Filtrační média
0 10.02.2018 13:00 Maq Dámy a pánové, viděli jste někdy někdo, že by keramické válečky zadržely nějakou špínu? Já ne. Vždycky se tam jenom válí a pořád vypadají stejně. Tak mě zajímá, jak to vlastně funguje?
Děkuji za vysvětlení asi to fakt bude ten tvar. Sice jsem si nikdy nevšiml, že by v něm bylo více bordelu asi něco na tom bude. Ještě jednou děkuji.
www.eheim.com/…
BioMech má 400 m2/l, SubstratPro 450 m2/l.
Materiál mi stejný nepřijde, ale nikdy jsem BioMech nerozebíral
A tu mechanickou filtraci vidím právě ve tvaru. Polštářek s důlkem, nasypeš to a tím, jak je to halabala, voda různě protéká a bordel se díky tvarům zachycuje. Jak u válečků, ale plus tady máš navíc tu biologickou filtraci díky vnitřní ploše. SubstratPro je kulatý, nic moc velkýho nezachytí.
Tak to vidím já.
Nepleteš dává se před, jen nevím proč je substratpro lepší biologický filtrační matesiál? Když material je to stejný ale jiný tvar. A hned se polštářky označují mechanicko-biologický. To opravdu jen ten tvar zajistí mechanickou funkci jo?
BioMech je mechanicko-biologické filtrace, SubstratPro jen biologická. Čiže BioMech se dává před SubstratPro. Jestli se nepletu...
www.google.cz/… Mám dotaz plánuji nové akva viz. New Tanganika World, z dob minulých mi tu zůstalo pár balení biomech. Do toho nového akva přendám 2ks zajetých 4+ 600 ale přidám k ním ještě 4+ 350 a dát tam ten biomech. Přitom mě došlo, že nevím jaký je rozdíl mezi substratpro a biomech? Jasně to jsou polštářky a to kuličky ale víte jak to myslím....
Starší reakce
Strčil jsem jí do filtru nedávno zatím nic nechcíplo tak snad dobrý. 5 kg stojí pár korun a stačí jen propláchnout. Mám zrnitost 8-16mm.
Maq napsal: Pročetl jsem si to a jsem z toho jelen. Stále nechápu, proč by Purigen měl zachytit NH2 a nikoli NH3 nebo NH4+.
O té barvě jsi psal v deníku, myslím.
Pokračuj v krasojízdě, my tady jsme na příjmu!
zervan napsal: Trochu som pátral a našiel zmienku, že by (Purigen) mal zachytávať aj močovinu:
www.seachem.com/…
Lenže vraj to nie je problém, lebo rastliny ju spotrebujú skôr ako by ju naviazal (pravda jem, že močovinu pridávam výhradne len ráno):
www.aquaticplantcentral.com/…
www.aquaticplantcentral.com/…
Tak som zistil, že odkedy som nasadil Purigen, pri kontrolných meraniach mám len cca 1 mg/l dusičnanov. Teda prakticky žiadne. Povedal by som teda, že nie je dobré hnojiť močovinou, keď je vo filtri Purigen. Samozrejme, nie je to ešte isté - mohla sa z nejakých dôvodov zvýšiť spotreba dusíka v akváriu. Spravím kontrolu opačne: prestanem pridávať močovinu, namiesto nej nasadím dusičnan vápenatý (pretože draselný nechcem zvyšovať, momentálna dávka je vyhovujúca z hľadiska nehromadenia draslíka) - v rovnakom množstve dusíka.
Každopádne, Purigen celkom jednoznačne odstraňuje zafarbenie vody. Neviem, či som to tu už písal - zvyknutý som pri výmene vody mať v kýbli hnedé zafarbenie a teraz býva voda ako z vodovodu (až na pevné nečistoty, samozrejme).
Tak jsem to myslel
Aha. Čili použít se to může...
A co by to mělo dělat jiného než mechanicky odstraňovat hrubé nečistoty?
youtu.be/… Zřejmě jsi zkoušel. Jak jsi poznal, že to něco dělá?
0 21.11.2017 23:11 O.Tom [439] Chci se zeptat, připomínají někomu kamínky na fotce, nějaké známé filtrační médium ?
