Kořen
každý dřevo barví jinak, mě by se takový barvící kořeny líbily. Já když jsem jednou kupovala kořen driftwood, tak nebarvil vůbec a ani ho nebylo potřeba zatěžovat.
Barvení vody mi nevadí. Mám obavy spíš z toho, že to působí tak nějak.... trouchnivě prostě. Že se to snadno ulamuje a drolí, když to neopatrně chytnu. Ale asi do toho půjdu. Přinejhorším je při prvním příznaku problému vylovím, ještě než tam dám náročnější rybky.
Já bych do toho šel. Nějaký ty huminy a třísloviny, který se Ti z těch kořenů budou uvolňovat budou naopak akvárku prospěšný, tedy pokud Ti nevadí, že budou barvit vodu, to někdo neskousne a takový kořeny odmítá.
Dobrý den všem zkušenějším.
Chtěl bych vás poprosit o radu ohledně kořenů. Když jsem se asi před rokem rozhodl, že si pořídím větší akva, chtěl jsem do něj i krásný kořen. Že nemám nosit kořeny z lesa jsem se tu dočetl, tak jsem koupil krásné kořeny v akvaristice. Byly krásné, ale takové nějaké lehké, takže plavaly. Říkám si - "Je to z akvaristiky, je to v pořádku, namočíš to, klesne". Tak jsem to namočil. Do rána byla voda černá jak kafe a kořeny plavaly na hladině. Říkám si: "Plavete, holoto, barvíte, budu vás máčet dýl, až klesnete a přestanete barvit." A tak jsem je máčel. Z počátku jsem měnil vodu 2x denně a co dva dny vařil. Pak jsem měnil vodu jednou denně, později jednou týdně, až naposledy někdy po Vánocích (to furt ještě plavaly) a pak jsem na kořeny zapomněl. Dnes mám nové akva, právě do něj kýbluju dno a vzpomněl jsem si na kořeny. Říkám si, nejvyšší čas je tam dát. Jenže ejhle. Když jsem koukl pod pokličku obrhrnce, kořeny byly z půli potopené v černé kávě (zbytek vody se za tu dobu odpařil nebo ho nasály kořeny), ležely pěkně na dně, těžké jako kámen, ale vyčnívající půlka byla pokryta bílou houbou. Krásně to vonělo houbama, ale v akva bych to nechtěl. Tak jsem kořeny pod sprchou vydrbal kartáčem, hodil do čisté vody v umytém hrnci a znovu je na plotně vařím.
A nyní k té radě. Prosím vás, má smysl ty kořeny dávat do akva? Jsou sice z akvaristiky za drahý peníz, jsou krásné, ale jsou takové nějaké jakoby trouchnivé, při kartáčování se z nich ulupovaly kousky dřeva. Nezkazí mi to vodu v akvárku? Nebylo by lepší to vzdát, hodit je do popelnice a koupit si takové ty dražší, ale těžší kořeny? Sice se mi nechce dávat tisícovku za kořen, ale už vůbec se mi nechce potom lovit milované rybičky plovoucí břichem vzhůru kvůli pitomému kořenu. Poradí mi někdo?
Starší reakce
Řekl bych že se tady sešlo víc jevů, které spolu nemusí víceméně souviset. Nárůst NO2 u čerstvě založených nádrží je běžná věc a právě proto se tam nedávají ryby hned od začátku. Onen sliz na kořeni je taky běžná věc a sám o sobě je pro ryby naprosto neškodný, naopak některé si na něm rády pochutnají. Sám po nějaké době zmizí. Sám mám v akvárku dva kořeny, které to dělají kdykoli je vytáhnu na nějakou dobu na vzduch. Zřejmě jde o běžnou reakci s vodní mikrofaunou(florou) v akvárku. Je možné, že tam probíhají nějaké hnilobné procesy a uvolňování dusikatých látek, ale onen nárůst NO2 má původ v běžném zabíhání akva a né v použití finger wood z Hornbachu
Su pomalej
viz dole
Ten sliz je normální jev a po čase zmizí. Ale do jaké míry to může, nebo nemúže ovlivnit NO2, to nejsem schopen posoudit.
Říkáš, že tam nemáš ještě ryby, tak předpokládám, že je to čerstvě založené. Nebude právě zde příčina zvýšeného NO2? Voda se mění po osazení a při zajíždění filtru.
0 26.04.2012 10:17 Marcel – Bílá plíseň (sliz) na novém kořeni
Také jsem si v Hornbachu nedávno koupil nový kořen (nějaké "finger root/wood"), který vypadal tak trochu jako kořen od vinné révy. Byl krásně hladký, světlý, těžký - ale po ponoření do vody plaval. Zatížil jsem ho těžkým kamenem. Dokonce ani nebarví vodu. Problém je, že po pár dnech mi také celý "oslizl" (bílý slizký povlak). V prasklinkách a na některých dalších místech se dokonce shromažďovaly malinké bublinky (nevím, jestli vzduchové nebo CO2). Chci jen upozornit na problém, na který zde zatím v této souvislosti nikdo neupozornil: vysoké koncentrace NO2 !!! Jakmile se mi kořen potáhl tím slizem, rapidně se mi v akvárku zvýšila koncentrace nebezpečného NO2 (asi na 2-3 mg/l, což vám bez problémů otráví veškerou rybí osádku). Dejte si na to tedy pozor. Já naštěstí v akvárku nemám zatím žádné rybky, ale takto vysoké koncentrace už jsou pro živočichy nebezpečné. Limit v pitné vodě je 0,5 mg/l - tak pozor!
je to možné,vím jen o té slané vodě,ale mě osobně se zabarvená voda líbí.
