Krupička
1 24.11.2007 11:26 Sidonius
1 24.11.2007 07:22 Sidonius
1 23.11.2007 23:59
Danila [4493] - Amerika
1 21.11.2007 19:26
Danila [4493] - Amerika Danilí akva žije!
Pátý den dávám exit a esha 2000. Krupička je téměř neznatelná a to jen u ryb, které onemocněly později. Nejhůř postižený sumeček sklovitý je na tom asi dobře, protože už nepoznám, kterej to ksakru byl.

Hurá
Úhyn = 0.Nepřišla jsem o jedinou rybu.
Ale já jsem tak na nervy, že asi exnu první

1 19.11.2007 21:45 rolandmynar – Re: YZ125
Nevím, ale nic tím asi nepokazíš. V návodu EXITU je důrazné doporučení výrobce použít eSHa 2000.
Ja postupoval podle navodu, daval jsem oboje. Ale jen proto, ze to bylo dost rozjete, po neuspesne lecbe teplotou, na neonkach dele. Myslim, ze v pocatcich by samotny exit byl ok, ze 2000 jen pomaha utlumit (nedovoli rozjet) nasledky krupicky, nasledne bakterialni a plisnove infekce v rankach a rozpady ploutvi u oslabenych ryb.
Jestli to nemas moc a dele, dal bych jen exit. Ale nezkusil jsem, jen si to myslim, volba je na tobe.
Me trvalo leceni 7 dni. U neonek doslo k hodne znatelnemu zlepseni az 5-ty den. 6-ty vecer uz jsem nic nevidel, pro jistotu dostali jeste jednou. Odolny druh, asi. Nekde dole to pisu, tak nepropadejte panice, rucnik sebou.
1 19.11.2007 17:22
Danila [4493] - Amerika Dnes je to třetí den, co dávám exit a esha 2000 do akvária s několika druhy sumů a krunýřovců napadených krupičkou. Resumé:Nejhůře postižený sumec sklovitý má na sobě už jen dvě tečky. Thorakátům krupice ubývá. Gibbíci neonemocněli stejně jako peřovci a ancistrusi skvrnití a gold vůbec. Hemiloricarie a loricarie jsou bez krupičky.Neonky - setrvalý stav,nelepší se, tetry krvavé taktéž.Obsypanej betťák je bez krupice.
Pozorovala jsem zvýšenou chuť ke žrádlu, jinak nic výjimečného - žádné křeče nebo namáhavé dýchání ani plavání u hladiny.
Je stále ještě brzy na závěry.
Jinak nákazu jsem přinesla s jedinou dávkou živých koreter.
V karanténě, kde je asi třicet ryb(kruýřovci, ancistrusi,loricarie, dania a halančíci) onemocněly všechny ryby. Léčeno exitem od včera. V akváriu dravců onemocněly všechny ryby, motýlkovci, trnovci), taktéž léčeno od včera.
V prezentovaném akváriu neuhynula ani jedna ryba. Uvidíme.
Několik lidí se ptalo, zda jsem si zjistila složení exitu. Ano, přestože neumím německy
e S H a Exit:
6,3 mg Diaminoacridine; 0,31 mg Malachitgrünoxalat; 0,79 mg Methyl-rosaliniumchlorid; 3,98 mg Methylthioniniumchlorid

1 17.11.2007 19:48
Danila [4493] - Amerika Nervově jsem nevydržela. Do čtyř do rána šrotila na netu co s tou krupicí a sumci. šlo hlavně o Kryptopterus bicirrhis a Synodontis eupterus, kteří jsou nejvíc ohrožení chemií. Ale když jsem ráno zjistila, že jsou napadení i moji milovaní thorakáti, bylo rozhodnuto. Koupila jsem exit a esha 2000.
Vyměnila třetinu vody, vyndala z filtru aktivní uhlí a pak to přišlo: MATEMATIKA: kolik kapek na stoosmdesát litrů, když je na sto 35? HA!!!!Řekla bych, že to bylo to nejhorší

Třesoucí se rukou jsem nakapala třikrát přepočítany množství do akva, ujistila se, že se od posledního měření obsahu nevypařilo ani deci a s očima navrch hlavy sledovala, co ryby. Samozřejmě, že nic. Vydržela jsem nalepená na skle ještě dvacet minut, síťku v ruce, připravená hrdinsky přelovit chcípající ryby.A nic. Uff.
Ovšem za půl hodinky jsem šla okolo akva a v děsu uviděla hemiloricariii, kterou vidím max. jednou denně a to v noci, zmítat se u přední stěny akvárka. Infarkt. už jsem držela v ruce síťku, že zasáhnu a pak se mi rozbřesklo: nebyla tam sama.Většina sumců v počtu asi dvaceti, včetně synodontů se hrnula k přední stěně. A skutečně jim něco chybělo - žrádlo. Hodila jsem jednu tabletu dovnitˇř a zmítající klubko vysavačů se rvalo jeden přes druhého, kdo ji první uloví......
Resumé: uplynuly čtyři hodiny od podání exitu a eshy 2000, ryby žijí, neuvěřitelně ožily- což vůbec nechápu - nepředpokládám, že by to působilo takhle rychle. Jediné, kterým evidentně není úplně dobře jsou neonky. Jsou zalezlé v hejnu za kytkama a drží se tam. Uvidíme.... Ale za změnu názvu akva to stojí