Bylo to ve filtru, který někdo zařizoval a udržoval a připadá mi to jako nějaká okrasná drť na zahradu k chodníkům a podobně...
Max tedy.. jestli to není zeolit... nějaká do šedozelena zbarvená forma.
Lepší je dubová kůra (nebo listí).
V pilinách je spousta látek, které právě v rašelině už nejsou. Takže Ti do vody vyplaví kdeco a bude to zdrojem velkého organického znečištění.
Míním piliny jehličnatých dřevin.
Filtrace přes dubové řeziny (chipsy) by možná nemusela být takový nesmysl.
Keďže na záhrade som sa začal zaoberať pestovaním čučoriedkami a oni potrebujú kyslé prostredie nízke pH. Na zníženie pH sa aj používajú hobloviny a piloviny ihličnanov.
Napadlo ma či by sa nedalo filtrovať cez hobloviny ihličnanov tak ako sa to robieva z rašelinou.
Možno píšem blbosť, ale zdá sa mi že niečo na tom bude.
Kryptokoryny (aspoň niektoré) to robia, že farbia (hlavne odspodu) do fialova až hneda. Robila mi to pontederiifolia a ani Wendtova u mňa nie je čisto zelená.
Máš fotku?
Ohledne toho PMDD. To davkuju az ted posleni tyden a to z toho duvodu ze mi zacala hnednout kryptokoryna. Zajimavy je ze roste porad stejne, rek bych ze i dobre, ale z krasne zelenych listu jsou takovy hnedo zeleny. Taky Sagitarce se moc nedari. OStatni rosliny ale rostou v pohode.
Takze tim PMDD to asi nebude.
Krom toho testu od Rataje mam jen orientacni papirkovej test od eSHa co zmeri snad temer vse. Posledni dobou ukazuje pH 6.8 a dKH 6. Jak moc se tomu da verit nevim.
... a zkus na pár dní vysadit to PMDD.
Máš brněnskou vodu a to je velký problém, je v ní velmi mnoho vápníku, uhličitanů atd. Uvažuji o možnosti, že Ti něco z toho hnojení nějak reaguje a vytváří sraženinu. Ta plave ve vodě jako bílá mlha. Máš tušení, jaké tam je pH?
Několik dní nekrm Hikari tropical sinking wafers.
Ta musla je plastova ;). Nenapadlo me ze by nekoho napadlo ze je to z zivy skeble
Takhle to tam mam ted. Moc to nefunguje. Podle me moltan co ma 30ppi ma v sobe diry cca 1mm a tezko muze zachytavat castecky 10-100um.
Píšeš jak máš tvrdou vodu a ještě tam dáš lasturu přes půl akvária
Odspodu, keramiku, molitan, jemnější molitan.
No vidíš, trochu silnoproudý magie do posledního koše, to není blbej nápad...
Musle je porad lepsi varianta nez vrak lodi
. Tryska uz na levy bok akvarka smeruje a ty rosliny mely prave tu techniku zakryt. BTW nejaka rada ohledne poskladani toho filtru by nebyla? Zatim tu mam jednu nejistou odpoved z katedry silnoproude magie.
Mušle ven, nějak to budeš muset vysvětlit
, před sáním máš hustou rostlinu,zkus ji přesadit, výtok nasměruj proti levému boku akvária.
S tím se nedá než souhlasit, kolego... V akvárku si to sice nedovedu v praxi představit, když je rampa po celé délce zadní stěny, zatímco sání je v jednom místě (většinou) v rohu, nicméně proto jsem zveřejnil svoje obavy, že to nemám úplně v pořádku...
Je taková zásada, kolego: Voda odváděná ze septiku by se pokud možno v žádném bodě neměla střetnout s přívodem pitné vody.
Já měl bordel všude, tzn. i vodu bych měl hnědou všude
Tak u Toruminu (který je ve vodě rozpuštěný, ne vodou jen unášený), přeci jen lépe funguje difuze, tzn. separace bude mnohem slabší. Ale i tak by to asi chvíli bylo vidět.
