Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 19 Přejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 10:01 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: lojzalojzovic
Pokud si pamatuju, léčila jsem krupici Eshou nejmíň týden, dokud nezmizely úplně všechny tečky a ještě chvíli potom. Prostě jsem to tam lila, dokud nebyly všechny ryby čisté. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 09:58 Muž lojzalojzovic [327] Re: lojzalojzovic
připomínám se s dotazem

Zdravím,
je to poprvé co moje ryby dostaly krupičku a tak se ptám. Léčím 4dny, zítra chci dát poslední dávku a pozítří vyměnit vodu, můžu posléze aplikovat ještě jednu kůru?

zatím jsem bez úhynu a dneska jsem našel posledních pár teček na akarákovi zeleném, tetry které byly napadené nejvíc jsou čisté.

díky za odpovědi a rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 09:16 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Klinas
...Dá se "vyčerpáné" uhlí zbavit chemických látek, jedů atd.(jednoduše) a znovu aktivovat?
Nedá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 03:40 Muž Klinas [13] Re: RBSC
Tak ano, pokud na to nahlédneme takhle "mikroskopem" , máš pravdu. Ale za sebe si myslím nepoužít samotný roztok m.zelene, asi bych se krupičky nezbavil. Já měl před měsícem stejný problém, použil jsem jen m.zelen a zabralo to. Tím pádem synergický efekt mohu vyloučit. Vycházím z předchozí zkušenosti. A to co se dělo při změně léčiv, vody atd. to nechci ani pomyslet. Rybičky žijí, až na ty tetry(a jíst je nebudu). Muj koníček ani povolání není chemie, proto se do hlubší konverzace s tebou nebudu vůbec pouštět. Ted vrátím do filtrace aktivní uhlí a čast chemických látek z vody odstraním. Snad už bude vše OK. Dá se "vyčerpáné" uhlí zbavit chemických látek, jedů atd.(jednoduše) a znovu aktivovat ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 00:37 RBSC Re: Klinas
Výborně, začal jsi číst. Teď to tedy dovysvětlím, když jsem si, svou leností prvně, naběhnul.
Klinas napsal: K synergickému efektu nemohlo dojít , protože jsem vždy před použití nových léčiv vyměnil vodu...
A to proč nemohlo?? Ne, že by nešlo o vnější podmínky taky, ale daleko důležitější jsou podmínky uvnitř cílového organismu. Většina tvorů má bariéry(například kůži, povrchové buňky, membrány...), které se snaží udržovat za normálních podmínek stálé prostředí - jsou selektivní. U některých látek však dochází k bioakumulaci(zvyšování koncentrace v organismu - k tomu ještě za určitých podmínek ;) ).

Klinas napsal: (a navíc esha se odbourává sama)...
Jaké přesně je složení výrobku ESHA? Zpravidla, většina látek se za normálních podmínek "sama" neodbourá (peroxid vodíku se "sám" rozloží; případně biologicky), spousta látek je biodegradabilních(tzn.odbouratelných metabolismy organismů), často některé látky odbourají jen mikroorganismy, v jiných organismech může docházet ke zmíněné kumulaci až k smrtelné dávce). Některé jedy jsou vyloženě dokonce persistentní(velmi odolné, i vůči biologickému odbourávání mikroorganismy). Zato jiné neškodné látky se díky enzymům(často za specifických podmínek v přítomnosti dalších látek) mění v organismech na prudké jedy(biotransformace). Složky ESHA spadají údajně do kategorie biodegradovatelných(jestli se mění v cílových organismech-parazitech aspoň dočasně ještě na prudší jedy nevím).
Pokud obsahuje ESHA malachitovou zeleň v nižší koncentraci a stále je víceméně stejně účinná jako stejná koncentrace čisté malachitky, pravděpodobně obsahuje i nějaké "podpůrné látky" - synergie?

