek. Chce to zlepsit udrzbu (pravidelna vymena casti vody, odkalovani) a ryby lecit.
Mrkni na:
rybicky.net/nemoc/
a zkus posoudit, cemu jsou ty priznaky nejbliz.
Jak pisu, nevidim to, ale co treba tohle?
rybicky.net/nemoc/flexibacter-columnaris
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 14:02 Jitka – dotaz na nemoc
A ještě chci dodat že kolem hlavy, ty skřele nebo jak se tomu říká má jakoby trochu odchlíplé a červené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 13:40 Jitka – dotaz na nemoc
Dobrý den. Mám v 60ti litrovém akva dvě vysoké rostlinky a jednu maličkou co se zakořenila do kořenu. Toť ke kytkám. A z ryb mám tři bijovnice z toho jednoho samce. Dva přícucníky pár. A dva šneky jedno je piskořka věžovitá a druhé nevim. Ale na zaběhnutí akva jsem tam měla živorodky - Paví očka a jedno jsem musela dát pryč, jelikož mělo krupičku a pak už byli všichni v pohodě. Jenže teď se mi na tom samečkovi bety začali dělat takové bílé flíčky. Na těle nic nemá jen jako by ploutve ztrácely barvu u pod čumákem taky bělá. Vypadá to jako by plesnivěl či co. Plave jaksi divně. Před deseti dny ještě stavěl hnízdo, pak jednu samičku zabil a je divnej. Je apatickej, hnízdo už nestaví a ani neroztahuje ploutve jak to dělal, vypadá jako by mu zvadly jsou takové slepené a on je fort zalezlí a jde se jen nažrat. Přícucníci přestali pucovat kytky tak se na listech udělala hnědá řasa. Akva má teplotu 26 stupňů, prosím poraďte co to může být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 12:38 R Muž Silent [5949] – Re: Falcon
Je to možné. Bývá to druhotná infekce a na to by měl zabírat eSHa 2000. Pokud na krupičku vymře celá osádka není nutné nádrž kompletně překopat. IMHO stačí nechat bez ryb cca měsíc a situace by se měla normalizovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2010 10:54 Falcon
Dobrý den,je možné,že by u krupičky,docházelo k rozpadu ploutví(hlavně ocasních)?
Ještě by mě zajímalo,v případě úhynu všech rybek,jak poté čistit nebo léčit(myslím kytky atd.) nebo je lépe celé akva zrušit a začít znovu?Děkuji za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 16:08 R Muž Silent [5949] – Re: Trenéři
Inkubační doba u této nemoci je zavádějící termín. Od prvních příznaků infekce (bílé tečky značící uchycení invazního stadia parazita) po jeho uvolnění je závislé na teplotě. Při teplotě běžné v akváriích (cca 25°C) je to 4-5 dní. Uvolnění jedinci se usazují v nádrži kde se zapouzdří a ve vzniklé cystě dojde k nepohlavnímu dělení na cca 1000 zároděčných stádií. Tato fáze probíhá asi 20 hodin. Pak dojde k uvolnění mladých jedinců kteří hledají hostitele a celý cyklus se opakuje. Invazní stadia musí najít hostitele do 48 hodin jinak hynou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 13:40 Trenéři – Dotaz
Zdravím chtěl bych se zeptat jak je dlouhá inkubační doba od prvních projevů krupičky. Moc dík za odpověď

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2010 20:32 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: Housie
Je to krupička ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2010 20:23 Muž Housie [3]
Fotka k příspěvku ahoj, nemám zkušenosti s krupičkou, můžete me ji potvrdit?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2010 10:54 Lucka – beťák, krunýřovec, paraziti
Dobrý den,
potřebuji radu. Mám akvárko 12l, v něm beťáka a krunýřovce jednopruhého. Asi po 3 týdnech od nákupu krunýřovce (beťáka i s vybavením akvárka mám přes 3 měsíce. V akvárku jsou 3 živé rostinky (podle fotek na internetu šplhavník krásný, mokřanka žebrovaná a jedna z "trav" - upozorňuji, že jsem úplný amatér), domeček na schovávání a teď přibylo i vzduchování. V akvárku už dřív po skle běhaly malé bílé tečky, nijak neubližují, dočetla jsem se, že by mohli být z nadbytku jídla, což je možné. Před 4 dny se u betty objevila krupička a v chovatelských potřebách mi na to dali Molucid (že to zabije jak krupičku, tak i ty tečky na skle). Molucid jsem do vody nalila před 3 dny a čekala. Dnes jsem si všimla, že beťák má na těle další parazity "krupičky", které tam včera neměl a ještě k tomu se mi na skle akvária a v něm usídlili další živočichové a to hlístice. Potřebuji radu, zda dát Molucid znovu a jak dávkovat (o další dávce tu nic napsaného není), zda mám vyčistit celé akvárko mechanicky sama nebo zda koupit jiný přípravek speciálně na krupičku a ty malé živočichy v akváriu tam nechat? Děkuju za odpověď

