Kořen
Je zde nekdo z Pzne?shanim nejaky pekny rozvetveny koren ale nemuzu na zadny narazit.V hornbachu mely pekny,ale panimi rekla ze uz pul roku na nejaky cekaji..mate nekdo tip??
Starší reakce
Do Olomouce se nechystám, nejsem přihlášen a asi, už v tomto roce na žádnou burzu nepojedu, pokud třeba nevyrobím k nabídnutí porodničky, aby se mi vůbec oplatilo cestování atd..
Kořeny teď již nemám, odprodal jsem je tuto neděli 25.11.2012 na burze v Ostravě, kam jsem po několika měsících se odhodlal opět zajet a další bych ani nestihl jít vyhledat, když se z práce domů dostanu nejdřív v 15,30hod a po 16h se začíná stmívat.
Navíc jestli se změní k horšímu nynější počasí, tak je vyhledávání a těžba kořenů v ledových, nebo rovnou zamrzlých a zasněžených vodách velmi obtížná i nebezpečná a nevyplatí se investovat s tím navazující čas a námahu. Je mi líto.
Foto: Dřeva a na nich rostoucí kapradiny v akvárku mého kámoše, který si je taky vyhledává sám. Ty mečovky na fotce jsou X. signum. 0.
0 napsal: Takové pak za přijatelnou cenu nabízím na burzách. Kapradiny a mechy na nich rostou velmi dobře a jsou-li hrubší kusy dřev duté, tak slouží i za úkryt krunýřovcům.
V sobotu 1.12. budou nějaké k mání v Olomouci?
Pekné
Po provedeném sběru je nutné, nejlépe ve vodě odstranit škrabkami a kartáčem všechnu měkkou hmotu a poté ošetřit vroucí vodou.
Foto: Mnou z vod v krajině nasbírané dřeva pro umístění do akvarijních nádrží, která jsem očistil a opláchnuté dal na nějaký čas do kotle s vařící vodou a po vytažení vložil ochladit do čisté studené vody, ať horké kořeny zbytečně nevysychají, hlavně nejsou-li hned využity.
Takové pak za přijatelnou cenu nabízím na burzách. Kapradiny a mechy na nich rostou velmi dobře a jsou-li hrubší kusy dřev duté, tak slouží i za úkryt krunýřovcům.
Vhodné jsou již mrtvé kusy dřev - doporučuji navštívit nějaký rybník či řeku a podívat se kolem břehu. V tuto dobu se rybníky vypouštěj a lze tam najít parádní kousky.
Nejvíce dekorativní jsou dřeva z bezu či vrby. Olše vydrží hodně dlouho, ale rostliny a mechy na ní moc nechtějí růst. Další druhy dřev jsou samozřejmě také vhodné. Krom toho ve stádiu, kdy jsou do akvária nejlepší, už je málokdo pozná.
V akváriích jsem měl již bez větších problémů dřeva z bezu, olše, vrby, budu, dubu, smrku, akátu, jasanu, borovice a několika dřevnatějících bylin.
Může být, ocet je zbytečný, opláchnout vodou a dát do akva.
0 26.11.2012 12:36 adijamp – Nejvhodnější kořen
Starší reakce
musim počkat až mi dorazí akvárium,pak ho tam hned nainstaluju
jak máš ve svém 400 l akva ty dva kořeny,ty jsou někde koupene nebo nazbírané?nemůžu na takový v obchodě narazit
To v některých nádržích a v domovině ryb taky neuvidíš.
Tak vážně, je to v pohodě a pokud to akceptuješ pohledově i Ty, tak nějaký to zabarvení od kořenu bude fajn pro kondici ryb.
20 l
je mi to jasný
to je celkem pravda
je to pro ne prospesny,ale kdyz sem videl ten prvni kybl co jsem videl z korene tak nebylo videt ani na dno
Něco si o tom přečti, jsou to huminy a třísloviny a to je pro placky to pravý ořechový.
voda je dost hnědá
coo?to jako opravdu??
ja vim,že to rybám neuškodí. Ale terčíkům?v ava se mi vše krásně ustálilo,ten jeden protiva uklidnil,filtr jbl 901 super a ted se do vanoc chystam na 300 l
Ty ho budeš dávat k terčovcům, jestli se nepletu a to bude požehnání to barvení, jen ho pěkně nech barvit v akváriu a nepřipravuj se o to dobrý co ten barvící kořen nabízí.
Ahoj,koupil jsem nově kořen mopani do budoucího 300 l akva,mam ho v kyblíku.Je dlouhý tak ho musim otáčet a namáčet.existuje rychlejší způsob,aby přestal barvit máčením?
Starší reakce
Robi sa tam riasa BBA teda ruducha.
0 14.11.2012 17:38 Luky89 Radši takováhle pěkná řasa než ruducha.
