Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
To, že sa objavili až po dvoch týždňoch, nie je nič nezvyčajné, vývin vajíčka nejaký čas trvá. Do akvária sa mohli dostať v substráte (najpravdepodobnejšie), rastlinami alebo aj vodou, ak bola z nejakého povrchového zdroja. Budem sa opakovať ale ak neparazitujú na krevetkách (prípadne slimákoch, ak nejaké máš), zmiznú samé (vedia dlho hladovať, niektoré aj mesiace ale raz to príde). Treba ich pozorovať, na to, že krevetky majú exoskelet sa nespoliehaj lebo niektoré druhy pijavíc majú zuby. Všetky pijavice sú buď ektoparazity alebo predátory, takže riasou ani ničím iným okrem živočíchov resp. ich telesnými tekutinami sa živiť nemôžu.
Spis se to jen plazi.
To akvarium je ciste s rostlinami a krevetami, sem tam snek. Neni tam ani zadny sterk nebo pisek. Melo to byt akva na odraseni a castecne pro krevety. Sem tam tam hodim kousek tablety se spirulinou nebo opacne SAK granulku pro masozravce. Kazde 2 ze 3 samicek maji vajicka a ted co se do akva podivam tak kazdy den mrtva dospela kreveta vcetne tech s vajicky.
Jo, jednou tam byla ryba L213 ktera vypadala podvizivene, tak jsem ji dal na samotu do klidu a stejne umrela. Tak me napadalo jestli vsobe nemela nejake potvory ktere tam zustaly...
No prave vubec nemam tuseni jak se mi tam mohly dostat. Asi od prodejce krevetek, nebo ze sklorexu v Brne. Psal jsem do sklorexu a ti mi poradili pripravek Gastropex.
Ono jde hlavne o to, ze posledni dva tydny jsem do akvaria vubec nic nepridaval, takze za posledni dva tydny se tam museli rozrust. Vastne az do ted jsem tam nic nepozoroval a najednou kdyz se divam na celni sklo, vidim jich tam 5 zatim (uplne miniaturnich). Rano jsem zabil ziletkou jednu cca 8mm velkou. Takze se mi moc nezda ze samy o sobe zmizi, kdyz se tak krasne mnozi
Hmm blby ze mam zkouskove a ze nemam cas toto ted ani nijak resit. Spis mi to kazi naladu.
Nevis prosim cim se ty pijavice zivi? Zda i rasou? Zda je nejaka sance, ze samy jak se objevili, ze zase zmizi? Parazitovat na krevetkach s nejvetsi pravdepodobnosti nebudou, jelikoz krevetky maji vapenatej krunyrek.
Skús počkať pár týždňov. Ak nevidno, že by sa pijavice prisávali na krevetky, je to v pohode a zmiznú. A takýmito vecami sa nenechaj odradiť. Akvárko je práve o tom - stále niečo skúšať. S väčšími alebo menšími problémami sa stretol každý akvarista.
tak rucni sber nehrozi, rybky nemam, jelikoz jde o 100l krevetarium. Achjo, mam chut to cely akvarko vypustit, vyhazet a zalozit zase odznova
Mechanicky - ručným zberom, biologicky - rybami, chemicky - predpokladám, že by na ne mohol zabrať Sera Nematol. Ale ak neparazitujú na obyvateľoch akvária, zmiznú samé.
a jak se jich da zbavit?
Co by to bylo kdyby to píďalkovalo ?
Je to pijavica. Bohužiaľ s bližším určením ti nepomôžem.
Porad nevim co to je
Roupice, hlistice, vlasovec strevni
Zajimalo by me od koho jsem si to donesl
Ahoj, v akvariu se mi objevil takovy bily zivocich, ktery pripomina plze, zaroven mi pripomina pijavicu, ale bilou? Je cca 1cm dlouhy, 3mm siroky, je natahovaci, ohebny, a kdyz jej pozoruji, tak se na jednom konci tela prichyti ke sklu a druhym jakoby brouzda ve vode.. Jakoby se napina do prostoru. Opravdu nevim, o co muze jit
Nevice o co muze jit ? Jsem z toho opravdu nestastny
Jak se to pohybuje? Jen se to plazí, nebo se přibližuje zadní část k přední (píďalkovitej pohyb).
hlístice
přesně jaká nevim...začni míň krmit a ryby to sežerou
mám to samé u krevet a neumírají mi
Starší reakce
Haimdole, děkuji, zrovna jsem to zjistila, a než jsem se stihla divit, co jsem to zase vytvořila, odkaz byl správný, díky tobě. Děkuji za Tvůj čas.
