Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)

NápovědaFórum » Další živočichové » Paraziti 

Přejít na předchozí stránku 41 Přejít na další stránku   1  
Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 22:12 JosefVavra Re: Buffy
doporučuji microbe lift , nic lepšího neznám a k bettě vylouhuj olšové šišky nebo pořiď jiný preparát pro tmavou vodu , například betta relax a pd a vodu neměň tak často jako u jiných ryb ( betty to nemají rády ) tvrdost vody doporučuji max 400 tds
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   04.01.2014 17:33 Žena Raviolka [2189] Re: Buffy
Měsíc je krátká doba, akvárium se teprve zabíhá. Ono se to časem zlepší, ale je potřeba teď postupovat opatrně, ať se toho betka dožije. Každopádně měnit každý týden většinu vody je špatně, chce to měnit jednou za týden třeba 1/4. A ubrat v čištění filtru, jak už psali přede mnou. Taky by se hodily nějaké rychlerostoucí rostliny (např. růžkatec, Ceratophyllum).

Dusičnany nejsou většinou z odumřelých rostlin a já jsem zmiňovala dusitany, to je něco jiného. Ale test kupovat nemusíš, pokud je akváriu jen měsíc a péče taková jak popisuješ, tak zaběhlé určitě není. Neber to zle, každý nějak začínal a je toho hodně co se učit, vážně to myslím dobře.

…jinak mě napadá, pokud ta betta není vyloženě napadená baktérkou, tak bych jí dala do toho většího akvária, které funguje. Tady v tom momentálně moc šancí nemá. A pokud to druhé akvárium funguje doopravdy, tak ryby v něm mají slušnou imunitu a tenhle nově příchozí jim neublíží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 12:46 R Muž romant [28001] Re: Buffy
Je to obdobný přípravek, ale nemám s ním osobní zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 12:46 Buffy Re: Buffy
Fotka k příspěvku Tady je fotka

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 12:26 Buffy Re: romant
Já mám něco podobného (Tetra safestart). Stačí to nebo mám dokoupit ten nitrivec? A myslíte, že to ta betta přežije?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2014 12:21 R Muž romant [28001] Re: Buffy
Vše nechat jak je a použít Nitrivec(tentokrát doporučím), pomůže s dusitanama, to bude ten problém, čím je způsoben už Ti asi došlo. Po týdnu začít normální rytmus výměny 1/3 vody a filtr nečistit častěji než 1x za měsíc, jak taky už víš a společně s tímto neodkalovat, to až za týden, bez čištění filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 12:17 JoKa Re: Buffy
Téměř celou vodu jednou za týden a asi tak čtvrt každý třetí den

