Kořen
tak jako ja rostlinky uz mam nejake obednane... takze to je v pohode... spis me zajimaji ty RYBY
jake tam dát
Omyl - kořen nedal hojivo (poze třísloviny a huminové kyseliny) - to bych doporučil ke každé rostlince třeba kuličku hnojiva na jílovém nosiči 7 Kugeln od JBL. Z roslin bych doporučil třeba Sagittaria subulata, Echinodorus tenellus, Echinodorus Bleherii, Hygrophila polysperma, Hygrophila corymbosa, Anubias barteri. Jsou to rostlinky, které pěkně rostou a jsou obvyklé i na pultech akvaristik. Jinak osázení rostlinkami je už myslím na jiné téma - však zkus prohledat fórum, podívej se do atlasu aurčitě něco najdeš
Samo, rostliky určitě přidej! Ono chvíli trvá (u některých) než se přemění z emerzní (suchozemské) na subemerzní (podvodní) formu - staré listy opadají a narostou nové - subemerzní. S filtrací přes uhlí - no nevím, sice je pravda, že by s tím asi hodně pohla, ale proč si to zatím komplikovat, asi bych ještě počkal (můj názor), stejně se to musí vše zaběhnout a je docela pravděpodobné, že by to půjde i bez uhlí...
...rastliny uz mali bit "dnu"
...plne suhlasim - tiez pouzivam ras.vyluh - teraz chcem skocit pre tie jelsove sisky - neviem ci uz budu "dobre"?
...len ak to chce mat "ciste" ? tak tak uhlie mu s tim riadne "pohne"...
...musi
"Napríklad biely cukor sa najskôr prečistí cez aktívne uhlie aby sa zbavil hnedej farby"...
No jak to tak tady pročítám... Nedá mi to: To že kořen barví vodu bych viděl spíš jako přínos (jak zde již psal Moucha) - rybky ocení huminové kyseliny a třísloviny, jelikož mají antiparazitální účinek. To, že má voda barvu čaje nepůjde v akvárku vidět a v kýblu (nebo odpadu) to nikomu vadit taky nebude (při výměně vody). Alespoň nemusíš, jako já, do vody lít Torben nebo jiný rašelinový výluh
No a že je voda zakalená - jak již psal Sid - nové akvárko - počkej 2 týdny, v nádrži se upraví poměry a uvidíš... Filtraci přes aktivní uhlí třetí den po založení akva
- já bych to zatím tak nedramatizoval a nejdřív vyzkoušel trpělivost...
to je pinus sylvestris - borovice lesní - jehličnan - to tm nedavej...
ja mam kořeny z rybnika a nebarvi...obral sem z nich ohnile casti a kuru, pak sem je ocistil kartacem omyl horkou vodou z hadice nalozil pres noc do hypermanganu a na den celej vylouhovat a nebarvil mi po celou cca min měšíční kúru nebarvil...
...este ma napadlo...to sfarbenie "stiahne" aj Aktivne uhlie...
www.akva.sk/…
...len...musis mat na to filter - a vecsinou sa pouziva v akva bez rastlin...lebo "stiahne" aj "uzitocne" latky...
...viem - nie je to idealne riesenie - ale ked ti ide iba o to "ale ja ji chci mit cistou
a ne zluto - hnedou sad sad"...- tak to uhlie chakt zabere...
když je v akva nějaký čas, tak dřevo samo krásně ztmavne a vypadá to moc hezky... To nejen z jehličnanů.
Po nekolika marnych pokusech s korenem z raseliniste(udajne) se mi voda barvila uplne do hneda. Varil jsem, mocil, solil a pekl ho v troube a .....nepomohlo. Vzdal jsem to a dal ho do sklepa. Po nekolika letech jsem ho dal zkusebne do akva a nebarvi vubec. Moc jsem ti asi nepomohl, 4 roky se ti asi cekat nechce.....
zakladam ted 160l akva i s korenem a chlapi tady maji pravdu, taky se mi zabrvila voda do zluta+mirny zakal nemam to jeste ani tyden ale zlepseni je videt, postupne se to odbarvuje, uz jsem menil i vodu cca 30l a kouknul jsem do filtru, ta nejjemnejsi filtracni napln puvodne bila se zabarvila celkem vyrazne do zlutohneda, takze neco i pochytal filtr, chce to trpelivost menit vodu a casem to mozna odezni, samozrejme zalezi co je to za koren.
Sid ma pravdu...2 dni je aj podla mna malo abi koren zafarbil vodu...-ale dnes uz nicomu nemozes verit... -kazdy len predava a ani nevie co...
Já mám v akva dřevo z jehličnanu a je vše OK, takže nevidím důvod proč ne... Měsíc jsem ho nechal ve vodě, pak ho několikrát vyvařil a jak říkam žádný problém...
...je to 2 den napustene...
Tady nepůjde jen o "klasický" zákal ze dřeva, ale nejspíš zákal ze dřeva + zákal nově zřízeného akva.
0 08.09.2009 12:00 jose – Re: Hxuser
Podľa fotky to je pravdepodobne borovica
obsahuje veľa živice
To v potoce už nebyly staré, vodou nasáklé větve?
