Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.03.2008 23:38 Vari
Kup si Exit, dřív jsem používal Preventin, Multimedikal, které jsou za rozumnou cenu, ale nedalo mi to, trochu jsem připlatil, stojí asi kolem 110 Kč a jsem moc spokojenej. Opravdu rybám "neubližuje", je spolehlivej, odzkoušenej, jen doporučuji. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.03.2008 22:56 hujik
Tak tomu říkám pech.Dnes jsem si na fóru pročítal názory a rady jak se zbavit a léčit krupičku.A říkal jsem si jaká je to paráda,že se takové problémy mému akváriu vyhly.Před chvílí jsem šel krmit rybky a jak se tak na ně koukám ,vidím u některých jedinců bílou tečku na ploutvi nebo na těle.Polilo mě horko a nyní je mi jasný,že mám stejný problém jako vy.
Již mám vše načteno,ale přesto potřebuji jednu technickou radu.Pokusím se nejdříve léčit pomocí soli.jak navážit nebo odhadnout 30g soli???
Díky za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.03.2008 17:15 Muž Yirka [9260] – Re: palo
Zcela jistě by to chtělo vybrat vše, řádně vyčistit (roztok SAVA-určitě zde na fóru najdeš jak na to)pro jistotu bych ještě nechal pár dní (inkubační doba nemoci) a pak založit znovu. Ale je to na dlouhé lokty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.03.2008 17:14 Andynka
Mě kostapur zabral perfektně ..kapala jsem celkem sedmkrát, ale to záleží na okolnostech .. a samozřejmě krm palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.03.2008 16:43 palo – Re: Yirka
Akvarium má 30 litrov takže vela roboty by nebolo, ale keď som už začal liečiť tú krupičku tak to už nechám tak. Ale keby že ho chem čistiť tak trebalo by vybrať úplne všetko?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.03.2008 16:31 Muž Yirka [9260] – Re: palo
Je to samozřejmě jedna z možností, ale záíleží na velikosti AQ a z toho vyplývající objem práce. Vzhledem k tomu, že existuje lék, který zaléčí bez nutnosti zásahu do AQ je to pak na zvážení. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.03.2008 16:27 palo
A nedá sa krupička odstrániť tak, že napríklad vyčistím celé akvárium a založím ho znova. Ďakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2008 16:02 palo – Re: chicko
Ale u nás v obchode mali len tento sera costapur. Takže som nemal na výber. Ale malo by to pomôcť a hovorili, že rastlinky neničí. Tak uvidím čo bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2008 15:44 Muž chicko [124]
Nadávkuj vše podle návodu. Jinak souhlasím s prikpou, s exitem mám jen ty nejlepší zkušenosti. Je dobré ho podle návodu kombinovat s Eshou 2000. zabrání se tím nemocem z oslabení léčbou(rozpad ploutví, plísně atd.), je to taková dobrá prevence. Exit je jeden z těch spolehlivých chemických prostředků a neničí rostlinky jako třeba sůl ;-) , nemusíte ani měnit vodu, protože se do určité míry sám odbourá a stačí tak zůstat u pravidelné výměny vody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2008 15:23 palo – Re: Tonys
V návode je písané, že stačí zdvihnúť teplotu o 2 stupne a pridať silnejšie vzduchovanie. A v obchode hovorili, že teraz tam už netreba pridávať sol.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2008 15:16 Muž Diego [72]
Nejlepší je Esha Exit.U mě byla krupička do dvou dní pryč. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2008 15:09 Muž Tonys [16] – Re: palo
Rozhodně krm. Pokud přijímají potravu. Jinak co se týče chemických přípravků tak na ty nezpoléhej. Přidej sůl a vymej pořádně filtr odpusť 1/2 nádrže a dolij čistou vodou. Tohle opakuj několikrát do týdne a hlavně taky pokud možno zvyš teplotu aspoň na 30°C ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2008 14:41 miro03
Pokial ryby žeru tak krm ale je tu o krupici a podobných tém plno stačí pozret v historii. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2008 14:18 palo – KRUPIČKA
Zdravím. Krupičku mám v celom akváriu a dal som tam prípravok Sera costapur a mne hovorili, že liečenie trvá asi 14 dní. Ale nie je tam písané či môžem rybky kŕmiť. Tak môžem ich kŕmiť alebo nie?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.03.2008 08:20 R Muž Silent [5949] – Re: Nobody
Sorry, moje původní informace o původu Oodinia byla mylná( přílišná důvěra výrobci léků). Oodinium je kožní bičíkovec česky Obrněnka hruškovitá. Zabírají léčiva s obsahem síranu měďnatého nebo chininové soli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 23:01 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: Nobody
Co se týče mé důvěry - jsem obecně spíš mírný pesimista, než přehnaný optimista :-D , ovšem v případě léčby krupičky EXIT mou důvěru má.
Jestli jste na oodinium EXIT zkoušel a nezadařilo se, registruji to jako jednu (vaši) negativní zkušenost. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 22:30 Nobody – Re: Dahak
Pokud to vypadá,že je jakoby posypaný moukou,tak je to odinium. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 22:24 Nobody – Re: Sid
Vy věříte výrobci,že co napíše,funguje? ;-)
Na krupičku ano-super!Na oodinium bohužel ne. :-( Na to je mnohem lepší i rychlejší přípravek od Sery-oodinopur. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 22:06 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: Nobody
Krupička a oodinium jsou poněkud odlišné.
smich Dík za upozornění!

