Krupička
Zajímavé - nešlo by to odfotit? Co se týče bílých teček - mohl by to být virus rodu Whispovirus, který je znám spíše jako nepřítel velkých chovů v Asii a od roku 2000 i v Americe. Je ale o něm známo, že nepříliš často napadá sladkovodní krevety (slyšel jsem jen o napadení některých Macrobrachií). Navíc to prý pro ně nebylo smrtelné a časem zmizel.
0 31.07.2009 12:41 eye91 – krevetky a krupička???
Je možné, že mají neocaridina red cherry krupičku? mají na sobě takové bílé tečičky...vypadá to jako krupička u ryb.....Jak to léčit, když krevetky nesnesou chemii???
Starší reakce
vladislav napsal: ...během pár dní to NO2 zase nevyletne tak nahoru..
To bych se tvrdit neopovazoval, pokud je bakterialni osadka v urcite fazi, dusitany ze cpavku zpracuje rychle. Za "par dni" mohou byt mnohem vys nez ted.
0 22.07.2009 12:57 Mazzy23 – Re: vladislav
díky za rady

Vyměn vodu a přikápni kapky..Přesně jak píše Yirka během pár dní to NO2 zase nevyletne tak nahoru..
0 22.07.2009 12:52 Mazzy23 – Re: Yirka
No já už právě podávám kapky 2 den tak jestli vyměnit část vody ale přikápnout léky a nebo nechat nejdřív vyléčit rybky a pak měnit vodu?
Před začátkem léčby vyměň vodu. Léčebná kůra trvá tři dny. Poté změř NO2 a uvidíš zda je nutná další výměna. Během těch tří dnů by nemusely dusitany vystoupat na závratné hodnoty.
0 22.07.2009 11:53 Mazzy23 – NO2 + krupička
Ahoj chtěla bych se zeptat co mám dělat když léčím u rybek krupičku ale zároveň jsem zjistila vysoké NO2? jestli měnit vodu i když jim dávám léky?

Starší reakce
Jsem rád že osvědčený lék znovu beze ztrát zabral. Jak píše kolega SID a návod výrobce, kůru je možno prodloužit ještě o jednu či dvě aplikace. Zároveň s nimi bych přidal E. 2000. Vodu bych pak vyměnil jakmile si budeš jista že je poslední příznak pryč.

Díky. Tak jsem si to právě myslela. Jen jsem si říkala, jestli nemám dva dny počkat, zda ta poslední tečka nezmizí tím, že to léčivo v nádrži je, nebo jestli opravdu i kvůli té jedné ještě další dávku dát. Takže radši ještě přeléčím jednou. Ta výměna - to se ptám proto, že bych normálně už vodu měnila, ne proto, abych léčivo dostala z nádrže. Právě mi jde o to, abych nevyměnila moc brzo, jestli nemá být třeba ještě několik dní po poslední přidané dávce léčiva voda bez výměny pro jistotu.
V návodu o tom nic nepíšou.
Zkuste postupovat podle návodu. Jestli se nepletu, je v něm uvedeno, že nezmizí-li příznaky nemoci dokonale, mělo by se v léčbě pokračovat.
Vodu vyměňte, jakmile zmizí příznaky nemoci, tedy po ukončení léčby = po ukončení přidávání léčiva, které by jinak bylo neúčelné. (Aplikovat léčivo a následně vyměnit část vody by bylo nelogické.)
Jestli je jediným důvodem výměny vody fakt, že nastal čas pravidelné výměny části vody, pak směle do výměny.

Jestli vám jde ale jen o to dostat z vody zbytky léčiva, pak si nemusíte dělat starost - u tohoto léčiva to nutné není.
(Osobně ovšem zastávám názor, že voda se má měnit tak často, jak je to možné.

