Krupička
2 23.02.2014 19:01
zervan [1123] - Rostliny Tak pre zaujímavosť sa podelím o skúsenosti... Nikde sme nezohnali Esha Exit, dokonca ani v e-shope, kde som rýchlo objednal, vraj tak skoro nebude - poradili mi Entizol. O úspešnom liečení krupičky Entizolom som sa dočítal aj v tunajšom fóre v susednej diskusii. Ten zohnať problém nebol, dali sme 2/3 tablety na 40 l vody, tesne pred tým prebehla výmena vody a prerušenie hnojenia. V tom dni (0. deň večer) bolo len zopár bodiek na väčšine rybiek. Očakával som zlepšovanie, lenže... Na 2. deň boli už veľmi silne obsypané hlavne všetky mini-neónky (modré). Na 3. deň vraj mali byť už na tom lepšie, ale namiesto toho uhynula polovica neóniek. Večer (teda 3 dni po aplikovaní liečiva) sme zmerali hodnoty vody (amoniak a dusitany) - nebol žiaden problém. Pridali sme teda aj zostávajúcu tretinu tablety. Nepomohlo, dnes (4. deň) uhynula aj 2. polovica neóniek, teda okrem jednej, tá ešte žije. Ostatné rybky žijú, ale sú obsypané.
Starší reakce
Vždy by se mělo léčit v nakažené nádrži.
Vďaka! Ešte som zabudol na jednu vec - v akváriu je aplikovaný Sera Blackwater Aquatan, nebude vadiť liečbe? Treba vymeniť polovicu vody na zníženie koncentrácie pred liečením a prestať ho dávkovať dočasne?
Vše bude možné realizovat v té nádrži, teplotu zvyšovat netřeba, jenom pokud to bude opravdu prales, tak dávku léčiva o polovinu navýšit.
Edit: Ano výluhy po dobu léčby nedávat, snižování účinnosti léčiva je zde možné.
Starší reakce
Děkuju, myslel jsem si to. Já si říkal, jestli přeci jen hlouběji neodkalit, nevyměnit vodu a znovu nedat to léčivo.
Ne, teď ne, jenom dojeď ten léčebnej proces dle návodu a vodu vyměň potom. Když by jsi měnil, tak musíš přidávat léčivo, neb jej tou výměnou částečně odstraňuješ.
Zdravím Vás, před dvěma dny jsem tu řešil krupičku. Zakoupil jsem eSHu EXIT a 2000 a dnes aplikoval. Včera jsem měnil 1/3 vody, dnes také, ale neodkaloval jsem nijak moc, spíše jen posbíral bordel po dně. Jak mám postupovat dále? Mám po té co jsem aplikoval přípravky zase třeba zítra měnit vodu?
Aha, no já nenakouknul. Teď už chápu.
Ale jen jsem chtěl přidat vlastní zkušenost s krupicí

lubaan napsal: ... Chce to ale mít zdravý ryby a zdravý podmínky v akváriu, pak si krupička neškrtne.Tak tím je řečeno vše, ale to se jaksi tazatele netýká, stačí se podívat do jeho prezentace a je jasno.

