Krupička
Tohle je obecné klišé. Chovám ancistruse, pancéřníčky, péřovce už nějakých 25 let a nikdy jsem nepozoroval úhyn ryb po aplikaci léčiv na bázi mědi. A to jsem kolikrát, v opravdu agresivním průběhu onemocnění, aplikoval léčiva ve vysoké koncentraci. Samozřejmě ryby z přírody, nebo novinky, nemusí být na léčiva tak tolerantní. O importech z azijských pěstíren už vůbec nemluvím, tam nezabíjí léčiva, tam stačí ošklivý pohled a ryby umírají.

Na fotce není krunýřovec, ale péřovec. Co nejrychleji aplikuj Antiichtin, nevím zda píši název přesně, raději o něco vyšší dávkování než je uvedeno na krabičce, osol vodu, čajová lžička nakopec, na 10l vody. Po dvou dnech vyměň 3/4 vody a opakuj dávkování. Pak už jen stačí připadně ůdokapat" podle toho jak se barvivo ve vodě působením světla rozpadne. Během několika dní viditelná krupička zmizí a nejpozději do týdne, 10 dní je po problému.
Krupice jak vymalovaná.Sumcovité ryby jsou na léčiva háklivé,tak tady je odkaz na nejlepší stránky,najdeš tam druhy a i jejich léčbu.
www.catfish.cz
1 28.11.2008 18:22 deathfoe – Re: Kralicek11
Podle mě to vypadá jako krupička a to že to mají jen oni znamená, že se to ještě nerozšířilo na další ryby, z vlastní zkušenosti mohu doporučit přípravek eSHa EXIT a pokud chceš utratit o něco více, tak si kup ještě eSHa 2000, oba tyto přípravky se dobře doplňují při léčbe, já je koupil v Hornbachu celkem za 260,- asi. Každopádně je to jeden z nejlepších přípravků na krupičku vůbec.
1 28.11.2008 17:34 Kralicek11 – krunýřovci-krupicka...

caw mam problem koukam rad do akvarka a vsiml jsem si na nejaky tečky co maji krunyrovci(nevim jaky jsou to presne rody mam jich asi tak 6)ale je problem v tom ze ty bily tecky maji jenom oni a zadna jina ryba nema nasobe ani jednu tečku!kouknete sem (
rybicky.net/rady/peckoltia ) tak uplne dole jso tri obrazky a ty dva prni maji na tech cernych pruzich a teckach taky bile tecky a tak se ptam jestli je to normalni nebo maji nejakou nemoc?popripade co bych mel delat abych se tehle nemoci zbavil?
btw:prosim potreboval bych co nejrychlejsi pomoc abych treba jeste dneska zajel do obchodu pro nejaky prispravek...
edit.uz mam fotku
Starší reakce
Chovam a odchovavam jak pancernicky tak ancistrusy a nikdy jsem o zadnyho z nich neprisel kvuli lecbe pripravkem Sera.Narozdil od ostatnich prave Sera ma leciva hodne setrna pokud se samozrejme dodrzi dane davkovani.Takova Hexamita od esHy je dobra leda tak na obarveni vody o cemz jsem se presvedcil nekolikrat.
1 14.11.2008 14:17 Gi-Gi-Gi-Gigolo – pripravek
no koupit anti ichtin

Esha ta nenadchla, dovod? Mna zase nadchla, lebo to liecivo neublízi ani pancerácikom, ani slimákom, ani krevetkám. To sa o Sere nedá povedat. To nie je o tom, ze to je resistentné oodinium, ale o tom, ze tí paraziti sú zahrabaní v dne, obcas sa nejaký vyhrabe a nákaza vypukne znovu u slabsích jedincov. Okrem iného existujú aj prípravky na dezinfekciu akvária za chodu, ktoré neposkodzujú baktérie vo filtri, nie nejaké od firmy Da.. za 25 korún. Ja pouzívam na to ten prípravok na obrázku spredu vlavo.

