Kořen
0 06.12.2007 15:05 rolandmynar – Re: johan
Já kokos nemám, ale četl jsem o něm, že je třeba dát pozor při čištění skořápky, aby tam nezůstal ani náznak dužiny. Asi proto.
do akvárek už roky cpu dřevo z řeky a nikdy sem tam žádnou plíseň neměl. nicméně teď sem do jednoho šoupnul skořápnu kokosu a hups, má plíseň.. tak pozoruju jak to dopadne..
0 06.12.2007 14:55 rolandmynar – Re: johan
Škodlivé látky jsem měl na mysli ty, které pak jsou příčinou té plísně. Nemyslel jsem vyplaví, ale zničí se jejich zárodky. Nebo ne?
1 06.12.2007 14:53 Johan [4950] - Rostliny Já tomu asi nerozumí, najdeš kořen, třeba v lese a dáš ho do trouby? Nebo je to kupovaný, nebo to je máčený. Přemýšlím a nenapá mě důvod proč by kořen po vypečení neměl barvit......když se dá do vody nebo se vaří, tak z něj látky které barví vodu vyplaví, ale pečením.
Když to vaříš ve vodě, tak bod varu vody je 100 stupňů ne? V troubě uděláš 2x tolik. 0 06.12.2007 14:43 rolandmynar – Re: johan
co tím myslíš dvakrát tolik ?
0 06.12.2007 14:37 johan tak ale když to pečeš ve vodě, tak tam asi dvakrát tolik nemůže být ne?
a jaké myslíte, že se vyluhujou škodlivé látky?..
0 06.12.2007 14:11 Elí – znova plísen!!!
Ahojky, mám prosbičku: cca před 4 lety jsem zakládala akvárko a mj jsem si pořídila v akvapotřebách i kořen. Vydrbala jsem ho a vyvařila, jenže pak ani ne po týdnu mi přímo v akváriu začal plesnivět
(bílé štětičky-flíčky) vyndala jsem ho, do vody se naštěstí nic nedostalo. A tedka v sobotu jsem zakládala nové akvárko a stalo se mi to samý... můžete mi někdo poradit, jak z toho kořene udělat použitelný?? Dřeva v akváriu se tentokrát nehodlám vzdát. Děkuju moc
Starší reakce
koupil jsem zrejme spatny koren, stale se droli
ted kdyz jsem cistil akva tak jsem ho vyndal a celej odrbal ale obavam se ze to stejne bude to same.
necha se s tim neco udelat?
0 30.11.2007 16:40 Chrostík No, já také doufám, že to bude OK. Já jsem ho máčel v bazáně, kde mám lekníny a tam moc čistá voda není, tak že jsem si ani nemohl všimnout, jestli barví, nebo nebarví.
Díky.
0 30.11.2007 15:21 Chrostík – Pro Effouše
Tak tady ti posílám foto toho kořenu. No on je to spíš pařez
. Už jsem ho vykartáčoval, ošetřil SAVEM (
) , ale před tím jsem ho asi 2 měsíce máčel v na zahrádce v bezénu. Jestli barví, to jsem zatím nezkoušel, ale při tom kartáčování pouštěl dost vodpornej HUMUS.
0 30.11.2007 13:11 Chrostík – Kořen po XX-té
Ahoj, máte někdo zkušenost s kořeny, které jsou prodávány pod tímto označením? Jak dlouho se musí nechtat máčet, aby nepouštěly barvu?
Dík.
Starší reakce
Tak se pochlub co jsem rekl spatne,ja si za svim stojim...
A je i jina moznost pouziti fungicidu
0 12.11.2007 21:44 :-) 0 12.11.2007 17:22 rolandmynar Taky jsem pro nechání výluhu Rybám neškodí, fakticky spíše prospívá, dělá prostředí přirozenější a pokud není osvětlení příliš studené, není barva vody poznat (nebo jsem si na to už zvykl). Je jen málo biotopů, kde je voda průzračná, v přírodě ji totiž nikdo nečistí
********************
To s Tebou souhlasím, protože když jsem choval amazonské rybky, kupoval jsem jim dokonce za drahý peníz roztok - výluh z amazonského pralesa. Ale zde je řeč o jiném výluhu, tedy o tom, který u nového kořene rybkám určitě nepřidá na kráse a někdy ani na zdraví. Navíc nemáš jistotu odkud ten kořen pochází. Je potřeba z něj vyluhovat látky, které by mohly rybám škodit. Třeba tam žádné takové nejsou, ale budeš dělat chemický rozbor? Proto když ho necháš vyvařit, máš alespoň jistotu, že je všechno pryč. Přirozený výluh ze dřeva potom neškodí a jak píšeš správně - naopak prospívá. Navíc při vyluhování ten kořen dostatečně prosákne vodou. Při pečení v troubě si myslím, že ho pouze vysušíš a pak máš problém s jeho vyplaváváním k hladině.
S tím taky souhlasím, ale píšu o kupovaných kořenech. Koupil jsem jeden kdysi z Baumaxu a na něm byly nějaké bílé, ale jen pár, tečky. Tak jsem ho umyl a když jsem ho dal vařit, tak zevnitř začla spárou unikat nějaká bílá tekutina. Pak jsem zjistil, že oni malovali, a asi se stalo, že to postříkali Primalexem, zvrchu trochu opláchli a prodali. No a já když jsem ho dal namočit, tak jsem se nastačil divit odkdy z kořene teče mlíko.
