Kořen
0 04.09.2021 07:10 Zdenko – Konar otazka
Ahojte. Viem ze ovocné stromy môžu ísť do akvária. Ale presnejšie. Visen? Môžem dať? Podobne ako čerešňa....
Jestli máš ancistruse tak ten ho časem ohobluje do hladka.
0 31.08.2021 17:26 Zdenko – Koreň z rieky.
Poraďte.ako odstrániť tieto chlbky.. "" Poradia z týmto ryby? Čistič ? Keď je mokré drevo tak to nejde ani osmirglovar ani... Neviem co.
Jestliže nebarví tak oškrabat měkké části polít horkou vodou a dát do akvária.
Já bych to nechal minimálně měsíc v čisté vodě, co to bude dělat.
Očistené. Není to úplne tvrdosť titan. Ale vyzerá celkom dobre. Ešte som naložil do čistej vody.
Edit: Ako teraz postupovať pred vložením do akvária? Ešte lúhovať? Alebo?
Řekl bych, že měkký dřevo příroda celkem rychle rozloží, tvrdý vydrží, wapka je dobrý test, když se nerozpadne, tak má před sebou několik let v akváriu.
Očistím. A je jedno aké drevo to je. Keď bolo ošetrené "" prírodou.? A ten kameň ako sa vzrástol....
Bude to nějaký tvrdý dřevo. Očistit tu vrchní vrstvu, co se drolí a možno použít do akva.
0 29.08.2021 11:35 Zdenko – Koreň z rieky.
Jestli na tom zůstalo ještě měkké dřevo, tak se bojím, že to pod vodou nebylo dostatečně dlouho a nevyhnilo co vyhnít má. Jestli chceš mít jistotu tak ber opravdu jen tvrdé dřevo.
Neviem ako je tvrdá bez čierna. Ale obyčajná báza je celkom mekka až dutá... a toto je tvrde
Není to černý bez? Ten mívá tmavší střed.
pročti si tady článek budeš mít jasno, jsou t základy, které ti postačí pro určení zda ten klacek riskneš a použiješ
www.akvaportal.cz/… No je to vyplavene drevo pri Váhu. A nevyzerá ako ihličnan. Ale už som zmeteny z toho.
Určitě to není jehličnan? Pokud ne, tak to bude pěkný klacek do akva.
0 26.08.2021 12:55 Zdenko –
Konar. Konar en po očistení vapkou
Starší reakce
Tak to si raděj najdu pěknej šutrák na vrcholu Sněžky.
Z lesa raději ne, leda bys to pár měsíců máčel a ani pak to asi nebude nic trvanlivého.
Krom dřeva z ovocných stromů, které máčím několik měsíců v sudu s dešťovkou, používám naplavené dřevo ze středního toku Jizery. U takového dřeva, které vydrželo pod vodou delší dobu, máš větší šanci, že se ti v akva hned nerozloží a že se z něj vyplavilo co se vyplavit mělo. Prostě příroda to za tebe tak trochu sama přebere.
www.akvarko.cz/…
PS: U Nístějky už nehledejte, tam už jsem to vybral.
Budu v Obřím dole kterým od pramene protéká Úpa,tak raděj vzít něco z ní,než lesa?
Dík za radu,jen pak budu muset dík kořenu vyndat a dát jinam echináč harbich,co už přes 2 měsíce roste a jistě dobře prokořenil dno.V prostředku dna za kořenem nebude vidět.
Já bych se s tím netahal. Na horách je krasnejch větví a kořenů spousta ale když to není kleč, tak je to jiný dřevo plný smůly. To chce spíš dřevo z vody. Aby to bylo dlouho namočený.
Ber jen tvrdé dřevo dub, buk, ovocné stromy ne smrk.
Nazdar doufám,že na dovče na horách najdu nějakej pěknej kořen do akvárka.Pokud ano,jak s ním pak zacházet a z jakého dřeva ho z lesa vzít - moje představa je najít pěknej samorost a do 70tky s ním.Dno mám dost plochý zarostlý,rád bych něco výrazného co změní reliéf dna.
Starší reakce
Fotka se sice nenahrála, ale troufám si tvrdit, že to je standardní povlak, co se dělá u nových kořenů.
Buď můžeš odsát hadičkou, počkat, až ho rádi sežerou šneci (pokud žádné nemáš, doporučuju pořídit nejen kvůli povlaku na kořeni - okružák, kružník, levatka) a nebo nedělej nic, časem by měl zmizet.
