Kořen
0 20.04.2007 16:39 Sidonius – Kořen
Nejlepší bude se na celý kořen vybodnout.
Kdybyste někdo z okolí Olomouce měl zájem o kořeny z akva, dejte vědět. Kolega se jich potřebuje zbavit a já dvou kousků taky...
0 20.04.2007 16:27 Tony – koreny z vody
Sharon, to by bol ten ideálny variant. Nájsť, mesiac močiť vo vode a mať krásny koreň. Bohu žiaľ, na mnohých fórach sa tu diskutuje o tom, že takýto koreň môže byť zdrojom otravy vody. Upraviť povrch niečoho látkou, ktorá je otestovaná sa mi zdá ako elegantné riešenie. Naviac pokiaľ dáš viac vrstiev laku a nič nepremoká, neobjavia sa ani tmavé "mapy".
1 20.04.2007 15:56 sharon [126] Já bych do toho nešla, lepší je jít někam do lesa k potoku nebo k rybníku a nějaké větve a kořeny tam nasbírat ve vodě. pak stačí tři týdny, měsíc je nechat v nějakém sudu, aby se z nich vylouhoval rybniční pach spolu s hrstí nějakých šneků a máš krásné kousky zadarmo, jen je s tím zase spousta práce. A náhodou když koupíš kořeny v Hornbachu nebo OBI, jsou relativně "čerstvé" a neplavou, jen barví, v Hornbachu jsou někdy kusy, které by se nevlezly snad ani do 500litrů a maximální cena rašeliništního kořene je 180 kč...v akvaristikách a PetCentrech jsou kořeny podstatně dražší a obvykle vysušené, takže se musejí máčet. Já myslím, že "nalakovaný" kořen by dělal paseku, protože dřevo ve vlhku pracuje, nehledě na škaredé "mapy", jak jsi psal, akvaristé nejspíš vědí, proč tenhle způsob nepoužívají, narozdíl od epoxidového pozadí nebo lepení silikonem..
0 20.04.2007 15:05 Tony – argumenty za umelý koreň
Pekne sa nám to tu rozbieha...
AD Sharon: Drevo by malo byť suché, takže z vnútra nič hniť nebude. Keby vrstva laku povolila, bolo by to vidieť na sfarbení dreva, vytvorila by sa tmavá mapa, ktorá by sa postupne zväčšovala.
AD Tonik666: Máme dve možnosti, keď nemáme koreň, nepotrebujeme krunýřovce, druhá možnosť je podhodiť im niečo malé na hranie.
AD Effec: Vieš, človek môže naraziť na pekný koreň za týždeň, niekomu to môže trvať rok. Ďalšia vec je, že keď už raz dám za veľký koreň tisícku, nechcem ešte mesiac čakať, pokiaľ prestane púšťať farbu, ponorí sa, prípadne ho naháňať v zabíjačkovom kotle so slanou vodou.
Spájanie viacerých koreňov, to je presne to, čo chcem urobiť. Kúpim jeden dominantný koreň, ktorý potom doplním o pár „výhonkov“ zaujímavých tvarov, čo nájdem v prírode a upravím lakom. Ver tomu, že v lese máš lepší výber ako vo všetkých „ZOOmixoch“ sveta.
Inak rozmýšľal som aj nad variantom, urobiť celý koreň z nejakej umeliny a prichytiť naň mach.
0 20.04.2007 14:25 tonik666 Napadl mě trochu jiný aspekt a nevýhoda nalakovaného kořenu, a to že nebude použitelný pro krunýřovce, kteří kořen rádi okusují.
0 20.04.2007 13:59 tonik666 Ok, tak asi jsou to zbytečné obavy z mé strany.
0 20.04.2007 13:57 Tony – epoxid
Pripájam sa k Zikycovi, veľa ľudí lepí kamene silikónom, vyrába pozadia z PUR peny.
Skúsme na to ísť z druhého konca. Napíšte, s akými "chemikáliami" sa bežne v akvaristickej praxi stretávate a ktoré by mohli za určitých okolností slúžiť na "obalenie" čohokoľvek, čo potom chcete vložiť do akvária.
