Kořen
Dík,zejtra to vyzkouším
Takovej kořen z lesní habanky, to bude dobrá věc. Ani nebudeš muset používat rašelinu a bude Ti pozitivně ovlivňovat Ph. Oloupal bych to co oloupat jde a otestoval ponor.
Já měl právě strach, že nevim co tam může být za bakterie a kdyby náhodou se to začlo šířit akvárkem......
Pokud se Ti ho povede připevnit do akva aby nevyplavával, tak bych ho klidně máčel tímto způsobem a před tím ho můžeš trochu vyvařit, nebo ho nechat máčet někde jinde a potom vyvařit. Prostě bych ho vyvářel před tím než se dává do akva, ale je to spíše taková psychologická záležitost, jako že jsem udělal něco pro hygienu. Dávám do akva kořeny jak vyvařený, tak nevyvařený a řekl bych, že je to jedno.
S kamarádem sme našli kořeny u přehrady Fláje. Nechal je vyschnout a měl je v teráriu s pavoukama. Teď mi je dal a já mám v úmyslu je dát do akvária a tak by mě zajímalo, jestli je mám nechat máčet jen do té doby, dokud nenasají vodu a jestli je mám vyvařit před tím a nebo až po nasátí vodou...
docela dobrý jsou ovocný stromy.ale stejně to dřevo musíš nechat máčet v nějakým kýblu
Starší reakce
Jak píše tomas, tak mám taky to samý, našel jsem kořeny a větve Chorvatsku a stačila chvilka převaření a potom sprcha pod teplou vodou a je to s nimi v pohodě.
Všichni, pardón skoro všichni chtějí křišťálovou vodu, ale ať se podívají alespoň prstem tam, jaký chtějí mají doma biotop, a budou se divit, když na šířku domácího AQ zhruba 40-50cm není v některých přírodních biotopech na tuto délku vidět ani potápěčova ruka. Já tvrdím, voda pro Jižní Ameriku, hlavně Amazonii je čajové barvy.
jj, díky, mrknu na to....
Pokud chceš vodu zbarvit do hněda, doporučuju rašelinový výluh. Kromě barvení i prospívá spoustě druhů ryb. Používám Torben a při dávkování podle návodu je voda jenom trošku nahnědlá.
Ideální je kořen na delší dobu namočit a zatížit někam kde nebude překážet, například do sudu/kýble na zahradu. Vodu občas vyměnit. Klesnout by měl brzy, ale barvit může hodně dlouho.
Děkuju moc,tak teď abych si šla uvařit kafe a šla to všechno pořádně pročíst
Nedělat nic a ono to čsem zmizí, tohle vlákno je podobných dotazů a odpovědí plné.
Hezkou sobotu všem!Můžete mi,prosím,někdo poradit?Zakládáme už naše druhé akva(nějak se nám rybičky přemnožily
) a koupili jsme kořen v klasické akvaristice.Vyvařovali jsme ho snad 3 hodiny ve slané vodě a po umístění do akva se na něm utvořily bílé chuchvalečky a vypadá to jako plíseň
Bublinky to nejsou.Můžete poradit?
Starší reakce
Díky za odkaz.. ted se mně taky hodí
Děkuji, skvělý článek, zase jsem o něco moudřejší
Už jsem nějaké info našla i zde, pro příště začínám s pročítáním tématu od konce, ne od začátku!
Díky, ano napadlo mě že to tu mohlo být probírané, ale při počtu příspěvku v tomhle vlákně (momentálně 33 stran) mě napadlo že mi dřív ten kořen shnije než se tím prolouskám
Tohle vlákno je podobných dotazů na toto téma pěkně zaplněný, takže při trošce hledání a čtení je otázka zbytečná. Jenom zkráceně, netřeba dělat nic, až tam přibudou živočichové a akvárko začne normálně fungovat, tak to co je teď na tom kořenu zmizí samo.
EDIT: Mrakoplash byl rychlejší.
podívej se na pár starších příspěvků v tomto tématu. Odpovědí už tu jsou.
Dobrý den, čerstvě vložený kořen se po pár dnech v akva pokryl vrstvou jakoby slizu, nevíte co to může být, a co s tím?
Měl by to být snad vinný kořen (koupený v Hornbachu, popisek grape wine), předtím byl cca týden ve vodě v kýblu aby klesnul a nic na něm nebylo. Akva je čerstvě založené, cca 2 týdny, osázené, zatím bez ryb. Díky.