Spíš bych volil každý třetí den tu jednu třetinu. Odsávat většinu vody podle mě není správně... A téma praní filtru jsme tu také sáhodlouze rozebírali. Měl by se prát, až když klesne průtok... To bude možná ten tvůj problém, nedáváš nitrifikačním bakteriím moc šancí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 12:14 Buffy Re: prasan
Téměř celou vodu jednou za týden a asi tak čtvrt každý třetí den. Filtr čistím tak, že si naliju vodu z akvária do plastového asi 3l boxu a tam ho properu. Jednou za měsíc o vydrhnu pak celý v normální vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 12:01 - Re: Buffy
Filter čistíš vo vode z akvárka? Ako často meníš časť vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 11:58 Buffy Re: prasan
Akvarko mám asi měsíc, má 15l, filtr je fm-120 od firmy blau a rozhodně nepřekrmuji ( dávám dvě kuličky pro betty 2x denně a nesnědené odsaju). Dusičnany jsou většinou z odumřelých rostlin a ty z vody vybírám... Vůbec nevím co dělám špatně. Mám ješté 54l akva a tam vše funguje v pohodě... Filtr funguje, vodu odkaluju. Jednou se mi už stala stejná věc s bettou v malém akva a vůbec nic mi nepomáhalo a do týdne umřela. O tuhle bych nechťela přijít. Dnes si skusím koupi ESHa 2000 a uvidím. :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 11:37 - Re: Buffy
Treba viac dbať na hygienu akva.Odkalovať,neprekrmovať.Potom sa stratia i červíky(sú pre betu neškodné) Prípadne skontroluj filtráciu či funguje tak ako má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2014 11:35 Žena Raviolka [2189] Re: Buffy
Z těch červů betta určitě nemocná není - spíš to ukazuje na to, že akvárium není zaběhlé, překrmuje se tam nebo má jiný "hygienický" problém. Jak dlouho je založené, jak je velké, jaká je tam filtrace, kolik vody měníte, používáte nějaké přípravky, jsou tam šneci?
Slepené ploutve by to chtělo prohlédnout, jestli to není baktérka, a léčit pořádně - jen výměny vody a zvýšení teploty nepomůžou. A jak mám výměny vody ráda a doporučuju jako zásah první volby, tak tady by to asi chtělo nepřehánět. Doporučila bych otestovat na dusitany a pak se podle toho zařídit (ale důležité je odpovědět na otázky výše).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 11:26 Buffy – Malý bílý červ a nemocná betta
Fotka k příspěvku Dobrý den,
Onemocněla mi betta. Má jakoby slepené ploutve. Vodu ji měníme každý týden, občas i dvakrát. Teplota je okolo 26 stupňů. A tak ji teď měním vodu každý den a teplota je na 30 stupních. No a při výměně jsem si všimla, že když hýbu štěrkem vyplavávají z něj takový malí asi 1-2mm dlouzí červy. Je možné, že je betta nemocná z nich? Případně jak se jich můžu zbavit.
Děkuju za odpovědi

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2014 13:35 Žena moonby [7] Re: baletka
Ano jsou i světlé výjimky ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.01.2014 12:23 Žena baletka [624] Re: moonby
Já ano. Už jsem to tu psala. Zvláštní sadu na akvo mám, a pokud použiji něco jiného, důkladně omývám horkou vodou. Ruce vždy po jakékoliv manipulaci v akvu (jakékoliv!) umývám dobře mýdlem a tak teplou vodou, jakou snesu. Mimoto když odkaluji, hrabu se v rostlinách atd, používám poté gelovou desinfekci. Stojí to pár kaček a trvá to asi dvacet sekund, než se to rozetře a uschne. edit: přendávání věcí z akva do akva se po určité zkušenosti s nepěknou krupičkou vyhýbám, karanténa je svatý základ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2014 12:21 Žena baletka [624] Re: Sid
Fujky! Co to je? Nějaká tasemnice či co???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2014 07:51 Rapl Re: Sid
tak to je mazec .... cumim co se sa da najit sem este to stesti nemel .... .a doufam ze ani met nebudu coze coze coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 22:19 peter3103 Re: Sid
coze super
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.12.2013 21:32 Muž Sid [6685] - Rostliny
Fotka k příspěvku Někdy se člověk nestačí divit, co se dá v rybách najít.
Tohle třeba vypadlo při léčbě z terčovce...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 19:29 Žena moonby [7] Re: Rapl
Tak snad hlavně člověk pořád rukama a jinými nástroji nějak zasahuje do akvárií a dost pochybuji, že má každý sadu k určitému akvu příp.že si důsledně dezinfikuje ruce po každém zásahu ;-) O přendávání dekorací a kytek ani nemluvě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   31.12.2013 17:48 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Rapl
Chce se to nejdříve trochu zamyslit nad tím jak by to bylo možné. Kdyby jsi na to nepřišel tak se Libora zeptej. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 16:21 Rapl – Re: LiborSprysl
Taky nechcu nijak utocit ale to by me docela zajimalo ten prenos pres sklo :) to je pekna hovadina smich jak moze neco prenest ze zakryteko akva :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 14:52 peter3103
Nebudem ti brat tvoj nazor a ani sa ho snazit spochybnit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   31.12.2013 14:49 Muž LiborSprysl [9015] Re: peter3103
To není pravda...objeví se i v pravidelně velmi udržovaných nádržích!Stačí když jich stojí více vedle sebe, právě proto, že je přenos velmi snadný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 14:40 - Re: LiborSprysl
Skôr sa objavujú v akváriách kde sa moc prekrmuje.Osobne som doma žiadnu nespozoroval a račej sa o to ani nebudem pokúšať.Chcem prežiť a vstúpiť do nového roku s pokojnou mysľou. :-D
PF 2014
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 14:40 peter3103
Zanedbane akvarium neznamena spinave ale neudrziavane cize pri beznom odkalovani a taktiez pri upratani ci uz pod dekoraciami sa taketo veci minimalizuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 14:35 Muž LiborSprysl [9015] Re: peter3103
peter3103 napsal: Tema plostenky bola uz vela krat spominana na roznych forach a ludia s nich maju priam panicky strach. Otazka je preco? Kazdy sa snazi dosiahnut nejaku tu rovnovahu v akvariu a zivotny cyklus a ked sa im to konecne podari su s toho hotovi? Jedno je fakt plostenka v akvariu je uplne bezny zivocich ktory zive v 90% akvariach ak nie viac a majitelia o tom ani nevedia. Plostenka je INDIKATOROM CISTEJ VODY !...
...Je fakt ze pri zanedbanych akvariach sa im bude dobre darit