No,dnes jsem byl na návštěvě u kamaráda,opravdu profíka.Probírali jsme i tvůj bakteriální problém,bylo mi řečeno,že pokud v poslední fázi nepomůže Penicilin dávkovaný jako Entizol,tak jediná možná cesta je usmrtit ryby(to se mi moc nelíbí),vydezinfikovat akviško,prostě založit ho znovu.Dahak má pravdu,pokud se nemoc vrací,je ložisko v akvišku,a ne v rybách,nejdřív zkus odlovit ryby do čisté,nezasažené nádrže,snad se ti je podaří zachránit.Čert vem kytky,ty koupíš,dno také,nebo převaříš.Bohužel tak,jako i jiné nemoci,stává se i bakterióza rezistentní na různá léčiva.Můžeš zkoušet,snad něco zabere,ale každopádně dostanou ryby pěkně na prdýlku.
Co se týče UV lampy,nemám s ní vlastní zkušenosti,nevím jak s nemocemi,ale vím,že kdo jí měl,tak se mu ryby staly mnohem choulostivější,a tím i náchylnější k různým nemocem.Ono sterilní prostředí jim také nesvědčí.
Zkus co můžeš,a hlavně nám dej vědět co a jak jsi dělala,a jak to dopadlo.Pomůže to všem,při stejném problému.
Přeji hodně štěstí.Roman.
No ale nedelat nic je asi ta nejhorsi moznost.Pokud se onemocneni takhle neustale vraci tak bych ja osobne asi premejslel o kompletni dezinfekci akvaria.Ryby do separace kde bych je prelecil(ja osobne teda tim bactopurem

vyhazet nebo dejme tomu vydezinfikovat rostlinky v roztoku sava a prevarit pisek koreny nebo kameny proste cokoliv je v akva.Samozrejme i filtr ten asi taky tim savem.
FMC je previt ne lecivo.Na leky od Sera nedam dopustit uz me nekolikrat zachranily to se ovsem neda rict o lecivech esHa ty mi vetsinou nezabiraly.
Ahoj, a preco nevyskusas Esha Exit s kombináciou Esha 2000, v návode je 3 dni, ale kludne aj týzden. Inác mám teraz podobný problém. Malé biele bodky a akoby nacatý chvostít s bielim fliackom. Mám aj UV - C lampu, ale ako písu ostatní, najprv treba preliecit ryby, potom prefiltrovat cez aktívne uhlie zbytky lieciva a potom zapnút UV - C lampu, dva dni urcite nepomozu. Musí to bezat stále, pár mesiacov ako prevencia. Ak sa mýlim, tak ma opravte. Ja to robím tak.

Aby pak nebylo pozde.Ja osobne bych zkusil ten baktopur direct.
Samotna UV lampa ti ryby nevyleci ta to je spis preventivni opatreni.Ty musis ryby v prvni rade vylecit.
UV lampa by pomoci mohla,ničí bakterie a jednobuněčné organismy,ale vlastní zkušenost s tím nemám.
Co takhle Baktopur od Sera.Pokud se nepletu je podobna fotka s timhle onemocnenim na krabičce od Baktopur direct.Sera ma kvalitni leciva muzu doporucit z vlastni zkusenosti.
Zkus prodloužit dobu léčení,nebo změň léčivo.
Pokud se nemoc vrací,je to nedoléčením.Já používal TeraP AB od Aquaru(to jsem zapomněl uvést),dávkování 1-5 ml/20 l vody,a léčba trvala min.8 dní,každý druhý den výměna třetiny vody a dopnění třetiny původní dávky léčiva.Jak dlouho trvalo to léčení?
Na fotografii je nejspíš bakteriální infekce.Čím a jak proběhla léčba?Na bakterku se používá metylénová modř,malachitová zeleň,FMC,ale dá se použít i Acriflavin.Zvýšit teplotu,silně vzduchovat a hlavně se řídit návodema dokončit léčbu.

Ahoj, potřebuji poradit, u skalárů se mi už delší dobr projevuje nějaká nemoc či parazit, ale nejsem schopna určit co to je. Na ostatních rybkách to nevidím, ale otírají se. Myslím, že je to buď depigmentace kůže nebo krupice. Vypadá to přesně jako na této fotce a ty bělavé body jasně vystupují nad kůži. Když přidám jakékoliv léčivo, tak to během dvou dnů zmizí, ale po čase se to zase objeví, takže myslím, že by to krupice být neměla, jaké máte zkušenosti?
Díky.
Starší reakce
1 28.10.2008 17:24 David – Nákaza krupičkou z maženého krmení
Dvakrát jsem krmil mraženým cyclopem a dvakrát se ryby nakazily krupičkou. Máte s tím někdo zkušenosti ? Je to vůbec možné ? Už nevím jak krmit jinak než vločkami, aby ryby něco nechytly.
Starší reakce
1 20.10.2008 19:57 fossiliska – re lukysek
Ja som mala krupicku v akva tiez a dost dlho som si to nevsimla, ale hned jak som to zistila dala som tam sera costapur. Postupovala som presne podla navodu a davkovania, zvysila teplotu na nejakych 29 stupnov. Tiez som pridala polievkovu lyzicu soli na 30l vody. Doteraz vsetky ryby ziju, preslo to asi po 5 dnoch. Jediny kto mi zomrel po zniceni parazita bol mlady cca 2 cm velky ancistrus, ale pocula som ze nemaju radi chemiu, tak mozno preto. Inak myslim si ze je tu dost vela info, staci mrknut na sekciu nemoci... tam mas cely navod.
jestě mi zbivaji mečovky a jsou uplme vyhublé nic nechcou papat
1 20.10.2008 19:34 deathfoe Jinak chce to důkladně sledovat každou rybu, jakmile se objeví nějaká tečka naznačující krupičku, tak hned aplikovat eSHa EXIT a za pár dnů by mělo být po krupičce. Já neonky vyléčil do 5-ti dnů a teď jsou týden po vyléčení a žádná neuhynula.
1 20.10.2008 19:31 deathfoe – Re: Lukysek
Podívej se níže na příspěvek od uživatelky hanika, tam popisuje jasně svoje dávkování, chce to trochu číst