Starší reakce
0 30.08.2011 14:55 akvaristacz teleport napsal: tak tady je fotka toho korene
... podobné "zaplísnění" je u
těchto kořenů zcela normální. U malých zmizí do 14 dnů (je vhodné při odkalování to hadičkou odsát). U velkých to může trvat až měsíc. Ani s více jak 60 cm velkým kořenem jsem se nesetkal s delší, než uváděnou měsíční dobou, než to zmizelo.
Ničemu to nevadí, je to jen esetická záležitost. Ostatní bylo tady uvedeno a rozhodně bych jej nevařil.
Pokud by někdo měl zájem o větším množství, máme teď na skladu balíky kořenů po 5 kg (
www.akvarista.cz/… )! A nebo můžete koupit v našem eshopu, případně budeme je mít už tuto neděli na burze Ryby a rybičky v Praze na Pankráci
kdyz uz vyvarit, aby prestal barvit, tak pouzit co nejmekci vodu (usnadnuje to vyluhovani)
Tyhle bludy vypusťte z hlavy...
Tyto kořeny už nějakou dobu nabízím a mám je i v akváriích, takže časem plavat přestanou, stačí je lehce zatížit. Když by chytily nějakou plíseň, houbu, povlak, tak to neřeště-něco odsajte hadičkou, strhněte kartáčkem, některé druhy šneků, krevet a ryb si na tom rády pochutnají...A na odstranění zabarvení vody je mnohem lepší vložit do filtru či akvária aktivní uhlí či sorbční medium typu Purigen, za dva dny máte vodu jak křišťál.
Tím že kořen vyvaříte ve slané vodě si ničím nepomůžete, naopak to barvení se pak může zesílit a navíc si dřevo nacucáte slanou vodou a sůl se pak uvolňuje do vody, což některé druhy rostlin nemají rády(viz. Microsorium, tomu z toho černají listy...)
PS: Finger wood,Amano wood, Red Moor vše jsou to kořeny čajovníku...
tak co treba vyvarit
jednou plavat přestane
v tom připadě může zůstat zatíženej bůhví jak dlouho, lepší než ho věčně vyvařovat
Nechal bych ho v nějaký nádobě s vodou, mimo akva a tu vodu pravidelně měnit a čekat až se jak píšeš odbarví. Otázkou ovšem zůstává, jak dlouho to odbarvování bude trvat, to může bejt běh na hodně dlouhou trať. Nebo ho můžeš necht někomu do nějakýho amazonskýho biotopu a on Ti za něj bude ještě vděčnej.
Zdravím. Kořen, který mám už od vánoc mi stále a stále barví.. myslel jsem že už byl vyvařen, protože byl ze supermarketu a můžu ho tam po pár koupelí hodit jenže ted mám akvárko jak po válce..Když mi došlo, že už nemá cenu jen měnit vodu jsem ho vytáhl, umyl hodil do hrnce a posolil.. to jsem opakoval několikrát a furt barví.. Teď mě zajímá jak ho "odbarvit".
pochybuju že by zrovna finger wood nejak extra barvil, navíc dohněda zbarvená voda není nic špatného, dělá to dobře rybám
0 26.08.2011 20:18 Fugee Stačí ho zatížit nějakým kamenem, přivázat nití, gumičkou, nebo vlascem.
EDIT to katterinecka: kruci, ty jsi fakt rychlík
můžeš na něj položit kámen nebo ho přivázat zespodu, časem přestane plavat každej kořen
0 26.08.2011 20:15 Vstrom [82] - Malawi Ahoj, koupil jsem na
www.akvarista.cz kořen Finger wood a hodil do nově založené nádrže. Kořen samozřejmě plave. Mám ho preventivně vyvařit? Kdyžtak mi poraďte jak dlouho a kolik té soli. Děkuju moc.
NO, to sou asi houby. Možná bych to z estetických důvodů hodil někam stranou do kbelíku. Příště si ho radši vemte z přírody.
tak tady je fotka toho korene
Ne, jiné kytky v nádrži být můžou. Na kořenu to asi bude nárůst bakterií a hub, které se živí organickými částečky na kořenu. Až je sežerou, vymizej (bez fotky, ale těžko říct). Jejich výskyt na kořenu akváriu a jiným rostlinám prakticky nevadí.
Přidat reakci
1 ...... [28] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x