Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)

NápovědaFórum » Další živočichové » Paraziti 

Přejít na předchozí stránku 14 Přejít na další stránku   1  
Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 22   20.07.2019 12:39 Muž rudolf [5005] Re: KaGaOri
Damselflies je anglické jméno celého podřádu Zygoptera, česky "motýlice", tedy motýlice v širším smyslu. Do tohoto podřádu patří na rodové úrovni motýlice (tedy motýlice v užším smyslu), šidélka a šidlatky. Zřejmě s myšlenkou odstranit nejednoznačnost termínu "motýlice", začalo se před časem pro podřád Zygoptera používat také označení "stejnokřídlice", ale nezaznamenal jsem zatím, že by se nějak moc ujalo. Diskutovaná larva je larva motýlice v širším smyslu, tedy larva některého příslušníka podřádu Zygoptera. Obávám se, že rozlišit od sebe motýlici v užším smyslu, šidélko a šidlatku podle fotografie larvy nelze. Tři žábry na konci zadečku mají lupínkovitý tvar u všech příslušníků podřádu Zygoptera.
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 23:07 Muž Planorbella [643] Re: KaGaOri
To by odpovídalo, jenže je opravdu miniaturní, štěstí, že jem si jí všiml. Přiznám se ať ji rozplavávám, jak ji rozplavávám nejde to poznat. Ale máš pravdu, nějaký náznak tam je palec
Jestli je to šidélko se dozvíme, až se přemění na letušku. rybka
Dafnie jí postačí?
Edit [20.7. 11:08]: Ano včera jsem ještě viděl, jak jedna ulovila velkou perloočku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.07.2019 22:50 Žena KaGaOri [89] Re: Planorbella
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ty vrtule/listy mají vertikální orientaci, takže na první pohled nemusí být vidět, zvlášť u tak malého jedince. Koukni se na foto jednoho z mých úlovků (stejný jedinec, délka cca 2 cm). Na prvním snímku pohled z vrchu = pouze "anténky". Na druhém snímku je larva pod úhlem = viditelné "vrtule". Zkus larvu zkontrolovat ze strany, nebo rozplavat - tak to taky bývá viditelné. Myslím si, že je to šidélko.
EDIT: neznamená "Damselfly" v překladu šidélko i motýlice? Když tak mě někdo opravte, ať neumřu hloupá stydim .

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 22:48 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Planorbella
25.01.2017 23:52
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 22:46 Muž Planorbella [643] Re: silviebaris
No nic, vyřešeno, podle mě je to larva motýlice www.google.com/… www.ecospark.ca/… přesně tak jako na tom videu se pohybuje díky za snahu pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.07.2019 22:44 Silviebaris Re: Planorbella
Počkáme,co řekne Václav... X-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 22:42 Muž Planorbella [643] Re: silviebaris
ulozto.cz/… nevím, ale vážky a šídla prý nemají lupenovité žábra na zadečku a to mé má
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 22:35 Muž Planorbella [643] Re: ctibum
Jepice je ten horní řádek, že? A spodní pošvatka. Díky za dobrý link, ještě zkusím pogooglit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.07.2019 22:34 Silviebaris
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 22:30 R Muž ctibum [7090] Re: Planorbella
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 22:29 Muž Planorbella [643] Re: silviebaris
Nevím ;-) , proto jsem sem přišel s dotazem :)
Edit: padlo tam prvně vážka, pak jepice atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.07.2019 22:22 Silviebaris Re: Planorbella
Neni to larva vážky... hmm níže pár přispěvků..
X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.07.2019 22:10 Muž Planorbella [643] – šidélko?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pěkný večer,
Před chvílí jsem v odchovně narazil na tuto 0,5cm velkou larvu. Tělem to vypadá na šidélko, ale mate mě ten ocas nebo jak se tomu říká. Na fotkách všude jinde mají šidélka na zadu takové ploché jakoby vrtule/listy, ale ta má má jen anténky bez ploché části.
Je to tedy skutečně larvální stádium šidélka? Čím případě krmit tak malou larvu? Děkuji za veškeré ohlasy love ahoj
Edit: Někde jsem četl, že vývin na dospělce schopného letu trvá 3-4 měsíce. Je i tato informace správná?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 13:09 Taxído Re: Planorbella
do špičky jako celé tělo, žádná hlavička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 13:00 Muž Planorbella [643] Re: Taxído
Má na jednom konci oblou "hlavičku"? Nebo má oba konce do špičky jako celé tělo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 12:39 Taxído – červíci v akvárku
tak je to asi roupice podle obrázků, malý bílý až průhledný a kroutí se. Bojovat s tím a nebo to nechat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 12:13 R Muž Anthrax [4934] Re: Taxído
Roupice? Hlístice? Bez bližšího popisu nebo fota těžko říct. Zkus kouknout sem rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2019 11:18 Taxído – červíci v akvárku
Při čištění akvárka sem narazila na velmi tenké a do centimetru dlouhé červíky, nevíte někdo co to je a jak se s tím vypořádat? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2019 09:16 Muž Tommo [828] Re: vaclav
No bude to ta chobotnatka, asi ;-) je toho nějak hodně. Bude to asi příčina úbytku šneků v akva. Teď jak se toho zbavit? Prošel jsem celé téma, ale vcelku nic jednoznačného jsem nenašel. V akváriu jsou krevetky, otíci, endlerky a formosky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2019 23:03 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tommo
Chobotnatka už to tu několikrát bylo. Prolistuj téma najdeš podobné fotky pijavic. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2019 22:57 Muž Smetany [1226] Re: Tommo
Jestli máš na mysli to uprostřed tak to bude rhabdocoela. To zelené okolo budou nezmaři.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2019 21:59 Muž Tommo [828]
Fotka k příspěvku Ahoj objevil jsem v malém akva toto. Věděl by někdo co to je? Děkuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2019 19:59 Muž Planorbella [643] Re: poetka
Ano, je to buchanka obecná.
Já jsem žádné závadné spojitosti neshledal. Alespoň budou mít případné ryby po aklimatizaci hned svačinku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2019 19:33 Muž poetka [0]
Fotka k příspěvku Ahoj,