Proto všechno peču, jo a mimoto peču to ve vodě a ne nasucho.
0 12.11.2007 17:17 ČUPR [204] - Tetry Taky jsem pro nechání výluhu Rybám neškodí, fakticky spíše prospívá, dělá prostředí přirozenější a pokud není osvětlení příliš studené, není barva vody poznat (nebo jsem si na to už zvykl). Je jen málo biotopů, kde je voda průzračná, v přírodě ji totiž nikdo nečistí
********************
To s Tebou souhlasím, protože když jsem choval amazonské rybky, kupoval jsem jim dokonce za drahý peníz roztok - výluh z amazonského pralesa. Ale zde je řeč o jiném výluhu, tedy o tom, který u nového kořene rybkám určitě nepřidá na kráse a někdy ani na zdraví. Navíc nemáš jistotu odkud ten kořen pochází. Je potřeba z něj vyluhovat látky, které by mohly rybám škodit. Třeba tam žádné takové nejsou, ale budeš dělat chemický rozbor?
Proto když ho necháš vyvařit, máš alespoň jistotu, že je všechno pryč. Přirozený výluh ze dřeva potom neškodí a jak píšeš správně - naopak prospívá. Navíc při vyluhování ten kořen dostatečně prosákne vodou. Při pečení v troubě si myslím, že ho pouze vysušíš a pak máš problém s jeho vyplaváváním k hladině.
0 12.11.2007 17:05 rolandmynar 0 12.11.2007 16:20 venda Mám stejný problém - v želváriu. Tvrdý kořen, co kouká z vody. 2 týdny utekly a bílá plíseň. Zatím jsem to odrbal kartáčkem a spařil vařící vodou. No a čekám. Zatím se nic neděje.
0 12.11.2007 07:17 Aiven – plisen
osobne si myslim ze plisen staci zarhat nad 55 stupnu celsia coz je bod varu bilkovin a nebo ho namocit do sava po teto ozdravne kure ho polechtat zeleznym kartacem a kuru dteba jeste jednou zopakovat a mimochodem pokud mate spravne nadimenzovany biologicky filtr tak zakal bezpecne zlikviduje
0 11.11.2007 23:38 Nobody A proč ty kořeny drbat?
Odstranit zahnívající části by mohlo stačit!
Zbytek docela dobrá strava pro sumce.Výluh - prospěje spoustě rybek!
... Co nevydrbe kartáček, to vydrbe sůl....
Ale existuji i lepsi "drbace", nez sul. Jen je ta sul docela dobra v pomeru sehnatelnost/agresivita/vykon.
Znici, ale nevycisti a nevydrbe.
0 11.11.2007 21:00 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky 1 11.11.2007 20:58 ČUPR [204] - Tetry Z praxe:
Nový kořen pořádně vydrbat kartáčkem pod teplou vodou a za použití soli. Potom ho dej do velkého hrnce (třeba zavařovacího, nebo jak se dříve vyvářely pleny, nebo nějaký smaltovaný velký koupíš v domácích potřebách - nestojí to zase tolik) a povař. Já vařím cca 2 hodiny (nezapomeň dolévat vodu, která se odpaří). Pokud je kořen velký, po 2 hodinách ho otoč a vař druhou půlku. Uvidíš sám, jak se pěkně vyluhuje a jak hodně hnědou vodu vyleješ. Ty 2 hodiny nejsou vůbec nadsazené. Po vychladnutí kořen vyjmi z hrnce a znovu ho přádně vydrbej kartáčkem za pomoci soli. O ostatní "uhlazení" se postarají Ancíci. Na výsledek se můžeš podívat v mém profilu
rybicky.net/autor.php… -
rybicky.net/nadrz.php… 0 11.11.2007 20:53 karkra Tak taky moje zkušenost. Koupil jsem kořeny v HORNBACHU zároveň se vším i s akvárkem v jeden den. Když jsem přijel domů, než jsem začal s istalací akvárka, tak jem je dal kýblu i s břídlicí ze zahrady a zaliv vařící vodou.Nechal je tam asi tři hodiny a pak pod tekoucí horkou vodou přejel kartáčem. Akvárko máme čtvrtý dýden a nepozoruji že docházelo k zabarvení vody nebo nějaké změně
. Nepouštěly ani v tom kýblu.
0 11.11.2007 20:44 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky 0 11.11.2007 19:43 rolandmynar 0 11.11.2007 19:41 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky 0 11.11.2007 19:27 Martin Mockrát děkuji za reakce, trochu mi barví, tak je vyvyřím ve slané vodě a šup s nimi do akvárka, samozřejmě budou pod dohledem, kdyby dělaly neplechu, tak půjdou ven ...
Otázka taky je, jestli je to opravdu tropický kořen, nebo jenom nachytávka obchodníků a je to z našich lesů. Tropickej by hnít neměl a náš po čase začne (můj případ
)
Přidat reakci
1 ...... [52] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x