)
Díky. Přeléčila jsem- 3dny za sebou aplikace Esha Exit a Esha 2000 dle návodu, žádné ztráty, což jsem moc ráda. Rybky jsou čisté - bez bílých teček - jen na jedné neonce černé ještě jednu tečku na ploutvičce vidím. Tak nevím, zda mám čekat zda to zmizí, nebo ještě léčivo aplikovat další dny.
A ještě se zeptám - za jak dlouho po poslední dávce léčiva můžu měnit vodu a odkalovat ? Moc díky
Starší reakce
Po léčebné kůře je třeba rybky 4-6 týdnů více sledovat a v případě návratu nemoci rybky znovu přeléčit. Po EXITu je návrat nemoci zřídkavější než při použití jiných metod. Neonky jsou v nádrži většinou prvními zvětovateli a pokud se léčba ihned nasadí je velká šance to přestát bezeztrát.
Díky, léčivo jsem dala hned v poledne do nádrže - krupičky jsem si všimla včera, den předtím nic. Včera jsem dala tu eshu 2000 a večer, když jsem zjistila dle rad, že málo - tak jsem dopol honem koupila tu Exit, tak snad to pomůže. Vyhazovat živé rybky teda nechci. Mají to neonky - ty hodně a pak je vidět na čichavcích - ale málo. Ancík a pandíci a otíci - tam to nevidím. Tak snad přežijí všichni. HOrší jsem našla článek, že se to může vracet. Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji
Při aplikaci eSHa Exit se teplota nezvyšuje. Nechává se na běžné úrovni.
Tak jsem sjela pro Esha exit a paní mi říkala že přidat teplotu z mých 24 v akvárku na 26.
Ale v návodu je psané že k aplikaci není potřeba zvyšovat teplotu. Tak jak to je ? Díky
0 26.06.2009 10:39
Miras [111]
0 26.06.2009 10:26 Dusyk – EXIT alebo costapur
Dosť preferujete exit, ale na Slovensku až tak k dostaniu nie je. Je výrazne lepší než SERA costapur? V čom vidíte jeho výhodu oproti iným. Ako je to so sumcami? Sú tiež naň náchylné?
Přípravkem eSHa 2000 krupičku nevyléčíš, protože to prostě není lék na ni určený ale je pouze lékem synergickým. Pokud nenasadíš EXIT, či jiný účinný lék na krupičku, s neonkami se budeš moci brzy rozloučit.
Zjednodušeně exit by měl být na krupičku, 2000 na léčení následků (povrhchové ranky).

eSHa 2000 se doporučuje spolu s EXIT.EXIT léčí krupičku.
0 25.06.2009 22:17 švíco – Re: evasv
Nic bych neriskoval a dokoupil bych i Exit... dále bych dávkoval i Eshu 2000. kombinace obou léků je nejsilnější...

Dobrý večer, před týdnem jsem si koupila nového čichavce do akvárka, včera večer ještě vše ok a dneska ráno krupička - ale nejvíce neonky - ty ji mají všechny a čichavec trochu. Měla jsem doma
eSHa 2000, tak jsem honem dala kapky do akvárka, ale teď čtu, že tu píšete o eSHa exit.
Zabere mi i ten 2000 ? Dala jsem dneska první dávku, zítra a pozítří bych dle návodu měla pokračovat. Díky.
Starší reakce
0 26.05.2009 13:55 CeCeQ Já si to myslel

díky snad nový nepojdou...
Většinou 1/3

0 25.05.2009 22:34 CeCeQ – krupička
A myslíš celou nádrž?? To spíš jen část ne?
0 25.05.2009 22:14 CeCeQ – Vyléčená krupička
Zdravim,určitě už to tady bylo,ale já to nemuzu vubec najit.Chci se zeptat jak spolehlive poznám že je krupička pryč.Měl jsem ji v akva asi před měsícem hned jsem jí lečil kapičkama atd.některé ryby to nepřežili,ale většina co přežili už po krupičce nemají ani náznak,ale já se pořád bojím koupit nové ryby aby nedopadli špatně.Tak se chci zeptat jestli jde nejak zjistit jestli je akvarium ok,přpadně co mám před koupením nových ryb udělat.Dík moc.
Starší reakce
Nemusel no ale tak skusil sem to ...
Když víte, co vám poradí, nemusel jste mu psát...

jo , už sem mu tam napsal dotaz, dík za radu ... jen si myslím že mi stejně poradí nějaké drahé léčivo, které nebudu moct koupit..