Klinas napsal: Tak že ano, došlo k nakumulování jedu obsažených v m. zeleni a následnému zničení kožovce.
Nejen látky z ní přeměnou vzniklé, ale i samotná malachitová zeleň je jedem(pozor na oči při manipulaci s akvarijní vodou). Za rozdílných vnitřních podmínek v cílovém organismu, může mít různou sílu efektu.

Ano, je možné, že parazity zabila samotná malachitová zeleň bez vlivu dalších látek a faktorů(ono když tam nalijete třeba kyanid, tak je to taky zabije za standardních podmínek, a to velmi rychle), ale nespoléhal bych se na to, že by musel nutně být průběh léčby stejný při jiném postupu, bez předchozí léčby jinými přípravky, obzvlášť co se týče úmrtnosti rybek a rychlosti. Kdoví co se těmi léčivy a výměnami vody všechno změnilo? - Já teda ne.

Tím vším chci říct...Nedělejte ukvapené závěry.
Pardon za tu slohovku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 00:02 rodrigotx Re: Klinas
Máš tam nějaký sumce nebo choulostivý ryby? Mám asi stejný problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2015 23:35 rodrigotx
Ahoj,tak včera večer jsem nasadil obě léčiva ESHA EXIT a 2000 podle návodu. Dnes jsem opakoval podle návodu, ale zdá se mi,že na některých rybách je občas nějaká tečka. Ale jak je tak sleduju,tak mi přijde, že se jim začaly třepit ploutve.Jak je to možné?Když mám napadený týden plůdek krupičkou v 10 l akv.,co by bylo nejlepší na zlikvidovaní,ne ryb.Nebo mi někoho doporučte kdo má zkušenosti s tlamovci. Mám tyto druhy :tlamovec hlavatý (Cyrtocara moori) - plůdek je od nich, tlamovec černoploutvý. Pořád se všichni otírají o dno.Děkuju za pomoc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2015 22:30 Žena Katchi [13] - betta splendens, živorodky, krevetkyRe: lojzalojzovic
No, ja to mam do nejblizsiho Hornbachu asi 60km :-( takze uvidim, co sezenu zitra rano...kazdopadne diky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2015 22:22 Muž lojzalojzovic [327] Re: Katchi
de o rychlost, já to zjistil v šest večer a okamžitě sem valil do hornbachu - do půl hoďky měly holky ve vodě první dávku

