Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
Damselflies je anglické jméno celého podřádu Zygoptera, česky "motýlice", tedy motýlice v širším smyslu. Do tohoto podřádu patří na rodové úrovni motýlice (tedy motýlice v užším smyslu), šidélka a šidlatky. Zřejmě s myšlenkou odstranit nejednoznačnost termínu "motýlice", začalo se před časem pro podřád Zygoptera používat také označení "stejnokřídlice", ale nezaznamenal jsem zatím, že by se nějak moc ujalo. Diskutovaná larva je larva motýlice v širším smyslu, tedy larva některého příslušníka podřádu Zygoptera. Obávám se, že rozlišit od sebe motýlici v užším smyslu, šidélko a šidlatku podle fotografie larvy nelze. Tři žábry na konci zadečku mají lupínkovitý tvar u všech příslušníků podřádu Zygoptera.
Jaroslav Hofmann
To by odpovídalo, jenže je opravdu miniaturní, štěstí, že jem si jí všiml. Přiznám se ať ji rozplavávám, jak ji rozplavávám nejde to poznat. Ale máš pravdu, nějaký náznak tam je
Jestli je to šidélko se dozvíme, až se přemění na letušku.
Dafnie jí postačí?
Edit [20.7. 11:08]: Ano včera jsem ještě viděl, jak jedna ulovila velkou perloočku.
Ty vrtule/listy mají vertikální orientaci, takže na první pohled nemusí být vidět, zvlášť u tak malého jedince. Koukni se na foto jednoho z mých úlovků (stejný jedinec, délka cca 2 cm). Na prvním snímku pohled z vrchu = pouze "anténky". Na druhém snímku je larva pod úhlem = viditelné "vrtule". Zkus larvu zkontrolovat ze strany, nebo rozplavat - tak to taky bývá viditelné. Myslím si, že je to šidélko.
EDIT: neznamená "Damselfly" v překladu šidélko i motýlice? Když tak mě někdo opravte, ať neumřu hloupá
.
Počkáme,co řekne Václav...
ulozto.cz/… nevím, ale vážky a šídla prý nemají lupenovité žábra na zadečku a to mé má
Jepice je ten horní řádek, že? A spodní pošvatka. Díky za dobrý link, ještě zkusím pogooglit
1 19.07.2019 22:34 Silviebaris Nevím
, proto jsem sem přišel s dotazem
Edit: padlo tam prvně vážka, pak jepice atd.
Neni to larva vážky...
níže pár přispěvků..
do špičky jako celé tělo, žádná hlavička
Má na jednom konci oblou "hlavičku"? Nebo má oba konce do špičky jako celé tělo?
0 19.07.2019 12:39 Taxído – červíci v akvárku
tak je to asi roupice podle obrázků, malý bílý až průhledný a kroutí se. Bojovat s tím a nebo to nechat?
0 19.07.2019 11:18 Taxído – červíci v akvárku
Při čištění akvárka sem narazila na velmi tenké a do centimetru dlouhé červíky, nevíte někdo co to je a jak se s tím vypořádat? Díky
No bude to ta chobotnatka, asi
je toho nějak hodně. Bude to asi příčina úbytku šneků v akva. Teď jak se toho zbavit? Prošel jsem celé téma, ale vcelku nic jednoznačného jsem nenašel. V akváriu jsou krevetky, otíci, endlerky a formosky.
Chobotnatka už to tu několikrát bylo. Prolistuj téma najdeš podobné fotky pijavic.
Jestli máš na mysli to uprostřed tak to bude rhabdocoela. To zelené okolo budou nezmaři.
Starší reakce
Ano, je to buchanka obecná.
Já jsem žádné závadné spojitosti neshledal. Alespoň budou mít případné ryby po aklimatizaci hned svačinku
Ahoj,
prosim o pomoc. Mam 10 dni zalozene akvarium bez ryb (viz. moje prezentace). Voda zatim nemenena. V akvariu se nyni objevili tito zivocichove bile barvy. Velikost cca 1-2mm. Vetsinou se drzi prichyceni na bocnim skle. Pripadne se pohybuji priskoky.
Muj laicky tip - Buchanka ? Vadi jejich pritomnost necemu ?
rybicky.net/atlasostatnich/buchanka_obecna
Dekuji za pomoc.
Ta fotka v atlasu mi pripada prave trochu matouci, ale taky si myslim, ze je to zizalice, takze dekuji za potvrzeni nazoru
0 19.06.2019 20:21 GabrielaS – Žížalice?
Ahojte, nevíte, co může být tohle? Vytáhla jsem to při odkalování, červ byl zkroucen do klubíčka a schovával se v "horácomatce" zahrabané ve štěrku. Délka cca 10-12 cm...nevím, jak dlouho tam byl, ve dne se při úklidu rýpu každý týden celkem dost...(foto červa v kýblu s detritem...)Já bych řekla, že je to žížalice...asi...celkem nepříjemné překvápko...netuším, kde se tam vzal...