Já provedl globální odkalení a stěhování Blehe v jeden den. Něco z toho to způsobilo. Sání vnitřního komoráče mám cca uprostřed a do strany. Mám podezření, že to je blbý, i že mám moc velkej otvor sání, tzn. že tam není takovej "cuc". Bleheráč byl uprosřed nádrže, tedy před sáním. Bordel určitě nezachycoval, ale je dost možný, že odkláněl proud. I rampu mám (kvůli filtru) "nelineární" (
), takže kdoví jak se mi to tam točí...
Pánové, zkuste nalít do akvárka třeba ToruMin tak, aby jen část vody zhnědla...
možný to je, viz. Kuba
Možné to myslím je. Někdy se udělá proudění tak blbě, že je jeden okruh z výtoku zpátky do filtru a druhý okruh se jen mele po akváriu... jako dvě kola v převodu. Oddělení proudění sice samozřejmě není 100%, ale může být dost velké na to, aby to snížilo účinnost filtrace viditelným způsobem.
Dovedu si představit to co popisoval ctibum - že rostlina vedle sání filtru zachycovala bordel místo aby ho nechala odsát filtrem.
Ale neumím pochopit jak by bylo možné způsobit, aby bordel byl rozptýlený ve vodě, a filtr neustále nasával vodu z nějakého jiného, bezbordelového zdroje.
Mě třeba nečistoty způsobovalo špatný proudění vody. Spíš se to tam jenom točilo dokola než aby se to chytlo do filtru.
Kapkovému testu NO3 od Rataje bych asi moc nevěřil, navíc hodnota NO3 sama o sobě nemá v tomhle případě žádnou vypovídající hodnotu - záleží na tom, kolik ho je ve vstupní vodě, kolik je v akváriu konzumentů NO3 (rostlin) atd.
Tome, bez té prezentace se nepohneme.
Píšeš že jednou týdně odkaluješ, nitrifikace ti asi(?) běží, a řešíš problém, že máš vodu plnou bordelu.
Nevím jak ostatní, ale já když si to dám dohromady, tak mi vychází, že děláš v něčem nějakou chybu.
On ale asi funguje dobre. Nitrifikace bezi a dari se mi uz delsi dobu drzet NO3 okolo 10ug/l mereno kapkovym testem od rataje.
Moje zkušenost je taková, že dobře fungující filtr zachytí drobné mechanické nečistoty i bez vaty a naopak, že vata ve filtru (který si s těmito nečistotami z nějakého důvodu neporadí) tomu moc nepomůže.
Filtr mam 3 mesice, ale je koupenej jako bazar i s akvarkem. Pred tim jel u puvodniho majitele 4 roky. Puvodni majitel tvrdil ze vymenil filtracni media, nicmene pri prvnim rozebrani a lehkem vycisteni v nem bylo hodne necistot, takze musel uz nejakou bobu fungovat. Na druhou stranu molitany vypadaji OK, nepozoruju ze by byly nejake poskozenene.
Vatu ve filtru nepoužívám , jak dlouho máš ten filtr?(trvá i několik měsíců než se zajede a začne brát i mini nečistoty) Nedělá ti velký proud?
To jo. Ale je mi to divný. Řekl bych, že se vata dává až na konec na konečnou jemnou filtraci. Před bio hrubší a jemný molitany, Biomechy a tak podobně.
Dal bych č. 3, ale počkej si i na ostatní.
Jinak mně hodně výrazně ubylo bordelu, když jsem dal z cesty k sání velkej Bleheráč...
Ale vata je pred siporaxem, na tom se shodnem.
Mel bych teda nejake varianty mezi kteryma se rozhoduju.
1:
predfilter - Hruby molitan
Prvni kos - Keramicke valecky
Duhy kos - Vata
Treti kos - Siporax
2:
Prvni kos - Biomolitan 30ppi
Duhy kos - Vata
Treti kos - Siporax
3:
Prvni kos - Biomolitan 20ppi
Duhy kos - Siporax
Treti kos - Spodni polovina kose vata prikryta biomolitanem 20ppi zhruba pul na pul
Ktera z variant by byla z hlediska filtrace jemnych castic nejlepsi?
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 51 52
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 61609x