Kořen
Samotné zbarvení vody není nic škodlivého, naopak, většina rybek kořenový výluh uvítá. Nicméně pokud se ti zdá zbarvení vody větší než únosné máš prakticky jedinou možnost a to nechat vylouhovat ve vodě delší čas. Časem určitě barvit přestane, ale může to bý v řádu dnů až měsíců.
Podle mě, by varianta navrtání vrutu 5x50 do kořene a nato navlečení klasické černé přísavky a tu přisát k čistému dnu , byla nejlepší nejlehčí, s tím mám osobní zkušenosti u kořene 120cm mohutného co mám v profilu - na 2 přísavkách držel tak - že jsem měl docela dost práce ho pak od dna odtrhnout
Když se dává do stávajícího zaběhlého akva ( dna ),tak to chce odhrabat větší kráter štěrku, aby se dalo opatrně rukou - odstranit do čista spodní sklo pro přísavku
hodně zdaru při topení
muj koren ma minimalne dvacet kilo, mela jsem problem ho zvednout
a diky kachlicce, ke ktery je privrtanej, drzi na dne jak pribitej. dej mu cas, proste chvili to akvarko nebude uplne 100%, no
no koupila jsem ho ve zverimexu, ale před měsícem, od tý doby byl v kýbly s vodou , zkoušela jsem ho vařit pak byl zase v kýbly s vodou. Dnes je to přesně měsíc a tři dny, kdy jsem ho potápěla. Jenže on má dvě a půl kila, a navíc má v sobě dutinu takovou kořenovou jeskyňku - proto jsem ho i vzala, myslím že se bude líbit krunýřovcům, že se tam hezky schovají - ale netušila jsem jaký bude problém ho potopit. Snad to ocení
jestli mas dobru vrstvu sterku, tak bych se nebala, ze ty kameny rozbiji akvarko (teda ted myslim dno, na boky bacha, musi stat tak, aby kdyz se polozi, nenarazily do boku). ja mela v akva velky kameny a obcas se nejaky polozil a fakt se jen polozil. ten koren nasakne a pak ty sutry muzes vyndat. predpokladam, ze ten koren nebyl puvodne z vody.
Většinou to řešíme velkým kusem břidlice - dá se na kořen většinout umístit tak, že zůstane stabilní... Držím palce.
Některým kořenům to trvá několik měsíců, i déle
než přestanou plavat, mrchy...
Starší reakce
Můj kořen 120cm plaval a tak jsem ho velice snadno a rychle připevnil ke dnu, a to : navrtal do něj vrut 5x80 a to do hloubky 4cm a na hlavičku vrutu nasadil černou klasickou přísavku a tu normálně přidělal s kořenem ke dnu. Na to, jak moc plaval a jak byl velkej - to drželo jak skála
Prilepiť zdola silikónom plochý kamienok ktorý bude dostatočne ťažký aby koreň klesol, alebo rybárskym vlascom priviazať nerezovú matku a keď dostatočne nasiakne tak ju len odstrihnúť a vybrať z akva.
já na kořen nalepím plátek břidlice...zasypu pak břidlu pískem a je svatý klid
Pokud projde varem většinou nasákne dostatečně aby zůstal ponořen.
Zatížit ho kamenem z vrchu pokud to jde. Pokud ne, tak k němu kámen přivázat rybářskou strunou zespodu.
0 28.04.2010 15:08 Cenda Můj kořen plaval měsíc tak byl připevněn kamenem než se nacucal vodou a už neplave takže to chce jen trpělivost a závaží.
Do kořene je nutno zespodu navrtat šroubek a na ten nasadit přísavku na sklo.(Jedná se o klasickou přísavku na sklo k dostání v kterémkoli obchodě s akvaristikou.)Po té lehkým přitlačením přisajeme na čisté dno (bez štěrku) akvária. Počet šroubků s přísavkou se odvíjí od velikosti kořene. 100% odzkoušeno a funkční.
Prosím o radu, zakoupila jsem nové akva, už tři týdny je v záběhu a už stejnou dobu mám v kýblu dekorační kořen. Dnes jsem ho zkusila opět dát do akva ale on neustále plave. Už mě napadlo, že bych ho tak nechala a akva by se pak mohlo jmenovat Pandora
ale on by pak narážel do stěn, topítka a filtru, což se mě vůbec nelíbí, mohlo by se to rozbít. Tak prosím, poradte jak potopit nezbedný kořen. Jinak akva už je myslím docela zaběhlé. Zatím si tam vegetují šnečkové z kytiček.
Starší reakce
0 04.04.2010 20:23 PPro – Re: Somali
Břečťan popínavý (Hedera helix) - stonky, listy i bobule tohoto oblíbeného, stálezeleného popínavého keře obsahují saponiny, hederin a další látky. Otravy černými, modře ojíněnými, tvrdými, hořce chutnajícími bobulemi mohou vyvolat zvracení, průjem a křeče, u dětí až s možnými smrtelnými důsledky. Pro nepoživatelnost plodů k nim však dochází řídce.
Zdroj:
www.dendro.mojzisek.cz Já to taky tak myslel..ono taky záleží na stanovišti na půdě na genotypu atd....
Ono těch informací o břečťanu je velká hromada, ale nic z toho o jeho konkrétním vlivu na ryby. Tak to Horác myslel, a tak jsem mu to i já interpretovala.
