Kořen
Myslím, že bych dal kortezhugovi za pravdu. Zelená vláknitá řasa je bestie, které se někdy zbavit je obrovský problém... ale zkus ji vypěstovat úmyslně? Myslím, že to hned tak někdo nezvládne. Bude to ještě větší problém než se jí zbavit.
Pestuje sa podobne ako Cladophora.
Tak skus zelenu vlaknitu
Dobre,dobre písal som o zelenej.
prasan napsal: Ale je.Strč Nádobu na okno a je to.
Nie celkom
Pokial ide o to ze to ozelenie? -tak to je jednoduche.Ale skus ciernu stetinkovu alebo jeleni paroh - vo flaske na okne.
Ale je.Strč Nádobu na okno a je to.Takto mám doma kopec slimákov a skoro vôbec ich neprikrmujem.
No "zamerne" pestovat riasy - to vobec nie je jednoduche.
Tomu rozumím, někdo se snaží vypěstovat nějakou tu dekoraci, třeba ruduchu a ono se to nedaří a nedaří, no je to nespravedlivost.
katterinecka napsala: někdo je na řasy alegrickej a někomu se i líbí
OT - vlezla jsem jednou s přítelem do nějakého Petcentra v obchodním domě, on se zasekl před akvárkem které bylo jak reklama na ruduchu, opravdu snad všechno (kámen, kořen, kytky...) v tom akvárku bylo obalené černými chuchvalci... a přítel byl uchvácen, skoro jsem ho odtama nemohla odtrhnout
Katko, já se jich taky nemíním zbavovat, jenom je na dobu tzv. nezbytně nutnou odstraňuji, či doporučuji odstranit a samozřejmě společně s tím probíhají standartní protiřasová opatření a prevence.
já bych se teda kvůli ruduše nikdy kořenu nezbavila
vyzkoušela bych nejdřív všechno ostatní. I když je pravda, že v té bývalé stovce nešel kořen vyndat, aniž bych vypustila akvárko, vybrala všechen písek a akvárko nevytáhla ze stojanu. Ale to je jen můj názor, vlastně kromě mojí amazonky už nikde kořeny nemám, protože se mi tam nevejdou kvůli kytkám
Já jsem trošku konzerva a vzhledem k tomu, že pamatuji dobu kdy jediným filtrem byl bublifuk, tak kořeny používám výhradně z rašeliniště(tenkrát velmi rozšířené) se kterejma jsem kupodivu ještě problém neměl. Že by nějaký vztah s Ph?
Každé akvárko je jiné a hlavně každý kořen také (myšleno pro akvaristiku). Můj táta je také jejich odpůrcem v souvislosti s řasou, takže to co jsi napsal, znám z domova. Já mám ty kořeny docela malé, jen kvůli kytkám a nikdy jsem fakt problém neměl, ale co není, může být
Jasně potvrzuješ nejen dnes toliko opakovanou frázi "je to o podmínkách". Spouštěcí mechanismy mohou být různé, tak proč ne zapomenutá okurka, která načne rovnováhu v akváriu a už se to veze.
Mi se ruducha objevila ve 112-ce po tom, co jsem zapomněla vytáhnout okurku, na které hodovali ancíci. Byla skoro 48 hodin v akva a byl to děs. Začala jsem 2x týdně měnit 1/3 vody, rostřikovací rampu jsem otočila proti stěně směrem nahoru, aby se tvořila vlnka. Do koše stejného filtru jako máš ty(akorát e700), jsem koupila náplň JBL ClearMec plus. Ještě jsem natáhla na sací koš molitanovou kostku... A koupila neritinku. Nevím, co z toho pomohlo nejvíc, ale v tomhle akváriu po ruduše ani památky.
Není akvo, jako akvo a stejně tak není kořen jako kořen, to je jasný, to že je to hlavně o oněch toliko skloňovaných podmínkách, to je taky jasný. Moje zkušenosti s kořenama ve vztahu k ruduše je taková, že jsem se naučil nepátrat po tom, jestli jsou, či nejsou spouštěče a když se s nějakým akváriem s ruduchou seznamuji, tak kořen jde ven jako první, čímž netvrdím že jsou to oni kdo za to můžou, ale jak se říká není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu.
Zastávám názor katterinecky
. Dělám to také tak. S řasama žádné drama nedělám, dostal jsem anubias s "kvalitním" porostem ruduchy a dnes jsou sotva znatelné zbytečky. Jak psal Venca, radši zjisti příčinu, podle mě kořenem to nebude, ty mám čistý.
Pri rakoch mám prúd dosť silný a roduchu nemám.Jediné čo sa občas v akva bez rastlín objavuje (teda v mojom) je zelená štetinka z osvetlenia.To ma ale vôbec netankuje,predné sklo sem tam očistím a na ostatnom sa pasú ancíky.
0 03.08.2012 18:06 Živorodky123456 – kořeny
Já mám s kořeny dobrou zkušenost stačí dva dny:
1. den- očištění a namočení do vody v kyblíku.
2. den- výměna vody v kyblíku, očistit kořen a zase ho na zbytek dne namočit do vody.
3. den- už je kořen ve vodě sice trochu barví ale velmi málo a časem se toho jemně hnědého odstínu zbavíte.
