Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 04:40 Muž Yirka [9126] Re: Klinas
Ne z odkazu, ale z vlastní zkušenosti si dovolím tvrdit, že plži léčbu Exitem i 2000 bez problému přežijí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 02:06 Muž Klinas [13] – Krupička - Esha a plži
Tak POZOR. Esha 2000 obsahuje měd a ta ampulárie zabíjí nebo jim alespon neprospěje.
Esha Exit zase obsahuje malachitovou zeleň, což je to samé jako u mědi vubec plžům neprospívá. Doporučuji ampulárky dočasně přemístit.
Čerpal jsem zde (zdroj odkazu rybicky.net 2008) : applesnail.net nahoře je výběr jazyka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2015 21:16 Muž Klinas [13] – Krupička
Fotka k příspěvku Tak dnes aplikována Esha Exit a 2000 po třetí (léčba 48 hod). Ale krupička ne a né zmizet, navíc některé rybky ji mají tam, kde ji dříve neměly. Tak ještě je čas. Ale co mě znepokojuje je to ,že ampulárky se od rána nepohly, což se nikdy nestalo, myslím že jim ta chemie vadí a dost. Jsou pootevřené a leží na dně a nic. Snad není po nich. Skoda že v letáku je, že vedlejší učinky nejsou známy. Ale i tady jsem se dočetl, že šnekům nevadí. Snad se vzpamatují. Nebo neví někdo zda je to normální ? občas jely nahoru nasát vzduch "periskopem" a ted nic.(za 12hod ani cm.) Raději je dnes vyndám alespon do kýble. Neritiny jsou v pohodě jen ampulárky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2015 18:37 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Klinas
Kdyz to nekdo na zacatku zarybni driv nez je potreba, zachranit se to da tak, ze se k akvariu pristupuje jako k ucelovemu akvariu, mysleno holke sklo s technikou. Proste se casto meni voda. Zabeh je pak delsi, je kolem toho behani, ale jednou se to i takhle zabehne a ryby preziji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2015 01:42 Muž Klinas [13] Re: Urtman
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Vždyt jsem to psal o stránku tohoto vlákna dříve. Že jsem udělal mnoho chyb, že jsem měl v ruce knížku jak založit AQ , ale byla až moc stručná. Ale co ted jako mám dělat, to mám dát ryby do vany a počkat měsíc až se AQ zaběhne ? Ano dal jsem tam pár ryb po týdnu a zbytek po 10 dnech. Ale ted potřebuji zachránit co jsem zvoral. O peníze vubec nejde ,ale o život těch ryb. Právě jsem aplikoval Eshu 2000 a Exit (PŘESNĚ DLE NÁVODU). A pomodlil se k bohu. Taky krásně zelená voda jako u anti-ichtinu. Já mám v jedné hospodě AQ 80l. už rok a pul. Dostal jsem ho v katastrofálním stavu i s rybkami. Ryby jsem mrsknul do kýble, písek vyvařit (bylo tam asi 1000 okružáku a milion dalších vajíček), koupil jsem nový molitan na filtr(tak že také bez biokultury) poháněný jen vzduchem. Koupil nové rostliny ty puvodní byli sežrány, vše tam zase namrskal zpět, napustil a hotovo (celé to trvalo 5hod.) a nikdy nebyl žádný problém. A to jsem ho převážel s 10 cm. vody. Ani nemusím popisovat co se dělo uvnitř. A ještě je v zakouřené hospodě kde se nikotin a dehet filtruje pomocí vzduchování přes tu vodu jako ve vodní dýmce. Proto nemám zkušenosti ,tam běží bez problému. Až ted doma, počkal jsem pro jistotu týden a myslel jsem ,že to bude cajk, když tam jsem to dokázal za pár hodin.Nu což, ted budu bojovat. Ještě přidám jen tak ilustrační foto před a po aplikaci Eshy 2000 a Exit, brčál. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 19:36 Muž Klinas [13] Re: romant