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 17:19 R Muž Silent [5949] – Re: MartinLhota
Jestliže chcete používat eSHa jako prevenci při nákupu nových ryb tam maximálně eSHa 2000. Exit bych použil pouze při napadení krupičkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 17:05 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: MartinLhota
Pokud se rozhodnete pokračovat v léčbě, (třeba se objeví jiné názory, ale já bych to udělal), doporučuji - jak už jsem napsal - "začít od začátku", tedy se "zahajovací" dvojnásobnou dávkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 16:56 Žena Denver [1] – Re: Yirka
no jo, ale u nás se nikde esha neprodává, musím počkat, až ji známá doveze z Prahy, pokud to tam sežene. Mám jen bioicht, ale zas už nemoc ustoupila, tak nevím, jestli ho tam dávat a nepočkat už na tu eshu, kdyby to propuklo pak znovu... U bioichtu se má prakticky na 2 týdny vyřadit filtr..., tak jsem chtěla zkusit mírnější "léčbu".. (u začínající krupičky)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 16:55 Muž MartinLhota [0] – Re: Sid
Je pravda, ze lecba nebyla zahajena asi vcas. Krupicka uz byla dost rozjeta. Bylo to poprve, tak priste budu obezretnejsi. Zvysil jsem teplotu o dva stupne na 26 a zkusim tedy jeste s lecbou vydrzet. Tu krupicku jsem si musel prinest s neonkama, ktere jsem koupil asi tyden pred vypuknutim nemoci. Asi budu priste eSHu pouzivat i pro prevenci po koupi novych ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 16:35 Muž Sid [6634] - Rostliny – Re: MartinLhota
...po tydnu lecby eSHa exit a 2000 muzu konstatovat: 8 mrtvych neonek...
Velmi pravděpodobně jste léčbu zanedbal a toto jsou důsledky... :-O
22.10. jste oznámil, že vaše akva navštívila krupička, 23. jste zahájil léčbu, (držel jste se návodu výrobce?!), a už následující den (24.) jste zahlásil 3 mrtvé neonky.
I když neonky patří k rybkám, které krupičku přitahují jak magnet, od prvních příznaků nemoci to trvá mnohem déle, než dva dny, kdy docházívá k úhynům prvních rybek...
Teď bych na vašem místě žádnou pauzu nedával, naopak - po uvážení bych nejspíš "šel tvrdě na věc". Zahájil bych nový cyklus včetně úvodní dvojnásobné dávky léčiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 14:28 MartinLhota
Ja po tydnu lecby eSHa exit a 2000 muzu konstatovat: 8 mrtvych neonek a jedna mrenka nadherna. Krupicka je stale pritomna. Uz se mi tem chudakum rybkam nechce ta chemie cpat sad
Asi vymenim neco vody a po par dnech oddechu jim dam zase do tela.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 12:17 Muž Yirka [9126] – Re: Denver
Nejdůležitější je dostat rybky po léčbě znovu do kondice a nádrž do stabilizovaného stavu, protože rybky mají samozřejmě imunitní systém, který se za normálně nastolených okolností s potenciálními nemocemi vyrovnává. Je to podobné jako u člověka. Proto považuji za ne nejlepší myšlenku uskutečňovat léčbu vysokou teplotou a solí jako léčbu hlavní, protože to k výše popsanému rozhodně nepřispívá a nemoc se pak periodicky vrací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 12:10 R Muž Silent [5949] – Re: Denver
Podle poměrně nových výzkumů je krupička schopná vytvářet dva druhy cyst. U těch běžnějších je líhnivost cyst při vyšší teplotě opravdu nižší, ale druhý silnostěnný typ je velmi vytrvalý a teplota na něj prakticky nemá větší vliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 10:19 Žena Denver [1] – Re: xx
aha, díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 10:19 Žena Denver [1] – Re: Haimdol
já četla tady na stránkách, že cysty zdegeneruje teplota nad 28, a nemožnost rozmnožování je nad 30 stupňů. rybicky.net/nemoc/ichtyophthirius-multifiliis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 09:45 R Muž Silent [5949] – Re: NHKG
Cysty nezabije nic. Exit jako ostatně všechny léky tohoto typu ničí pouze invazivní stadia Ichtyophthirius.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 09:39 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci – karanténa
Měl jsem nové ryby přes měsíc v karanténě (kvůli plísni na ocase jedné ryby) bez příznaků krupičky a stejně jsem s nimi zavlekl krupičku. Dost mě to s**e, protože v nádrži jsou i eL sumci. Nevíte, zabije Esha EXIT i cysty? Protože příště přeléčit preventivně nové obyčejnější ryby mi přijde lepší než pak léčit celou nádrž s citlivějšími rybami a z mojí zkušenosti karanténa nestačí.