Jinak bych pro příště doporučil zaregistrovat se tu a založit prezentaci nádrže, bude se pak líp s čímkoli pomáhat a radit
.
0 16.05.2021 08:04 Jakub – Kořen - bílý povlak
Ahoj, po týdnu od založení akvária se mi na kořenu vytváří více a více bílý povlak (viz. foto). Můžete mi prosím poradit, co se s tím dá dělat?
Díky moc!
Starší reakce
Řekl bych, že je to javor.
0 20.02.2021 13:35 danielka841 – Drevo
Viete mi poradiť co to môže byť za drevo ?ďakujem
Starší reakce
Vyhoď ho je to měkké dřevo a jestli hnije zevnitř nezbavíš se toho smradu. Trochu se o něj dokážou starat ancíci ale když se nedostanou dovnitř tak ani oni nepomohou.
Tím, že ho převaříš, urychluješ jeho zkázu. Stačilo ho vydrbat, maximálně přelít horkou vodou a třeba i na čas ho dát vylouhovat do čisté vody.
O bílý povlak se nejlépe postarají šneci. Zároveň ho očistí od řas.
Ahoj,
mám takové domnění, že mi hnije kořen. Kořen (Red Moor Wood) mám normálně z obchodu z akvaristikou. Před vložením do akvárka jsem jej vyvařoval (bez soli) a čistil houbičkou. Po vložení do akvárka samozřejmě barvil vodu do hněda. Následně se na něm začal tvořit bílý povlak a rádoby plíseň. Byl jsem trpělivý a čekal, že to samo odezní... Je pravda, že se nejprve se bílý povlak tvořil takřka po celém kořenu, následně (po 2 měsících od vložení do akvárka) se tvořil už jen na některých místech kořenu - za to se tvořil dost rychle (během pár dnů od mechanického očištění to tam bylo zas) a byly to docela slušné "nánosy" bílého povlaku.
Kromě toho mi kořen postupem času dost "zešedl" a ztmavl - z původní rádoby světle hnědé se stal tmavohnědým a šedavým. Následně se na něm ještě začaly tvořit řasy. Po dvou měsících mi došla trpělivost a kořen jsem vyndal (stav po vyndání na fotce - ty věci na kořeny jsou pozůstakty lepidla, které sloužilo k přichycení rostlin na kořen). Kořen dost smrdí a jeho návazné čištění bylo dost nechutné - šla z něho až černá voda, která navíc extrémně smrděla...
Kořen se mi svým tvarem strašně líbí a navíc se mi do akvárka skvěle hodí. Trošku se ale obávám, že mi ho kazí, protože se mi kvůli tomu smradu a špíně, kterou produkuje, zdá, že hnije, nebo s ním prostě není něco v nepořádku, a trošku se bojím, že mi z toho kořenu pak smrdí celé akvárko + se na tom kořenu navíc stejně furt usazuje ten bílý povlak (aspoň na některých místech) a další různý bordel...
Napadá vás, co s tím? Přijdou vám tyto moje trable s kořenem běžné? Pomůže tomu, když to nyní opět pořádně vyvařím a vydrhnu? Nebo to mám prostě radši vyhodit?
Starší reakce
0 03.01.2021 12:37 danielka841 – Fikus bonsai
Ahojte mam doma uschnuty koren Fikusu mohol by ísť do akvaria? Keď ho vyvarim ?
Starší reakce
Je to takřka 100%ní. Ale to vůbec nevadí kvalitě vody to vůbec neškodí spíš naopak je to prospěšné a ryby to mají radši než průzračnou vodu. Jestli ti to vadí můžeš ten kořen vyndat a pár krát povařit ve vodě nebo nechat pár měsíců máčet v kbelíku. Jinak to časem v akvárku zmizí samo pravidelnou výměnou vody.
Osobně bych doporučil nastudovat jak založit akvárko. Kytek máte moc málo, dokoupit nebo je zde sekce darování přebytků nenáročné stonkovky které vám pomohou se startem akvária, každopádně ta vata u kořenů je proto aby se udržely kořeny vlhké, než je zasadíte do akva musíte tu vatu odstranit nebo vám bude hnít a smrdět. Žádná vodička vám neudělá akvarijní vodu, tady opět doporučuji si něco přečíst aby jste věděl co lijete do akva. Na ryby zatím zapomeňte, osázet alespoň 60% dna i více nenáročnou květenou, zbavit akva té vaty a nastudovat si zakládání akvária, seznámit se s základním procesem bakterií.
