Kořen
0 03.04.2017 16:34 Rakomil Ahoj, pomůžou na kůru okružáci? Nebo mám koupit ampulárii? Našel jsem si kořen, nebarví (zatím) a potápí se, ale asi mi zbude trocha kůry ve spleti větví. Jak to vyráží z hlavní části těsně u sebe, tak se tam nedá dostat.
Starší reakce
Čerstvé dřevo,koukám,že je tam i Lyšejník
šneci pomůžou.Je to normální.Zmizí
Zmizí to samo. U mě po cca 2-3 týdnech. Měl jsem kořen úplně bílý.
EDIT : Díval jsem se na tvou prezentaci....to AQ je staré jak dlouho? Vidím tam Ramirezky a datum založení 6.3.?!
Starší reakce
-plísen vám vznikla nejspíš ze zbytků krmiva
-tyto typy plísní, jsou ve většině případů neškodné a k likvidaci postačují šneci,krevetky,nebo i některé druhy ryb
-pokud jde kořen vyjmout bez obtížné manipulace a zásadních změn v akváriu, stačí ho polít ve vaně vařící vodou,lehce očistit,opět přelít vařící vodou a vrátit
- v řadě případů stačí provést mírné zasolení akvaria, dle typu ryb a rostlin

Nech ho v akváriu tímhle si musí projít skoro každé dřevo.

Starší reakce
Šnek okružák si velmi rád pochutná.
Pokud je akvárium v záběhu, tak to ignoruj. Ničemu to neškodí. Časem to zmizí samo, nebo to obyvatelé akvária sežerou.
0 17.11.2016 17:14 Stuco – Co s tym

Ahojte mam akva v zabehu zatial bez osadky a na koreni sa mi vytvorilo nieco ako plesen neviem ci je to z foto dobre videt mam dat tie korene von? A ocistit ??
Starší reakce
vaaclav napsal: Jsou i menší druhy.
Mám v akva 4 pancíře a 9 teter, to by tam nějaký/cí otíci nebo haroldáci nevadily ?? Je pravda že mam filtr celkem v poho.
No, třeba Haroldův. Ale kde ho sehnat...?
Jsou i menší druhy.

vaaclav napsal: Pokud je kořen v akváriu chce to nějakého krunýřovce co ho bude obrušovat. Kořeny se často rozpadají hlavně ty z měkkého dřeva nebo z rašelinišť.
No jo, měl jsem jednoho ale dal jsem ho pryč protože do mého akva je to moc velká a prasácká ryba.
Pokud je kořen v akváriu chce to nějakého krunýřovce co ho bude obrušovat. Kořeny se často rozpadají hlavně ty z měkkého dřeva nebo z rašelinišť.

-samozřejmě,spousta zahradnických firem a nejen jich, se takto zbavuje přírodních materiálů, z různých zakázek ůdržby,obnovy výsadby a já nevím čeho ještě.
-

Tak ono se nemusí chodit "těžit" jenom na rašeliniště, takový sběrný dvory kde se zpracovává zelenej odpad z domácností, to bejvá taky zajímavé naleziště.

-to,že se netěží, neznamená ,že ložisko tam není
-klidně ti daruji, jen si domluv odvoz

-vem to Wapkou ,tlak ti nejlépe ukáže stav kořene

romant napsal: Tak je klidně možná že ti začal trošku zahnívat. Vyndal bych ho z akva a podrobil větší očistě a když se bude dřevo hodně odlamovat a bude to měkký do větší hloubky, už bych nevracel nazpět.
Mám ho asi 7 let, tak ho teda okartáčuju.
Tak je klidně možná že ti začal trošku zahnívat. Vyndal bych ho z akva a podrobil větší očistě a když se bude dřevo hodně odlamovat a bude to měkký do větší hloubky, už bych nevracel nazpět.
Nojo, jenže v Beskydech je všechno chráněné a ani se tu rašelina netěží.
Nasaď dělnickou třídu v podobě šneků okružáků.

0 12.11.2016 10:48 rafajkl – plíseň
Zdravím, jak mám odstranit plíseň z kořene? Už jsem to 2x převařoval a pokaždý se tam udělala.
Ja ted nedavno koupil u nas v akvaristice koren s tim ze nebude plavat...no myslel jsem si svoje
A vite co? Neplaval
Byl celkem tezky uz jako na pocit, osprchoval jsem ho ve vane a soupl tam. Samozrejme se na nem udelala dost slusna vrstva plisne, na te si posmakli okruzaci, behem cca 3 dnu byla pryc a ted uz jen VELICE SILNE barvi vodu, ale to je mi celkem sympaticka vlastnost.
Takze rekl bych, ano, je to PLUG and PLAY
Tak v obchodě to bude asi trošku štrapác, ale na takovým místě kde se zpracovává zemina, třídí rašelina, tam by jsi mohl být úspěšný.

Myslíš že kořen třeba z Afriky nebo Brazílie není z lesa nebo rybníka?