Momentálně léčím, tak jsem zvědavý na ztráty. Krupičku jsem už přes 15 let neměl, ale kdysi se u mě nikdy neobešla bez velkých ztrát ryb. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 08:43 xx – Re: Denver
Když doléčíš můžeš si měnit vodu jak uznáš za vhodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 07:51 Žena Denver [1] – Re: xx
jo díky. A když dokončím léčbu, za jak dlouho potom zas můžu vyměnit 1/3 vody už bez soli?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2010 20:23 xx – Re: Denver
Osolená voda se nechá v akváriu po celou dobu léčby - dokud není jisté, že se na rybách neobjeví nové tečky, klidně i 14 dní. Když měnit vodu pak zase s odpovídajícím přídavkem soli.

Filtr musí po celou dobu léčby běžet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2010 20:14 Žena Denver [1]
a ještě jeden dotaz. Když člověk léčí krupičku solí a zvýšenou teplotou, má odstavit filtr na celou tu dobu léčení?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2010 11:44 Žena Denver [1]
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Léčím zvýšenou teplotou a solí 3. den krupičku, a tečky už nejsou vidět, vím, že mám ještě pokračovat do 8. dne. Za jak dlouho můžu potom opět vyměnit 1/3 vody, až za týden nebo dřív? Díky moc za rady..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2010 16:00 R Muž Silent [5949] – Re: MartinLhota
S léčbou pokračuj dokud budou na rybách tečky a to i kdyby to mělo trvat déle než doporučená doba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2010 14:45 Muž MartinLhota [0]
Leba funguje. Bile tecky postupne mizi ale s nimi bohuzel i neonky. Uz jich postradam asi 7 :-(
Kdy mam ukoncit aplikaci pripravku eSHa? Az zmizi posledni bile tecky nebo po peti dnech a pak cekat az krupicka zmizi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 19:45 R Muž Silent [5949] – Re: MartinLhota
Léčba trvá pár dní s tím je třeba počítat. Pokud se lék aplikuje včas, tedy v době kdy není zasažena většina ryb, tak je léčba krátká (cca 3 dni) ovšem v případě masivnější nákazy to může trvat týden i déle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 19:39 Muž MartinLhota [0]
Tak druhy den po aplikaci esha exit a esha 2000 zatim velke zmeny v akva nepozoruji. Bile tecky stale zustavaji. Mrtve jsou tri neonky ale drazsi ryby zatim prezivaji vsechny. Pokud jeste zmizi krupicka, budu spokojen. To ale uvidim az za den dva. Podelim se o sve poznatky zase pozdeji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 18:14 Muž Yirka [9126] – Re: Marek
Se nezlob, ale vždyť to máš přímo v tomto vláknu jak na lopatě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 17:53 Marek – krupička
Prosím o radu, na rybičkách (hlavně na ploutvích) se objevily malé bílé tečky. Podle diskuze tady, to vypadá na krupičku :-O
Co všechno mám udělat, abych se toho zbavil? Moc děkuju za rady :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 11:09 MartinLhota2
Diky moc za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 11:05 R Muž Silent [5949] – Re: MartinLhota2
Keramiku tam nech. Mřenky snáší léčbu přípravky eSHa poměrně dobře. Nikdy jsem nezaznamenal žádné problémy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 11:03 MartinLhota2
Diky za radu. Urcite to tak udelam. Jenom se zeptam. Ma smysl vymenit i tu karamiku co tam dodal puvodne Fluval nebo to mam klidne nechat pul na pul. Po dvou hodinach od aplikace esha jsou vsechny ryby v klidu jenom mrenky, jindy aktivni, nemuzu dohledat. Snad to preziji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 10:54 R Muž Silent [5949] – Re: MartinLhota2