prosim o pomoc. Mam 10 dni zalozene akvarium bez ryb (viz. moje prezentace). Voda zatim nemenena. V akvariu se nyni objevili tito zivocichove bile barvy. Velikost cca 1-2mm. Vetsinou se drzi prichyceni na bocnim skle. Pripadne se pohybuji priskoky.

Muj laicky tip - Buchanka ? Vadi jejich pritomnost necemu ?

rybicky.net/atlasostatnich/buchanka_obecna

Dekuji za pomoc.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2019 08:23 GabrielaS Re: vaclav
Ta fotka v atlasu mi pripada prave trochu matouci, ale taky si myslim, ze je to zizalice, takze dekuji za potvrzeni nazoru ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2019 22:50 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: GabrielaS
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2019 20:21 GabrielaS – Žížalice?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, nevíte, co může být tohle? Vytáhla jsem to při odkalování, červ byl zkroucen do klubíčka a schovával se v "horácomatce" zahrabané ve štěrku. Délka cca 10-12 cm...nevím, jak dlouho tam byl, ve dne se při úklidu rýpu každý týden celkem dost...(foto červa v kýblu s detritem...)Já bych řekla, že je to žížalice...asi...celkem nepříjemné překvápko...netuším, kde se tam vzal...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.06.2019 15:30 Muž Planorbella [643] Re: Papik
Vlastně něco takového má, podívej se na obrázek, jak jí tam vyčnívají takové "vlásky".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.06.2019 15:28 Muž Papik [622] Re: Oldass
To je rychlost, jako by měla nožičky. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2019 15:24 Muž Planorbella [643] Re: Oldass
Fotka k příspěvku Obrys

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2019 14:32 Muž Oldass [806] Re: Planorbella
Fotka k příspěvku Ježiši marjá a kde se tam zase vzala?! rozzureny :-) 500 milionů let stará potvora, to bych si měl hýčkat :-).

Dávám ještě foto, ale je to děsně malý, a daleko od skla, nedá se to dobře vyfotit a mikroskop potopit nemohu.

Planorbella: díky

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.06.2019 14:17 Muž Planorbella [643] Re: Oldass
To je lasturnatka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2019 14:14 Muž Oldass [806] – Rychlošnek
Není ten šnek nějak moc rychlej? :) Měla by to být malá levatka, ale lítá jako blázen. Někdy mi přišlo že až skákala. (ale to sem nenatočil)
youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2019 09:21 TJ Re: Xif
Tak na tu hltanovku mi to zatial sedi najviac. Kazdopadne uz som to nevidel.
Ak to je ona, raciky sa vraj o to vedia postarat, mam tam diminitusov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.06.2019 20:36 Muž Xif [340] Re: TJ
Ahoj
řekl bych že je to Hltanovka bahenní (Erpobdella octoculata)
www.biolib.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2019 18:05 Žena KaGaOri [89] Re: TJ
Když už jsem dnes v tom googlení akvarijních škůdců, přikládám video (malé rozlišení, ale typ pohybu je vidět dobře): www.youtube.com/… a odkaz na foto: www.semanticscholar.org/… chobotnatky rybí. Snad to pomůže :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2019 17:54 R Muž Anthrax [4934] Re: TJ
Škoda že to máš tak moc přiblížený. Chobotnatka je totiž poznat i bez zvětšení. Jsou celkem velké.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2019 17:52 TJ Re: Králík
na hlisticu mi to nesedi koli inemu zakonceniu tela. Skor to bude chobotnatka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2019 17:24 Králík Re: TJ
Možná to je hlístice, ale jistý si nejsem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2019 16:59 TJ – Co to je?
youtu.be/…