držím palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2015 22:19 Žena Katchi [13] - betta splendens, živorodky, krevetkyRe: lojzalojzovic
Diky, snad tu u nas sezenu, pokud ne, tak jedine v utery v Praze, to je jistota. Tak doufam, ze ryby vydrzi...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2015 22:18 Muž lojzalojzovic [327] Re: Katchi
esha exit, 120l akvo - 1den 20kapek, následně po 15ti kapkách, eshu 2000 sem zatím nepoužil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2015 22:13 Žena Katchi [13] - betta splendens, živorodky, krevetkyRe: lojzalojzovic
Muzu se jen zeptat, cim lecis? Ja tu mrchu objevila dneska rozzureny tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2015 21:47 Muž Klinas [13] Re: Legioix
Nestraš. Pokračoval jsem v léčbě ještě dva dny a dávkoval m.zeleň, už to bude vše OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2015 21:41 Muž Klinas [13] Re: RBSC
K synergickému efektu nemohlo dojít , protože jsem vždy před použití nových léčiv vyměnil vodu(a navíc esha se odbourává sama). Tak že ano, došlo k nakumulování jedu obsažených v m. zeleni a následnému zničení kožovce. potlesk Příště piš česky at tomu porozumí i dítě. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 16:34 RBSC Re: Klinas
Otázka taky je, jestli došlo k prosté kumulaci jedu, nebo k synergickému efektu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 16:15 Muž Legioix [574] Re: Klinas
Klinas napsal:Já se s tím patlám 14 dní a ted za 12hod klid. A to se ta krupička dále rozjížděla a už ji měli i do tè doby čisté čichavci.
Zdání klame.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 16:08 Muž Klinas [13] Re: Designer
Napsal jsi to přesně. palec Asi záleží jaky druh tè krupičky zrovna máme. Jak je odolná atd. Mě prostě nic jiného nezabralo. Máš pravdu že m.zelen je obsažena ve všech lécích jen v níšších dávkách. Je zajímavé, že ted se mě odbourává daleko rychlejš než při prvním léčení měsíc zpět.(za 2 hod. čistá voda na pohled). Mě celkem na nasledky léčení (esha a tetra)zemřelo 22 neonek bez krupičky, ale je to asi také tím, že jsem to tam dávkoval 12 dní. Tak že si nevybereš. Chemie je svintsvo a dělá v AQ neplechu ,ale nikdy to jinak nejde. Pro příště vím, že je lepší tam na 24hod. aplikovat m.zelen, než zkoušet 14 dní nesmysli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2015 15:00 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Klinas
Tak ono kdyz se podivas na: "Složení: malachytová zeleň", nemusis tomu ani rikat "ANTI - ICHTIN" a mas tady dlouhymi lety provereny pripravek proti krupicce. Problem je, ze je to pekny sajrajt a tak se jina leciva snazi byt setrnejsi (treba i jen pouzivat nizsi davku v kombinaci s jinymi chemikaliemi), protoze nektere druhy ryb se mohou zdat po pouziti O.K., ale treti den zacnou umirat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 14:54 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Klinas
safra to je zajímavý... mně zase ten anti-ichtin nezabral(kromě zničení pár rostlin) ale esha zabrala... asi to prostě člověk musí zkusit všechno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 14:26 Muž Klinas [13] – KRUPIČKA
HURÁ hop krupička je pryč. Nepomohla ani Esha Exit + Esha 2000 (105, 125,-kč. léčeno 8dní)ani Tetra(135,-kč léčeno 4 dny),ale až třetí léčivo Anti- ichtin 39,-KČ zabralo to za 12hod. v předepsaném dávkování. :) Pro jistotu jsem dávku dnes opakoval, nechám tři dny vyměním možná část vody (odkaloval jsem 10x)a jedeme dál. Rostliny jsou OK. Všechny šneky mám přemístěné mimo hlavní nádrž. Že já to nezkusil hned, zabralo to poprvé, měl jsem to použít znovu. Také ted už vím, že poprvé úhyn rostlin nezpusobil Anti - ichtin ,ale sůl, protože ted je vše OK. V budoucnu mě již krupička nezaskočí a budu se jen smát. potlesk Já se s tím patlám 14 dní a ted za 12hod klid. A to se ta krupička dále rozjížděla a už ji měli i do tè doby čisté čichavci. Tak že český výrobek ANTI - ICHTIN není vubec špatný a není drahý. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2015 13:26 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Zixi
Tak to Ti nepovim, vezmu lahev a naleju to "primerene" :) . Jestli to je na vanu deci, nebo jak mi ujede ruka...

