Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
0 11.02.2023 18:58 jozkof – Je toto parazit?
Ahojte, dnes som našiel na skle akvária niečo také. Čo by to mohlo byť? Vie mi niekto poradiť?
Největší problém vidím v neostrosti fotek.
Mohlo by být. Seděl by zejména ten hltan v přední části. Jestli je ještě uvidím příště a bude čas, tak to zkusím hodit pod mikroskop jestli uvidím něco více. Každopádně díky za tip.
Fotka je mizerná, ale má to tak milimetr na délku. Okem toho vidím ještě méně než je na fotce. Tohle jsem vytáhl z mobilu s 64MPx foťákem na největší přiblížení, takže normální foťák by se nechytl ani na makro režim. A zrcadlovku nemám.
Z fotky toho moc poznat nejde ale zkus vygoolit pojem Rhabdocoela a porovej. Soudím podle tvaru a velikosti. Klasický ploštěnky bývají větší a jiného tvaru.
Po měnění vody v akváriu mi v nádobě zůstalo pár tady těch hnědých "smítek". Vysál jsem je pravděpodobně z mechu. Celkem ochotně se pohybovaly i po už suché části nádoby. Velikost tak možná 1mm. Pohybují se podle všeho ve směru tupého konce.
Napadly mě samozřejmě okamžitě ploštěnky, ale nesedí mi zřetelný osmičkový tvar těla a absence charakteristického tvaru hlavy - ale při té velikosti je samozřejmě houby vidět (foceno mobilem a popravdě se divím, že je na té fotce vůbec něco vidět)
Dokáže někdo určit co to je a jak moc velký to je problém?
- Caspiobdella fadejewi to nekončí
- další je?
-
Zvláštní. Kdysi jsem si hrál v potoku a přisála se na mě pijavice, která nevypadala jako chobotnatka rybí. Docela pochybuji, že je tu jen 1 parazitující druh.
Jediná z našich pijavic parazitujících na rybách je chobotnatka rybí,což není Tvůj případ,takže klídek,pohoda.
Edit: Doplňuji o další nepůvodní druh chobotnatky Caspiobdella fadejewi.
ziva.avcr.cz/…
docplayer.cz/… Ano, je to ona
Při dnešní údržbě jsem na jedné rostlině sebral něco, co vypadá zřejmě jako nějaký druh chobotnatky? Alespoň se zde o něčem podobném píše...
0 06.02.2023 20:41 Filip14 Dobrý den, od známého jsem dostal prostřih některých rostlin, jenže na dvou z nich jsem našel asi nějaké škůdce. Bohužel nevím, jak se tyto rostliny jmenují. Jeden škůdce vypadá jako larva nějakého malého brouka/mouchy, nehýbe se. Rostlina má ale děravé listy, nevím, jestli to udělala tato larva. Druhá rostlina má zakroucenou část listu, když jsem se do ní podíval, tak tam byli nějací jako kdyby velmi malí červíci, vůbec netuším, co to může být. Mockrát děkuji za všechny rady
Starší reakce
Je to houba a časem zase zmizí, nic škodlivého.
0 27.01.2023 12:13 jerrykvasek66 Ahojky, nevíte, co se mi to tvoří na skle,po očištění se to objeví znovu a taky na kořenu,ten jsem pořádně vyčistil a dva dny klid,ale na skle do druhého dne,nevím zda je to houba,nebo nějaká plíseň.
Ví někdo co to je a jak se toho zbavit?
Starší reakce
Tak se omlouvám, na Esha labs to skutečně nemají. A nenašel jsem, kde jsem na to přišel :-/
tak už jsem to asi našel, vypadá to na kolonií vířníků (víc ks pohromadě)
kolonie je velká cca 1mm v průměru (takže opravdu mikro)
www.photomacrography.net/…
Vypadá to na nějaký druh mechovky.
Zkus se porozhlédnout na Youtube, kanál Esha labs myslím. Tam bylo o různých sladkovodních potvůrkách více, nepletu-li se.
Zdravím všechny,
dnes jsem objevil v jednom z nověji založeném akva pozoruhodny život, který ani po četném hledání na google nedokážu identifikovat. Věděl by někdo, co je to za potvůrku? Zatím je zdá se pevně přichycená na místě a vypadá, že těmi rameny hýbe a loví drobnější plankton...
Tipoval bych na vířníky, ale takhle hvězdicovýho jsem nikdy nic neviděl...?
Pravděpodobně se jedná o uvolněnou vlákninu celulózy s bakteriálním šlemem.Klídek,za pár dnů to zmizí.
To je ten kořen borovice? Jestli v něm nebyli černí pasažéři.
Ahoj, toto jsem objevil na kořenu. Nehybné. Děkuji za odpověď
Fotka není moc dobrá, ale podívej se na nitěnky, patentky. Otevři si odkaz v modrém rámečku.
Dobré ráno, mám v akváriu takové malé červené červíky, pohybují se trhavě jako komáři larvy, ale asi nejsou.. v molitanu jich bylo plno. Děkuji za případné odpovědi.
Starší reakce
Albiglossiphonia heteroclita nejspíš.
Viz. Anthraxův odkaz 20.11.2022 21:18
Pre kámoša... - že vraj to má možno aj 1 cm.
