09.09.07 11:51:55
petrys® – anti-ichtin a výměna vody
ahoj, nevíte někdo proč se při dávkování anti-ichtinu musí v zarostlém akva druhý den věměnit voda? přijde mi to jako dost velký šok
pro ryby, měnit všechnu vodu v akva, má to nějaký vliv na léčbu, když se v zarostlém akva ta voda druhý den nevymění?
dík za odpovědi
S TÍMTO PŘÍPRAVKEM NEMÁM SKUŠENOSTI, ALE URČITĚ BYCH NEMĚNIL CELÝ OBJEM AKVÁRIA - JE TO NESMYSL. U PŘÍPRAVCÍCH PROTI BAKTERIÁLNÍM
NEMOCEM SE DOPORUČUJE VYMĚNIT MAXIMÁLNĚ 50 PROCENT VODY, VYPRAT FILTRAČNÍ NÁPLŇ A NÁSLEDNĚ SILNĚ VZDUCHOVAT, ALE JAK ŘÍKÁM S TÍMTO
PŘÍPRAVKEM NEMÁM SKUŠENOSTI. KOMPLETNÍ VÝMĚNA VODY TI URČITĚ ZNIČÍ TO MÁLO CO TI TAM PŘI ONEMOCNĚNÍ FUNGUJE - MÁM NAMYSLI
NITRIFIKAČNÍ BAKTRIE ATD..
Zemi: "...Kompletní výměna vody ti určitě zničí to málo, co ti tam při onemocnění funguje - mám na mysli nitrifikační bakterie atd.
..."
Mohl byste se trochu víc rozepsat o tomto riziku? (A pokud možno vypnout kapitálky /Caps lock?!/)
Děkuji!
Na co si dávala anti-ichtin??? Na krupičku? Podle mojí zkušenosti je to blbost, páč je to strašně toxický a akorát mi chcíply rybky.. Na
tvojem místě si pro příště koupím exit. Schválně umřela ti ňáká rybka? Jo a co se týče toho exitu - za tři dny máš po krupičce a
nemusíš měnit ani litr vody ;)
Výměnou celého objemu akvária si laicky řečeno vytáhne z akvária veškeré fungující procesy - jedná se o různé druhy bakterii. I když v
akváriu nebo mimo něj zůstane filtr i s náplní - ihned po napuštění čerstvé vody, která obsahuje různé škodlivé látky, začne tato
ničit bakterie i v samotném filtru. Z toho plyne, že v danou chvíli jsou v akváriu ty nejhorší podmínky, které tam mohou být. V vzápětí
se na 50 procent vytvoří nálevník, který tomu taky nepřidá a proto ryby, které jsou již tak oslabené uhynou. Né všechny, ale pár
určitě. Dala by se na to napsat kniha, ale to důležité co chci říci je, že v žádném případě nevyměňovat celý objem akvária pokud
jsou v něm ryby.
Také se domnívám, že částečná výměna vody je vhodnější, než celková. Čili principielně souhlasím.

Ovšem argumenty jsou to, co
mi nesedí...
Proč by výměna 50% vody za čerstvou nemohla mít tytéž "ničivé" účinky na "veškeré fungující procesy", tedy na
"různé druhy bakterií"? Že by proto, že při výměně 50% "čerstvé vody, která obsahuje různé škodlivé látky" se do
nádrže dostane jen poloviční množství "škodlivých látek"? A nemohlo by toto poloviční množství "škodlivých látek"
přesto znamenat takovou koncentraci, která dokáže zničit "bakterie i v samotném filtru"?
Z toho mi vychází: pokud podle vašich zkušeností obsahuje čerstvá voda "škodlivé látky", raději ji nepoužívejte.
Nevím, kde takovou vodu berete, ale doporučil bych vám raději používat odstátou (není podmínkou) vodu z veřejného vodovodu.