.
a kolik ty soli na akva 136
tak ta bila tecka (plisen) z tercaka uz odpadla a vypada to ze bude v poradku ... po lecbe vypadaji vsichni spokojeneji prijimaji potravu i kdyz se mi zda ze jsou takovi zpomaleni a nehrnou se zrovna k tomu jidlu, navic jeden z tercu je strasne dominantni a ostatni hned odhani a neda jim chvilku pokoje ... nevim co s tim zda se chce trit a osttani nic a nebo je proste dominantnejsi povahy a chce mit vetsinu akva pro sebe!
Starší reakce
to sice jo ale ono se nakonec o krupicku nejednalo !
1 08.10.2008 09:34 GP – Re: sportsmen
ja mel za to, ze krupicka je od nejakeho prvoka (bicikovce?)...
jinak s lecbou zkusenosti nemam...
Tak po petidenní lecbe je hotovo, dva tercovci ktere jsem odlovil to neprezili, jeden odesel treti den lecby a druhy odesel dva dny po ukonceni davkovani leciva ... jsem z toho celej spatnej ... takova skoda!!! Tyto dva odesli v karantene, celou okrasnou nadrz jsem prelecit tez, ted opet snizena teplota na 29 a zvisena filtrace. neonky prezili bez ujmy. ale jeden z tercu v okrasne nadrzi i pres lecbu na plisne a bakterie ma na brisni ploutvi jednu bilou tecku, a dalsi ma na psni ploutvi, coz me dost prekvapilo protoze bych cekal ze po aplikaci leciv toto zmizi. Poradte mi co dal? je normalni ze po lecbe na plisne a bakterie se jeden z tercu nevyleci? nebo mam jeste cekat zda to z neho treba neodpadne? Co mam dale delat?Uz se bojim terce odlovit do karanteny aby mi tam zase neposel!
Starší reakce
Mrkni se tady-http://www.aquar.cz/
v cem je nebezpecna ta bakterka???nemas nejaky odkaz kde byhc o ni nasel vice info???co to presne je za bakterii jak se ta nemoc presne jmenuje?

tak dneska jsem zacal lecit tak snad to zachranim ... udelal jsem jeste jednu lepsi fotku tak treba jen potvrdim to co jste si mysleli .. toho jedince jsem odlovil do karanteny a ostatni nechal ve spolecnem ale pro jistotu lecim i spolecenske. Vykaly jsem dnes sledoval ale v spolecenskem akva jsem zadne za celou dobu pozorovani nespatril a nejvice napadeny jedinec v karantene ma vykaly tmave, takze snad v poradku!
1 01.10.2008 22:59 Lulan – Re: sportsmen
Kdyz koukam na tu fotku a ctu to tu,tak bych vsadil na plisen....proste ta ryba uz toho ma plny kecky a modli se aby to nebyla bakterka ,protoze ta muze taky takhle v urcitem stadiu vypadat,ale bylo by to konecny stadium...na zadnyho ektoparazita to nevypada...mimochodem bych se vsadil ze PH bude taky v neporadku.....bez vymeny vody to proste nejde a docela by me zajimalo z ceho lidi vzdycky vydedukujou ze se voda menit nemusi...Tady je spis prani otcem myslenky a prirozena lidska lenost..:((
Nejedu je to na me moc daleko

No jo,aspoň budou hladový...

Nejedeš do Duisburgu?
díky moc snad se nepotvrdí ... jdu spát mám toho plnou hlavu. Budu informovat jak to dopadlo a jak se to vyviji dale. Jste zlaty lidi !!!

Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x