Povodne som si myslel, ze to je plostenka, ale nema pozadovany tvar hlavy...som zmateny, rano som to nasiel trcat a vlnit sa na mieste, kde bolo tabletove zradlo pre krevety. Potom to zaliezlo do substratu, kde sa mi podarilo nieco natocit (viz youtube link). Lepsi zaznam zial nemam k dispozicii. Ked to zastalo, zacalo to vlnit prednou polovicou tela (akoby to vetrilo). Ako hovorim, nema to typicku kosostvorcovu hlavu plostenky, je to dlhsie ako plostenka v pomere k sirke tela. Na zadnej casti tela je to akoby kruhovito/gulovito zakoncene (povodne som si myslel, ze to je hlava, preto podozrenie na plostenku). Bolo to dlhe cca 3 cm, hrube cca 1 - 1.5mm (odhady mozu byt skreslene, ale cca to zodpoveda).

Dakujem

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2019 00:55 Jarda62 Re: vaclav
V prezentaci mám video, zkus porovnat. Tady je odkaz na video z netu.

youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2019 00:17 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jarda62
Načapat volně plavající nítěnku je podle mě dost nepravděpodobné a ještě v tak miniaturní velikosti asi bych nepřestal hledat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   13.06.2019 20:49 Jarda62 Re: jarda62
Tak aby to nezůstalo bez odezvy a třeba se to někomu jednou bude hodit, protože jsem zde našel, sice v jiném tématu (obsah filtru pod mikroskopem) ty samé obrázky bez odpovědi, tak jsem odpověď dohledal sám. Byla tak jednoduchá až složitá v jednom, protože tohle mě hned hledat nenapadlo. :-D

www.google.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2019 12:06 Jarda62
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Můžete mi prosím pomoct s identifikací tohoto tvora, volně plaval ve sloupci, je dlouhý cca 1cm a bílý. Do prezentace nahraju video z mikroskopu. Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2019 17:09 jenda2510 – Co to je?
Fotka k příspěvku Ahoj, nevíte, co je tohle za larvy? Zůstaly na betonu po dešťovce. :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   31.05.2019 00:05 Žena KaGaOri [89] Re: vaclav
Fotka k příspěvku Děkuji, přesně něco takového jsem hledala (i googlila, ale asi špatná hesla) palec . Podařila se mi trochu lepší fotka - přikládám. Podle obrázků to bude asi spíš šídélko než jepice. Zítra každopádně poputuje do přírody a budu držet hlídku u akva, kdyby jich tam chtělo být víc.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2019 23:21 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: KaGaOri
25.01.2017 23:52 už to tu bylo stačí se vrátit na tohle datum. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2019 23:12 R Muž ctibum [7090] Re: KaGaOri
Snadno vygooglíš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2019 23:09 Žena KaGaOri [89] Re: Xif
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Vážka nebo jepice, můj malý squater už bručí v zavařovačce potlesk . Vůbec se mu tam teda nelíbí. Rybník u nás žádný nemáme, ale asi 1,5 km daleko je alespoň potok. Jestli mrňous přečká noc, ráno si tam se psem uděláme výlet.

Jsou nějaké přesně dané rozlišovací znaky mezi larvou vážky a jepice? Ony ty fotky něčeho tak malého z mobilu jsou dost na houby, tak že bych to zkusila porovnat naživo (ať nejsem do smrti hloupá stydim ).

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   30.05.2019 22:49 Muž Xif [340] Re: KaGaOri
No podle těch štětinek na zadečku to je spíš larva jepice.
A čím se takhle malý hmyz živí? Larvy požírají organický detritus, nárosty rozsivek a dalších řas, a najdou se mezi nimi i predátoři lovící drobné živočichy.
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [14] ...... 86 87

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 58680x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7539?od=651