Správně, takhle na mě,ale jak jsem řekl mám dvě hospody v jedné kde se vaří pracuji. Jsem od 8 do 23 hod. v práci, tak že i ted. Rady jsem četl až dnes ráno již v práci, protože muj dotaz sem přišel myslím dnes kolem 1:30 ráno. Až přijdu domů vyndám uhlí z filtrace a vyměním 1/3 vodu. Odkalovat nemusím to jsem dělal v pondělí i z výměnou 1/2 vody. Esha přijde kurýrem zítra v noci až přijdu zase z práce, aplikuji dle návodu. Ač nemám čas odkaluji a čistím skla pravidelně (jen čelní a boční, zadní nechávám "zařasené" neritinkám).Za tři týdny od nasazení ryb 4x odkaleno.AQ jsem zakládal 24.12 to byli obě hospody zavřené a já měl čas :) Ono to nevypadá,ale já tyhle příspěvky píši celý den. Vždy třeba s dvouhodinovou pauzou. Ale myslím, že tohle celé co ted píši, stejně tak jako váš dotaz "výtka" sem nepatří. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 19:15 R Muž romant [27987] Re: Klinas
A už jsi dneska pro to akvárium něco udělal? Teď nechci podrážet nohy tím že se vzděláváš, ale jsou zde důležitejší věci a tím je ta kondice akvária, takže velmi častou výměnou vody nic nezkazíš. Vím, jsem protivnej, ale to patří k věci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 19:08 Klinas Re: Sid
Fotka k příspěvku Tak ne ! zubovec vypadá takto. Tak mám opravdu ty neritiny zebry. A malé tam mám a proč to nevím. Nechápu. Uvidíme až to vyroste třeba je to omyl. Zkusím nafotit.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 18:51 Klinas Re: Sid
Fotka k příspěvku Tak už vím jak to asi je, mám zřejmě českého "zubovce",ale je pruhovaný a kupoval jsem šneky jako neritiny zebry (viz obrázek), citace : Neritina natalensis (známá také pod jménem Neritina zebra) patří mezi plže (třída Gastropoda), podle staršího systému byla řazena do podtřídy předožábrých (Prosobranchia), řádu kruhožábrých (Archaeogastropoda). Nově je řazena do podtřídy Orthogastropoda, řádu Neritopsida. Čeleď Neritidae s těžištěm výskytu v tropech a subtropech má většinu zástupců mořských, část druhů žije v brakických vodách v ústí řek a několik je sladkovodních. Vazba na mořské prostředí může být však vyvinuta i u sladkovodních druhů, u některých je totiž zachován vývojový stupeň planktonní larvy (veliger), která se vyvíjí v moři. Je tomu tak i u Neritina natalensis: druh žije v řekách jižní Afriky, kde také dochází k páření a kladení vajíček. Larva, jejíž velikost nepřesahuje 1 mm, se po vylíhnutí dostává s proudem vody do moře. Až po ukončení jejího vývoje a přeměnu na "šneka" se vrací zpět do vodního toku, během života putuje neustále proti proudu (čím blíže k prameni, tím větší jedince můžeme nalézt).
