Kořen
0 28.12.2006 21:29 milik – kořen
Ahoj!Chtěla bych se vás zeptat, jestli vám někomu kořen plaval na hladině, nechce klesnout potvora jedna, i když se snažím ho tam připevnit. Musí se nasáknout?
0 26.12.2006 16:45 Dussy – d
tak to stači párkrát přejet kartáčem a je to
0 26.12.2006 13:50 neo – to dussy
Mno jo ale ta voda je barvena něčim ůplně jiným. To na kořenu jsou mikroskopické částečky dřeva ale přírodní voda získává barvivo z rozložených organických látek a taky proto že nonstop luhuje v rašelině.
0 26.12.2006 12:57 Dussy – .
ja bych byl za nabarvení vody aji rád nechápu proč vyvařovat dyt rybám se stejně víc líbí v obarvené vodě
0 25.12.2006 22:21 Rendolf – Re:
Pokud se jedná o Mangrový kořen, potom je dobré jej vařit aspoň 2 hodiny ve slané vodě, nasaje se vodou, vyčistí a hlavně takto vyvařený už nebarví vodu, pouze minimálně
0 25.12.2006 21:46 petr – kořen
Nevím jaký kořen máš.Jestli rašelinový nebo zkamenělý.Ale zkamenělý mi barvil vodu,až jsem ho musel vyhodit.Ani vyvařování mi nepomohlo.A rašelinový pokud je vyschlý,tak plave a nepomůže ani máčení.Možná jedině jak někdo radí,něco do něj navrtat, aby neplaval.Nejlepší zkušenosti mám s osázenými kořeny.Jsou vylouhovaný, neplavou a nebarví
0 25.12.2006 12:20 HaryS – kořenH
Stačí do vany,teplá voda a kartáček,pořadně očistit .Já mám doma tak velký kořen,že abych ho vyvařil v hrnci,tak bych ho musel rozřezat.Udělal jsem to takhle a mám už ho tam dlouho.
Co je stane, když jej nevyvaříš? Třaba může začít plesnivět... Vyvařením se minimálně celkem bezpečně desinfikuje, pro "klid duše", tak se "vyčistí" a nebude tak barvit vodu do hněda. Jak dlouho vařit? Nu, já kořen šoupl do velikého hrnce a vařil, no už přesně nevím ale tak hodinku, dvě. Někdo doporučuje třeba celý den, ale tu trpělivost jsem neměl.
Hezký sváteční den!
0 25.12.2006 09:29 vik-a – kolko minut
a ak sa to treba vyvarit, tak kolko minut treba ten koren vyrit? alebo podla coho to spoznam?
0 25.12.2006 09:25 vik-a – ako
mam ho vyvarit v hrnci s vodou?
a je to treba? co by sa stalo keby ze ho tam rovno dam?
0 25.12.2006 09:19 maliman – :-)
Kořen vyvař a dej do akva. Kořen ti ,ale nebude ležet, bude plavat. Buď mu teda našroubuj ze zdola hřebík nebo ho zdlouhavým způsobem vymáčej. V akvaristikách obvykle prodávaj těžké dřevo z tropů ,které možná už ležet bude ,ale hlavně vyvařit
0 25.12.2006 09:15 vik-a – novy koren
na vianoce som pre rybicky dostala koren. nic o tom neviem prteoze som v akvariu mala len kamene a napodobeninu korena. treba ho po prvy raz vyvarit, alebo je to blbost?
Starší reakce
Potřebovala bych vědět, jak dlouho a na kolik stupňů mám "vyvařovat" kořen v troubě. Je trošku velký do hrnce (já bych teda nikoho nehnala kvůli vyvaření kořenu v hrnci - už jsem jich pár vyvařila a znám horší věci, třeba vaření vemene pro psa. To už nikdy!).
Předem díky za odpovědi.