Ne, to je označení třeba pro aktivní uhlí, ale i kdyby jsi ho tam měl a to déle než 14 dní, nic s filtrem nedělat.
Vyndat absorbční materiál? To mám jako sundat molitan z filtru? Mám klasický setový molitanový filtr, nic lepšího zatím nemám.
0 10.02.2014 18:01 Honza 1.den 20 kapek na 100L.Filtr nechat běžet, jen vyndat absorbční materiál.
2.den 20kapek na 100L.
3.-6. den bez dávkování
7.den 20kapek na 100L vody
8.den vyměnit 30%vody, vložit filtrační mat.
0 10.02.2014 17:57 Honza stálo to 170,-.léčivo proti ichtyo ve sladké vodě,lze ho použít i na costia ve slené, na následné sekundární bakteriální infekce.Přeruší infekční cyklus parazita,který je zapouzdřen ve sliznici,léčba by měla trvat alespoň týden
0 10.02.2014 17:51 Honza Mě na krupičku pomohlo tohle: RABOMED FORTE LÖSUNG,je to od Hobby
Svítit stejně a tu teplotu nechat vyšší po dobu léčby.
Ještě jeden, snad už poslední dotaz. Svítit stejně, méně nebo více? A tu teplotu tak nechat 48 hodiny nebo déle?
Vyměň vodu, zvedni teplotu, dej tu sůl, sežeň léčivo, před aplikací klidně můžeš vyměnit vodu, už bez soli a dodrž dávkování, po léčbě vodu vyměnit klidně více, i několikrát za sebou.
Já vím, mám tam přerybněno a i velké ryby, které tam vůbec nepatří :(
A kdy a jak často nyní měnit vodu?
Ano teplotu ke 30 stupňům a spíš menší polévk. lžíci té soli, rozpustit ve vodě a nalít do akva a na závěr, ty platy tam nepatří, je to na ně malý.
Dobře. Doma to léčivo nemám, zítra ho zajedu koupit. Mám tedy už dnes zvýšit v celé nádrži teplotu? A na kolik? A kolik té soli? Je tam cca 40 litrů vody. Děkuji za info! M.
Tak to taky, ale hlavně použít odpovídající léčivo, třeba ověřenou eSHu exit v možné kombinaci s eSHa 2000, dle návodu.
A jak tedy nyní nejlépe postupovat? Ryby se zatím chovají normálně, chuť k jídlu mají, neotírají se o žádné předměty. Zvýšit tedy teplotu a přidat sůl?
Jj i ty ploutve už jsou ožranější. Ta výměna dna zahejbala s podmínkama a už to jede.
Starší reakce
Po ukončení léčby akvo pořádně vypláchnout výměnou vody a jako rekonvalescenční péči bych přidal rašelinový výluh a akvu ordinoval normální týdenní režim. Teplotu postupně na 24 a akvo sledovat. Dokupovat až tak za měsíc a pořídil bych si funkční karanténu a vyhnul se případným dalším trablům.
Léčil bych týden a potom aspoň týden počkal jestli se někde něco objeví. Pokud už nic nepozoruješ, tak to může být zažeháno.
Díky všem za rady. Dnes jsem se vrátil ze služební cesty a bohužel z 15 neonek zbylo 5 - tetry vydržely všechny. Popíšu moji telefonní a manželčinu fyzickou léčbu jestli jsme postupovali správně: ihned jsme nainstalovali topítko na 28C a přidali sólo vzduchování (máme i vnitřního filtru) osolili vodu 2 vrchovaté polévkové lžíce soli o pro jistotu koupila a přidala 36 kapek exitu do 180 l. Druhý den odkalila a vyměnila 1/3 vody, přidala topítku na 30C, vrchovatou lžíci soly a dala 18 kapek exitu. Třetí den přidala jen 18 kapek exitu. Čtvrtý den odkalila a vyměnila 1/3 vody, a přidala Lžíci soli. Pátý den nic. A zítra v sobotu máme v plánu opět vyměnit a osolit vodu. Nemoc se na tetrách prý vůbec neobjevila a zbylé neonky jsou zdá se v pohodě a čisté. Prosím o radu zda byl postup ok a jak postupovat dál. Kdy ukončit léčbu odkalování a solení, kdy vypnout topení (normálně mám 24C). Jak teď postupovat v údržbě filtru a taky kdy nejdříve dokoupit neonky a by 5 nebylo málo. Tetry vrátím a zůstanu jen u neonek tak max do 40 ks. Jo a topítko jsem už dal na 28C. díky za rady.
Pridáš costapur prvý deň a potom na tretí
Potom vymeníš 50% vody a filtruješ na plný výkon
Takto necháš dva dni
Potom liečbu zopakuješ teda dáš predpísanú dávku na šiestý deň, necháš takto dva dni
No a opäť vymeníš 50% vody a vodu prefiltruješ cez aktívne uhlie 48 hodín
Uhlie následne z filtra vyberieš a vyhodíš
Potom už len urobiť v akváriu rehabilitáciu baktérií a rastlín
pozn. odpísané z netu, nieje to môj návod

Tak když se podívám na to složení ryb, tak to bych se vošíval taky. Měnit, měnit a zase měnit vodu a nastudovat životní potřeby jednotlivejch ryb co tam máš, neb takto jak to je, to nebude dlouhodobě funkční.
Vodu vyměnit můžeš, jen pak musíš doplnit léčivo odpovídající množství vyměněné vody.
Právě že nepíšou a ustupuje to, tak to raději nechám být do ukončení léčby, než to podělám a vrátí se to

S Costapurem nemám zkušenosti, ale pokud v návodu o výměně vody nic nepíší, tak bych ji pochopitelně kvůli koncentraci léčiva vyměnil až po ukončení celého cyklu.
Právě, že tam není o výměně vody nic. Léčím costapurem. Je tam dávkování 22kapek na 40l 1 den a pak třetí a pokud je stále krupička vidět, tak ještě 5. a 7 den. Ale netuším, jestli mám mezitím vyměnit vodu nebo ne, abych tím nějak nenarušil množství léku ve vodě.
Podle toho čím léčíš.... Většinou je výměna vody řešena i v příbalovém letáku léku. Obecně však logicky neměnit během léčebného cyklu, pokud to není u léku doporučeno.
Ok a jak casto mam menit vodu pri lecbe?
Nepřidávej, podle mě to snižuje účinek léčby - plýtvání léku na plýtvaný Nitrivec.
Edit: Účinek je u obou snížen a spíš uškodíš, než pomůžeš.