Blízkým příbuzným této neritiny (správný český název je vlastně zubovec!) je Thedoxus danubialis, plž žijící v povodí Dunaje. Na jižní Moravě je kriticky ohrožený a také na území Slovenska je druhem vzácným. V severní Evropě je hojným druhem Thedoxus fluviatilis (v ČR býval v Labi, dnes vyhynulý). Oba druhy jsou příkladem sladkovodního plže s úplnou nezávislostí na mořském prostředí - larva prodělá svůj vývoj uvnitř vaječných obalů, takže se zdánlivě jedná o vývoj přímý - z vajíčka se vylíhne rovnou malý šneček.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 18:06 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Klinas
Ale ty neritiny neprodělávají vývoj jen v řece. Nebo ano?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 17:43 Klinas Re: Legioix
Nemám tolik času (mám dvě hospody v jedné dělám) něco fotit a sedět u compu, už tak vše řeším v noci to mám čas, na úkor spánku. :-) Zkusím rady, léčbu eshou a uvidíme. Když nevyléčím založím prezentaci. Jde o 200l. AQ. Mám tam velký kořen několik druhů rostlin po stranách a za kořenem (chci zelenou stěnu jako pozadí). 4 čichavce mramorové, 20 neonek, 10 parmiček čtyřpruhých a 10 těch zelených, 2 skaláry,2 dospělé čichavce obyč, 2 parmičky(černé s červenými ploutvičky lítaj kolem dna)2x ancistrus. 3x Ampulárka a 6x neritina. A ted k těm neritinám, já přísahám, že tam mám malé (na 93%) a spousty vajíček. Mám tam dvě opravdu malé u těch to není ještě poznat a dvě větší asi 7mm. dost se schovávaj kolem kořenu, ale v noci lezla těsně kolem předního skla vzal jsem lupu a viděl jsem tvar ulity zatočenou do tupého konce směrem za tělo. žadné hrbolky ani ostrý konec ulity. Soukromý chovatel co mě je prodával a předával mě je na parkovišti řekl : "Tady máte 6 neritinek to vám bude na 200l. bohatě stačit, oni lidi říkají že se nemnoží ,ale není to zas tak uplně pravda". Určitě je vyfotím až bude příležitost. Vím že v přírodě putují řekou mezi tím se vyvinou a potom po vylíhnutí v dolním toku putují zase zpět proti proudu ,jako losos. jsou úžasné a živý se jen a jen řasou všeho druhu, pomocník do AQ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 17:14 R Muž romant [27987] Re: Klinas
Aplikuj tu kombinaci eSHy a potom nic jinýho než stabilizaci akvária, ideálně častější výměnou vody neřeš, vše ostatní má čas a je navázáno na kvalitu prostředí, bez toho se v tom budeš motat jak veverka v bubnu hodně dlouho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 15:54 Muž Legioix [574] – Re: Klinas
Neritiny se v normálním AQ rozmnožit nemohou. Pouze nakladou vajíčka, ale malou neritinu v AQ prostě neuvidíš. Pokud se ti tam něco malého plazí, tak na 100% to není neritina.
Ještě než začneš s tou léčbou, tak by bylo dobré to akvarium odkalit a vyměnit i 50% vody a opět zasolit.
btw: jak je to AQ velké a co v něm všechno je?
Chtělo by to založit prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 15:42 Klinas Re: romant
Tak ano udělal jsem spoustu chyb, při zakládání AQ jsem čerpal jen ze stručné knížky. ted už vím, že to chtělo více literatury. Učený z nebe nespadl, ale co jsem zde četl krupička se objevuje i v deset let do tè doby bezproblémovém AQ. zkušeným chovatelům. U mě je jasné podcenění situace a už po 7 dnech po založení jsem dal část ryb do AQ. Filtr ani AQ nebylo zaběhnuté. Mám také ted dost problémů, úhyn jako takový zatím žádný. Ale mám krupičku, hlístice v písku (což možná není až taková závada) a ted jsem koukal na pomalu rozpadající se ulity velkých šneků. Prostě vidím že biorovnováha je dosti na prd. Také jsem udělal chybu po první léčbě. Dočetl jsem se že mám při aplikování Anti - ichtin vypnout filtr. Ale dočetl jsem se to když už chemie byla v AQ, tak že jsem filtr plný chemie vypnul(prostě jsem panikařil a unahlil se) stalo se to, že jsem zabil užitečné bakterie ve filtru a ještě si celý filtrační systém zaneřádil žlutým povlakem který mě to tam po znovuspuštění krásně fouklo. Po tè jsem znovu celé vložky propral a založil filtr znovu (vyměnil uhlí atd.) i s přidáním bakterií, ale tím jsem začal zase od nul. Zatím se trápím Eshu exit a 2000 mám na cestě a zítra bude doručena. Krupička není rozjetá mám vodu zasolenou z dřívšjška a tím se asi zpomaluje cyklus krupičky, tak myslím že mám čas zatím to mají tři rybky ze 40 po dvouch třech tečkách. Až se vypořádám s krupičkou budu řešit ten vápník a ulity šneků ve vodě snad pomůže calcium. Řasu mám také ,ale neritinky mají alespon co papat a dokonce se mě ted nově i po chemii rozmnožily což se prý v zajetí nestává. Ale řasa není katastrofická. Zdá se mi že se rozjela po Anti- ichtinu.No nic dnes vyměním 1/3 vody a vyjmu aktivní uhlí a připravím se na zitra kdy dojde esha. Děkuji za cenné rady. Později napíši jak to celé dopadlo. Za necelý měsíc co AQA mám jsem zažil opravdu mnoho :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.01.2015 06:21 R Muž romant [27987] Re: Klinas