1 08.12.2006 16:22 Karel – kořen -jak ho potopit
Ahoj,do kořene navrtám šroubek a na hlavičku nandám akva přísavku.Drží to super.
1 07.12.2006 22:03 Žíža – kořen
mě se i po 6 letech snaží vyplavat,je fakt že je kolem 80cm a silný,ale stejně ho musím zatěžovat.doufám že po 10ti letech dá pokoj.
0 07.12.2006 19:11 MarK – kořen
já k němu zespoda vrutem přitáhnu kus plexiskla položim na dno a plexi zahrnu pískem. Zatím ještě žádnej nevyplaval
0 07.12.2006 19:07 tomino1978 – kořen -jak ho potopit?
to jo ,
mě by zas hnala mladá a dopad bych stejně
a jestě by mi kopla do pozadí
Ani to vyvaření nemusí vždycky stopro zabrat. Navíc, ne každej na to má podmínky (mě by s tím teda stará hnala :o).
Bych letěl z kuchyně i s kořenem ... a s hrncem na palici :o) Nemluvě o tom, ž u opravdu velkých kousků je to v podstatě neproveditelné ...
0 07.12.2006 18:32 zdendasss – kořen
kořen je nejlepší vyvařit v hrnci trvá to cca. 24 hod
U kořenů dovážených z tropů to jde většinou celkem rychle (jejich dřevo je většinou dost těžké samo o sobě).
Pokud sis dotáhl něco z lesa, může to trvat i půl roku ...
Já jsem měla kořen v kýblu namočenej tři týdny než konečně začal padat ke dnu...zajímavý je, že jsem kupovala dva skoro stejný v jedné prodejně a jeden byl nasáklej už druhej den...
0 07.12.2006 17:55 tomino1978 – kořen -jak ho potopit?
Díky a jak dlouho myslíš že se bude nasakovat? Díky za info
Když nechceš čekat, až Ti kořen pořádně nasákne vodou, přivaž ho silonovým vlascem k něčemu, co je těžké a zároveň to jde snadno schovat do písku. Lze použít např. kovovou trubku nebo tyč. Až kořen ztěžkne, můžeš ji vyhodit. Pokud nestojíš o rez v akvárku, přetři ji nejdřív epoxidovou pryskyřicí.
0 07.12.2006 17:43 tomino1978 – kořen -jak ho potopit?
Prosím o radu jak potopit kořen ? Máčím ho a furt nic
0 07.12.2006 17:23 katkus – nevim
nevim, jestli je správně Dh nebo Gh nebo Kh
0 07.12.2006 14:51 Sidonius – Výluh
Tak u vás je to tak půl na půl. Živorodky případný výluh příliš neocení...
Ale je to o souvislostech - záleží na alkalitě vody a tím na její pufrační schopnosti. Není-li tato extrémně nízká, dá se předpokládat, že kyseliny uvolňované z kořenu budou neutralizovány.
Jakou máte "uhličitanovou tvrdost"?
0 07.12.2006 12:10 milan11 – jaké rybky
Děkuji za reakce. Chovám podle mně na chov jednuduché rybky :
Mečovka
Kominíček
Panceřníček
Ancitrus
Gupka (Paví očko)
Neonka červená
Neonka černá
1 06.12.2006 17:39 Sidonius – To Milan11
"...A nebute to vadit rybám a rostlinkám? ..."
Rostlinám může vadit výluh tím, že snižuje prostupnost světla vodou. Zda může vadit rybkám, to záleží na jejich druhu. Ryby pocházející z "černých vod" Amazonie takový výluh jistě ocení, pro jiné může být naopak velmi nevhodný. Jaké rybky chováte?
V každém případě můžete kořen vyluhovávat tak dlouho, až barvit (intenzívně) přestane. Další případné zabarvování vody po vložení do akva odstraníte filtrací přes aktivní uhlí, (máte-li možnost zařadit toto do svého filtru), resp. častější výměnou části vody.