Si nějak protiřečíte kolego... no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 14:34 peter3103
Ale vzdy je riesenie :-D vypustit s akva vodu a naliat po vrchny okraj akva savo. Zarucujem sterilne prostredie :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 14:32 Rapl
presne v akvarkoch je tolik druhu zivočichu kteri vylezaju jen v noci a cely den jsou zalezeni v pisku ze o nich ani nevite ..... :-D :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   31.12.2013 13:41 peter3103
Pri beznom akvarku s rybkami o tom ludia ani nevedia pretoze ich ryby pozeru a plostenky vyliezaju hlavne v noci skuste v noci zahasit v akvarku a nechat v miestnosti tmu 1-2 hodky a prehladavat dno cm po cm a myslim ze vela akvaristou pochopi ze ich ma a ani o tom nevie. Ich bezna potrava su mini slimaky ktore konzumuuju a tak sa slimaky moc nepremnozia.Dostanu sa do akva s rybou rastlinou krmivom hlavne mrazenym .... vyskytuje sa v kazdej vode v europe. Ak si ludia myslia ze ked pred vpustenim ryby do akva namocia rybu 2x do sava a povedia si haaa bude to sterilne jak zavarane uhorky tak ich vyvediem s omylu. Plostenky nemusia byt hned take velke ako su na fotkach a videach ale mozu dosahovat len 1-2-3 mm takze pokial clovek nepreskenuje dno pod lupou nemusi na to nikdy prist.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.12.2013 13:34 peter3103
Tema plostenky bola uz vela krat spominana na roznych forach a ludia s nich maju priam panicky strach. Otazka je preco? Kazdy sa snazi dosiahnut nejaku tu rovnovahu v akvariu a zivotny cyklus a ked sa im to konecne podari su s toho hotovi? Jedno je fakt plostenka v akvariu je uplne bezny zivocich ktory zive v 90% akvariach ak nie viac a majitelia o tom ani nevedia. Plostenka je INDIKATOROM CISTEJ VODY ! takze aspon viete ze sa dobre starate. Mozete sa ich akokolvek snazit zabit darmo pretoze zabijete jel dospele jedince ale vajicka NIKDY patri medzi najodolnejsie zivocichy v akvariach. www.youtube.com/… na youtube je milion roznych videii ohladom planarii. Horsie je to v krevetariach kde si plostenky najdu zdroj potravy mlade jedince kreviet. Pri akvariach s aktivnymi a rybami a tak isto s nocnymi rybami napr ancistrus sp. a kopec inych sa im moc darit nebude pretoze je to prirodzena potrava pre ryby. Je fakt ze pri zanedbanych akvariach sa im bude dobre darit a moze to dopadnut napr takto www.wirbellose.de/… taktiez treba zvysit opatrnost pri potere ktore by mohli byt lahka korist. za zmienku stoji aj vzhliadnutie videa ako si dokaze plostenka poradit s patentkou zvirata.hyperinzerce.cz/… Su velmy citlive na rozne bezne chemikalie /hnojiva/ ci uz co2 vital od rataja alebo Flourish Excel a mnoho dalsich pretoze vacsina tychto srandiciek obsahuje glutaraldehyd. Kazdopadne si to mozete sami odskusat odchydte plostenku a pridajte do danej nadobky napr spominany co2 a uvidite co sa s plostenkou stane ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   31.12.2013 13:13 Žena Raviolka [2189] Re: Raviolka
Jsem si poměrně dost jistá. Každopádně bych nepanikařila, už jsem viděla spoustu pijavek v akváriích (s rybami a krevetkami) a ani jednou nějaké problémy, které by to způsobilo. Tím neříkám, že jsou neškodné, ale nebrala bych to jako nějakou apokalypsu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 11:18 Žena Turbínka [2558] Re: Raviolka