0 20.04.2007 13:09 tonik666 Přesně tak, nedal bych do akvária nic nalakovaného. Možná je to zbytečná obava, ale nechce se mi riskovat v něčem, čemu úplně nerozumím, třeba co se může uvolnit z laku do vody.
No nevím...čekat dva roky než se čerstvý kořen zbaví měkkých částí a nasákne vodou je sice dlouho...ale rozhodně bych do svého akvárka nedávala nic nalakovaného!
0 20.04.2007 12:31 Tony – "umelý" koreň
Zakladám akváriu, nosím v hlave super nápady, ale korene, ktoré dostať kúpiť mi skôr pripadajú ako nalámané drevo do pece. Hľadám niečo rozvetvené, teda menšiu základňu, z ktorej potom vychádzajú 3-4 nepravidelne dokrútené korene (výhonky). Čítal som na tomto fóre rôzne návody ako korene alebo konáre upraviť, ktoré sú vhodné a ktoré naopak otrávia vodu. Napadol mi spôsob, ktorý je rýchly, verím že aj účinný. Vyberme si najkrajší konár, drevo, koreň aký nájdeme, nemusíme sa starať čo je v jeho vnútri. Necháme ho vyschnúť, a následne viac krát vhodným prípravkom zalakujeme, aby sa nič z jeho vnútra nedostalo do vody. Zo spodnej strany pripevníme základňu, ktorú zasypeme štrkom, aby nám náš výtvor nevyplával. Ako to vidíte?
Tony
Starší reakce
0 28.03.2007 14:26 Vítek Nechal jsem kořen dlouho máčet, pak ještě převaříl a dal do akvárka. U velkých kořenů, které by mohly ryby podhrabat jsem je prostě přilepil akvaristickým lepidlem na placák z břidlice a schoval pod písek. Břidlice není vidět a kořen zdobí akvárko. Můžeš na to kouknout. uživatel Maky. Hodně štěstí.
0 28.03.2007 14:18 isamik [180] 0 28.03.2007 13:48 isamik [180] 0 27.03.2007 19:42 KATAKI No a dívám se to tam má bužírky?
0 27.03.2007 15:15 isamik [180] 0 27.03.2007 15:09 Reeeniiik – namočit..:)
Stačí ho pár dní nechat namočený v kýblu s vodou, stejně bude barvit, tak pozor, ať ti neobarví vodu v akva.. někdo ho i vyvařuje.. Já sem koupila kořen, dala ho do kýble s teplou vodou a vodu sem měnila, až byla čistá.. Kořen se nacucne a pak už plavat nebude..
Jka mam tento kořen vubec "zatížit"(ale tak aby nevyplavával-nic nepšroubovat)on je lehkej a kdyš ho am do vody tak plave.Co je to vůbec zač a tak můžu ho dat do akva. ja ho dostal od kámoše a nevim co s nim ale je hezkej
Taky mám kořen z Hornbachu a jsem spokojená.Měla jsem ho dva dny namočený a na dno klesl hned.Jen ještě pořád barví.
0 25.03.2007 11:12 tonik666 To že kořen zpočátku plave není nic divného, když kořen z akvárka trochu vyschne, bude taky plavat. Po 2 měsících zatížení v akva si sedne.
V Hornbachu jsem koupila dva kořeny, jeden klesl ke dnu po 24 hodinách namáčení, druhý jsem musela nechat máčet skoro dva měsíce...asi záleží na štěstí
ja mam z hornbachu tusim Savana a spokojenost
Dnes sem si koupil koren v hornbachu,doma jsem ho ocistil a prevaril,kdyz sem jej vlozil do akvarka normalne tam byl,ale po 10 minutach vyplaval na hladinu
,kdyz sem ho zatizil 4 kamenami-take vyplaval
.
Takze v HORNBACHU si nekupujte nejen rybky ale take dekoraci
Starší reakce
0 17.03.2007 16:27 vatkin Soľ má konzervačné účinky, zakonzervuje koreň a ten potom nepúšťa farbu.
Přidat reakci
1 ...... [55] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x