0 08.09.2009 11:35 Hxuser Našel jsem u potoka větev ze zkaceného stromu, už je suchá.. Očistil jsem vrchní kůru.. a teď přemyšlím, jestli je potřeba ještě očistit i tu druhou kůru až na bílé dřevo nebo to nechat jak to je s tou kůrou? Ukázka je na obrázku.. Máte někdo zkušenosti?
Běžně se doporučují 2 věci. Buď nechat někde delší dobu vymočit, vodu měnit když se zabarví. Nebo pokud není velký a vleze do hrnce zkusit ho trošku převařit.Vodu v akváriu budete muset vyměnit, ta barva sama od sebe rychle nezmizí.
Já s tím ale nemám zkušenosti, protože mám doma celkem 6 kořenů z Hornbachu a žádný nikdy nebarvil.
zlatohnedy zabarveni vody je v mnoha lesnich lokalitach prirozene a zadane.... jde vetsinou o huminove latky, jenz pusobi prospesne pro zivotni prostredi ryb
uklidnim te casem se tyto latky z korene vyplavi, kdyby jsi pouzil vyhledavani tady na foru vedel by jsi to....
0 08.09.2009 11:24 JuraS Podle fotky se nepozná jestli není z nějakýho rybníku..tak proto ta otázka..těžpo říct jak psal ***hugo..ale to je normální a dokonce pro některé ryby důležité..páč ve vodě kde jsou na dně napadané metry listí, větví, stromů, pecek z ovoce normálně žijí..de fakto asie, jižní amerika..kromě jezerních ryby a ryb z rychlých toků..to já do akva leju výluh z rašeliny abych tam měl nahnědlý odstín...ryby jsou vitálnější..takové radostnější...
...ci to prestane farbit - tazko povedat...niekto pouziva korene "schvalne" abi mal zlto-hnedu vodu...
0 08.09.2009 11:07 JuraS co je to za kořen ? kde jsi ho vzal ?
Starší reakce
mno smrkove drevo jsem mel odjakziva, ale ne tak cerstve. Pravda, dost barvilo vodu, ale krasne se darilo rostlinkama a muj prvni nalezeny kousek vyhnileho parezu vydrzel vic jak 15 let.
Tomu že se potopil rozumím, byl asi čerstvý a plný vlhkosti. S tou pryskyřicí je to horší a osobně bych do toho nešel, i když už jsem četl i názor že nevadí. Jedině snad zkusit ji vypudit vyvařením. Obecně nejsou jehličnatá dřeva do nádrže to pravé ořechové.
0 02.09.2009 11:35 GP – Re: GP
kednu treba prisavka a vlasec. jinak na nej proste polozit kamen... trosku extremni reseni treba desticka ve dne zasypana sterkem a vrut do korene.
0 02.09.2009 11:33 GP – Re: Arpi
pokud mas moznost, tak ano, ale staci zatizit nebo pripevnit ke dnu, kameni... ja jsem potapel vyvareny koren jeste asi 3/4 roku...
Mala ukazka, stred parezu je vyhnily, ale jinak byly koreny celkem cerstve a zdrave, jeden silny koren byl totiz srostly s korenem jineho velkeho smrku a tak se asi prenasely ziviny...
0 02.09.2009 09:39 Arpi – Re: Yirka
Takže teraz by som ho mal vybrať, nechať vo vode niekde mimo, a až keď nebude mať tendenciu vyplávať, tak ho skusiť znova umiestniť do akvarka?
Dotahl jsem si letos domu z lesa celkem jeste zivy smrkovy parez
Stahnul jsem znej kuru, je cely svetly, potopil se okamzite.. mno ale pousti smulu po celem povrchu kde jsem stahnul kuru.. jak moc to muze byt na zavadu ? a zhnedne casem ve vode, nebo ho mam vytahnout ? Je to poprve, co jsem si donesl domu jeste takhle cerstve drevo..
Základem je dávat do nádrže kořeny řádně nasáklé vodou, tedy nějakou dobu ponořené ve vodě. (Lze urychlit převařením).
0 02.09.2009 08:41 Arpi – Koreň
Potreboval by som radu. Zakladám akvarium,a po naliatí vody mi korene vyplávali. Vedeli by Ste mi poradiť, ako ich prichytiť na dno, alebo čo by som mal spraviť?
Ďakujem
Starší reakce
Starší reakce
0 01.08.2009 00:58 Jozef – Re: Yirka
vdaka za odpoved, vcera som to prave cele vybral a vycistil lebo uz to vyzeralo fakt strasidelne. Dnes som pridal zopar ryb na zaciatok zivorodky a prisavnici tak uvidim ci sa to zlepsi.
Pokud vkládáš kořen do nádrže s rybkami, ani to nezaznamenáš. Ale zde ve fóru to není ojedinělý dotaz
nha podobný úkaz.
0 31.07.2009 12:55 popelnik – Re: Yirka
to je docela zajímavý úkaz mě se tohle ještě nestalo a to jsem ten kořen neměl jen jeden
Přidat reakci
1 ...... [41] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x