Pokud je to skutečně pijavka tak jsem lidově řečeno v ***. Jsi si jistá? Těchle potvor se "dá" zbavit snad jen důsledným sbíráním. A ryby z toho nadšené nebudou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 11:02 Žena Raviolka [2189] Re: Turbínka
Nerada vstupuju do debaty o ploštěnkách - ale to co je na tvém okružákovi je ve skutečnosti pijavka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 10:49 Muž Ciffik [761] - Rostliny
no ty bláho tam jich teda je...já mám v průměru jednu na skle za noc, přes den jsem žádnou neviděl, do teď jsem je likvidoval kapkou easy life carbo - do 2 vteřin je po nich. Dneska došel balíček s No planaria, takže...mějte se hezky ploštěnky ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 10:14 Žena Turbínka [2558] Re: štěpina
Jak bylo řečeno pastičky nezachytí všechny ploštěnky. A neřeší problém od příčiny, pořád tam nějaké budou, které dospějí a nakladou vajíčka a ty se vylíhnou a cyklus se opakuje, sice počet ploštěněk jde dolů, ale nikdy se nezachytí všechny. Zde na fóru jsem si fóru všimla, že se moc zobecňuje pojem chemie a všichni se při použití tohoto pojmu vyděsí. Tzv. "chemie" na ploštěnky míním nyní přípravky na veterinární předpis (Flubenol, Panacur; u No planaria jsem důsledně nepročítala složení a nepřemýšlela nad mechanismem účinku, ale bude to asi podobné) jsou látky, které blokují u živočichů kmene ploštěnců (patří sem třeba i tasemnice nebo motolice) buněčné dělení, tím buňky ploštěnce se nemohou obnovovat či tvořit nové buňky a tak do 3-5 dnů živočich umírá, je nutné přeléčení po vývoji nových jedinců z vajíček 2-3 týdny. Syntéza nových buněk u tohoto kmenu živočichů, probíhá mírně chemicky odlišně (tohle je velmi neodborně a stručně řečeno, prosím neberte to doslova, nechci se tu rozepisovat s biochemií) než třeba u savců, ryb nebo třeba i krevetek nebo se při zablokování jedné z části hlavní cesty pro tvorbu nových buněk celá tvorba prostě zastaví, jelikož organismus neumí vytvořit daný produkt jinou biochemickou cestou a další poměrně důležitá věc většinou platící v biologii, čím nižší živočich dle taxonomie tím obvykle stačí menší dávka i přes to, že se léčí v organismu/systému, kde má daný preparát stejné či podobné účinky, proto je tolik důležité hlídat dávkování. Většina léčiva se metabolizuje v těle ploštěnce, zbytek se dá lehce z vody odstanit filtrací přes aktivní uhlí a častou obměnou vody. Jedinou nevýhodou této léčby, je to, že ve dně zůstanou mrtvá těla ploštěnců, i s tím si více méně poradí aktivní uhlí a výměna vody. Čím více je ploštěnek, tím větší paseka. Ideální by byla kombinace obojího. Vychytat co nejvíce ploštěnek pastičkou umístěnou po určitou dobu, tím se sníží počet jedinců v nádrži, kteří po aplikaci léčiva budou tlít a poté aplikovat "chemii" ve dvou po sobě jdoucích cyklech, abychom eliminovali i vyvíjející se zárodky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 06:29 - Re: štěpina
Akurát to nie je stopercentné.A čo vlastne je? stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 00:42 Žena štěpina [10] - CichlidyRe: radim
Je jich tam dost :-) ,nechtěla bych to mít doma :-) .Past na ty potvůrky mi přijde jako dobré řešení,na chemii je času dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 00:15 radim Re: štěpina