Jde o to z jakého s druhu dřeviny pochází.Takže se toho barvení zbavíš dříve nebo později,ale není to zase tak na závadu.třeba neonky tmavší vodu uvítají.jiné je to u tlamovců.Jednak bych ho k nim asi nedal a byla by možná otrava.
Jinak mě když kořen barvil,měnil jsem trochu častěji vosu.zaměsíc byl klid.
0 06.12.2006 16:07 Alfonso – kořen
Já osobně kořen vyvařil 6x hned po sobě, pokaždém vyvaření byla voda o hodně čistší, při prvnim vyvaření jsem měl taky černej čaj.
0 06.12.2006 14:08 milan11 – co ryby a rostliny
A nebute to vadit rybám a rostlinkám ? Nevypouští kořen s polečně s barvivem nic ?
0 06.12.2006 11:50 Hary – kořen
Jo to bude v pohodě akorát ta voda bude trochu přibarvená,ale to by mělo časem zmizet
0 06.12.2006 11:40 milan11 – zvládne to filtr ?
Ještě jeden dotaz. Chci ten kořen dát do 200l akva kde mám filtr SHARK 800 l/h. Myslíte že by tu vodu filr stíhal filtrovat?
0 06.12.2006 11:39 j3c – kořen
taková pěkná barva kořenu v akva neni odvěci
0 06.12.2006 11:36 milan11 – ještě 14 dní
0 06.12.2006 11:28 Hary – kořen
některé kořeny barví trochu déle,ale časem to zmizí
0 06.12.2006 11:09 katkus – kořen
Když se zařizovalo Jib. (kamarádovo) akva, koupil si do něj kořen a pak ho vyvařil.Voda měla slabě čajovou barvu.Druhý den ho nevyvářel, jen ho pořádně namočil a vydrbal kartáčem.Pak ho dal do akva a je to v pohodě...Ale jestli opravdu barví tolik, bude opravdu lepší si z něj udělat topení.
0 06.12.2006 10:33 paulinn – kořen
zkus ho vzít kartáčem a vapkou...mám z Hornbachu a nebarví. Nevyvařovala jsem, jen pořádně umyla vapkou.
0 06.12.2006 10:28 Petr 1814 – Kořen
Asi bude lepší, když jej necháš usušit a následně s ním zatopíš v kamnech! Bál bych se ho dát do akvárka. Já osobně jsem kořen pouze oprav v horké vodě a je v pohodě.
0 06.12.2006 10:17 milan11 – kořen stále barví vodu
Starší reakce
2 26.11.2006 10:12 Mlady – kořen
Koupil jsem si taky kořen....a barvil. tak jsem ho vyvařil přidal špetku soli lžici octu hrst majoranky bujon zamíchal přidal noky, pepř ...........a budete se divit furt barví
(a polívka se nedala žrat) tak mam hnědou vodu !!!
Starší reakce
Tak nevím, to asi nebude můj případ, i když kdo ví... Nemáte s tím někdo další zkušenost?
Něco podobného se mi udělalo na kořenu asi týden po vložení do akvária, ale nerozšiřuje se to. Manžel tvrdí, že je to smůla (jde o smrkový kořen z lesa), ale po několikerém vyvaření ve slané vodě...
Na kořeni v akváriu se mi objevily takové bílé kulaté tvrdé vypoukliny o průměru cca 1,5 mm, líp to popsat nedokážu. Mechanicky odstranit jdou, ale pomalu se rozrůstají, i když zatím jich není nějak výrazně moc. Ten kořen jsem kupovala v akvaristice a mám ho bezproblémů asi 4 roky. Nevíte, o co se jedná? Jediné, co mě napadá je plíseň, ale nerada bych se ho zbavovala, roste mi na něm microsorium...
ja jsem je nechal tyden ve vode pak dal do akvaria sice vodu trochu zbarvily ale vypadala prirozenej.ted uz vubec nebarvi.
Přidat reakci
1 ...... [57] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x