Jinak píší že listí a plody břečťanu neradno požít.
" vomiting, diarrhoeas, feverish excitation, congestion , up to coma with respiratory depression"
O kaštanu vím jen to že se nehodí na otevřenej oheň..největší jiskrnáč u nás a že ho mám v akvu tak 5 let a nic
jako že no problem
No dobrá ví
já vím z knížek jen o tříslovinách flavonoidech atd..ale hlavně ho pár hodin vyvařím...otestuju na levných rybách...i když jim asi je jedno jestli sou levný...
Náhodou tady je celej Hedera Helix:
toxnet.nlm.nih.gov/…+""
Moc z toho moudrý nejsem, chtělo by si to trošku pročíst, dělají se z břečťanu nějaké kapky na podporu vykašlávání ne ?
Je tam glykosid hederin, asi by to byl stejný problém jako si nasadit do akvárka kaštan.
To je jen můj dohad..
Druhá věc je že se sbírá na extrakci jen listí, takže kmen by měl být ok ...
Nejde o to, co si o něm kdo myslí, ale co ví :o) ... Jinak manželka už má zkoušku z veterinární toxikologie za sebou a o toxicitě břečťanu prý nikde nic nebylo. Já osobně bych se toho nebál ...
Tak nikdo si nemyslí o břečtanu nic...
Když už řešíte jedovatost...spadlo tu ze štítu hodně břečtanu..krásný křivotiny ..co na to ryby?
0 02.04.2010 21:57 PPro – Re: Libor123
Nějak nejde zkopírovat celý odkaz. Na stránce wikipedie dej do okna hledání šeřík a máš to
0 02.04.2010 21:56 PPro – Re: Libor123
cs.wikipedia.org/…
Pod názvem šeřík je symbol pro jedovaté rostliny. Jinde na netu v diskuzích o použití šeříku v teraristice se o tom občas taky píše, někdo zase tvrdí, že je bezpečný, takže nevím....
0 02.04.2010 21:43 PPro – Re: Libor123
Některé zdroje uvádějí, že je šeřík jedovatý. Asi bych to prověřil, před tím než ho dáš do akvária. Např. na wikipedii je u něj značka, že jedovatý je.
Vrba plula skoro 6 měsíců...všichni ji zatracujou a tvrděj že je nevhodná..mý ancíci ji sežerou do mrtě než zhnije...
0 02.04.2010 21:30 Libor123 – kořen
Ahojky.
Tak mě to nedá se nezeptat taky. Mám kus kmenu šeříku s otvory pro ancíky. Fakt super. Odrhnu ho od zbytků kůry a setlelého dřeva, ale je tak velký, že vařit jej nemůžu. Je do velkého akva 500 litrů a má 80 cm délku. Tak je to jasně daný, že nemůžu vařit. Jak jej vydezinfikovat? Stačilo by namočit do slané vody? A nechat ho tam pár dnů ležet? Poraďte někdo? Díky za každou radu. A ploutvičkám zdar. Libor
0 02.04.2010 21:27 PPro – Re: Fredy
Kachlička stačí zasypat pískem na dně a drží
0 02.04.2010 20:46 Fredy – Re: gaume
...ke kachličce? A to máš jako přilepenou kachličku silikonem ke kořeni a ke dnu ?
ja mam koren pridelany ke kachlicce, taky to skvele slouzi
ze spodu podle potřeby navrtat vrut a na něj nasadit klasickou černou přísavku a tu přidělat na spodní sklo ve dně - velice jednoduché
Díry ano, ale beton do akvária ve kterém jsou rostliny rozhodně nedávej. Zvyšovalo by to tvrdost vody. Ke kořenu přichyť třeba nějakou laťku, kterou je možný přilepit ke dnu akvaristickým silikonem. Projeď zdejší fóra a nějakej další nápad se jistě najde.
0 01.04.2010 14:38 MatroneK – Re: karelpavel
Moc Vám všem děkuji, po včerejším odlovení krunýřovců (a byl to boj) v nádrži nezemřela ani jedna kreveta, kořen pořídím tedy obyč, a vyřežu do něj modelářskou frézkou různé spáry a vrtačkou díry, snad to bude fungovat, a když ne tak budu muset udělat krevetkárium
.
0 01.04.2010 10:30 maio777 – Re: MatroneK
ja mam tiez krevetky s ockama a s platami,a vobec si krevetky nevsimaju..--
Obávám se, že je ty vyjmenované rybky stejně požerou, kořen nekořen
0 31.03.2010 21:15 MatroneK – Děrovaný kořen a Aquar
Dobrý den, rád bych odchovával krevetky, jenže se nemají kde schovat, i když je v AQ rostlin požehnaně, proto bych si rád koupil kořen , který je děrovaný, provrtaný nevím jak to vyjádřit, ale de o to , aby se do něj vešla mladá krevetka, mohla se v něm otočit a při tom na ni nemohly dospělá očka, ancíci a platy, nechci keramiku/plast. Děkuji za rady i tipy
( Nevíte kde zakoupit testy od fy. Aquar, pokud ji vyhledávám, najde to jen stránky v rekonstrukci, popřípadně odkazy na weby, které nejsou s nabídkou....(nějak sem si na tyto testy zvyknul ze školy a moc mi vyhovovaly ,protože odchylka mezi ele.přístrojem a testem byla minimální) Děkuji)
Přidat reakci
1 ...... [35] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x