Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
A jak se toho nejlepe zbavit? Mam v akva sneky krevetky a ryby diky .
Většinou jde o neškodné hlístice živící se ve dně detritem. Jejich přemnožení tam kde nejsou ryby svědčí o zhoršující se hygieně v nádrži.
Jsou to nějací bili cervici .
Starší reakce
A myslíš si to správně, vypadá to na lasturnatku.
0 03.01.2022 13:29 Petr – prosím o identifikaci
Ahoj,
prosím o identifikaci. Je to takový malý brouček (je asi 2-3mm velký), pohybuje se celkem rychle hlavně po kamenech, ale dokáže i plavat. Zavlekl jsem si to AQ s nějakou rostlinou. Zatím v AQ žádné jiné živočichy nemám.
Myslím, že by to mohl být nějaký druh lasturnatky, ale jistý si nejsem.
Předem děkuji za vaše reakce.
Máloštětinatec, téměř jistě naidka z čeledi Naididae, vzhledem k chobůtku vpředu to svádí k naidce chobotnaté (Stylaria lacustris), což je běžný živočich z bentosu našich vod. Pokud je to tropické, tak zřejmě jiný druh, ale naidka téměř jistě. Bližší informace např. E. Wohlgemuth: Olejnušky a naidky v našich akváriích, Akvárium terárium 7/1995, strana 25-26. Gratuluji k té první fotce, ta je jediná, podle které se to dá poznat.
Jaroslav Hofmann
Ahoj, netušíte co to mám ?
Docela mě to znervózňuje, mám pocit, že přibývají.
Koupit nějaké rybky, které to žerou? Je to krátce založené akva jen s pár kusy krevetek a dvěmi neritinami.
Děkuji
Ahoj.
Porovnal som, no nijako mi to nepasuje. Našiel som machovku plazivú o ktorej diskutujú na niektorých fórach v zahraničí. Machovka sa šíri z jednej plazivej stonky, z ktorej v určitých vzdialenostiach vyrastajú akoby vejáriky
www.biolib.cz/… . To moje vyrastá v samostatných trsoch a mne to pripomína takú mikro sasanku (žiadny vejár, kruh - proste trs vyrastajúcich tyčiniek zakončených guľkou). A tomu najpodobnejšie som našiel ako vorticella
www.garnelenhaus.de/… . Ale k tomu som veľa informácií nenašiel.
Na telefonu to moc dobře nevidím, ale vyhledej si mechovky a porovnej.
0 29.12.2021 21:59 jarba – Pomôžte s identifikáciou
Našiel som podobnosť s
vorticellou. Nevie niekto presne čo to je? Škodí to v akváriu? Riešiť to?
Tak to je otázka, co to je, nikdy jsem to neměl. NoPlanaria jsem úspěšně použil na Plostěnky, ale tak jako obvykle to rozhodí chemizmus vody. Pořád platí, že v AQ je nevidím, třeba to bude dobré. Včera jsem našel velkou populaci Levatek ve filtru a hadicích, v AQ přitom už nebyly...tak je dost možné, že ty šneky efektivně likvidují Ramirezky, protože si myslím, že by se takovej červík do filtru bezproblémů doplazil
Pokud jsou ti skutečně hlístice tak ty jsem měl dost dlouho. Těžký soupeř. Používal jsem přípravek No-planaria. Pomohlo to ale ne úplně. Časem vymizely. Chtělo to víc čistoty v akva. Ničemu nevadily ale hodně mě štvaly když jich bylo moc.
Ahoj, prosím o identifikaci červíků, kteří mi možná likvidují Okružáky. V AQ jsem je nikdy neviděl, všiml jsem si jich náhodou ve váze s rezervní populací Okružáků. Velikost je 2~5mm, tenké jak vlas, plazí se po skle obvykle stylem harmonika.
Přikládám běžné foto 2x a následně výřez z makropředsádky s úpravou kontrastu atp., kde je vidět článkovité tělo.
Okružáci se již nějakou dobu nemnoží ani moc nepřirůstají. V AQ je doráží ještě i Ramirezky
Je šance, pokud tam pár měsíců budou jen Neritiny ze šneků, že se jich v AQ zbavím? Nebo tento parazit vyžaduje chemickou cestu?
