Krupička
Podívej se na složení exitu a pak zkus říct co je větší chemie.Asi dvakrát jsem použil na krupici sůl+teplotu v nádržích s amazonkou hustě zarostlou a rostlinám to neublížilo.Takže bych nezatracoval ani tu sůl.
Jinak co já tady občas čtu,tak většina neúspěšných pokusů se solí a zvýšenou teplotou je při léčení krupice už hodně rozjeté,kdy jsou ryby parazity doslova obsypány.Pak samozřejmě je nutné použít silnější chemii než je sůl.Třeba zmíněný exit.

0 15.05.2009 11:40 deathfoe – Re: wladys
A není sůl taky chemie? Je to přece chemická sloučenina NaCl, takže nevím proč eSHa EXIT je chemie a sůl chemie není??? Už by to fakt chtělo přestat používat ty prehistorické a rostlinám a rybám dobře nedělající solící metody a poohlédnout po něčem rychlém šetrném a spolehlivém -> EXIT. Zástánci solení to pak doporučují i začátečníkům, kteří to samozřejmě udělají špatně, půlka ryb jim vychcípe, zničí si rostliny a za pár týdnů mají krupičku zpět a pak je to ještě odradí od akvaristiky.
... A krupici doporučuju léčit těch 10dní. 3-5 dnů je málo a hrozí při předčasném ukončení léčby re-invaze...
To platí u "léčby" solí. EXIT funguje jinak. Chce to odzkoušet.

Mimochodem - neúspěšných pokusů se solí a vysokou teplotou jsem registroval dost; s EXITem to tak nějak funguje dobře.
Moje zkušenost s dvojnásobným "předávkováním" EXITu v rostlinné nádrži, (po předchozí neúspěšné léčbě jiným prostředkem, kdy už rybky padaly), je, že Shinnersie došly újmy, ale ostatní kytky tuto zátěž zvládly bez problémů.
Chci tím říct, že rostliny na léčivo v předepsaném dávkování viditelně nereagují, ovšem za "extrémních" podmínek může dojít k individuálním "škodám".
Asi to bude hodně odvážné, ale nemohu nevzpomenout Didiplis diandra, který se po léčbě krupičky EXITem "rozjel" tak, jako nikdy předtím a potom taky ne. Jiná souvislost než s EXITEm mě nenapadá...

Já mám zkušenost,že pokud se to chytne včas sůl a teplota stačí...není třeba dávat chemii.A krupici doporučuju léčit těch 10dní.3-5 dnů je málo a hrozí při předčasném ukončení léčby re-invaze.
A není mnohem, mnohem lepší nasadit eSHa EXIT ihned, netrápit rostliny solí, nesaunovat osádku a s pravděpodobností blížící se jistotě mít za 3-5 dní po problému?!

(Už by mohla skončit ta "staromilnost" postupu, který byl poplatný své dávno minulé době?!

)
Pár špetek soli je k ničemu.Zasolit lžící soli na 40 litrů vody a zvednout teplotu na 29°C.Takto to držet 10dní a poté začít s částečnýma výměnama vody.Po dobu léčby samozřejmě hodně vzduchovat!Pokud je to již re-invaze,tak doporučuju esha exit.Dávkování dle návodu.

Raději by měl začít s léčbou. Nebo jít kopat hrobečky...

Ano má krupičku, zkus do vody přidat pár špetek soli.
0 13.05.2009 22:07 Signum – Re: Yirka
Vdakaza tu stranku ale zial na Slovensko mi tovar nepošlu a u nas som zatial nenasiel podobne vybaveny e-shop
0 13.05.2009 13:40 Signum – Re: hf
Zatial som take nezohnal , v akvaristike mi daly Ichthyo Medik ze vraj toto je najlepsie. No skusim to u nas zohnat, alebo niekde na nete
Esha Exit, je tu toho plné fórum....
0 13.05.2009 13:06 Signum – pretvavajuca krupicka
Cawte poradte co mam robit , krupicka mi likviduje rybky a nepomaha nic , 4 tyzden s nou bojujem a nic rybky su po liecbe OK a rano pozeram a zase su na nich biele bodky . teplota je na 30 stupnoch a pouzival som Revitaliser Tonic , na kolko to nezabralo teraz som kupil Ichthyo Medik, najhorsie na tom je ze dnes som prisiel o parik Tetier krvavych vcera boly v poriadku rano ked som pozrel uz boli bodkovane a teraz uz lezaly hore bruchom , pomozte mi kde moze byt chyba?
Já jsem taky z malého města (17,5 tis) a není problém, na krámě je.

jen jsem netusil ze tu nebudou mit exit. to jsou obchody k nicemu. to skutecne pro neco specialnejsi jedine Praha nebo Plzen
Kdybys objednával přes net, už si asi mohl léčit.
popripade jeste muzu zitra koupit Sera Costapur. to je ale posledna moznost v okruhu 30km