1 17.11.2007 19:36 rolandmynar Věřím a doufám, že to bude

do úplného vyléčení.

Nerad bych se podílel na nějakých úmrtích špatnou radou.

Přeji hodně štěstí
1 17.11.2007 19:28
Danila [4493] - Amerika
1 16.11.2007 11:09 rolandmynar Já tě o tom nechci přesvědčovat ani nevím co na to sumci, jen vím, že jsem ho použil dvakrát, za cca 4-5 dní bylo po nemoci. Zkus ale tu SERU, oni tam fakt vědí a mají linku 24h denně.
1 16.11.2007 10:54 rolandmynar – To Danila:
1 16.11.2007 02:50
Danila [4493] - Amerika
1 16.11.2007 02:32
Danila [4493] - Amerika Takže resumé:
tohle jsem našla u catfish:
Látky, které považuji pro sumcovité ryby za nevhodné, jsou především tyto:
* přípravky s obsahem formaldehydu. Je to např. velmi často používané FMC (malachitová zeleň a metylenová modř rozpuštěné ve formaldehydu).
* organofosforečné sloučeniny - především trichlorfon. V akvaristice se jedná o přípravky Masoten, Neguvon a Soldep.
* větší pozornost doporučuji i při aplikaci léčiv s obsahem mědi.
* přípravek SAVO - který se u některých ryb používá při léčbě bakteriálního rozpadu ploutví, nelze na sumcovité ryby bezpečně použít.
Naopak látky, které při léčbě sumců stojí za úvahu, jsou tyto:
* metrodinazol - Entizol (proti bičíkovcům Hexamita a Spironucleus, proti piscinoodinioze)
* dimetridazol - (proti ichtyoftirioze, také proti bičíkovcům Hexamita a Spironucleus)
* levamisol - Concurat, Bioverm (proti parazitickým hlísticím - Capillaria)
* manganistan draselný - použití jako protiplísňové, antiparazitární a antibakteriální léčivo (světle růžový roztok jako krátkodobá lázeň, tampon napuštěný ve tmavším roztoku při lokálním ošetření kůže ryb mimo vodu). Při vyšší teplotě vody je použití ve formě lázně pro ryby nebezpečné.
* chlorid sodný (sul)
V mnoha případech (u tropických druhů sumců s výjimkou např. sumců obývajících studené horské potoky) lze ryby léčit i přechodným zvýšením teploty. Za maximální se považuje teplota 33 st. C, obvykle po dobu 3 dnů. Tento postup se používá především při léčbě ichtyoftiriozy a piscinoodiniozy.
A tohle je mimořádně zajímavé:
www.akvastranky.com/… - ověřené a vyzkoušené postupy - jsou tam i upozornění, co je toxické pro sumce - a že je toho dost. Umírají s několikadenním odstupem po léčbě, takže můžete mít dojem, že je všechno o.k.
Co se mě osobně týče, razím zítra do akvaristiky a jdu vymyslet něco, co sumci snesou.
1 15.11.2007 22:14 Sidonius Chicko: jste možná velmi zkušený akvarista, ale nemusíte tady každého jenom napravovat..... už je to trochu buzerace.... to že u něj nezabral exit je opravdu docela náhoda
Nějak vaší kritice nerozumím, mladý muži...?!
Nejspíš se netýká mého doporučení konzultovat léčbu sumců s Catfish, že?
Pokud se tento výrok -
to že u něj nezabral exit je opravdu docela náhoda - týká mne, je zřejmé, že se dostatečně neorientujete.
Neboť já jsem přiznal, že jsem změnil názor na eSHa EXIT poté, co jsem s ním vyléčil za týden krupičku bez jediného úhynu, bez soli, s minimálním zvýšením teploty, přičemž kytky léčbu přežily bez úhony.
Nebo vás irituje něco úplně jiného? Nejspíš všechno, že?
Všechno ví a všechno zná (ale hovno udělá)...
Svého času tu ve svém posledním příspěvku prohlásil Zvědavý_invalida_karásek, že už ho dál nebaví házet perly sviním. Snažil jsem se ho přesvědčit, aby to nevzdával a vydržel - že jeho rady mají větší cenu, než výroky několika hlupáků.
Věříte, že ho chápu čím dál víc?