Tím, že
je určena ke konzumaci lidmi, musí splňovat poměrně přísná hygienická kritéria. Takže by měla vyhovovati i pro běžný chov akvarijních
rybek a pěstování vodních rostlin a naopak - neměla by negativně působit na nitrifikační bakterie, o které vám asi jde především.
(Úprava, resp. příprava vody pro uspokojení specifických požadavků živočichů a rostlin, je samostatnou kategorií.)
Milí Sidoniusi. Nikdo tady netvrdí, že výměna 50 procent vody je v pořádku. Provádí se to jen z důvodů zamoření akvária u těžkých
bakteriálních onemocnění. Díky zůstatku poloviny vody v nádrží dokáží bakterie nastolit opět fungující systém. A k té pitné vodě z
vodovodu. Zkus nalít vodu do zkumavky a pošly ji na rozbor. Obsahuje železo, NO2, NO3, jedovaté nitridy, PO4, Cu, H2O, CHLÓR, amoniak, fosfáty,
vápník atd... Všechno je to v malém množství - normou uváděné jako pro člověka neškodné. Nevím co víc ti k tomu říci.
Milý Zemi, raději toho skutečně necháme.
Na tohle nemám ani čas ani sílu reagovat.
Máš recht.
Legrační diskuse.
Petris: Problém bude ve špatně přečteném, napsaném nebo pochopeném návodu. Nebo ti dal někdo hloupou radu.
U většiny léčiv se doporučuje výměna 1/3 vody. Vyměňuje se proto, že se účinné látky v akváriu po několika hodinách rozpadnou (tím
pádem už neléčí) přesto jsou dále toxické a je třeba vodu připravit na novou dávku.
Jinak používání těchto jedů v zarostlém akváriu je kytkovražda.
Zemi: Většina bakterií je v písku a filtru takže jejich vylití při výměně vody nehrozí. Jejich citlivost na látky obsažené v běžné
pitné vodě je minimální na rozdíl od malachitové zeleně a metylenové modři, které bývají základem podobných dryáků. Včasná a
dostatečná výměna vody naopak zachrání, ten zbytek co přežije anti-ichtin.
Side:
díky za reakce, dokupovala jsem nějaké rybky(a k mé hlouposti jsem je nedala do karantény) no a teď se objevila krupice, napřed jsem zvýšila
teplotu na 29,5stupně, ale zásadní změna k lepšímu nenastala, tak jsem zvedla ještě o stupeň a jak se zdá, tak se krupice ještě více
rozšířila, navíc jsem zaznamenala, že otíkům vysoká teplota nedělá zrovna nejlépe, takže jsem jí zase vrátila na těch 29 a přidala
anti-ichtin-rybám zatím nečiní obtíže a krupice trochu ustoupila, ale opět žádný zázrak, každý den odkalím tak 10l vody a přidám tak
10-15 kapek anti-ichtinu, kdysi jsem zkoušela i zmiňovaný exit, ale takřka bezúspěšně, navíc v doporučované kombinaci s eshou 2000 jsem
tenkrát přišla o všechny krunýřovce a dokonce o echinodor, takže si myslím, že je to zbytečně drahé, myslím, že malachytka obsažená v
anti-ichtinu vykoná stejnou službu, ale není to pro ryby tak toxické, napiště dyžtak jestli dělám něco špatně nebo jak bych to mohla
napravit
Mělas někdy chemii? No asi ne co?

jako nevim co si prováděla s tim exitem, protože jsem ještě neslyšela o nikom, kdo s nim krupičku do
tří dnů nevyléčil a komu dokonce chcíply ryby. Prostě vás lidi nechápu. Proč někdo doporučuje solit vodu a zvyšovat teplotu? Vede to
akorát k tomu, že se ryby zbytečně stresujou a krupice se s 90% pravděpodobností za krátko vrátí(pokud to vůbec pomůže). A cpát do
akvárka metylovou modř a malachitovou zeleň? Jo zabíjí krupičku, ale věčinou i rybky.. Hlavně ancistrusi jsou na to citlivý.. Takže já se
rozhodla, že krupici budu léčit tak, aby to pro rybky bylo co nejméně stresující. Prostě dávkuji exit podle návodu a je to
jani: chtěla si říct my ho dávkujem
Než někoho začnete urážet, tak si prosím o tom exitu něco zjistěte. Pokud to uděláte, tak vězte, že eSHa Exit překvapivě obsahuje 6,3
mg Diaminoacridine (Proflavin); 0,31 mg Malachitgrünoxalat (malachitová zeleň); 0,79 mg Methyl-rosaliniumchlorid; 3,98 mg Methylthioniniumchlorid
(metylénová modř)...
takže máš s exitem stejnou zkušenost jako já?
jani: máš prej číst

prej za to že ti nechcíply ryby můžou asi nadpřirozený síly a ne exit
no mě zas nepřijde příliš reálné vyléčit krupici do 3 dnů(alespoň ne už rozjetou), pokud jsi si ty něco přečetla o krupici, tak víš
proč
prosím o radu.mám v akvárku krupičku. včera jsem podala anti - ichtin, osolila vodu a zvedla teplotu. krupička neustoupila. teď nevím kolik
vody vyměnit a kolik dodat léčiva, zda plnou dávku na celé akvárko nebo jen poměr do čerstvé vody. děkuji za odpověď.
Léčivo se vždy dodává do množství vyměněné vody. Myslím ale , že zvednutí teploty, sůl a výměna vody jsou přitěžující okolnosti
pro zdraví ryb. S EXITEM a eSHou to dělat nemusíš. Ne každá ryba vydrží slanou teplou vodu!!
díky za radu. jsem začátečník, takže chybuji.
Zvýšení teploty urychlí vývojový cyklus kožovce, jelikož léčiva působí jen na některá vývojová stadia, tím se zkrátí doba nutná k
likvidaci parazita. Tři dny to rozhodně nejsou, kdo nevěří, nechť nastuduje něco o kožovci. Přídavek soli zvýší tvorbu slizu na rybí
pokožce a tím ztíží případné uhycení dalších kožovců. Sečteno a podtrženo nechápu, proč se nad tím někdo pozastavuje. Jediné co to
jasně ukazuje, je základní neznalost.
28.12.07 21:19:38
Sidonius (.***..) – Re: Malapa
kdo nevěří, nechť nastuduje něco o kožovci....Jediné co to jasně ukazuje, je základní neznalost...
Naprosto s vámi souhlasím - člověk by si měl občas osvěžit znalosti.