EDIT: A mozna to delam moc slabe, ted se divam, pro dezinfekci se uvadi az 1l Sava na 9l vody. Takze pokud bys chtel mit jistotu, tak to neni na vanu, ale na reseni pulhodiny v kyblu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 11:54 Muž Zixi [5] Re: Designer
A v jakém poměru cca, aby to bylo účinné? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 11:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Zixi
Savo je fajn, ze se samo rozlozi. Nalij do vany s vodou Savo a nahazej tam cokoli prislo do styku s nakazou, at uz je tou nakazou cokoli. Nech to tam par hodin a pak to vsechno proplachni cistou vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 11:28 Muž Zixi [5] – Re: Zixi
Pěkné sobotní odpoledne :-)
Jak zmiňuji v deníku, aplikoval jsem ve středu v noci malachitovou zeleň, teplota na 29°C, vypnul filtr, osvětlení a zavedl masivní vzduchování (OFF TOP: vytáhl jsem velice starý, zato funkční vzduchovač "Akvaristika", rozšrouboval, mezi bakelity vložil gumičku, nastavil doraz přítlaku na membránu tak aby nehlučel, ale vzduchoval - zde by šlo vylepšit tím,že by se dala koncovka na dorazový šroubek - a je troufám si říci na takové úrovni hlučnosti jako dnešní vzduchovače po záběhu).
Včera večer jsem přijel a dnes ráno jsem pozoroval. Početní stav se nezměnil (tedy co jsem schopen posoudit - sekavci, pancéřníček a akara se schovávají v porostu a bylo obtížné je najít i při zapnutém světle), nějací šneci vylezli na stěny nad vodu, ale není jich zas tolik. Rostliny zatím vypadají relativně ok - dokonce Anubias vyhnal nový list.

Dnes bych měl měnit vodu a aplikovat znovu. nad čím však přemýšlím:
Jak dezinfikovat hadici a kýbl? Asi Savem, ale jak? Když vím, že by se neměla voda dávat do kýblu v kterém byl saponát, natož Savo... coze
Zatím jsem od středy nekrmil, mám nakrmit?

