Kořen
Postupoval jsem tímto způsobem, u všech kořenů s tím,že jsem vařil se solí hodinu, pak vyměnil vodu a vařil další hodinu. Jednou se mi to ještě nezdálo, tak jsem vyměnil vodu ještě jednou. Pak jsem nechal 12 hodin odstát ve studené vodě, abych zkontroloval zda opravdu nebarví.
Ani jednou jsem pak neměl problém s nadměrným barvením vody ani s tím, že by kořen nedržel na dně.
0 28.02.2009 13:34 pansuu Já vařil ve smaltované dětské vaničce
měli mě za blázna, ale ten kořen je dost velkej. Dal jsem kilo soli a vařil asi tři hodiny, voda byla úplně černá
V akvárku pohoda, nebarvil ani trošku.
0 28.02.2009 13:24 11medved – Re: MartinPHX
velkej zavařovací hrnec, cca 25-30l
0 28.02.2009 13:14 MartinPHX – Re: 11medved
Nevím v čem budeš vařit, ja vařil kořen v kovovem cca 15L kyblu a přidal 3 polevkove lžíce.
0 28.02.2009 13:10 11medved jo ještě se chci zeptat, kolik mám dát soli?
0 28.02.2009 13:08 11medved – Re: MartinPHX
Máš pravdu, já těm prodavačům taky nevěřím. Ve všech těhle krámech je to stejný, proto jsem se chtěl zeptat někoho kdo s tím má osobní zkušenost. Převařím ho a uvidím
0 28.02.2009 12:40 MartinPHX – Re: 11medved
Jenom prodavačské kecy, mám taky kořen od tohoto výrobce co máš ty.
Barvil zhruba 3 týdny z toho 1 týden jsem ho vařil ve vodě se solí.
A teď je to v pohodě. Kořeny jsou máčeny výrobcem v rašelinovém roztoku, a toho roztoku není v kořenu nekonečno, jednou každý přestane barvit.
0 28.02.2009 12:30 11medved Ahoj, Dnes jsem koupil v Hornbachu tento kořen. Ptal jsem se prodavače, jestli barví vodu a on říká, že všechny kořeny barví vodu, časem se to prej zlepší, ale barvit bude pořád. Tak se ho ptám, co když ho převařím ve slaný vodě? On povídá, že to nedoporučuje, že se uvolní nějaký látky a bude zkrátka dělat neplechu
. Tak se chci zeptat jestli s ním nemáte někdo zkušenosti, mám převařit nebo nemám, popřípadě ho jen vydrbat. Nerad bych udělal něco špatně, proto přivítám každou radu. Děkuji
Starší reakce
0 18.01.2009 14:08 pajik95 ja sem si taky prinesla koren z lesa poradne sem ho umyla horkou vodou pak mi taky plaval tak sem ho zatizala nakej ten patek uz ho tam mam je to ok a uz ani neplave
0 18.01.2009 00:13 0 – Re: Imii
Nech stromy na pokoji a najdi si takovou , jak jsem ve svém příspěvku popisoval , může to být zrovna i větev. Ono doporučení najdeš rychle a to kliknutím na moje číslo v závorce. A vrbu nebrat , trvanlivější a stabilnější jsou tvrdá dřeva.
Vrbu jsem uz zkusila vnutit do akva layoutu. Prvnich par dni vypadala hezky, pak ovsem zacala plesnivet (nebo co) - tvoril se u ni, hlavne u vystouplych casti, takovy bily "slem".
Nicmene tyto vetve byly rel. mlade (tak dva roky) a utrhla jsem je primo ze stromu - to asi zpusobilo, ze byly ve vode tak aktivni. U vysuseneho dreva by se nic stat nemuselo.
Hodne stesti, at to vyjde!
0 17.01.2009 13:30 zeck chtěl jsem se zeptat,co budou dělat kořeny z vrby.mám tu několik krásnejch kousků,ale bojim se je do akvárka dát.je to dřevo ze spadlého stromu,válelo se to tak 5 let na zemi,ted to mám asi 2 měsíce vyschlé v kůlně.když to proleju několikrát vroucí vodou a dám do akvárka,bude to hnít?
ty jsou
to jsem ani nevěděl, že se dají takový najít
a imii se ptala na větev, nějak jsme odbočili
Všechny kořeny co mám jsou z lesa.. Je tam akát, smrk, buk, olše a zbytek nepoznám. Jaké problémy? Že někdy barví, že se na něm objeví plíseň? To se může stát i na těch kupovaných. Teď sem našel kus dřeva, kterej ani po vyschnutí neplave (viz osobní fotoky).
no já nevím, co jsem četl za problémy s tím dřevem z lesa, taky bych to neriskoval. Ty máš něco z lesa v akvišku?
vidíte, mě se zdá 100X lepší najít si vlastní=).
zkus se zeptat zde
rybicky.net/nadrze/3563 je to myslím vrba, ale někde jsem četl že se po čase musí oškrabávat to shnilý(jen malá vrstvička), ale je 100x lepší si koupit kořen v akvaristice, je to tvrdý a těžký dřevo dovežený někde z exotickech krajin a rozhodně s tím problémy nejsou
Starší reakce
0 05.01.2009 19:51 Ivo – Re: Yirka
Díky za rady! Když je to tak, asi počkám do jara a pak si zkusím najít v přírodě jiný kořen, třeba dubový
No já vez přes půl republiky vlakem asi 3 m kořen. Vyvařil sem mu jen konce byl dlouhej. Vařím vždy pár hodin odpadne ohnilý. Nikdy nebyl problém. Mám v akva dokonce kus vrby. Postupem času uhnívá při čištění ho oškrábu. Ale to v řece taky. Můj názor..........