V destilce nevim..pochybuju,ale ve slaný pustí kde co.
Neé,to patřilo těm vtipálkům s polívkou.
Neměl by spíš pustit barvu v destilce?
No, dovol, jaký prdlý. Já Ti slušně poradím a Ty hned s duševníma diagnózama na mě.
Vy ste prdlý..ve slaný protože pustí barvu
a pak samozřejmě propláchnutej.
S hořkou solí?
Proč ve slané? Proč ne třeba hořké?
S tou solí bych byl opatrnej, některým posléze přichyceným kapradinám, třeba Hnědovkám se to moc nezamlouvá, ten prosolenej kořen.
Pokud se ti vejde do hrnce,můžeš ho vyvařit ve slané vodě.Hnědé zabarvení vody není na škodu.
Hnědá voda ničemu a nikomu nevadí, ba právě naopak, jsou to třísloviny a huminy a někteří akvaristé se po barvících kořenech doslova můžou utlouct.
Dik za radu vim ze to vypadalo ze se ptam jak blb ale pokazde co jsem si koupil koren tak na nem byla cedule ze je chemicky napusten a ze se musi 14 dni nechat mimo akva a on pusti uplne hnedou vodu tak proto se ptam
Řež jak je libo a pokud to není nějakej železniční pražec(ten by byl napuštěnej, dřevěnej), tak bych se té nějaké chemie neobával, nevím o tom, že se kořeny něčím napouštějí, ale třeba mě něco uniklo.
0 25.04.2012 20:34 ladis – koren
Cus lidicky mam velkej koren a potrebuju z nej udelat dva muzu ho rozriznout ja nevim kdyz je napustenej tou chemiji z kramu vim ptam se jak blbec ale nechci aby plesnivjel ve vode dik
Starší reakce
děkuji moc za vaše nápady jestli se do pondělí nenacucá tak určitě využiju jeden z vašich nápadů
))
Já to řeším tak že kořen přišroubuji na plexisklo a dám do akva. Plexi pěkně zahrnu pískem a ještě na písek dám pár kamenů. A je to kořen drží a ať je nacucaný nebo ne
děkuji za nápady jestli se kořen nenasákne do příštího týdne , využiju ten nápad stou břidlicí
Mně kořen plaval i po dvou měsících. Doporučuji - jako kolegové zde - zatížit.
Měl jsem stejný problém, kořen plaval. Vzal jsem kus břidlice co jsem měl zbytek v kumbálu, omotal zespod kolem kořenu vlascem a mírně zahrabal pod substrát, břidlice nejde vidět ani vlasec. Kořen drží.
Tak mu pomož tím, že ho zatížíš a klidně ho i můžeš dát do akvária.
záleží jak jakej kořen...me se nasaknul do 14 dnu
zdravím všechny . včera jsem si koupil kořen , ale plave mi ..
když jsem si zařizoval druhé akva tak mi kořen nikdy neplaval
nevíte za jak dlouho se muže nasáknout ?? mám ho od rána v kýbly a pořád plave potřeboval bych co nejrychleji aby se nasáknu ..
Starší reakce
nech ho tam, sleze to samo, jestli tam máš ancistruse nebo šneka tak to ožerou. V přírodě taky nikdo kořeny neumývá
Starší reakce
A co takhle ho dát k nějaké pokojové popínavé kytce? Mohla by to být hezká podpěra. Té by asi neublížil a kdyby byl porostlý šlahouny, možná by se nedalo poznat že je to syntetikum.
OK, poletí k popelnici....
Umělý kořen bych si do akvárka pořídil leda v případě, že bych tam dal i umělé rostliny a umělé ryby. Jinak tam nemá co dělat.
Pod podemletým břehem je kořenů k ukrytí...jo pilku nebo nůž sebou...a sandále nech doma
Možná víc jak třetina by ke škodě nebyl. Klidně polovinu aj víc. Jestli něco vylučuje, ať se toho zbavíš co nejvíc. Zkuse projít kolem nějakého potoka nebo řeky. Kroucená vrba se mnohdy taky pěkně větví.
vyfoť ho , možno niečo do vody vylučuje, určite ho vyber von a vymeň tretinu vody ...
Mám i normální, ale dozadu jsem chtěla dít ten umělý...má tenší jakoby větvičky a rybky se tam skovávaly...tady v obchodě mají jen velké rovné kusy.. nic zajímavého
Proč tam nemáš normální kořen? Že by z umělotiny chcípaly ryby se mi nezdá. Ale jestli vylučuje nějaké chemikáli, možné to je. Nevím.
Prosím, nemáte někdo zkušenosti s umělým kořenem do akva?? Měla jsem ho tam asi 3dny a umřeli mi tehdy 2rybky...
Myslíte, že to mohlo být z toho??Může být pro rybky nějak škodlivý nebo ho tam můžu vrátit??
Starší reakce
Nemusíš,kľudne to tam daj.Vŕba sa rýchlo nasiakne vodou a nepláva.To,že tam ostane kôra (pri vŕbe)nevadí.
Jo někde je to v článku
a třeba ta vrba vyžene nový proutky a bude to ještě hezčí
A klidně pustí...a vůbec ničemu to nevadí.......
Přidat reakci
1 ...... [24] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x