1 15.11.2007 20:29 rolandmynar Dodal bych, že je také velmi šetrný k rybám, oproti různým jiným přípravkům.
1 15.11.2007 20:06
chicko [124] Pokud se daří a krupice ustupuje, drž se dosavadního postupu.
Já měl ale nedávno stejné dilema se sumci a bohužel ten samý postup (sůl, teplota, acriflavin) vedl pouze k masivnímu rozšíření na celé akvárko. Když na kožovce (nebo jemu podobného prevíta) začali odcházet anténovci, synodontis a mřenky, rezignoval jsem a použil eSHa EXIT.
Nejsilněji napadené ryby ještě pomřely, ale pak se to začalo radikálně lepšit (doufám, klepu na dřevo...).
1 15.11.2007 13:29
Danila [4493] - Amerika to filipsi:čtyři jsou dobrý

co se kytek týče, je mi to v současné době jedno,hlavně aby přežili sumci,ale dám vědět
rolandmynar: po nalití solného roztoku do vody se k místu nalití vrhly všechny ryby a úplně si v tom bahnily

a opakuji - sumců je téměř třicet a v několika druzích. Obrátila jsem se na catfish, uvidíme, podělím se pak o zkušenosti, léčba sumců je velmi specifické téma.
Dejte pak vedet, co na akriflavin rostliny, me jich nekolikrat (zamala) spousta neprezila, ted bych ho pouzil leda v hole karantene. Myslim, ze ten rozpad ploutvi byl fakt jen nasledek krupice (presne tak jsem to u neonek mel nedavno taky), a ze by se spravil sam s odchodem krupice. Treba bych pridal jen trochu metylenove modri, k rostlinam prece jen hodnejsi.
(jo a mam 4

)
1 15.11.2007 12:57 rolandmynar Již dvakrát jsem léčil kombinací EXITu a eSHa 2000 a spokojenost. Nepřipadne mi moc lidské vystavit nemocnou rybku náhle soli a ještě takovým teplotám. Přípravky co jsem psal, používám proto, že se nemusí do nádrže nijak zasahovat. Jen kapky a hotovo.
Nevím jak byste reagovali, kdybyste měli teplotu a ještě vás zavřeli do sauny. Parazitní i plísňové onemocnění je pro rybu hodně vysilující, tak tomu nebudu ještě přispívat.
1 15.11.2007 09:22 Honza – A co UV záření_
Ahoj, nebylo by účinější používat třeba UV sterilizery? Já vím, že ty asi vše úplně neřeší, ale jako prevence by to nemuselo být až tak špatné. Mají krom vysoké ceny ještě nějakou nevhodu?
Po me osobni zkusenosti s exit-em bych se nebal ho pouzit. Mozna bych nejdriv zkusil pouze zvysenou teplotu, ale asi ne. Rozpad ploutvi je dusledek te krupicky, az nebude krupicka, nebude rozpad. Ale dlohodobe vysoka teplota by se tem neonkam moc libit nemusela. Acriflavinu bych se vyhnul (neznam slozeni exit-u, ale myslim, ze tam neni), kytky ti podekuji a i o jeho ucinnosti na krupicku prinejmensim pochybuju.
1 15.11.2007 01:58
Danila [4493] - Amerika Máme krupici. Vzhledem k tomu, že v mém akva jsou hlavně sumci a je jich tam opravdu hodně,mám strach použít cokoli, kromě soli, akriflavinu a teploty 30 stupňů( aby toho nebylo málo, neonky mají bakteriální rozpad ploutví) - (zjistil Roman - dík). Reference na Exit jsou dobré - až na úhyny sumců... dilema jako prase...Uvidíme. Bohužel se mi nepodařilo najít informace o působení Exit(u) na druhy Glyptoperichthys gibbiceps,Hemiloricaria beni, hoplosternum thoracatum,ryptopterus bicirrhis Synodontis eupterus, a dalších.
Tak nevím. Zatracený neonky, pořídila jsem si je, aby bylo v akva něco vidět přes den, v noci sedávám téměř potmě se sumci a neonky byly asi špatná volba....K...a!!!

Starší reakce
co se tematu leceni krupicky tyce pouzijte vyhledavani
je tu o teto nemoci napsano vic nez dost
zamykam
1 27.10.2007 11:36 oldkiwinka mě taky sůl a 29°C funguje na krupičku v pohodě.
nevím jestli to přesně tak je, ale teplota urychluje vývin toho parazita,ten se pustí ryby,sůl podporuje tvorbu slizu, a pak už se tam nedokáže parazit uchytit a hyne, prootže nemá hostitele
Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x