0 05.01.2009 17:08 Zdenek58 – Re: jojto
Ty kořeny, co se prodávaj v akvaristikách, nejsou z přírody, to je čistá syntetika
?
dokonce v nejlepším případě? snad to nebude tak horký
přece jenom...akvárka by se měly podobat spíš kousku živé přírody a ne sterilní, chemické laboratoři (což je ostatně stav, kterého naštěstí nikdo nikdy nedosáhne)
0 05.01.2009 16:27 jojto Ziaden koren z prirody do akvaria nepatri!
Dotycny riskuje plesne, otravy z rozkladu, otravu, zvysenu chorobnost ryb a rozmnozenie rias (v najlepsom pripade).
Takto ti bude barvit ještě hodně dlouho, a jestli je to jehličnan tak si nemyslím že je do AQ vhodný. Pokud chci aby nebarvil mám jednoduchý osvědčený recept, který mně ani jednou nezklamal. Vyvařit se solí a octem s jednou výměnou vody (po výměně vařit již bez přísad), pak 12 hodin odstatát a když je to OK(zatím vždy bylo)šup s ním do nádrže.
0 05.01.2009 12:57 She Děkuju všem, raději to riskovat nebudu ;)
V okazu na fotce je kořen, který jsem vloni na podzim našel v bahně v rybníku a kdybych chtěl, rozmáčknu ho. Nikdy jsem nepozoroval, že by mi takové dřevo v akváriu dělalo problémy. (aj mi vyhovuje, protože v něm dobře kořeněj kytky)
Edit: Vyhodit se může vždy.
Asi jsem neměl štěstí na ten správný kořen. Teď mám v akva dva kořeny, koupené a připadají mi že je to tvrdší dřevo, jsou těžší. Určitě jsou vytěženy někde z lesa. Jen jsem je umyl a šup do akva. Myslím ale že kořen který popisuje She, se již teď rozpadá a moc vhodný není.
Kořeny z akvátu, použity asi rok po skácení, v akva mám od svých "dětských" let, což už je asi 10 let a pořád držej a jsou i tvrdé. Dřevo, i takto měkké se bude rozkládat ještě... fííííha.. dřevo se fakt moc rádo nerozkládá. Ale podle různých zkušeností, jde o štěstí. Ale já se nikdy takové dřevo použít nebojím.
Ten kořen je zcela nevhodný. Ve vodě úplně shnije. Měl jsem kořen z akátu, který rostl ponořený v potoce, byl úplně tvrdý ale po asi roce jsem ho z akva vytáhl, byl úplně zpráchnivělý.
She: já myslím, že se takové dřevo v akváriu úplně rozpadne a bude hnít, ale můžu se mýlit
Hansol: sice pozdě, ale přece - to že kořen barví vodu rybám nevadí, právě naopak, pak jde jen o to, jestli vám bude vadit voda zbarvená dohněda a nebo ne
1 04.01.2009 22:14 She – Kořen z lesa
A já bych také prosila radu. Mám kořen z lesa. Takový trošku rozměrnější. Jenže je to už takové docela zetlelé dřevo. Vyvařila jsem ho, očistila kartáčem a nechala několik dní namočený ve vodě. Chtěla jsem ho oškrabat nožíkem až na nějaké tvrdší dřevo, ale žádné jsem nenašla, tak v něm mám zatím jen díru ;) Můžu ho použít nebo ne? Dřevo je to opravdu měkké, štípe se v malých štěpinkách a opadává z něj (samo teda ne, jen když ho trochu pošťouchnu).
Starší reakce
0 10.12.2008 19:48 Hansol Aké druhy dreva možem dať do akva?Kúpil som bukový koreň od DECOR WOOD máčam ho už týždeň v sude s vodou a stále farbí a farbí.
Bude to nejako vadiť rybám?
0 09.12.2008 15:05 lord.Johnas JJ jasně, že to nebude žádnej biotop, ale spíš rostlinky a nějaká ta krevetka. Hmm to je tak, když někdo nechápe "biotop Asie" ty uvozovky.
, ale díky všem za radu a větší aqa mám, ale tohle je pokus o opravdu mini, spíš rostlinné aqa.
díš tam kořen a máš 6 litru, ze 9 L akva neuděláš žádnej biotop
Z 9-ti litrů chceš dělat akvárko a ještě k tomu biotop ? No to je snad sranda ne ? Kořen možná tak 10x5cm. Kup si pořádné akva ať to stojí zato.
0 08.12.2008 21:00 lord.Johnas – Jakej kořen do Asie
Prosím vás, rád bych si udělal z mého mini 9litrového aqa "biotop Asie" a nwm jakej kořen či jiná dekorace by tam byla nejpřirozenější. Prosím o radu.
Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
0 03.11.2008 20:17 kvang1 – Re: PrincPrincessen
taky dobrej napad....
Přidat reakci
1 ...... [45] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x