Jestli je to zelená řasa s jemnými vlákny do cca 2 cm, tak doporučuju neřešit a nechat. Jednak umí vytvořit na kořeni krásný dekorativní koberec(
rybicky.net/fotogalerie.php…) a také si na ní spousta druhů ryb rádo pochutná (u mě to jsou třeba skaláry nebo parmičky denisonovy, které jí oholily takřka "na dřevo".
Občas řasa přeskočí na starší listy echináčů, ze kterých se dá lehle odstranit.
Já ji jednou za čas odstraním že ji utrhnu. Dělají se mi na ní chuchvalce, které jsou pěkně odtrhnout. Tady je to pěkně vidět
rybicky.net/nadrz/13126/63.jpg nebo se ti tam dělá jiná řasa?
Pokud se z kořenu nerozšiřuje na nežádoucí místa, osobně bych to nijak neřešil. Působít to přirozeně a dekorativně. (Ale je třeba to mít pod kontrolou).
Starší reakce
Já už z dřívějška věděl, že nic dělat nemusím, že zmizí sama, ovšem nevěděl jsem přibližně za jak dlouho, protože mi to dost vadí na pohled.
Chce to opravdu klid. Plísně jsou oblíbenou potravou krevetek, ale i např. Endlerek, gupek a dalších rybek. Zmizí podle osazenstva za několik dní či týdnů, ale zmizí. Jak píše romant - chce to klid a nohy v teple, u akvaristiky je nejdůležitější trpělivost a klidná hlava.
O.K. Teď už budeš mít.
Dobře díky. Co se týče plísně na kořeni tak s tím žádnou zkušenost nemám, jenom vím, že to třeba urychlí ancistrusy.
Já bych nu Tebe Filipe předpokládal jistou míru již získaných zkušeností.
Nech to v klidu, ono to zmizí samo, v akváriu máš už živočichy, tak to půjde rychleji.
Bohužel už ho nemůžu vyndat z akvária, mám na něj navázaný mechy a microsoria.
zkus to machanicky, kartáčkem... mě to pomohlo
U mne to bylo týden až 14 dní, trochu tomu pomohli ancík a parmička červenoploutvá, trochu já. Odkalovačkou jsem ji odsávala.
Počkaj uvidíš.
Starší reakce
Doplnil bych, že kořen ti budou opečovávat a zmenšovat nejen ancíci, ale i některé druhy šneků - především Tilomelanie a Brotie, tedy z těch, co chovám a znám já, a také krevetky jej věčně obírají.... škoda toho bordelu v koupelně. Nicméně na druhou stranu máš aspoň jistotu, že je vše OK.
Ancík to zvládne.Po pár rokoch v akvárku zistíš,že koreň je menší a menší.Proces v akvárku nezastavíš.
Měla jsem akorát obavy, jestli nehnije... A kdyby třeba chtěl, tak jestli to nevadí.
Vzala jsem na to jemnější kartáč a strašně si zaneřádila koupelnu...Ještěže jsem manželka akvaristka a né manželka akvaristy...
Mohla jsem nadávat akorát sama sobě. Neboj, krunýřovci nakonec zbylo dost!
S kartáčem to nepřeháněj a nech to "odrbání" raději na těch krunýřovcích. Ušetříš si práci a jim uděláš radost.
Tak do toho zkouším rýpat víc a zjistila jsem, že měkká je jen horní vrstva, pod ní je kořen tvrdý. Má hezký tvar, tak ho odrbu ocelovým kartáčem a dám mu ještě šanci.
Díky moc, Romane, za rychlou odpověď. Je měkký tak, že do něj lehce udělám nehtem rýhu na délku nehtu - tzn. nějaké 2-3mm. Krunýřovce mám.
Zkusil bych do něj rejpnout a když se bude mít snahu rozpadat, drolit více a dále do hloubky, tak bych se netrápil a mrknul se po nějakým novějším. Jako možný riziko bych viděl, že začne zahnívat, ale to už by byl lehce extrém. Pokud jsou v akváriu nějací krunýřovci, tak bych se tím netrápil a nechal ho tam, oni si rádi ocucají a sežerou to co se odrolí.
Zdravím akvaristy a prosím o názor... Ze zrušeného krevetária jsem si přinesla kořen, původně zakoupený v Hornbachu a používaný asi rok. Když jsem ho namáčela do desinfekčního roztoku, tak jsem si všimla, že se dřevo drolí. Poraďte, prosím - lze používat dále nebo raději vyhodit? (Je to takový prcek, žádná velká škoda...ale možná mám zbytečné obavy)
Starší reakce
Starší reakce
Súhlas.Žabiak som mal.(nechtiac som privliekol na rastlinách)Dalo to trocha práce a času,ale dá sa to.
To je už ale do inej témy.
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x