Kořen
To já vím, že u rybníka ve vyschlém bahně to je normální jev, nejeden klacek jsem už za mlada i za stara s klukama vytahal
Proto můžu provést senzorickou zkoušku kořene z akvárka a vědecky to srovnat
Jen jsem si nebyl jistý, jestli to patří do akvárka, v bahně nikdy žádná rybička pod klackem nebyla
Až se vyskytneš na břehu rybníka v sušším období najdi si kus dřeva který kouká z bahna otoč a přičichni
je to normální jev.
ctibum napsal: Zdravíčko
Vyndal jsem po půl roce z akvárka dva kořeny a u obou spodek, který byl zahrabaný, smrdí jak když se dloubne klackem do vyschlého bahna ve vypuštěném rybníku. Taková bahnově-zatuchlá... smrad. Žádné drama to není, ale cítit to trochu je. A v tom místě je zčernalý.
Je to špatný, nebo mám dělat jakoby nic a dát ho klidně do akva?
Kořeny jsou kupované ve akvakrámu, nejsou z lesa...
Dík No nedivil bych se, kdyby na to byla v Číně fabrika...
Chtěl jsem tím jen říct, že jsem to nevytáhl z rybníka a neumytý nevrznul do akvárka, abych předešel dotazům na původ kořenů...
les, rašeliniště, sady, potok atd.... prostě vzít je odněkud museli
A jsi si jistý, že se v obchodech prodávají jenom kořeny z lesa?
ctibum napsal:Kořeny jsou kupované ve akvakrámu, nejsou z lesa...
a jsi si tím jistý že nejsou kořeny z lesa? v tom akvakrámu je tam vyrobili? vzali šroubovák a když dotáhli šroubek tak vznikl kořen....
Neměknou, na pohled nehnijou. Taky jsem si říkal, že to bude ok. Tak dík
Pokud nehnije, neodlamují se z něj kusy, tak bych volil vrácení. Zemitá "vůně" je normální.
Starší reakce
OK dík jdu si počíst když už jsem za to placenej
6 05.04.2016 18:39 R romant [28001] Tak bych je nechal uschnout a příští rok by to šlo asi.
ale ked už tak určite nie čerstve konáre alebo korene ale poriadne preschnute aby nevylučovali do vody aj miazgu čo by nebolo najvhodnejšie ... teda aspon ja by som neriskoval s čerstvým drevom
nekecej tím to opravdu půjde? Ale to budu muset použít svoje ruce
To vím taky
Se tchýně po...e až udělám 2m v průměru.
zkus lopatu, krumpáč a sekyru
Jo kořen mě taky napadl ale vubec nevím jak ho vydoluji. Mám tam takto další 3 větší pařezy. 2x višeň a jedno jablko. Ale jak to dostat ven?
Ovocné stromy mají tvrdé dřevo nevím jak je na tom meruňka ale předpokládám že podobně. Spíše než větev bude asi zajímavější kořen.
A co třeba větve z meruňky? Půjde tento víkend k zemi (už 4 sezona a prd).
A co MANGROVÉ kořeny? Jsou vhodné pro krunýřovce a L sumce?
Pro Elka jsou dobré i větve např. ovocných stromů. Mám teď v akva švestku i s kůrou a je neustále hoblovaná. Na dub mi tak nešly. Ta kůra je teda takové menší zlo pro majitele akva, ale ryby to ocení.
Pěkné kořeny jsou na burzách, ale tam je to hodně o rychlosti, když chceš pěkný
Tak já bych se vůbec kořenů z přírody nebál.Samozřejmě jsou stromy,z kterých nejsou vhodné,ale jinak má hodně lidí kořen z přírody.A naopak kořen obsahuje prospěšné huminy a třísloviny.Hlavně ho zbavit kartáčem měkkých částí,spláchnout wapkou a šup s ním do akva.
v každom chovprodukte zoženieš korene, naše dreviny velmi vhodne nieje alebo ked už tak niekde pri potoku rieky neake poriadne presušené kusky dreva ale nie spráchnivene alebo zhnite, čerstve konare tiež nie su vhodne nakolko môžu vypustiť látky do vody ktore by ryby mohli aj usmrtiť .. tak že skôr ten chovprodukt tam je obrovský výber
Ahoj, chci se zeptat jaké kořeny by ste mi doporučily pro krunýřovce?A kde se dají koupit.
Konkretně LDA 16,super red,L 213,obyčejné sp.
Dík za odpověd.