Třeba zjistí, že to, co považuje za dogma, je už překonáno.
Když už chemii, tak něco lepšího než přípravky značky Hu"ben(mzslím, že anti itchin je také od nich)mohu doporučit Exit(Side neber
to jako reklamu, či provokaci)je to taky jed, ale nezabil mi žádnou rybu ani rostlinu-prostě sem to tam vždycky(po dobu 3 dnů)nalil a o akva sem
celej den nemusel mít strach(projistotu sem mín krmil-ani nevim proč)
28.12.07 22:00:34
Sidonius (.***..) – Re: chicko
Už nějakou dobu doporučuji eSHA EXIT - měl jsem tu čest sice jen jednou, ale s naprosto dokonalým výsledkem.
Paráda, já měl takz naštěstí jen jednu zkušenost, ale zafungoval bezvadně
29.12.07 00:46:04
calibos® – Re: chicko
exit mne taky pomohl pri krupicce... za 4 dny byla pryc.... toto je napsane na letaku:
"1: den 20 kapek na 100 litru vody
2: den 10 kapek na 100 litru vody
3: den 10 kapek na 100 litru vody
dodatecne davkujeme 4 a 5 den po 10 kapkach na 100 litru ....
takhle to tam je ja jsem to dodrzel rybky prezili a krupicka byla pryc ...
exit s ehou 2000 zvládl v mém akvárku krupici z pět dní. Bez jediného úhynu.
No mne zase 5 dní přijde až moc velkej nápor na ryby, ale záleží co tam máte za rybky
29.12.07 10:31:23 / 29.12.07 11:21:15
Danila® – Re: chicko
Kdyby zabral za tři dny, tak jsem ho nedávala. Řídila jsem se striktně návodem, nevím, zda jsi ho četl, je tam, že léčba se dá prodloužit
až na pět dní.
Ano návod jsem skutečbě četl, ale jen sem chtěl naznačit, že pět dní je dost velký nápor na ryby. A Exit má určitý setrvační účinek
a u ryb více citlivých je lepší používat minimum chemie
23.06.08 20:24:17
Arya® Exit je asi český liek. Ja som ho v Bratislave nenašla.
U nás je výber troch liečiv a som si zvolila anti-ichtin.
Kto má skúsenosti s ním môže mi poradiť či mu prežili panciernici alebo ich vylovil. Ďakujem.
23.06.08 20:33:17
Yirka® – Re: Arya
eSHa EXIT je dovážený lék a má ho skoro každý kamenný obchod a úplně každý Hornbach a pod.
23.06.08 20:34:48
Arya® Super, tak som bola v dvoch špecializovaných obchodov plus Baumax a nenašla som ho
Už mám to Anti-ichtin, ale potrebujem doporučiť čo s pancierníkom.
Ďakujem Yirka
24.06.08 08:43:34 / 24.06.08 09:00:08
Venca®
24.06.08 16:45:31
Malapa® – Re: Arya
Klidně je tam nech, několikrát jsem léčil krupičku Anti-ichtinem a vždy k plné spokojenosti. Dodržet dávkování, případně jen lehce
přidat, osolit vodu a během několika dní je vidět zlepšení, do dvou týdnů je 100% po problému. Nikdy mi neuhynula jediná rybička,
ancistrusi, pancéřníčci, živorodky, čichavci... Pokud se léčba zahají včas, né až když jsou ryby obsypané, není problém beze ztrát
vyléčit.
27.06.08 21:02:52
Arya® Našla som konečne Exit.
Tak teraz mám lieky na 2 roky

a dúfam už žiadne iné už nemusím kúpiť!
Dobré vedieť, že nemusím pancierníka nabudúce vyloviť.
Ďakujem za rady!!!!!!
P.S: kto je z Bratislavy Exit nájde v Hornbachu!
Podobná témata
Ako znizit teplotu vody?,
aky externy filter?rozstrekovaci alebo vyvod do vody,
Anti-Ichtin,
anti-ichtin,
Bublinky na hladině vody,
Cichlidka Kakadu - tvrdost vody,
Co všechno potřebuju pro úpravu vody?,
CO2 pomocí sycené vody,
čistota vody,
destilka-změkčení vody,
digitální měřič tvrdosti vody - dá se sehnat?,