Nic bych nekombinoval a zavolal bych do Dajany.

nebo bych to mohl skusit i stim anti-ichtinem ,ten bych tady mohl sehnat , nevadí když se to zkombinuje s preventinem?
Moc děkuju za přispěvky, ale jak sem psal, tak v opavě nic jinýho než tyhle dvě věci neseženu ... a c to skusit stim hypermanganem ?? ten prodávájí v lékárně... určitě že ?

Kolega z práce léčil v jezírku Sera Omnipurem a krupičku vyléčil, na to tvé by to vyšlo tak na 200kč

Nevím jak komu ale mě zabral vždy ANTI-ICHTIN.Lahvička je na 650 litrů a není drahej.Tři čtyři lahvičky by to spravily.
Pokud by mi na vašem místě nenabídl nikdo lepší řešení a bylo evidentní, že rybky v jezírku trpí, (a že je není možné vylovit a léčit pomocí léčebných koupelí), asi bych se pokusil vyléčit je hypermanganem.
Předesílám, že si nejsem ani trochu jistý výsledkem - nemám v této souvislosti žádné konkrétní zkušenosti! Jen ke mně dolehly jakési informace...

(Předpokládám, že se ještě někdo k danému problému, resp. k mnou popsanému postupu vyjádří!

)
V konvi s vodou rozpustit 1g hypermanganu na 1m3 (1000 l) vody a rozlít jej po co největší ploše jezírka. Současně se doporučuje zavést provzdušňování ošetřené vody. Voda po aplikaci by měla mít slabě růžové zabarvení, a toto by mělo přetrvat po dobu přibližně 3-4 hodin.
Pokud růžové zabarvení zmizí dříve, (přibližně do 2 hodin od aplikace), následující den hypermangan aplikovat znovu, ale už jen v poloviční dávce, t.j. 0,5g/1m3! Pokud i tentokrát vymizí růžové zabarvení do cca 2 hodin, následující den postup zopakovat.
Byl bych moc rád, kdyby vám někdo nabídl ověřenou metodu...

Těžko říci. Buďto nafotit, ale v každém případě počkat den dva, buďto to zmizí nebo se začne rozvíjet a bude to jasné. Déle však nezanedbávat.
0 21.05.2009 19:56 milu ahoj, na skaláře se mi objevila jedna malá bílá tečka nad okem, je možné, že jde o krupičku?
Představva vyléčení rozjeté krupičky Preventinem je naivní.
Zdravím , jak sem již psal , v jezírku se mi objevila krupička, jenže unás v opavě nic pořádnýho na ní není a esha exit by na moje jezírko vysla skoro na 2000,- což nemám , doporučily mi ve zverimexu Preventin a FMC , tak sem vzal obojí , jenže u FMC píší , že se nesmí svítít, takže je mi asi k ničemu ,mám skusit alespon ten preventin ?? mám ho 50ml, píší že celý obsah té láhve je na 650-1300L moje jezírko má cca 1500L .. díky
Starší reakce
0 18.05.2009 09:38 Signum – Re: hf
No naštastie , ale zabral ten Ichthyo Medik naplno a rybky su vyliečene , uz som dokonca aj teplotu stiahol a vymenil cca 25% vody , preslo zatial 2,5 dna a po krupičke už neni ani stopa

Nekonečná debata.

Váš postup ("slaná sauna") je lákavější, alébrž je levnější a dostupnější, než EXIT. A to nevidím jako výhodu - naopak! Vidím to jako problém - jako problém zbytečně uhynulých rybek v nádržích začátečníků...
Každý strůjcem svého štěstí. Jen u těch začátečníků mi v tom konstatování chybí škodolibost.
Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x