Doporučil bych Eheim substratPro. Je sice dražší, ale je napořád a je to jedna z nejlepších biokeramik na trhu a má obrovský vnitřní povrch pro osídlení nitrifikačními bakteriemi. Co se uhlí týče, tak jeho plný účinek trvá jen v řádu desítek hodin a mělo by se používat jen pro vyfiltrování zbytků léčiv, při otravách a zabarvení vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 10:48 MartinLhota2
Ja tam to uhli i keramiku uz mam skoro dva roky. Po case to vzdy castecne oplachuji pri cisteni filtru. Naposledy asi pred mesicem. Fitr tedy pustim. Diky. Domnival jsem se, ze uhli ucinkuje dlouhodobe. Mam tedy radsi dokoupit keramiku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 10:43 R Muž Silent [5949] – Re: MartinLhota2
Pokud je ve filtru uhlí déle než týden tak už funguje jen mechanicky. Vadí pokud je nové protože na sebe naváže účinné látky. Ono vůbec použití uhlí je zbytečné. Být tebou ho z filtru úplně vyndám a místo něho použiji biokeramiku nebo alespoň bioakvacit. Filtr nevypínej přišel bys o nitrifikační bakterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 10:39 MartinLhota2
Tak jsem rano jel koupit esha exit a esha 2000 a oboji jsem ihned aplikoval do akva. Vypnul jsem filtr Fluval 405, protoze v nem mam uhli. Vzduchovani nemam. Proc tomu to uhli vadi? A neprezije nakaza ve filtru? Uvazoval jsem, ze bych filtr zapnul na noc a rano ho pred aplikaci esha zase vypnul. Je to dobry napad?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 09:47 Muž janmacu [18] – Re: Romy
jj,se vším ,co se zde ted napsalo souhlasím,víc hlav vic ví,sem jen chtěl upozornit na to ,že ne vždy se spolehat na komerční výrobky,ale že lze využívat i obyčejných věcí kolem nas a taky polovina leku nejsou zrovna moc šetrný k našim rybkám ;-) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 00:31 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: janmacu
Sůl má za následek jen podráždění kůže,zvýšení hlenivosti,tím se znesnadní přichycení prazita.Zvýšená teplota jen zrychlí vývoj.Fungovat to samozřejmě může,ale dnes bych už na to nespoléhal,spousta kmenů je rezistentní nejen na teplotu,ale i na léčiva,nehledě na to,že mohou dlohé měsíce žít v latentním stavu,a udeřit,tak,jak to bývá v tom nejnevhodnějším okamžiku... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 00:22 MartinLhota2
Diky za komentare. Costapur tedy zatim necham ve skrini a do rana rozmyslim, kterou cestou pujdu. Dam pak vedet jak jsem dopadnul.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2010 23:34 Muž Yirka [9126] – Re: janmacu
To ano, ale dříve se totiž rybky netahaly přes půl světa jako teď (a nemoci s nimi). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2010 22:47 R Muž Silent [5949] – Re: janmacu
Chovám mřenky nádherné cca 10 let a až na pár odolných jedinců snáší léčbu poměrně nelibě a přítomnost většího množství soli jim způsobuje fyziologické potíže. Je to vidět na změně jejich chování. Pokud jsou tvé v pohodě budiž ti přáno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2010 22:42 Muž janmacu [18] – Re: Haimdol
mam dvě mřenky nádherné asi tak dva roky staré a ted po poslední burze v brně k nim přibyli další dva kousky mladšího vzrustu a sul jim teda vubec nevadí ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [56] ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95118x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223?od=2751