Tak ono není povětšinou nutné používat žádný přípravky, který už léčí naše pochybení a následky, ale příčina je trošku někde jinde a to v nesprávně zaběhnutém a uspěchaném začátku akvária. Bohužel je toto konání velmi častým jevem a sem se příjde až v momentě problémů. Ale k tvojí otázce. eSHa exit v doporučené kombinaci s eSHa 2000 je bezpečným(nevadí ani šnekům, ani rostlinám) a účinným přípravkem na potlačení nálevníka, jemuž říkáme krupička. Používám záměrně slovo "potlačení", protože bez dobrého prostředí v akváriu je to všechno jenom dočasná záležitost s opakujícím se scénářem. Takže teď do doby než bude možné aplikovat eSHu exit(případně i tu 2000) dle návodu, měnit vodu a to denně min. 1/3 objemu akvária, omezit krmení na minimum a v mezičase se podívat na některý z odkazů a jako další bych doporučil se zde registrovat a zřídit prezentaci předmětný nádrže, aby ten kdo bude chtít a umět poradit měl možnost tzv. z čeho vařit.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.01.2015 02:35 Muž j0hny [86] Re: Klinas
Skusenosti tunajsich vravia, ze sa nemusis obavat o sneky, ani krevetky, ani citlive druhy ryb. Len si precitaj riadne navod...
Inak odporuca sa esha exit kombinovat s esha 2000.
To uhlie si mal vybrat na zaciatku a schovat :)
A ano, filter nechas bezat, bez aktivneho uhlia.
Drzim palce aby bolo liecivo dostupne, ja som naposledy v nasom mestecku nemal to stastie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 01:25 Klinas – Krupička
Dobrý den. O krupičce zde bylo napsáno hodiny a hodiny textu, ale nikde jsem se nedočetl zda léčiva (ESHA) vadí třeba šnekům a o rostlinách také nic moc. Už jsem jednou léčil (3 týdny) použil jsem Anti-ichtin , ale po aplikaci se šneci (Amplulárie)začali chovat divně a jeden dokonce začal plavat a rostliny téměř odumřely. Třetí den krupice zmizela ,ale bylo mě líto šneku a stále více hnědnoucích rostlin ,tak jsem okamžitě vyměnil vodu, tak že se krupice nedoléčila a ted ji mám zpět. Šnek plaval další tři dny na stejném místě a jedna skalára začala odcházet také (byla zalezlá a hned jak vyplula ostatních 30 ryb na ni utočilo bez rozdílu druhu, ale přitom nikdy neměla žádné příznaky krupice). Šneka jsem dal pod kolo auta a rychle se rozjel a skaláru jsem také zlikvidoval. Ted nechci použít stejný přípravek, protože je to zjevně svinstvo pekelné. Esha jak je popsano je šetrná ,ale otázka zní je šetrná i ke šnekům ? mám neritinky a ampulárky a X druhů rostlin. A ještě jedna otázka mám vyndat z filtrace aktivní uhlí a filtr nechat běžet? To jsem se ani po hodině a pul nikde nedočetl. Ale uhlí asi pohlcuje chemické látky tak to zní logicky. Mám nově založené AQ 200 l. Jsem začátečník 1 měsíc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2015 14:09 jennis83 Re: lubaan
Děkuji všem fundovaný za rady. Ryby jsou už téměr bez krupičky tj. jen jedna plata má na sobě ještě drobné známky nemoci, ostatní ryby jsou (byly) v pořádku. Léčím Anti-ichtinem již třetí den. První den jsem dala předepsanou dávku (1kapka na 1lvody), každý následný den vyměním 15l vody (mám 60l AQ), přidám 5kapek léčiva a lžičku soli. Na léčivu je napsáno, že se má aplikovat až do odeznění přinaků, takže jakmile budou ryby "čisté", mohu začít s "rekultivací" AQ? Nebo byste doporučili třeba ještě 1-2dni preventivně léky dávkovat? A jelikož mi filtr běží, je lepší ho pak nechat samovolně opět zaběhnout (tj. každý týden odkalovat a vyprat filtr) nebo po takovém léčebném zásahu podpořit nitrifikační bakterie nějakým přípravkem? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   11.01.2015 11:56 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: lubaan
...Filtrační hmotu nevyndavat a nedesinfikovat, to by byl průšvih...
