Dobrý den, zřejmě mám v akva nějaké parazity, tipuji hlistice (presouvám sem dotaz z
rybicky.net/forum/1160-nafoukle-bricho a možná bych ho měla vydezinfikovat. Rada bych se zeptala, někoho, kdo s něčím takovým má zkusnosti jak konkrétně takovou dezinfekci udělat. Představují si, že vypustím vodu, properu štěrk a propecu v troubě, vyvařím kameny, stěny akva otru roztokem sava...pokud ano, tak prosím:
1) jak koncentrovaný ten roztok sava? Nebo savo vůbec nepoužívat?
2) Co kytky, do hypemanganu? Jak koncentrovaného?
3) Co konkrétně s filtrem? Nechat tak jak je? (jsou v něm také usazené ty nitrifikacni bakterie)
4) Pokud to udělám (myslím propečení štěrku), zničím případně parazity ale zřejmě i užitečné nitrifikacni bakterie které jsou ve štěrku??? Znamená to, ze akvárium pak bude jako znovuzalozene a měsíc do nej nesmí ryby?
5) Co s vodou? Mám pak většinu vrátit a nové dat jen část (např 1/4 nové vody, jako každý týden při pravidelně údržbě)? Kdyby byla celá nová voda, tak zas by to znamenalo ze to je nově založené akvárium?
6) Je to vůbec nutné a mám do toho jít????
Omlouvám. se za možná trochu zmatené a trivialni dotazy, a taky pardon pokud nejsem v úplně správném vláknu, ale už fak nevím, kde se zeptat. Budu vděčná za rady, ať vím, jestli je taková dezinfekce vůbec potřeba a co mě teda čeká, nebo jestli se na to spis vykašlat.
Na jednu stranu se bojím, že to cele akva rozhodí ale na druhou stranu, ancistrus nevypadá vpohode (viz
rybicky.net/forum/1160-nafoukle-bricho) a zřejmě tam v tom štěrku nejaci paraziti jsou, a pokud to nebudu resit, tak mám strach, ze každá další rybka, co bych pořídila (hlavně ta co žije při dne), se muže nakazit...
Ještě jednou předem díky za přečtení a odpovědi na mě otázky