Upravil jsem odkaz na tvé video. Z tvého původního odkazu nebylo možné se na video dostat.
Bude to tak, jak psal Haimdol. Bude to lasturnatka. Tady je i video jejího pohybu
rybicky.net/video/1164.mov
a docela hezká mikrofotka z jiného webu (tedy jestli jsem indetifikovala to samé "zvířátko")
vedajekrasna.cz/… tohle spis vypada na nejakou skebli....
Děkuji za váš čas .Nahrála jsem si sem na web i video, ale čekám na schválení. Má zvláštní pohyb, umí plavat. Pohybuje se docela rychle.
ještě jedna fotka
Dobrý den, tak mám ještě jednu fotku, podle které má tvoreček ulitu jako by zvrchu a zespod - jako škleble. Barvu teda má jako malý okružák. Mají malí okružáci tento tvar?
To je jasné
už som si o ňom niečo prečítal
Hlavně ať se ti to nedostane do akvárka.
No áno vyzerá to presne tak a aj to zapadá. Chudák kaprík má zopár rán
Včera sme si kúpili vianočného kapra a teraz keď som ho prekladal z nádoby do vane všimol som si vo vode čosi veľmi podobné artémii, tak som to hodil na sklo a odfotil. Veľmi ma zaujíma čo to je
Starší reakce
Prave jestli mi nekdo neporadi co je to na te ulite?
Plž je to neritina zebra, ale to co to je na té ulitě netuším.
Dobry den. Poradi mi nekdo co je tohle za slimaka nebo co to vlastne je najednou se to obevilo a nevim com je to.
Děkuji za radu. Romazaná je proto, že je to výřez z fotky. Dám se teda i celou fotku. Ale není tam nic vidět.
Tak to dejte jinam a sem dejte jen odkaz. Jinak dávejte trošku větší rozlišení. Vždy je lepší větší fotka byť rozmazaná, než malá a rozmazaná fotka.
Ono to utíká. Zkusila jsem to natočit, ale sem do diskuze asi video nejde dát, že?
Jinak zkuste se podívat na levatku ostrou.
Zkusím, až jej zase najdu, snad mi neuteče
. Díky za tvůj čas
Lila1 napsala: Jenže on se neplazí, leze jen po dně... A co by měl dělat než lézt.
Zkus si vzít lupu a věřím, že mi dáš za pravdu. Právě ta mramorová barevnost na fotce mi napověděla.
Asi počkám, jestli vyroste.
Jenže on se neplazí, leze jen po dně, a schovává se mezi kameny a je hodně rychlý. Fotka je špatná, je moc malý. Ale možná máš pravdu. Není moc vidět. Až na fotce jsem si všimla, že není jednobarevný.
Myslíš, že brouček? Já bych spíše řekl malý okružáček.
Do 9l akva (nemám v prezentaci) s 3týdenními gupkami jsem koupila jávský mech. S ním nezvaně přibili Kružníci čínští, Levatkay ostré (sranda, jak kloužou zespoda po hladině) a nějaký mě neznámí brouček. Leze po dně celkem rychle, snad má i 2 tykadýlka, je malý 2-3 mm, a docela rychlý.
Poradíte?
Fotka
Starší reakce
Starší reakce
U mne se člunkám daří pouze v mini, kde jsou jen krevetky. Ve větším s rybami se objeví čas od času pár jedinců, ale nikdy ne moc "velkých", asi je ryby dokáží sežrat. Ale je to opravdu neškodný a užitečný tvor.
Nemusíš se jí zbavovat, nikomu neškodí a tak trošku pomáhá s údržbou.
asi to je ta clunka dekuji ze rychlou reakci da se ji nejak zbavit?
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
Přidat reakci
1 ...... [59] ...... 86 87
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 58680x