Zdravim, ma smysl pridavat do vody nitrivec, kdyz lecim krupicku costapurem? Nebo to zlikviduje i nitrifikacni bakterie?
Zásadní chyba bylo vyprání filtru. Druhá ptákovina je cpát do nového akvárka cokoli proti řasám.
Dobrý den,
chybička se skutečně vloudila, v podobě nejčastejší chyby začátečníků, zvané netrpělivost.
Na nákup rybiček byl ještě celý dlouhý týden čas.
Přípravky na podporu nitrifikace jsou v pořádku, a je dokonce možné, že by se nic nestalo, kdyby jste nekoupil další rybky a nevypral už tak sotva zaběhlý filtr. Rybky dodali zdroj jedu, vlastní výkaly a vše dorazilo pravděpodobně značné zredukování užitečných baktérií, žijících ve filtru, které by ty jedy zpracovali na něco méně jedového.
Nově nakoupeným rybkám ale nic nevyčítejte, neonky s velkou pravděpodobností neumírají na agresivitu nově nakoupených rybek, tetry už jen odstraňují mrtvolky.
Nyní můžete rybky zachránit jedinou cestou, a to výměnami vody. Každý den vyměňte cca třetinu až polovinu akvária.
Pokud se skutečně jedná o krupičku, je třeba zakoupit třeba doporučované přípravky eSHa exit a eSHa 2000 a každý den je tam dle návodu přidat. Je třeba zaléčit celou nádrž, nikoliv jen napadené rybky. K lepší identifikaci nemoci by pomohla fotka.
Výměna vody zachrání rybky před tím, aby se dále netrávily výkaly a esha před krupičkou, která je následkem nic moc podmínek pro život rybek v akváriu.
V každém případě neztrácejte hlavu, pokud se tento začátek nepovede, stačí prostě pro příště mít více trpelivosti a nenakupovat ryby dříve než po měsíci a i tak je tam přidávat po malých skupinkách, s týdenními odstupy. A při tom hlídat a měnit vodu.
Jen úplne nerozumím, proč algexit? Máte v akváriu řasu? Ono je to kolikrát docela kontraproduktivní to tam dávat preventivně, přípravky proti řasám kolikrát moc nesedí ani rostlinám...
Kolik jsi toho předtím načetl, než jsi se pustil do zběsilého nakupování ryb? Tři týdny záběh je tak akorát na málo citlivé ryby a to ještě v omezením počtu. Prát filtr po třech týdnech je úplně špatně. Míchat dvě hejna je taky špatně. Jen jedno. Rozmysli si které. Udělej prezentaci akvárka, ať víme víc, co se tam děje. Fotka těch rybiček by se taky hodila. Pokud je to opravdu krupice, tak existují přípravky jako eSHa exit a eSHa 2000. Taky není na škodu zvednout teplotu někam k 30°C a zasolit. Ty různé vodičky, co jsi tam lil doteď je v pořádku ten easystart, ale to na hubení řas a hnojiva znamená, že máš špatně poměr světla a živin. Řešit to vodičkou proti řasám je špatně, je to systémová chyba.
0 27.01.2014 00:23 dio – začátečník poraďte
Před třemi týdny jsem do nového 180 l akvária koupil písek, rostliny, světlo a filtr. Všechno jsem nainstaloval napustil vodu, pustil filtr, přidal easy life easystart 33 ml a 12 hodin denně svítil.
Po týdnu jsem koupil 15 neonek červených a přidal další dávku 33 ml easy life easystart a nově přidal easy life algexit 15 ml. Rybičky jsem krmil ráno a večer špetkou základního krmiva sera vipan.
Po dalším týdnu přidal poslední dávku 33 ml easy life easystart a opět přidal easy life algexit 15 ml. Všechno bylo OK až jsem nemohl uvěřit jak to jde, jen roslinky začali trochu blednout. V pátek jsem jel kolem obchodu a říkal si že koupím něco na rostlinky. prodavač mi poradil easy life ferro a syn chtěl koupit další rybičky. Koupily jsme 15 teter krvavých a doma přidaly do akvária vše vypadalo opět OK. V sobotu odpoledne jsem vyměnil jednu třetinu vody, vyčistil filtr a přidal opět 15 ml algexit a nově 15 ml ferro. Sledoval jsem že neonky se teter trochu bojí, ale říkal jsem zvyknou si. V neděli ráno jsem nakrmil a musel do práce. Večer mi manželka říká, že tetry ožírají neonky. Podívám se a dvě mrtvé na dně úplně bez ploutví a ostatní nejsou taky v nejlepší kondici. Rozhodl jsem se, že tetry půjdou. Dal jsem do akvária válec ze síta o průměru 20 cm a nachytal do něj všechny tetry a při tom jsem zjistil, že zbylé neonky mají na sobě malinké bílé tečky. Ráno jedu na služební cestu a nevím jak to řešit. Manželka dostala instrukce, aby to zkusila ráno nějak řešit, ale obávám se, že sen o prvních rybičkách se začíná rozplývat. Poraďte mi kde jsem udělal chybu i když jsem postupoval dle rad prodavačů a půjde to ještě dát do pořádku jestli neonky mají nemoc?
Normální dávky dle návodu.
No silne asi ne

kdyztak koukni do galerie, mam tam nejaky mech, dva anubiasy, nejaky mensi travy a dve vetsi rostliny.
Návod je návod. Pokud je akvo silněji zarostlý rostlinama, tak dávky o polovinu navýšit.
Sehnal jsem jen ten costapur. Mas nejake vyzkousene postupy lecby? Nebo se drzet navodu 22kapek na 40l a treti den znovu?
Přidat reakci
1 ...... 92 93
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x