Vlastně něco takového má, podívej se na obrázek, jak jí tam vyčnívají takové "vlásky".
To je rychlost, jako by měla nožičky.
Obrys
Ježiši marjá a kde se tam zase vzala?!
500 milionů let stará potvora, to bych si měl hýčkat
.
Dávám ještě foto, ale je to děsně malý, a daleko od skla, nedá se to dobře vyfotit a mikroskop potopit nemohu.
Planorbella: díky
Není ten šnek nějak moc rychlej?
Měla by to být malá levatka, ale lítá jako blázen. Někdy mi přišlo že až skákala. (ale to sem nenatočil)
youtu.be/… Tak na tu hltanovku mi to zatial sedi najviac. Kazdopadne uz som to nevidel.
Ak to je ona, raciky sa vraj o to vedia postarat, mam tam diminitusov.
Ahoj
řekl bych že je to Hltanovka bahenní (Erpobdella octoculata)
www.biolib.cz/… Když už jsem dnes v tom googlení akvarijních škůdců, přikládám video (malé rozlišení, ale typ pohybu je vidět dobře):
www.youtube.com/… a odkaz na foto:
www.semanticscholar.org/… chobotnatky rybí. Snad to pomůže
.
Škoda že to máš tak moc přiblížený. Chobotnatka je totiž poznat i bez zvětšení. Jsou celkem velké.
na hlisticu mi to nesedi koli inemu zakonceniu tela. Skor to bude chobotnatka...
0 18.06.2019 17:24 Králík –
Re: TJ Možná to je hlístice, ale jistý si nejsem.
0 18.06.2019 16:59 TJ – Co to je?
youtu.be/…
Povodne som si myslel, ze to je plostenka, ale nema pozadovany tvar hlavy...som zmateny, rano som to nasiel trcat a vlnit sa na mieste, kde bolo tabletove zradlo pre krevety. Potom to zaliezlo do substratu, kde sa mi podarilo nieco natocit (viz youtube link). Lepsi zaznam zial nemam k dispozicii. Ked to zastalo, zacalo to vlnit prednou polovicou tela (akoby to vetrilo). Ako hovorim, nema to typicku kosostvorcovu hlavu plostenky, je to dlhsie ako plostenka v pomere k sirke tela. Na zadnej casti tela je to akoby kruhovito/gulovito zakoncene (povodne som si myslel, ze to je hlava, preto podozrenie na plostenku). Bolo to dlhe cca 3 cm, hrube cca 1 - 1.5mm (odhady mozu byt skreslene, ale cca to zodpoveda).
Dakujem
Starší reakce
V prezentaci mám video, zkus porovnat. Tady je odkaz na video z netu.
youtu.be/… Načapat volně plavající nítěnku je podle mě dost nepravděpodobné a ještě v tak miniaturní velikosti asi bych nepřestal hledat.
Tak aby to nezůstalo bez odezvy a třeba se to někomu jednou bude hodit, protože jsem zde našel, sice v jiném tématu (obsah filtru pod mikroskopem) ty samé obrázky bez odpovědi, tak jsem odpověď dohledal sám. Byla tak jednoduchá až složitá v jednom, protože tohle mě hned hledat nenapadlo.
www.google.com/…Starší reakce
0 03.06.2019 17:09 jenda2510 – Co to je?
Ahoj, nevíte, co je tohle za larvy? Zůstaly na betonu po dešťovce.
Starší reakce
Děkuji, přesně něco takového jsem hledala (i googlila, ale asi špatná hesla)
. Podařila se mi trochu lepší fotka - přikládám. Podle obrázků to bude asi spíš šídélko než jepice. Zítra každopádně poputuje do přírody a budu držet hlídku u akva, kdyby jich tam chtělo být víc.
25.01.2017 23:52 už to tu bylo stačí se vrátit na tohle datum.
Snadno vygooglíš
Vážka nebo jepice, můj malý squater už bručí v zavařovačce
. Vůbec se mu tam teda nelíbí. Rybník u nás žádný nemáme, ale asi 1,5 km daleko je alespoň potok. Jestli mrňous přečká noc, ráno si tam se psem uděláme výlet.
Jsou nějaké přesně dané rozlišovací znaky mezi larvou vážky a jepice? Ony ty fotky něčeho tak malého z mobilu jsou dost na houby, tak že bych to zkusila porovnat naživo (ať nejsem do smrti hloupá
).
No podle těch štětinek na zadečku to je spíš larva jepice.
A čím se takhle malý hmyz živí? Larvy požírají organický detritus, nárosty rozsivek a dalších řas, a najdou se mezi nimi i predátoři lovící drobné živočichy.
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 86 87
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 58680x