Vše co jsem napsal a doporučil mám vlastnoručně osaháno. Jsem zapřísáhlým odpůrcem nadbytečné chemie (nehnojím ani rostliny), ale po vyléčení EXITem jsem e.2000 dodal a od té doby (asi rok a čvrt) jsem neměl problém.
To Wrata: Ten postup je zbytečně složitý, i když asi levnější a je tam napsáno že účinky nejsou jednoznačně zaručeny. Trpí při tom i rostliny a vysokou teplotou i některé druhy ryb.
Léčení přípravkem EXIT mi připadne daleko snadnější a bez případných následků.
No,jestli jsi včera nakapal poslední dávku a rybky už neprojevují příznaky krupičky,tak není žádný problém akvárko vyčistit a léčbu ukončit.
Taky jsem po ukončení léčby akvárko vyčistila( a stačily mi taky jen 3 dny) a vše OK.

Napsal jsem to trochu nešťastně. Třetí (a dle návodu poslední) dávku jsem kapal včera dopoledne. Dnes už by se tedy mělo buď uklízet nebo protahovat léčbu. Asi to risknu a protahovat to nebudu, když se to nejdebože vrátí tak hold vím že 3 dny kapání jsou málo...
Myslím,že pokud jsi dnes nakapal poslední dávku,tak jestliže akvárko vyčistíš a lék tím pádem naředíš,tak doplněním léčbu neprodloužíš.
Vždyť se dnes ještě mají v léčivu koupat,ne?
Nebo akvárko vyčisti až zítra.
Zakončení léčby jedné nemoci podáním léčiva, které je určeno na jiné nemoci (jejichž příznaky osazenstvo nádrže aktuálně neprojevuje), mi přijde jako jednoznačně preventivní ne? Navíc návod se zmiňuje maximálně o podpoře hojení po ukončení léčby exitem pomoci ESHA Optima, tedy nějakými vytamíny...
No ještě to zvážím...
Myslíte, že mám tedy dnes akvo jen vyčistit a nebo po vyčištění ještě jednou nakapat exit? (tedy o den protáhnout léčení)? Návod uvádí protažení léčení o 2 dny v případě odolnějších kmenů parazitů. Jak to poznám? Tečky na rybičkách zmizeli už druhý den od podání Exitu.
Proč dělat věci jednoduše, když se mohou dělat složitě, že?

tady typek perfektne vysvetluje pro vyssi teploty..http://pmdd.mrp-cz.com/index.php?stranky=nemoci
proste zamezujou dalsimu sireni parazita.
Není to prevence, ale odborníky doporučené zakončení léčby. Preventivně používat léky bych nikdy nedoporučil.
Tak Esha 2000 jsem si přinesl taky, ale používat to preventivně mi přijde z logiky věci jako holý nesmysl. Zejtra tedy vyměním vodu, odkalím a pak se rozhodnu, zase lejt cokoliv do akva když to není nezbytně nutné se mi moc nechce.
Pokud cítíš nutně potřebu vyměnit část vody tak ji vyměň, ale po výměně bych nakapal ještě jednu dávku. Tuším že ta možnost je popsána i v návodu. Úplně ideální je zakončit léčbu EXITEM ještě dodáním eSHa 2000.
Tak visuálně je krupička minulostí. Dneska jsem nakapal 3tí dávku Exitu (rybyčky už nemají ani tečku). Mám už zítra vyměnit vodu nebo ještě počkat? Akva potřebuje už nutně vyčistit. Zatím nechcipla ani ploutev (ani čerstvý potěr gupek a black mollyn, ani pancéřníčci ani krunýřovci (který byly napadený nejvíc). Ale na jedný gupce a všech krunýřovcích je vidět že nejsou ve své kůži, sice žerou a šmejděj ale přijdou mi trochu schlíplí...
0 10.05.2009 13:59 akar77 – Re: Skanky
100% jistotu ti nikdo nedá a ani nezaručí žádný výrobek. V přírodě obecně je každá reakce a následek podmíněn tak velkým množstvím kombinací faktorů, že se apriori nedá vyloučit žádná možnost.
Na ten eSHA EXIt jsou ale vesměs pouze kladné reakce a dobré zkušenosti, jedno z mála léčiv, které jak se zdá ve většině případu funguje velmi účinně a šetrně, což mohou i já z osobní zkušenosti jen potvrdit.
Co na to říct, no krupička v té či oné podobě snad potkala a potká každého, mít doma ve skříňce to léčivo je vhodné, obzvlášť když na tom nejsi jako třeba já, že to máš do Hornbachu kde ho mají 15minut