Díky předem za ochotu
Starší reakce
Ahoj. Fotka není moc kvalitní. Jediné co mi to vzdáleně připomíná je mšice leknínová. Ale těžko říct. Ani velikost se takto nedá odhadnout. Navíc jsem ji nikdy neviděl jinde než nad hladinou. Ale mají prý schopnost částečně přežít pod vodou.
Dobrý den, nevíte co to je? Pouhým okem je viditelná jen hnědá tečka. Díky foťáku jsou u toho vidět i tyhle nožky. Drží se to u substrátu převážně na skle a rostlinách u skla. Hýbe se to velmi pomalu a ve vodě to neplave. Druhý dotaz na druhé fotce je vidět kořen na kterém jsou takové hnědé kuličky (něco jako řasa). Je to tvrdé a z kořene to nejde. Nevíte co to může být? Předem děkuji za odpověď.
Starší reakce
U mě tetra ohnivá lasturnatky nežrala. Zkoušel jem i endlerky ale taky nic.
Takovýhle? Vypadá to jako černě pruhovanej brouk, co strašně rychle běhá. Lasturnatky na předchozích fotografiích vypadaly úplně jinak, spíš jako malej průhlednej plž...
Hledal jsem po internetu další fotky a asi opravdu ano. To by vysvětlovalo záhadné vymírání krevetek. Ach jo, docela průser.
Netušíte někdo jestli lasturnatky žere tetra ohnivá (Hyphessobrycon amandae)? To jsou lasturnatky
Starší reakce
Určité můžeš,ale já je vždy raděj rozmáčknu o sklo,mě tam rozčilují
Díky. Tak to si ho můžu i nechat, ne?
Ahojte,
Nevíte co je toto? Je to parazit a nebo šnek?
Na začátku jsem jich našla asi 5 a vyhodila s tím, že je to zaručene nějaký svinstvo. Jenže jedna mi tam zůstala. Já na rozpacích,že to je možná malej šnek, jsem to tam prostě nechala,ze časem uvidim. Jenže ten tvor vůbec neroste, už je to tak měsíc a vypadá pořád stejně. Kytky zijou, ryby taky, žádná invaze nenastala, pořád je ten živočich jen jeden. Tak já nevím. Mám to nechat zit? Může ho bejt malej okruzak? Nebo je to nějaký parazit?
0 12.10.2021 19:45 Honza – Bili cervi
Zdravim vsechny akvaristy, prosim o radu co se mi to objevilo v akvariu. Zalozeno tyden, zivocichy krome tech cervu zadny zatim nemam.
Je to tak 1 cm dlouhy cerv, prichyceny zadeckem ke sklu nebo jinemu podkladu. Hlavu ma cernou. Vypada jak normalni cerv, zda se mne ze ma lehce clankovane telo. Vylejzaji ze substratu kde jich bude dost.
Hlavu jako plostenka to nema...
Video a stejny dotaz jsem polozil i na fb.ve skupine akvaristikanpro normalni lidi.
www.facebook.com/…
Dekuji za rady
Budu jenom odhadovat: tím dlouhým tenkým se nadechuje z hladiny, celkově tvarem tělíčka připomíná absolutně neškodné larvy much pestřenek čmelákovitých. Ty sice bývají standardně tmavé, někdy ale muší larvy variabilitou zbarvení překvapí.
Pro příklad: svým poněkud přerostlým rybičkám kupuji dost často v rybářských potřebách jako krmení muší larvy které bývají uniformně béžově bělavé. Není to ale tak dávno, co jsem se po otevření jedné krabičky nestíhal divit - byli tam jedinci zelení, modří, fialoví, červení... Doslova v umělých plastových odstínech
Třeba housenka petřenky - albín?
Fakt to není určení, jenom odhad na základě podobnosti
0 09.10.2021 12:29 fuska12 – Larva
Dobrý deň viete mi poradiť o aku larvu vodného hmyzu sa jedna pôvodne zo záhradného suda ma nožičky ako húsenica ďakujem
Starší reakce
0 23.09.2021 02:20 Nadia – Biele malé živočíchy
Starší reakce
Z fotky toho bohužel moc poznat není. Může to být i nějaká chobotnatka. Je jich hodně druhů.
Edit: vyhledej si například pojem „Alboglossiphonia“ a porovnej.
Nemá to taková ta očíčka jako ploštěnka, vlastně to na hlavě nemá vůbec nic, co by se při pohledu prostým okem dalo označit za oči.