Děkuji za případné rady :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2015 13:43 Muž Klinas [13] Re: finnnp
Fotka k příspěvku To je také možné ,ale vše tomu nasvědčuje. Vypadají přesně takhle i stejný druh rybičky(foto není moje) , jen to nemají tolik na těle, tečku dvě a na ploutvích zbytek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2015 06:55 finnnp Re: Klinas
Tvůj problém asi není Kožovec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2015 00:43 Muž Klinas [13] – krupička
(ted jsem přišel domů z práce)Tak to vzdávám !!!! Esha Exit a Esha 2000 ani po zdvojení dávek a 30stupnů (Od 3 dne) nepomohla,ted je to 6 den. Třem neonkám už se dnes začaly rozpadat ploutve, tè chemie asi mají plné zuby. Mám komplet vše obarvené modro zeleně i kořen a písek. Rozbor vody na NO3, NO2,GH, KH, PH a Chlor je naprosto v pořádku. Mám asi odolný kmen kožovce a měním léčivo. rozzureny Mám Tetra Medica Contralck. Vyměním pul vody a zvhrnu to tam celé, vychází to 100 ml. na 200 l. a je mě uplně jedno co se stane. Jsem tři dny nespal, celé noci odkaluji (od 3 dne)a měním necelou 1/3 vody(léčivo nahradím)a lezu kolem toho jako magor. Jediné co mě potěšilo , že ampulárky v karanténím AQ se druhý den líhnou. zatím tak 60 kousků. Ale hlavní nádrž pujde z okna. Jdu měnit vodu. čau.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2015 13:53 Muž Legioix [574] Re: Zixi
Pokud tam máš šneky, tak to tam určitě nelij. Šneci toto nerozchodí a jak tam zdechnou ve velkým množství, tak je vymalováno. Kde to bydlíš, že nemají Eshu? Existuje i internet a objednat to. Kdybys to místo lítání po zverimexech objednal, tak už to máš doma a ušetřenej čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2015 13:27 Muž Zixi [5] Re: Zixi - krupička
Před chvílí jsem přijel domů, koukl na samce a již to skoro nemá. Nějaké, jakoby jizvy, tam vidět jsou, ale zdá se mi, že to má míň, resp ty "jizvy" jsou vidět jen pod určitým náklonem světla. Jinak na žádné jiné rybce jsem to nezpozoroval. Je možné, že zabrala ta lžíce soli, zvýšená teplota a vzduchování?
Všude kde jsem ve zveráčích byl, tak jediné co měli byl přípravek od Tetry - ale ten říkali, že je hodně nešetrný a nebo malachit. Koupil jsem tedy malachit.
ALe to jsem nevěděl, že ten samec se takhle spravil.
Takže babo raď,44 mám to tam ještě lít, nebo počkat co se bude dít dál? Zase nechci rozhazovat rovnováhu, když je tam třeba dobrá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2015 18:43 Muž drsnake [12] Re: Klinas
jj, dnes jsem v hornbachu bral. 105kč za exit a 149kč za 2000. tak jsem zvědav jak dopadneme s krupičkou
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2015 17:22 Muž Klinas [13] Re: Zixi
Určitě ji mají v Hornbachu. Já si ji objednal přes internet, ale včera jsem ji tam objevil. Mimo jiné, mají tam další tři léčiva na krupičku. Zminovaný Anti- ichtin(cz výrobce, ale v návodu není ani napsáno jak dlouho léčit, až moc stručný návod, ale zabral)Terra asi Medical a potom ještě jeden ,ale název ani výrobce si nepamatuji.A ještě Esha doporučuje po skončení léčby, vitaminy a minerály pro zotavení a kondici rybicek Esha Optimal. Tu jsem si koupil ,ale na konec léčby čekám. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2015 16:35 Muž Zixi [5] Re: Klinas
Děkuji za rady, všem. První věc co jsem udělal bylo přečtení toho odkazu.