Při použití eSHa EXITu + eSHa 2000 k léčbě krupičky není dle doporučení výrobce nutné filtr vypínat.
Neplatí to ale při použití řady jiných léčiv, kde se naopak doporučuje filtry odstavit, vyčistit a vydesinfikovat. (Že je pak nutné udělat veškerá možná opatření k "bezztrátovému" obnovení procesu nitrifikace, je logické.)

...zárodky parazitů padají z ryb na dno, kde čekají na dalšího hostitele...
Z ryb se neuvolňují zárodky, ale dospělá stádia parazita, (trofonti). A ani nečekají na dně na hostitele, ale po dokončení vývoje, (cysta - tomont, namnožení jedinci - tomiti, rejdící stádium - theront), aktivně hostitele vyhledávají. No a léčiva likvidují právě toto vodě rejdící stádium.
I když... Výrobce eSHa EXITu uvádí, že tento prostředek působí i na trofonty(?)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.01.2015 20:21 Muž lubaan [61] Re: jennis83
Ve filtru jsou nitrifikační bakterie. Pokud se filtr vypne na delší dobu, už po pár hodinách začnou nitrifikační baterie vymírat. A to by byla pro ryby katastrofa. Proto se filtr nikdy nemá vypínat. Výtok filtru nasměruj tak, aby trochu čeřil hladinu a nebude potřeba vzduchování, to k okysličení vody stačí. Léčivo používat podle návodu. Nevíme čím přesně léčíš, takže radim- podle návodu léku kterej máš.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.01.2015 20:10 Muž Legioix [574] Re: jennis83
Nevypínat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 20:00 jennis83 Re: jennis83
Jen ještě tedy jeden dotaz: filtr mám vypnout nebo ne? Já totiž nemám vzduchování. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2015 18:55 jennis83 Re: lubaan
lubaan napsal: Filtrační hmotu nevyndavat a nedesinfikovat, to by byl průšvih. Často odkalovat dno, protože zárodky parazitů padají z ryb na dno, kde čekají na dalšího hostitele. Zvýšit teplotu na 29-30°C. Použít nejlíp léčivo Esha Exit v kombinaci s Esha 2000.