tam jich je hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.12.2013 23:04 Žena štěpina [10] - Cichlidy – Zcela jednoduché řešení problému přemnožení ploštěnek v akváriích
macenauer.eu/…
Snad to pomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 21:29 - Re: Ciffik
To sa proste nedá.Občas treba preventívne preliečiť nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 20:41 Žena Turbínka [2558] Re: Ciffik
Dnes díky čtení spousty článků o ploštěnkách jsem se dozvěděla, že ploštěnky se zavlečou do akvária buď s rostlinami nebo se špatně ošetřeným živým/mraženým krmivem. U rostlin by se tomu dalo předejít jejich přeléčením na ploštěnky v karanténě hned po zakoupení a znovu po 3 týdnu po vylíhnutí případných zárodků. A pak leda krmit něčím jiným. Docela se děsím, aby se mi to u krevet neukázalo taky, mám teď jednu samici s vajíčky a 3 mají už připravený žloutkový vak za hlavičkou a bohužel jsem do krevetária přidala jednu rostlinu z "nakažené" várky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 18:59 Muž Ciffik [761] - Rostliny
když už je řeč o ploštěnkách...jak jim (zavlečení) předcházet, bohužel jsem min. týden zjistil, že u mě bydlí taky (docela to vysvětluje úbytek krevet a žádný mimina) No planaria by měl přijít hned jak se pošta vymotá ze svátků...ale tak do budoucna, abych věděl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 18:46 Žena Turbínka [2558] Re: prasan
Díky za tip, ale už mám po ruce Panacur. Je to čertvě založemé akvárium, takže mi léčivo rozhází akorát biologickou rovnováhu, která tam stejně nyní není. Jeli jsme dnes se psem k veterináři, tak jsem to vzala při jednom, na tenhle preparát jsem četla poměrně příznivé recenze při řešení tohoto problému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 18:34 - Re: Turbínka
Inak ak nebude stíhať rybka,tak doporučujem No-Planaria.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 17:06 Žena Turbínka [2558] Re: prasan
Četla jsem, že čichavci a gupky si na tom "pochutnají", ale o bettě ani slovo :-) Bojovnici mám hned vedle v akvárku, ale je ještě docela čerstvé, před měsícem beťák absolvoval pobyt v novém akváriu z provizorních důvodů, má toho za sebou dost, ale mám tu ještě jednu bojovnici na hlídání, uvidíme, ale je to dobrý tip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 15:23 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Turbínka
Vyhoď tu černobílou hrůzu co máš na dně a dej si tam něco lepšího. Tohle je to nejhorší co si tam mohla nasypat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 15:21 - Re: Turbínka
Alebo jednu bojovnicu.Tá si rada na ploštenkách pochutná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 14:13 Žena Turbínka [2558] Re: romant
Tím je nejspíš otázka ohledně krevet vyřešena. Něco o tom načtu, ale nejsem zrovna nadšená z přítomností zrovna tohoto bezobratlého živočicha. Dokud zde nejsou obyvatelé vyšších řádů, mohlo by se s tím něco zkusit dělat. Pastička na ploštěnky, No Planaria, zasolení...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 13:58 R Muž romant [28001] Re: Turbínka
Pokud ta nebudeš mít krevetky, jako že si myslím že ne, tak to nebude zase taková tragédie.
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [41] ...... 86 87

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 58680x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7539?od=2001