Zkusím to pro vás zopakovat:
Po zkušenostech s eSHa EXITem při léčbě kožovce bych se za něj přimlouval i proti Oodiniu. Podle výrobce je EXIT určen i k léčbě tohoto onemocnění.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 21:42 Muž Dahak [425] - Cichlidy
Pockam jeste den dva a uvidim co bude. :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 20:50 Nobody – Re: Sid
Krupička a oodinium jsou poněkud odlišné.
Při léčbě druhého je zapotřebí,aby přípravek obsahoval měď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 20:46 Nobody – Re: fantasta
Tak oodinium je rostlinného původu? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 20:46 Muž Sid [6774] - Rostliny – Re: fantasta
Přípravky na klasickou krupičku nezabírají.
Jestli jde o "sametku" nevím, ale po zkušenostech s eSHa EXITem při léčbě kožovce bych se za něj přimlouval i proti Oodiniu. Podle výrobce je EXIT určen i k léčbě tohoto onemocnění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 20:08 R Muž Silent [5949] – Re: Dahak
Pokud to je Oodinium tak to je parazit rostlinného původu. Na to jsou speciální léky. Přípravky na klasickou krupičku nezabírají. Ale snad to nebude. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 19:57 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: fantasta
On se prave neotira ani tenhle.Jen zalezl a prestal zrat.Ostatni jsou uplne v poradku.Ted jsem se docetl ze je mozny to na ryby prenest kdyz krmim artemii.Zacal jsem s ni(mrazenou) nedavno krmit prave proto ze jsem myslel ze z ni je prenos parazitu na ryby minimalni.Presunul jsem ho do karanteny zvedl teplotu na 35°C a zasolil jsem.Nic vic ted vecer delat nemuzu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 19:52 R Muž Silent [5949] – Re: Dahak
Zkoukni ostatní ryby jestli se otírají o dekorace nebo rostliny. Oodinium v počáteční fázi není vidět, ale ryby to svědí. Jinak je dost nakažlivé. Tím nechci strašit. Podle fotky se těžko diagnostikuje. Záleží na chování ostatních ryb. Těžko by měl Oodinium jen jeden terčák a ostatní nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 19:49 Lorsson – Re: Dahak
No jako krupicka to opravdu nevypada :-O ... Oodinium se resilo zde rybicky.net/forum/4564
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 19:45 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: fantasta
Je mozny ze to ma jen jedna ryba ?.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 19:40 R Muž Silent [5949] – Re: Dahak
Já to vidím spíše na Oodinium. Pokud to vypadá jemněji než krupička je to jasný. Velikost teček bývá asi 0,3mm. Ryba vypadá jako pomoučená.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 19:24 Muž Dahak [425] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Foto 3

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 19:24 Muž Dahak [425] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Foto 2

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 19:23 Muž Dahak [425] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Muzete mi nekdo potvrdit jestli se jedna o krupici?.Ja jsem se s tim v zivote nesetkal tak si nejsem jistej.Je to strasne jemny a ma to jen na hlave a na bocich na ploutvich neni nic.Prestal zrat tak jsem si ho poradne prohlidnul a malem me trefil slak.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 14:16 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: pavliina
Jestli ti nabizeli Tremazol tak maj v hlave nadelano.Tremaozol je na zabrohlisty ne na strevni parazity.