Děkuju, tak zase filtr vrátím. Už jsem z toho blázen...každý radí něco jiného hmm zatím to vypadá, že z ryb postupně krupička mizí. Jak dlouho mám ještě po vymizení krupičky na rybách podávát léčivo, abych zničila vše? Dnes je to druhý den, kdy jsem podala léky. Ryby vypadají spokojeně. Odkaluju a vyměňuju část vody každý den. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.01.2015 21:17 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jennis83
Odkalil bych, vycistil beznym zpusobem filtr, vratil do akvaria, a dal lecil akvarium jak je, se vsim. Po leceni nekolik dni po sobe vymena poloviny vody a jede se dal ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.01.2015 21:15 Muž lubaan [61] Re: jennis83
Filtrační hmotu nevyndavat a nedesinfikovat, to by byl průšvih. Často odkalovat dno, protože zárodky parazitů padají z ryb na dno, kde čekají na dalšího hostitele. Zvýšit teplotu na 29-30°C. Použít nejlíp léčivo Esha Exit v kombinaci s Esha 2000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2015 21:00 jennis83 – péče o filtraci při léčbě
Dobrý večer všem. Jsem akvaristka začátečnice...a ještě než jsem načerpala nějaké zkušenosti, už mám první výskyt krupičky. Zatím jsem pozorovala na jedné z ryb. Ostatní osádka se zdá v pořádku. Ihned jsem zahájila léčbu. Vyndala jsem filtrační hmotu, zvýšila teplotu, přidala sůl a léčivo. Dnes je to první den. Zítra (a každý další potřebný den vyměním část vody). A teď k mému dotazu: Jakým způsobem mám teď pečovat o filtrační hmoty(biofiltr a keramické válečky)? Mám je nějak desinfikovat, než je budu vracet do vody? Jak se mám postarat o akvárium po ukončení léčby? Mám pořídit aktivní uhlí? Mám nějak "očistit" rostliny a dekorace? Děkuji za rady. Ryby jsou zatím v pořádku, aktivní a hravé, tak doufám, že jsem vše chytla v začátku a všechny se uzdraví bez ztráty na životech.Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.01.2015 14:48 Muž Sid [6637] - Rostliny
Nebude tedy od věci, doporučovat při prokazatelných otravách NO2 nejen výměny části vody a její "decentní přisolení NaCl", ale i "jemné zakápnutí methylenovou modří". ;-) :-)
Vlastně nejen prokazatelných, ale i reálně hrozících...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2015 11:14 Muž VitaValke [8] - MalawiRe: VitaValke
tak krupička se asi nepotvrdila, rybka to napaení sice nerozdejchala ale na jiných to není
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2015 12:23 Deepinpeat Re: Designer
ten paper z Vodňan vypadá super (druhý odkaz), díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.01.2015 11:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
No jo, ale ta modr vlastne chlorid je en.wikipedia.org/… .
U ryb bych to videl do 1mg/l:
www.nrcresearchpress.com/…
ale je fakt, ze tady jde o trosku jinou teplotu a jine nez tropicke ryby.
Trosku delsi cteni:
www.agriculturejournals.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2015 20:51 Muž VitaValke [8] - Malawi – bílé tečky
je možné že by sem si dotáhl krupičku z kupovaného mraženého cyklopa? mám jednu endlerku ťupkatou, buď to bude krupička nebo asi nějaký zaplísnění. dneska jsem to objevil a zatím sleduju, endlerky vem čert i když by mi to bylo líto ale nerad bych si to zatáhl do malawi kde taky krmím cyklopem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2015 18:50 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Designer
...Dava se 1 az 4mg ma 1kg zive vahy ve fyziologickem roztoku i.v., alespon zviratum neurcenym k porazce...
No dobrá, jak a v jakých dávkách se používá MM jako antidotum třeba u skotu, to mi až tak cizí není. Teď jsem se ale věnoval akvarijním rybám.
K těmto nějaké info nemáte? Gúgl mi nic nenabídl, ale asi jen špatně hledám. Mně dostupné informace ichtyologů zmiňují skutečně jen chloridy... :-O

EDIT: Že v mořské vodě k otravám dusitany v podstatě nedochází, je pravdou. Oproti otravám ve sladké vodě zde ale "věci fungují poněkud jinak". Už třeba proto, že v mořské vodě dochází ke vstřebávání dusitanů zhruba ze dvou třetin ve střevech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2015 18:18 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Designer
...prece jen Amazonka a sul...

Nejen Amazonka. Našly by se i jiné akvaristicky zajímavé lokality, kde se koncentrace chloridů pohybují v desetinách, max. jednotkách mg/l...
Našinec (až na výjimky, které vědí, co dělají a proč), si s obsahem chloridů hlavu neláme, přitom v našich vodách se jejich koncentrace pohybují obvykle v řádu desítek mg/l. A "ryby z Amazonky" kvůli tomu z akvária neskáčou...
Vždy v této souvislosti píšu o "decentním nebo "lehkém" zasolení. Je třeba si uvědomit, že 15g NaCl, (méně, než zarovnaná polévková lžíce), aplikovaných do 100L nádrže, zvýší koncentraci Cl- o 59mg/l a Na o 91mg/l.