Držím palce, to zvládneš a víš co se říká, co tě nezabije, to tě posílí

prave se ptam proto ze tam budu chtit opet ryby kdyz uz to ramirezi zabilo a ne aby to opet chytli.
rad bych si je opet koupil az se mi uklidni akvarko. byli tam i hlistice ktere uz pomalu zmizeli po diete ktere jsem bettam naordinoval ale samec ma priznaky krupice z nedolecene vody. zitra si skocim pro exit. snad se uz do toho kramu dostanu. stve mne ze primo kde bydlim neni akva prodejna, hned by to lip probihalo
0 10.05.2009 13:31 akar77 – Re: Skanky
No v příbalovém letáku u EXITu píšou, že to hubí všechny vývojové stádia kožovce, tak by to mělo fungovat a zlikvidovat vše. Někdo doporučuje trochu pročeřit dno aby se léčivo dostalo dobře i do dna. U mě na krupici zabral po dvou dnech skvěle, jestli ale ve dně něco přežilo to nevím, snad ne.
S eSHa EXITem mám jen ty nejlepší zkušenosti. Dokonce zafungoval tam, kde jiné postupy selhaly a rybky už začaly padat.
takze pridanim exit se to da vylecit i z akvarka? anebo nekde ve dne to preziva i tak?
0 10.05.2009 13:15 akar77 – Re: Sid
Ahoj. Ano máš pravdu, právě jsem si doplnil vzdělání,díky za upozornění. Může opravdu vytvářet latentní stádia, která mohou přežívat ve dně i po týdny či měsíce.

Někdy může parazit skrytě přežívat v akváriu a nemoc propukne např. po přidání nových, zdravých(!) ryb, jako následek vzniklého stresu. Zdánlivě to pak vypadá, že jsme si krupičku přinesli zvenčí...
0 09.05.2009 22:22 akar77 – Re: Skanky
Doporučoval bych tedy v tvém případě toto:
- vylov toho Ancistruse a nechej nádrž bez ryb, zvyš teplotu klidně na 30st.C. Zvýšením teploty se urychlí životní cyklus parazita. Jakmile nemá hostile, tj.ryby tak hyne.Do akvária bez ryb nemá moc smysl dávat sůl, sůl spíše než coby lék způsobuje u ryb zvýšenou tvorbu kožního sekretu čímž je pak tělo ryb odolnější proti uchycení parazita. Po min. 3 dnech,ale spíš tak po 5ti bych tam dal zpět ryby, ale ty by již měly být přeléčené, jinak si to tam zavlečeš zpět.
Odpověď na druhou otázku je taková, že je to infekce, tudíž musí existovat zdroj nákazy a tím je nakažená ryba, rostlina, kámen, voda. V 99,9% se nákaza přenese do akvária při zakoupení nových ryb, které jsou již hostiteli parazita, pak může trvat dny,ale i týdny než se nákaza rozjede.

Ano, barva vody se postupně vrací do normálu. Tečky se začnou ztrácet po 2-3 dnech.
Tak se také hlásím do klubu krupičkářů...
Včera večer jsme zjistili, že všechny tři bettyny mají několik (3-4) různě umístěných bílých teček. Když pak vylezli při krmení i ancící tak bylo jasno, ty jich mají ještě více. Dle návodu zde ve fóru jsem dnes dopoledne v Praze sháněl Exit (a sehnal) a kolem 11:00 nakapal 40 kapek (200l akva). Voda lehce zezelenala.
Nicméně teď, tzn. po 7mi hodinách už mi přijde že je voda zase normální bez zelené barvy. Další dávku (20 kapek) mám podle návodu dát až zase zítra v 11. Je to normální že se ta barva tak rychle ztratí? Rybičky mají puntíky zatím stále.
Zdravím je tohle krupička??? nedá se to moc vyfotit ale ryba má na sobě bílý tečky no.. je to rybky z mojeho jezírka...

Starší reakce
0 05.05.2009 13:54 Bouda – Re: Yirka
Můžu jen souhlasit od doby co používám při krupičce eSHa EXIT, tak mi na krupičku neumřela jediná ryba a léčení snášejí i náročnější ryby.
Zvednu trochu teplotu a občas přidam trošku soli. Ale Exit prostě zabírá.
V latentním stádiu nemoc přetrvává v nádrži a bez řádného přeléčení přejde na jiného hostitele. Proto doporučuji na léčení této nemoci eSHa EXIT, který dle nejen mých zkušeností vykazuje nejlepší výsledky.
Můžeš i kombinovat esha exit a esha 2000, esha 2000 je širokospektrální léčivo a je dobré to mít doma

Bylo mě to doporučeno i třeba při nákupu nových ryb

eshu exit snesou i náročnější druhy bez problémů natož ancíci

Osobně vyzkoušeno

A nevis jak to pusobi na ty anciky, jestli to preziji, nebo se je mam pokusit odlovit? Se mi do toho prave moc nechce, jsou desne zivi a uz jsem kvuli nim znicila nejednu sitku...
Už mám koupený costapur, tak to zkusím s ním. Ohlasy jsou tu na něj dobré. Takže k němu sůl přidávat nemusim?
Sůl na krupičku se používá třeba u terčovců + teplota 34°C, na tvém místě bych dal esha exit a nepotřebuješ ani zvedat teplotu, funguje spolehlivě

Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x