Starší reakce
To vypadá na vajíčka neritin
Ahoj, chtělo by to lepší fotku aby byla jistota. Hýbe se to? Nejsou ti šneci náhodou neritiny? Pravděpodobně jsou to jejich vajíčka.
0 30.11.2022 22:40 Wixii – Co to může být?
Starší reakce
ano, diky diky
je to chobotnatka zluta, dle dalsiho srovnani.
To je chobotnatka
Edit: Je jich hodně druhů. Porovnat můžeš třeba zde:
www.kakerlakenparade.de/… vyhledej si v tom článku Albiglossiphonia heteroclita
Ahoj, měla jsem v akva to samé. Vyndala jsem to a dala do jezírka
Bylo mi zde níže identifikováno jako larva létavého hmyzu, nejspíše larva pestřenky.
bude nekdo vedet, co se mi to zjevilo v akva za stvoreni? Nejdriv jsem myslel na plostenku mlecnou, ale neleze to jako slimak, spis jako pidalka.
Hlava je ten tenci, natahovaci konec a na zadecku to ma prisavku.
Dlouhe aktualne od 4mm do 13mm, podle toho jak se natahne.
Diky za namety
mohla by to byť Buchanka obecná.
0 20.11.2022 17:56 Bredli – Poradíte prosím
Děkuji Ti mnohokrát
Já to různě hledal na netu a nemohl jsem nic najít a ty dojdeš a hned víš. Předpokládám, že pro krevetky není nebezpečná? Nicméně když jsem ji tam viděl tak mě to pořádně vyděsilo.
Zdravím,
dnes koukám na své akvarium a uviděl jsem tam nějakého celkem dlouhého červa, hodně mě to vyděsilo, nevíte, co to může být?
Předem děkuji za rady..
Starší reakce
Tak, já je mám taky už nějaký ten rok a krevetky jsou v pohodě. Japoniky jsou ok a modré Neocaridiny se i úspěšně přemnožují.
Myslel jsem, jestli nebudou škodit Štěrbákům, ale jsou taky v pohodě
To dělá makro
Jinak, já je mám v akváriu už 5-tým rokem a rybičkám nic nedělají, jen mne zlikvidovali všechny krevetky,
Když jsem četl první půlku Tvého příspěvku, tak jsem myslel, že mě omejou. V druhé to ze mě spadlo a budu teda s něma žít, dokud se mi bude zdát, že neškodí rybám.
Zkusím ještě něco vylovit časem, jestli tam není i druh červa.
Takže díky za sdílení Vašich zkušeností/trýzní, ulevilo se mi, že v tom nejedu sám
Kurnik, to jsou pěkní kousci
Vypadají macatěji než ty moje.
Mám podobné.
Řešili jsme ve vlákně Červi ve dně viz. příspěvek Xuebao 29.6.2020:
xuebao napsal: Takze pisu primo sem, co dneska vypatrala kolegyne parazitolozka. Jde s velkou pravdepodobnosti o zastupce celedi Salifidae, vyclenena z celedi Erpobdellidae, druh Barbronia weberi, v minulosti v rodu Dina. Jde o asijskou dravou pijavici, zerouci cervy a ruznou bentickou haved, v akvariu nejspis zbytky krmeni. Je toho o ni celkem dost i na akvaristickych webech. Byla zavlecena nejspis s akvarijnimi rostlinami z asijskych pestiren do celeho sveta, z akvarii pak zdrhla ven, takze byla nalezena ve volne prirode treba v Nemecku nebo Italii, ale taky na Madagaskaru. Rybam neskodi, resp. tedy necizopasi na nich. Jestli lze zlikvidovat hypermanganem, to mozna ano, ale zrejme se musi udelat dobry roztok. Ja ji mel v kytkach, ale sel jsem do toho s tim, ze jojo sekavky si s nimi poradi, jako ostatne se vsim, co se da v akvariu sezrat . Jestli se ukazi v jinem akvarku, tak to asi resit nebudu, nebo koupim nove male jojo. Je otazka, jestli by sly vyhladovat stridmejsim krmenim rybi osadky, kdyz by zbytky ze dna vyluxovali pancosi. Ale napady a nazory lze vyduckduckovat/guglovat.
Jinak, moje pijavky vypadají takhle:
youtube.com/…
youtube.com/…
EDIT:
Jinak, mám je ve dně, jinde jsem je neviděl.
Snad jen magnetické štěrce v akváriu.
Na rybách jsem je nezahlédl, dokonce jsem viděl, že jednu nějaká Neonka sežral.
Jak se toho zbavit nevím. Co jsem kde vyčetl, tak je to tak na znovu založení akvária, dezinfekci či likvidaci kytek a dekorací.
Já žiju s pijavicemi..
Super, děkuji za odpověď. Také si to myslím. Levatky v akva mám
Vidím to na šneka. Možná malá levatka, ulitka může být ještě průhledná. Kvalita fotky je špatná a hlavně já už viděl věcí...
Dobrý den,může se jednat o plže či se jedná o parazita? Na skle je ve velikosti cca 1mm, ulitu však nemá, ale má mini tykadla a pohybuje se jako šnek...co to může být?
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 86 87
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 58680x