Starší reakce
0 27.03.2016 11:06 Jan Matula –
Re: NHKG No že jsem ho tam včera dal ppo vyvaření a dneska ráno se voda zakalila do běla a všechny drobné rybky (neonky, razbory, tetry krvavé a dánia zlaté) plavaly u hladiny jako kdyby neměli kyslík.
Jasně, důkladně očistit, pokud je menší krátce převařit (pokud větší aspoň spařit horkou vodou) a šup tam s ním. Jsou tu sice citlivky, co by to měsíce máčely a vařily, ale já to dávám hned.
0 27.03.2016 10:48 Jan Matula A ještě jedna otázka. Můžu dát 2 dny čerství kořen z jabloně do akva?
Je to nejspíš plíseň.Jestli máš plže, ancistruse nebo živorodky,tak se ti o ní postarají.
0 27.03.2016 10:27 Jan Matula Na křenu se mi objevil bílí povlak (jen na některých místech) nevíte co to je?
Nejlepší řešení co jsem viděl byl placatý šutr (kus cihly, kachličky, ...). Do něj se vyvrtá díra a železným vrutem vrutem se přišroubuje na spodek kořenu (případně přiváže).
0 24.03.2016 13:35 Jan Matula –
Re: NHKG No právě plave a nevím jak ho zatížit.
A je potřeba ten kořen máčet? Očistit a šup s ním do akvária. To máčení, vaření a podobně je zbytečné, pokud na pohled nevadí, že trochu barví (ryby to spíše ocení). Pokud plave tak k němu přivázat šutr nebo něco podobného.
Nechce se mi čekat.
Můžu vědět,proč chceš urychlit namáčení?
Čas máčení a intenzitu zabarvování stejně tak jako snadnější udržení kořene u dna zkrátí ne moc populární vyvařeni.(Vyvařením se ztrácí huminy). Vyvařením se dle mých zkušeností roztáhnou póry dřeva, lépe nasáká i uvolňuje.
0 24.03.2016 12:09 Jan Matula Lze nějak urychlit máčení kořenů? (z lesa)
Nepořizovat si kořen, což je škoda, protože budeš, tedy tvoje akvo přicházet o prospěšný látky, jako jsou huminy, třísloviny apod. Imunita tvých ryb tyto látky jitě ocení.
Pokud to vadí tobě (rybám to vadit nebude) tak louhováním čiliže máčením.
0 23.03.2016 07:04 Jan Matula Je možné nějak zabránit tomu, aby kořen zabarvoval vodu?
Je to plíseň, ale klidně to sundej když máš tu možnost.
dik, uz som sa zlakol ze nejaku infekciu som do aq dovliekol. Tiez to dost páchne, ked ho vytiahnem.
Tímhle si projde skoro každé dřevo které dáš do akvária. Časem to zmizí nebo to ryby a plži to sežerou.
Viete mi poradit co to zanmena, ked sa na koreni vytvorí biely povlak (mazlavy)???
Pouzil som koren s vinnej revy, nie je celkom najlepsie ošúpany, ale aj ta kora sa mi páčila.
Tak včera večer jsem vložil tři kousky do nádrže kde množím rostliny pro budoucí nádrž a tetra mechová která je uvnitř žije přes noc jí to nezabilo a šneci hojne lezou na dřevo a zatím neplavou na hladině.
Já ti nevím, čéče ... túje neboli zerav západní (Thuja occidentalis) obsahuje jedovatý thujon.
Ale esli se vyluhuje ze dřeva do vody (a v jakém množství) a jak moc je toxický (pro ryby) ... to ti teda neřeknu ...
Edit: Minimálně bych to pořádně vyvařil ... a takový tři otčenáše by taky mohly pomoct :o) ...
Zdravím, nedávno jsem si našel krásné kořeny s Túje převařil jsem je a oloupal a ted mám v plánu s nimi založit své nové akvárium co si myslíte o vhodnosti tohoto dřeva ? zatím je louhu ji v kastrolu s vodou a solní, pouští do vody a je kalná, ale tak to je s každým čerstvým dřevem. Podotýkám byly to stromy čerstvě vyvrácené.
Starší reakce
Tak doufám, že jsi nevařil ve slaný vodě.
80% plochy dna osázet rostlinama a bude to tak akorát, tedy na začátek.
Spíchni prezenatci, ať to není dotazníková metoda a argumenty, že až bude akvo nějak vypadat neberu.
Dekuji, rostlin je tam 5 a sneku 6, pockam a snad se to zlepsi, je to tak tyden a ani vyvareni korene nepomohlo :/
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 60
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 55729x