Co se týče solení - nesolil jsem moc kvůli sekavcům a ancistrusům (ancistrus pozorováním potvrzen pouze jeden. Dával jsem je tam honě malé - jinak by šly pryč - v rodném akva se vytřely a bylo jich tam moc, tak je možné že se ujal pouze jeden). Sekavci jsou tam určitě dva, o ně mi jde především, jinak je tam ta akara a jeden sumeček. Neonek bylo více, jenže tím, že to akva nebylo v moc dobrém stavu (a stále není ještě úplně top), tak 4 zahynuly. 4 tam byly ještě původní a ty postupně odešly stářím...
Snad se mi podaří sehnat tu Eshu, zatím co jsem byl ve zvera tak netuší co to je zač... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2015 15:15 Muž Klinas [13] – Krupička
Parazit se vyskytuje ve všech sladkovodních i mořských vodách na celém světě. Následkem infekce je, že se ryby otírají o dno a kameny a narušují tak kůži jsou náchylné k sekundární bakteriální infekci či zaplísnění. Dospělý jedinec se dorůstá až 1 mm, který se po dosažení svého vývoje uvolní z povrchu tkáně ryby a spadne na dno, kde se usadí na předmětu v akváriu. Tam si vytvoří hlenovou schránku a postupně se rozdělí až na 2000 malých jedinců, kteří hledají svého dalšího hostitele. Pokud svého hostitele nenajde do dvou dnů (záleží na teplotě), umře. Při nižší teplotě se vývoj zpomaluje. Při teplotě nad 28stupňů se degenerují cysty a při teplotě nad 30stupňů je rozmnožování přerušeno. Živí se červenými krvinkami a jednobuněčnou tkání.
Ryby, které přežily slabší invaze jsou proti krupičce částečně odolné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2015 15:03 Muž Klinas [13] Re: Zixi
O pár řádků výše jsem dostal tento odkaz. rybicky.net/nemoc/Ichtyophthirius-multifiliis
Je tam popsáno vše, já ted stím bojuji 6 den(za normálních podmínek nemoci 3dny, já ted zdvojnásobil dáky léčiv, od 3 dne). A zatím "asi dobrý", napadaným rybičkám se tečky zvětšují a dozrávají. Nenapadené jsou ok. Mám tento problém podruhé v krátké době. Poprvé, po 24 hod (léčivo anti- ichtin) ok a bez příznaků, ale dva druhy rostlin částečně odumřely. Ted se kožovec vrátil (špatně jsem doléčil) a asi v lepší kondici a odolnější. Léčím Eshou Exit a Eshou 2000 šetrný k rostlinám a celému AQ(vyndat aktivní uhlí a absorční filtry všeho druhu). Zatím nemizí, ale nejsou nově nakažené(a bez úhynu). Ta sůl moc nepomáhá (jen brzdí, alespon u mě). Muj známý je chovatel rybiček 35 let a ten řekl osol to klidně 1KG soli(200l.),ale rozluč se s rostlinam, ryby to prý vydrží. Tak to lečí on ,ale má holé stěny. Ještě přemýšlím, že ty napadené odstraním, aby kožovec nepadl na dno a dále se nemnožil(vycházím z toho že esha likviduje kožovce z vodního sloupce při hledání hostitele, tak že nový by "neměl" být přítomný a je jen na rybách kde odolává, protože je pevně uchycen a má asi ideální podmínky. Je zajímavé, že v prvním případě jsem měl napadené jen skaláry a čichavce a ted vše ostatní krom krunýřovců, skalárů a čichavců. Četl jsem, že si vyléčené ryby dokáží vytvořit imunitu. Dám tomu ještě 24hod. a rozhodnu se. Jsem, ale začátečník to jsou jen moje poznatky a zkušenosti. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   27.01.2015 13:05 finnnp Re: Zixi
Odlov Gupky a budeš mít klid.Dneska jsou Gupky přešlechtěné a překřížené z různými dovozy.Udržet takové ryby dlouhodobě při životě je takřka nemožné...Odsaj dno a vyměň půl vody v akváriu.Můžeš tam dát nějaké lečivo,ale stejně to nepomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2015 10:46 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Zixi
Nevím z fotky posoudit, nakolik byly ryby zasaženy. Ale obecně uznávaným léčivem na krupičku je eSHa Exit. Nejdřív bych dobře odkalil a vyměnil půlku objemu vody v akváriu. Dávkoval bych podle návodu v kombinaci s tou mírně zvýšenou teplotou (snad bych nad těch 28 C ani nešel).