Myslím, že někde jsem viděl cedulku "vše, co je v nádržích, je na prodej". Skoro bych řekl, že určitě ZOO Braník, možná i Sklorex v Brně a možná i PetCenter z Počernicích. v těch případech máš jistotu, že je to mokrý...
Ale jakmile to koupíš suchý, tak to těžko bude Plug&Play, když to jede kdoví odkud a válí se to kdoví kde...
Navíc to stačí opláchnout a hotovo, žádná věda. Vyvařuje se kvůli desinfekci a spíš to, co nejdeš v lese nebo v rybníku, ale na to se tu názory dost různí, a potom kvůli lepšímu nasáknutí vody, ale to ti stejně nezaručí, že ti kořen nevyplave...
0 11.11.2016 14:32 JiKo – připravený (hotový) kořen
Zajímalo by mne, jestli se v dnešní době dá sehnat v aquashopu už připravený - vyvařený a ošetřený kořen, přeci jen za ty peníze už by to mohlo být "plug and play".
Ďakujem, s tým výluhom začínam byť spokojný

někdo mění, někdo nemění, já neměnila a nasazení ryb proběhlo bez úhynu
btw co by za ten výluh z kořene někteří dali! ;)
Tu každodennu vymenu vody pri novozaloženom akvariu v zabehu som sa dočítal tu na fóre podľa teba se to chyba?? Vieš niekto piše tak iný tak asi kúpim testy a budem robiť výmeny podľa potreby
Ona ta "farba" ničemu nevadí ... spíš naopak (ony jsou ty vyluhované látky tak prospěšné, že se za to i platí :o) ...
Pokud chceš měnit každý den 1/3 vody a případně ještě laborovat s aktivním uhlím, tak nechápu tu rašelinu pod štěrkem (?)
To jsi ji tam nemusel vůbec dávat (?)

Tak som čítal a oveľa murdejší niesom

teda ako sa to zobere zistil som akurát to že je to veľmy individuálna záležitosť. Chyba bola v tom že keď soém na burze Akvatera tie koreňe kupoval nespýtal som sa predajcu čo snimy bol som presvedčený že sú tak tažké že nebudú plávať no fyzika nepustí

. Nechám to osudu kedže sa zabieha. osadenstvo príde na rad začiatkom decembra. do vtedy budem každý deň meniť 1/3 vody a snaď sa farba stratí. ak nie príde na rad aktývne uhlie ďakujem za rady a nápady. Ako som uviedol nižšie zaťažil som korene dočasne brydlicou. koncom týždňa by mali prísť rastlinky
Přečti si tohle vlákno. Nemusíš asi ani celý, je to pořád dokola - můžu použít / plave / barví / dělá se bílý povlak...
Nojo no ... kořeny (včetně těch umytých dočista dočista) barvěj vodu ... to jsou věci mezi nebem a zemí :o) ...
Možná by to chtělo přečíst jednu dvě akvaristický příručky ... ušetříš si spoustu zbytečných překvapení :o) ...
Třeba vajíčko ze....

Když něco vařím chci aby to změklo. Zbytečně si ušpiníš nebo i zničíš hrnec.

Tolik, aby kořen neplaval
To se nedá říct, záleží na druhu dřeva, na velikosti kořene a kdoví na čem ještě... Mám jich tam myslím šest, cca 4x16, plus na druhém konci nerez matku přivázanou vlascem a zahrabanou - tam vrtat nešlo a ten konec se zvedal. Ale můj kořen není zrovna masiv a předtím jsem ho měsíc nonstop máčel ve vodě...
Když si projdeš tohle vlákno, tak zjistíš, že univerzální rada není, protože není univerzální kořen. Prostě to musíš zkusit a uvidíš. Je klidně možný, že ho vyvaříš a padne ti na dno jak šutr...
Tak dnes skusim uvarit v hrnci na zavaranie tam snad vlezu, ak to nepomože dam tie vruty kolko si ich asi použil
Tak nějaká roztažnost materiálu asi probíhá i u dřeva. I když si spíš myslím, že větší roli při nasákávání hraje ten přetlak/podtlak...
Někdo takhle nasává porézní subrstráty. Nejdřív upeče v troubě, pak zaleje studenou (vlažnou/teplou?) vodou, aby vytvořil chladnutím podtlak v pórech a tím nasátí vody...
Rozstahnou pory?
Ja bych zase rekl ze varem/vyšší teplotou se celkově nehraje kořen a s nim i vzduch uvnitř (vyšší teplotou se vzduch rozpina) ten se castecne vytlačí z kořene ven a pak při chladnuti kdy se onen vzduch s teplotou smrstuje nasava vodu....(ovšem pro chladnuti musí být ve vode a ne na vzduchu)
Pokud se ti líbí nerez myšlenka, kořeny jsou velké a je kam šroubovat, šel bych do těch nerez vrutů. Mně se osvědčily nejvíc. Nic se nemusí vázat ani zatěžovat, jsou komplet zapuštěné v kořenu, takže kořen je jak originál a nic tě nebude omezoval v manipulaci... A ve finále jich na udržení kořenu na dně bylo potřeba méně, než jsem čekal...

Mislow napsal: Plaval v akvu nez klesl asi 3 -4 tydny
Mě některé menší kořeny šli ke dnu hned a jeden mi plave už cca půl roku, tak jsou na něm dva lávové kameny a je klid

Kořeny jsem nikdy nevařil, bych musel na zahradě rozdělat oheň a vzít velkej kotlik abych je tam dostal, takže z krámu rovnou do vody, max sprcha na prach a takový bordel.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 56044x