Typuji Ploštěnky, ale jisté to není, na tom snímku není vidět příliš znaků.
Ahoj,
mohu poprosit o identifikaci? Je to asi tři milimetry dlouhé, na obou koncích špičaté, leze to po skle stylem zrychleného slimáka. Vyloveno z akvária 2Rybičky; jsou tam dvě cichlidky, jedna na toho červa koukala a netvářila se, že by byl jedlý.
Hlavně potřebuji zjistit, jestli to není nějaká příšernost, kterých by se tam mohlo skrývat víc a vyhubit mi ryby.
Starší reakce
Nie, nevidela som to na ničom parazitovať, len na skle. Teraz to už nevidno. Tenké to bolo cca 1mm,a dlhé 2-3mm.
Z těch mechokoulí může vylézt kdeco. Takže jsi to tedy viděla někde na něčem parazitovat nebo ne?
Takhle bez měřítka se blbě odhaduje velikost. Pokud to je tak do 2 mm velké a nemá to hlavičku, tak to bude pravděpodobně něco z řádu Rhabdocoela. To je neškodná věc. Pokud to bude větší tak to můžou být i škodlivější (pro plže a krevetky) ploštěnky. Těch se zbavuje těžko. Ani o jedno ze zmíněných podle mého nebudou mít ohnivky valný zájem.
Neviem, už sa to schvalo, ale nevyzerá zeby to malo nejaký tvar hlavičky.
Minulý týždeň som kúpila mach a machovu guľku z invitalu a dnes pozorujem toto + kooopec maličkých levatiek. Ryby idem kúpiť tento týždeň tetry ohnivé, tak neviem či sa o to také malé dokážu postarať.
Ahoj. Moc to vidět není. Možná Rhabdocoela? Porovnej
www.youtube.com/… Ale na ty nesedí označení parazit ani to plavání. Má to nějakou „hlavičku“? Na čem to tedy parazituje?
Zdravím, prosím vás, co je to za parazita, dnes som ich spozorovla asi 2 ks na skle a jeden kus plával.
0 04.09.2021 20:57 fuska12 – Dafnia?
Dobrý nevie niekto poradit o aky hmyz alebo korovca sa jedna pôvodne zo záhradného suda rybkam celkom chuti.najviac mi pripomina dafniu (ale pochybujem) nič lepšie som nevygooglila
Starší reakce
Nermar z plavaciek z bazaru, riasa mam vela svetla hoci je to orezane na 5 hodin
Plostenky netusim... Mozno tiez rastliny. Je moznost ze to tam bolo aj predtym, ale ryby to vyzrali, teraz je akva uz 2 tyzdne bez ryb (vykapali po otrave co2) a objavila sa tam ta haved
Nazdar,tušíš z čeho sis to vše zavlekl?Já jen čemu se mám vyhnout,abych něco z toho taky nezavlekl.Zítra si jdu pro povolení a budu na radu zdejšího člena chodit do Břevnova na živé krmení.
Pomôže zvysenie teploty na nejakych 30 - 32 stupnov? Nechcem ist do chemickeho utoku...lebo mam hodnoty vody v pohode. V atlase bolo, ze nemaju (hlavne plostenky) rady zvysenie teplot
- ne
- ne
V akva mám plostenky, nezmara, gda a gsa riasy, ine hlistovce. Otazka znie;dokaze ich cca 20 trojmesacnych moll vyzrat? A môže mi to nejako ublizit pri prestriku rastlin? (adi zla otazka ale som neskusena
Starší reakce
Sroloval sem a tipnul bych to na nejakou tu plostenku. Zkusim pul hodky po zhasnuti si tam posvitit a uvidim co uvidim. Zkusim se podivat co by je pripad e poziralo kdyby to byli ony
Zkus srolovat níž,nedávno to tady řešila Klárča,tak to zkus porovnat..
Zdravím. Ted jsem si všiml že mám v akváriu nějakého parazita. Nevíte prosím někdo co to je zač, jak se tam dostal (dával jsem před pár dny nové rostlinky a nikde sem si nevšiml že by byl schovaný), a jak ho mám zlikvidovat? Jestli pomůže nějaký živočich který si s ním pomůže nebo nějaká chemie?
Děkuji za odpovědi a rady
Ano děkuji. Určitě nejdřív zkusím něco co je vyžere, raději než se pouštět do případněho znovuzaložení akva...
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 86 87
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 58680x