Případně, jestli jsou některé ryby zasaženy víc a je riziko nějaké přidružené bakteriální infekce, kombinoval bych s eSHa 2000.

Obě léčiva jsou poměrně šetrná a neměly by výrazněji zahýbat s biologickou rovnováhou nádrže. Myslím si, že i sekavci by je měli zvládnout, ale raději počkej, co na to řekne někdo, kdo má přímo s léčbou sekavců zkušenosti.

Avšak: Jestli je osádka nádrže opravdu taková, jak uvádíš v prezentaci, může být na zdravotní problémy zaděláno dlouhodobě. Dva ancáci do 100 litrů (předpokládám, že jde o hrubý objem, tak snad možná kolem 85 litrů vody?) je dost hodně. I když je tam docela fajn filtr, chce to poctivou údržbu nebo poslat ancáky plavat jinam. Jestli se co i jen trochu zhorší kvalita vody, těch 6 neonek nebude nadšeno. Hejno je poměrně malé, co může vést ke stresu a v kombinaci s tím ancákem si to o problém říká. Taky na sekavce je to příliš malý objem a ti taky rádi čistou vodu, co s těmi ancáky může být problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 23:25 Muž Zixi [5] Re: Turbínka
Takže, otázka. Vím, že to bylo probíráno spoustukráte, a ještě hodněkrát probíráno bude, co teď? Karanténu asi tedy ne, když je to v celém akva. Ostatní však příznaky nemají.
Zvýšit teplotu vody a posolit, to je to, co jsem vesměs vyčetl. No jo, ale snesou mi to sekavci a ancistrus?
EDIT: Případně kolik posolit? Dal jsem zatím polévkovou lžíci, vím, že by měly přijít cca 2, ale to jsem se neodvážil najednou. Teplota nastavena na 28 a kousek. Zítra kdyžtak další zvednutí - bojím se šoku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 23:06 Žena Turbínka [2558] Re: Zixi
ano Ano parazit v různých stupních svého vývoje je přítomen v celé nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 23:05 Muž Zixi [5] Re: Sid
Takže pokud se dobře pamatuji, tak je to v celém akva :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 22:06 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Zixi
Za mne - kožovec (krupička).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 21:26 Muž Zixi [5] Re: Zixi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ještě pár fotek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 21:16 Muž Zixi [5] – Je to krupička?
Tak jsem se tu v dobré víře přihlásil, že se mi podařilo trošku opravit "žumpu" a hle, za pár dní mám problém. Na svém profilu mám video i fotku (zápisník) s popiskem. Prosím poraďte. Je to krupička, není to krupička? Omlouvám se za kvalitu, nebyl jsem schopen kvalitně zaostřit hmm
Přeji pěkný večer
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 21:03 R Muž romant [27982] Re: drsnake
Ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 21:01 Muž drsnake [12] – je to krupička?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, u nové black molly se mi po týdnu objevili bílé tečky. Podle popisu si myslím že asi krupička. je to tak? po asi 60 fotkách jedna co konečně je aspoň trochu použitelná
rybku sem teda ještě neviděl že by se otírala apod
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 18:51 Vladik Re: Klinas
Teplotu klidně zvedni na 32-33 °C a tady si zatím můžeš něco přečíst:
rybicky.net/nemoc/Ichtyophthirius-multifiliis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 21:33 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Klinas
Asi jo,krupička se léčí min 7dnů při 29-30st.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 20:01 Muž Klinas [13] Re: romant
Dík moc za odpověd. Jsem rád , že mě nikdo podpoří v myšlence a poradí, já už totiž nevím co dělám dobře a co ne. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 19:50 R Muž romant [27982] Re: Klinas
Pokračuj dál, jak píšeš a to klidně v silnějších dávkách, někdy je to na hodně dlouho a budu se opakovat, ale ty nicotný podmínky to jenom podporují, ovšem je taky možnost, že máš co dělat s odolnějším kmenem kožovce, na nějž eSHa nezabere, což je ovšem předčasné uzavírat, pokračuj dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 19:47 Muž Klinas [13] Re: romant
ESHA Exit a 2000. Ahoj, nevíš proč ta krupička stále nemizí ? Dělám snad něco špatně? Ty rybi co jí měly,těm se krupička rozrostla o pár teček, vše mají na ploutvích. A ty co byly bez nákazy jsou čisté. Nejvíce to mají parmičky čtyřpruhé a mechové a taky pár neonek cca 15-20 kusů (celkem 45 ryb).Skaláři a čichavci bez příznaků. Mám předepsaných 72 hod. téměř za sebou. Píší že v odolných případech krupičky(kožovce) se může léčba protáhnout na 5 dní. Zkusím zvednout dávku a pokračovat další dva dny. Dnes jsem koupil 30l. karanténní AQ i s příslušenstvím a založil ho(prvně zkouším svoji studniční vodu, test byl ok). Ampulárky i s hroznem vajíček jsem přemístil do nového(hrozen na polystyren). Ampulárky se po hodině potopily a za další hodinu rozjely,tak že jsou OK a já mohu v klidu spát at je to jak je to. Hodil jsem tam i vápencovou "želvu" (odlitek na dodání vápníku, síran vápenatý,hořčík,chlorid sodný), tak že malé ampulárky budou mít vše co mít mají na první týdny (pokud se vylíhnou).Snad jsem zase neudělal nějakou blbost. To jen abych nedopadl jako Horác a neměl jsem u "500" ampulárií v háji ulity. Pro svuj klid a jistotu jsem utratil zase nemalé peníze, doufám že se mi snaha časem vrátí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2015 11:10 R Muž romant [27982] Re: Klinas
Je, prostě někdy sedí a jsou líný. eSHa jim fakt nic neudělá, to spíš to mohlo podle toho vývoje vypadaat na to, že jsou načatý N látkama, ale zdá se, že to bude richtik.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [19] ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223?od=901