POZOR- když se kořen namáčí v kyblíku musí být celý pod vodou.
taky jsem měla ve stovce ruduchu na krajích listů echinodoru a valisnerie a pořád ne a ne se toho zbavit, pak jsem všechno prestěhovala do čtyřstovky a žádnou ruduchu už nemám, kdoví proč. S ruduchou je to běh na dlouhou trať, nebo jen mít štěstí
i kdybys ten kořen vyvařil, vymáchal v savu nebo kdoví jak vydrhl, stejně se tam ta ruducha může objevit když bude mít podmínky.
Prý může kořen ruduchu v akvárku podpořit, ale na druhou stranu má plno lidí v akvárku kořen a ruduchu ne. Je to prostě jen o těch podmínkách. Když se rostlinám daří tak samy vylučují látky proti řasám, proto může být v pohodě řasa na kamenech a kořenech a rostlinám to nebude vadit.
Každý akvárko je jiný, podle mě je nejlepším řešením akvárko pozorovat a při nějakém problému zjišťovat proč se to stalo a jak to napravit, není univerzální rada na všechno
Já se nikdy nebála dát do akvárka něco zařasenýho a nikdy jsem s tím problém neměla, zatím
Já Ti rozumím, tak ten kořen do toho novýho akvárka zkus nějakej čas ještě nedávat. Ovšem, jestli je akvo tzv. prolezlý tou krasavicí, tak to bude o podmínkách, který jí u tebe vyhovují, ostatně jako v drtivý většině výskytu řas. Podmínky, podmínky a zase podmínky, to je to oč tu běží.
Najdi příčinu a máš vyhráno...mě třeba pomohlo změna proudění vody ale to je na dlouho....světlo...živiny? Přečti si co potřebuje k životu a přemejšlej čeho jí dopřáváš.
3. když bude dotyčný milovníkem řas a v nových podmínkách tato zmizí bude z toho asi smutný, ale ona se jistě někde ukáže zase nějaká jiná, takže pohoda klídek.
Jenom jsem chtěl lehce naznačit, že řasy jsou, když jsou pod kontrolou normálka.
Ono to spíš patří ostatním, než Tobě Katko.
Jo jo já roduchu používám jak zajímavou dekoraci.
někdo je na řasy alegrickej a někomu se i líbí
1. když je ruducha jen na kořeni tak to ničemu nevadí
2. když nebude mít vhodné podmínky tak se rozrůstat nebude
ahoj, chci se zeptat jestli můžu do akva použít nějaký kořen nebo větev z lesa ? nemusí se nějak upravovat (chemicky)??? Díky za odpovědi
Starší reakce
Nečakal som že by to mohlo byť takéto celkom dobre vyzerajúce drevo..
Podle tý tvojí fotky bych to tipnul spíš na exotiku...
Tohle není to co se prodává jako Japan wood...alespoň v mojem případě ne
Třeba takhle:
Prezentaci krevetárka zatím nemám,chystám se na ní dnes večer....
Nemáš fotku ako také Japan wood vlastne vyzerá? V prezentácií som ho nejako nenašiel (alebo prehliadol) a gúgl mi tiež moc nepomohol
Takže použití tohoto kořenu v akva se zdá být bez problémů.Mám ho už přes týden u krevetek ve 25 litrech.Týden sem ho máčel v kýblu a pak šel do akva.Kořen sice voní jak vánoční stromek, ale krevetkám to asi nevadí.Vodu nebarví. Dokonce se mi zdá, že jim kořen prospívá, red cherry se mi zdají líp vybarvený a sakury konečně po třech měsících nosí vajíčka.
Starší reakce
Zdravím kolegové máte někdo dlouhodobější zkušenost s použitím kořenů japan wood v akváriu.Včera jsem ho pořídil s tím že ho dám ke krevetkám,ale mám z toho trochu strach je to borovice a poměrně smolná. Opravdu nerad bych si moje oblíbence otrávil
děkuji....
Starší reakce
U nás je prodávají v Hornbachu. Rybky tam nakupuji výjimečně, ale tyhle neživé věci tam běžně kupuju. Mají celkem výběr a i ceny jsou jakž takž přijatelné.
To máte štastie že máte driftwood. To u nás nájdem len mopani ktoré sa mi nepáči alebo finger woody za 20 ojro
Vždy si obehám celé mesto aby som zistil že nikde nič nemajú a že to mám skúsiť o týždeň..
Tohle jsou kořeny driftwood. V akvárku nebudou ancíci, je to asie, ale budou tam krevetky, a ty taky rýdy obírají všechny možné plísně a řasy a podobné věci, takže věřím, že se jim budou kořeny líbit. A jsou takové děravé, takže by to pro krevetky mohla být i dobrá schovávačka. Snad je tedy ještě někdy uvidím
Původně jsem chtěl na kořen dát hnědovku nebo mech, ale když on je tak pěknej, že na něj snad ani žádnou rostlinku nedám a nechám ho tak
No a ten druhý, menší, to má být pozorovatelna a stanoviště pro Atyopsis moluccensis, ten dám do proudu z filtru.
Podla toho čo som sa tu dočítal by Vám za taký koreň mohli byť Ancíkovia celkom vďační
U mně kořen taky plesnivěl a vytvořil tak zřejmě zdroj pro řasy a sinice či co to bylo za žabinec. Kořen už nemám (vyhodil jsem ho) a žabinec taky ne.
Jen popisuji svou zkušenost - neříkám, že to musí být pokaždé stejné.
Přidat reakci
1 ...... [23] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x