Dominik098 napsal: a přípravek co udělá z obyčejné vody vodu alvarijní
Taky jste si tu vodu mohli nechat v kostele vysvětit. Efekt by byl úplně stejný.
Dominik098 napsal:sedmý den nám voda zežloutla a vypadá to jako ocet a teochu i smrdí. Do vody máme neustále puštěnou filtraci a dokonce i bublinky do vody aby se lépe voda okysličovala. Rybičky tam zatím nemáme a bojíme se tam dát i spodní ryby aby nám hned nezemřeli. Moc Vás prosím o radu nevíme co dělat.
Měnit vodu. Dneska polovinu, zítra polovinu, pozítří polovinu, v úterý už jen čtvrtinu atd.
0 29.08.2020 13:27 Dominik098 – Žlutá voda
Dobrý den, chtěl bych Vás moc porosit o radu. Minulý týden jsme založili akvárko (máme 120l ) oprái jsme kameny v horké vodě pak jsme oprái vroucí vodou několikrát kořen který tam máme dále tam máme jen dvě dekorace z keramiky. Nasadili jsme tam rostlinky (5 rostlinek) ty rostlinky nám prodali v tokové vatě a řekli nám ať to v tom dáme do akvária. Dále jsme kupovali aktivní bakterie a přípravek co udělá z obyčejné vody vodu alvarijní. Asi 5 dní byla voda krásná průzračná a šestý a sedmý den nám voda zežloutla a vypadá to jako ocet a teochu i smrdí. Do vody máme neustále puštěnou filtraci a dokonce i bublinky do vody aby se lépe voda okysličovala. Rybičky tam zatím nemáme a bojíme se tam dát i spodní ryby aby nám hned nezemřeli. Moc Vás prosím o radu nevíme co dělat. Je možný že takto do žluta zbarvil vodu kořen?
Starší reakce
Zkus nejdřív pročíst tohle vlákno, docela určitě najdeš spoustu inspirace
0 11.08.2020 00:01 Marcelon – Dotaz
Ahoj chtěl jsem se zeptat do akvária se může dát jakýkoliv druh kořene nebo třeba jen z listnatých stromů a tak nebo ,který druh by byl nejlepšídekuji za odpověď.
Starší reakce
Vypadá to dobře. Klidně si ho tam dej.
Kořen je moc pěkný já bych se toho nebál.
Čo myslíte, zvládne akvárko - takto veľký koreň?
Aq má rozmery 90x50x50 (225 l), koreň má objem cca 15-20 l (hmotnosť 25 kg). Piesok (1-5 mm) s brehu rieky je s prímesou Ca obliačikov.
Ak to osadím husto rastlinami, bude daný koreň dlhodobo znižovať pH? A čo na to, čo sa tak udeje s vodou, ak ten piesok je predsa len trošku aj vápnitý... (vrstva vpredu 3 cm, vzadu 5-7 cm, pod tým pár hrstí záhradnej zeminy, na bio prvozábeh).
Je to trošku aj pokus: koreň chcem na nejaký čas namočiť, aby neplával, pred vložením do ešte väčšieho akvárka. Keby sa to predsa ale len ujalo - nechal by som ho tam kde je - a do väčšieho akva vložím iný.
Jj sypou na to kokosové vlákno
Lepidlo pod vodou zbělá sypají do toho nějaký prach stejné barvy jako kořen a to v několika vrstvách, je to na You-Tube. Já je sešrouboval a taky to šlo.
vzhledem k tomu, že se lepí vteřiňákem i mechy a jiné blbosti, tak je to asi tak zhruba stejně nebezpečné...pardon, chtěl jsem napsat speciální akvarijní lepidlo
)
no a na druhou stranu..co to udělat průhledným akvarijním silikonem ? jasně, nezaschne to v řádu vteřin, ale...
Zdravím vás, dnes jsem si koupil tři kořeny spider Wood a mám je zatím namočené v kýblu, ale později bych je chtěl slepit a hodit do akvárka, takže jsem se díval na nějakýho Inda na YouTube a ten je slepuje tak, že dá mezi kořeny cigaretový filtr a zakapne vterinakem. předpokládám že to je kvůli nerovným plochám. Kořeny půjdou ke caridinam. Myslíte že je to bezpečné?
Starší reakce
Ja jsem dal do akva koren z jezirka kde byl cca 10 let (uz lezel na dne) - ale nez jsem ho prohnal chloraminem a napustil nadrz tak byl cca 14 dni na suchu. Do tedka plave (cca 2 mesice) jako korkovej spunt
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x