Takže se solí určitě opatrně! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2015 12:39 R Muž romant [27987] Re: Designer
Jirko, dalo by se to napsat i tak, že účel světí prostředky a nekoukám při tom na to, odkud ryby pocházejí. ;-) Samozřejmě že mám na mysli střídmé a opatrné použití soli, abych nebyl někým obviněn z toho, že jsem agentem solných dolů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2015 12:34 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
MM vrati to zelezo kam patri, jak jsi to popsal. Dava se 1 az 4mg ma 1kg zive vahy ve fyziologickem roztoku i.v., alespon zviratum neurcenym k porazce.

Da se najit i info, ze k otrave dusikatymi latkami prakticky nikdy nedochazi v morske vode. Ona ta sul ucinek ma, minimalne bude branit dalsi otrave.

Kdybych mel zazit vetsi prusvih s takovou otravou, sahnul bych po te modri, ale pokud jsou to jen nejake prvotni projevy, vymenil bych vodu a pripadne taky pouzil sul (i kdyz mne se do ni vetsinou nechce, prece jen Amazonka a sul...)

Ohledne dalsich informaci, pan Google vi vsechno :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.12.2014 22:46 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Designer
...a kdyby sul fungovala stejne dobre...

Methylenová modř se používá nejspíš pro své oxidační vlastnosti, ale to neznamená, že chloridy nefungují.
(BTW: Nemáte nějaké konkrétní informace, jak MM funguje?)
K těm chloridům: dusitanové ionty se do organismu ryb dostávají přes tzv. chloridové buňky žaber, ve kterých jinak dochází k iontové výměně Cl-/HCO3-. Proniknutím dusitanů do krve dochází (m.j.) k přeměně hemoglobinu na methemoglobin - Fe2+ se oxiduje na Fe3+, který nepřenáší kyslík.
Toxicita dusitanů se snižuje se zvyšující se koncentrací chloridů, (částečně i bromidů, hydrouhličitanů, dusičnanů a vápníku), a to díky vyšší afinitě chloridů k receptorům chloridovým buněk. Při vyšší koncentraci chloridů dochází k obsazení zmíněných receptorů a tím ke snížení vstřebávání dusitanů. (Což také zvyšuje šanci organismu na detoxikaci - redukovat pomocí enzymu reduktázy Fe3+ zpět na Fe2+.)
Intenzívní výměny vody (snižování koncentrace dusitanů) za současného přídavku NaCl (zvýšení koncentrace chloridů) jsou IMO velmi účinným prostředkem, jak řešit otravu NO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2014 16:16 R Muž romant [27987] Re: Andy
Tak není to zrovna nejšetrnější přípravek, ale i tak se dá. Prozatím bych několik dní vyčkal a denně měnil 1/3 vody, jak již zazanělo s tím lehkým přisolením a bude se vidět, co se z toho vyklube a nebo ti to tzv. sedne, tedy ta načatá nitrifikace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 16:11 Andy Re: romant
Mám tady Anti-ichtin. Už jsem s tím v minulosti krupičku vyléčila, když jsem tenkrát měla akvárko založené prvně. Teď po vyléčení jsem už minimálně dvakrát měnila vodu. Ale jestli je to zrovna vhodné léčivo, nevím, sáhla jsem po něm díky té předchozí pozitivní zkušenosti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 15:58 R Muž romant [27987] Re: Andy
Čím jsi léčila? Krupička, tedy kožovec rybí jakožto ten parazit má několik vývojových stádií a mohlo se stát, že prostě nějaký to zapouzdřený vývojový stádium zůstalo a při zhoršení podmínek se to prostě znovu ukázalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 15:44 Andy Re: Deepinpeat
A jak se to projevuje u žabek, nevíte? Protože ty byly a jsou od vypuknutí nemoci až po její přeléčení pořád stejné, neobsypaly se bílými tečkami a jiné příznaky taky neměly. Měla jsem za to, že žabky nemocné nebyly a krupička napadla jen rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 13:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
Ovsem na otravy dusikatymi latkami se pouziva jako antidotum methylenova modr, a kdyby sul fungovala stejne dobre...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 11:47 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Deepinpeat