www.sera.de/… : Zabrohlisti

www.sera.de/… : Strevni paraziti

Takze pokud se ti bude chtit zainvestovat tak urcite flagellol mam ho vyzkousenej a funguje stoprocentne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 12:26 Žena pavliina [50] – Re: Dahak
Co jsem se dočetla na netu, tak léčebná lázeň může trvat 3 - 6 dnů. Nechávám to raději na 6 dnů, nejdříve mě rybky nežraly vůbec, nebyly aktivní, teď už potravu přijímají a už si zase nosí bublinky od vzduchování :-D , jen ty bílé výkaly :-( U nás v akvaristice mě nabízeli Sera med Professional Tremazol www.exo-eko.cz/… Tak nevím, počkám ještě ty 2 dny a když se to nezlepší, zkusím to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:31 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: pavliina
Entizol mas ve vode rozpoustenej.Rybam se tak dostava do krevniho obehu a tim padem je i v travicim traktu.Pokud stale maji bile vykaly muze to byt tim ze napadeni je vetsiho rozsahu a tam uz entizol moc nezmuze.Entizol se pouziva v prvnim stadiu napadeni potom uz to chce neco silnejsiho treba flubenol ale ten bohuzel sezenes jen v 600gramovem baleni za zhruba 900kc(flubenol se pouziva presne tak jak pise fantasta).Nenechavej v lazni ryby dyl jak 4 dny neni to pro ne moc dobry(pri delsi nebo casto opakovane lecbe se ryby muzou stat neplodny)Vymen vodu a znova lek pouzij za 4-5 dnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:22 Muž styv [10] - Amerika
Ja mám dojem, že nie je len jeden druh, nemyslím tú drobnú.Lebo ja som dostal z velkoskladu labea, ktoré vychcípali na krupicu v úspešnej reklamácii som preventivne nasadil anticht plus teplotu 32C a do troch dní sa objavila. V samozrejme akv bolo pred tým sterilné.Bežná krupica sa nerozmnožuje pri vyžších teplotách.Neviem, či costapur likviduje aj cysty.Lenže Medra lieči solou a teplotou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:13 R Muž Silent [5949] – Re: pavliina
Stačí odebrat vodu z léčivé lázně nechat nacucat a celý to pak vylejt zpět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:09 Žena pavliina [50] – Re: fantasta
Dobrá, když tedy budu chtít ty dafnie namočit v léku, tak v jak velkém množství vody mám ten lék rozpustit? :-) Když dávkování je je jedna tableta na cca 50 l vody, nebo stačí když tabletku rozpustím v hrníčku a pak v tom budu máchat ty dafnie? Abych rybky trošku nepředávkovala :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:05 R Muž Silent [5949] – Re: pavliina
Teoreticky stačí ve vodě, ale s Entizolem to vůbec není špatný nápad. Alespoň se lék dostane i to trávení a může cíleně působit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:04 Andynka – Re: styv
Ano, ale to po první várce krupičky. Všechny ryby mi vychcípaly, protože jsem na to přišla pozdě. Když se mi objevila po druhé. Léčila jsem jen kapičkami a pak nechala akvárko normálně fungovat a už se nic neobjevilo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:02 Žena pavliina [50] – Re: fantasta
Děkuji, zkusím ty dafnie, mám sušeně ale moc jim nejedou :-( tak je zkusím namočit... jen v čem je mám namočit? V akva vodě nebo v rozpuštěném léku Entizolu? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:00 Muž styv [10] - Amerika
Andyka, však si akvarko 14 dní máčala v save.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 11:00 R Muž Silent [5949] – Re: pavliina
Jestli můžu poradit, tak mě se při léčbě osvědčili jako krmivo dafnie. Pokud nemáš živé tak nechat nasáknout sušené. Obsahují hodně balastu který pročistí trávící trakt. Málokteré vločky ryby dobře stráví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 10:56 Žena pavliina [50] – Re: Dahak
Včera jsem jim vyměnila 1/3 vody a dodala jsem ještě půl prášku entizolu a počítám nechala bych je v tom asi tak 2 nebo 3 dny a pak znovu bych vyměnila vodu ale pak raději už asi bez léku. Krmím zatím jen vločkama, takže z toho by bílé výkaly být neměly. Ještě bych jim mohla dát mražené patentky, ale nevím jestli můžu při stávající léčbě :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 10:51 Andynka
Mě se po léčení chemií nevrátilo vůbec nic. rybky jsou zdravé a je jim hej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 10:50 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: pavliina
Pokud dobre pocitam mas je v entizolu dneska ctvrtej den takze by to chtelo vymenit vodu:).Cim je krmis?.Napadlo me jestli nemaj bile vykaly po koretrach nebo grindalech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 10:44 Žena pavliina [50] – Re: Dahak
Jakou léčbu myslíš? :) Tak krupička je úspěšně vyléčena. Ale ty bičíkovci... :-( Nejhůře na tom byly ramirézky ale už se zajímají o žrádlo a sem tam něco zobnou a jsou čilejší ale stále mají bílé výkaly :-( Tak nevím, jak mám pokračovat dál. Zatím mají lázeň v Entizolu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 10:05 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: pavliina
Jak ti dopadla lecba ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 09:56 Žena pavliina [50]
A nebo se nevrátí krupička ale objeví se něco jiného, třeba bičíkovci hmm Což se stalo u mě :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2008 09:10 xx – Re: styv
Souhlas: Nejčastější odpověď krupičky po 3 denním "vyléčení" chemií. :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223?od=3978