Určitě. Otázka je, čím přeléčit, aby to nepřineslo víc škody, než užitku... Tolik k názvu tématu. :-)
Jenže my teď s Andy řešíme možnou příčinu současných problémů s otíráním ryb. Mně to přijde jako počínající otrava N-látkami, kde NaCl umí pomoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 11:46 Deepinpeat Re: Sid
jako problém je, že kožovci napadají i obojživelníky, takže přeléčit se to stejně musí. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 11:40 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Andy
Joj, tak to netuším. Žabky nejsou můj "obor"... :-O
EDIT: Ale tipl bych, že mírné přisolení vody by ani žabkám ublížit nemělo. Ostatně - běžná (vodovodní) voda chloridy a sodík obsahuje také. Samozřejmě, že různé zdroje různou koncentraci. Tady u nás se koncentrace chloridů pohybuje kolem 30-40mg/l...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2014 11:10 Andy Re: Sid
Vyzkouším. Ale žabkám sůl nijak neublíží?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2014 21:12 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Andy
...Po léčbě jsem vyčistila celé akvárko. Za další čas jsem přikoupila další rybky. A teď, zhruba 14 dní, znovu pozoruji, že se rybky zase otírají o listy, o filtr nebo kameny. Fyzicky ovšem vypadají zdravě, žádné bílé tečky, jiné nedostatky také nepozoruji, pokud zrovna nepočítám přežranost...
Vypadá to na narušení procesu nitrifikace a z toho vyplývající otravu N-látkami. Ty příznaky by tomu nasvědčovaly.
Jako nejjednodušší řešení vidím intenzivní, pravidelnou a častou výměnu části vody do doby, než se situace (nitrifikace) srovná.
Mírný přídavek kuchyňské soli při každé výměně vody žádoucí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2014 18:43 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Deepinpeat
Lepsi metodu znam. Vezme se vysoka uzka nadrz, ryba se da do neceho, jako sitove porodnicky. Na dno nadrze se vyvedou hadice, privod a odtok, a to se cerpadlem protahne pres germicidni UV lampu. Dole ten proud musi byt poradny, proto vysoka nadrz, at je ryba vic v klidu. A pak se tam jen par dni necha, co odpadne, s tim si proud vody a lampa poradi, az to vypali vsechno... A je to bez chemie, stejny princip, jako rybu stale prelovovat mezi dvemi nadrzemi, kde se vzdy ta druha dezinfikuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2014 18:41 R Muž Silent [5949] Re: Deepinpeat
Tak halančíci krátkodobou silnou koncentraci soli vydrží bez problémů, ale např. tetrovité s tím mívají problémy. Léky na bázi chininu jsem na krupičku zkoušel taky a většinou zabrali i na velmi rezistentní kmeny toho zpropadeného parazita. Jen se tyto léky o dost hůře shání než běžná komerční léčiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2014 18:35 Deepinpeat Re: romant
Pokud někdy budete chtít změnit tu léčbu, tak bych spíš zkusil buď chininchlorid nebo nějaké akridinové barvivo, prostě něco, co se pokud možno co nejméně podobá základům těch komerčně užívaných léčiv kterými se léčí nejčastěji a v nádržích laiků co se týče podmínek a následně koncentrace často i špatně/nedostatečně. Pravda je, že solí jsem to zkoušel kdysi jen u halančíků, ten způsob je popsaný v knize Halančíci (Vítek, Kadlec) a to je fakt mazec ano Vykoupat a přelovit, v případě potřeby zopakovat. U ryb které to vydrží neznám nic lepšího hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2014 17:35 R Muž romant [27987] Re: Vip
Ano a stejně tak se bude dát použít sera med profesional Protazol a nebo JBL Punktol Ultra, když už tedy předbíháme. ;-)
Edit: Jsou to Molly a s tím zvážením si té ekonomické stránky věci jsem za jedno a i proto jsem poukazoval na tu výhodu karantény, kdy to rozhodnutí o případném ukončení není vázáno na funkční akvárium s dalším osazenstvem.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95136x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223?od=951