Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Filtrační média

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Filtrační média
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2022 18:51 Muž skypi [308] Re: MARTIN HORÁK
No, proč ne. Ale Ty máš nádrže v úplně jiné konfiguraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2022 18:40 Muž skypi [308] Re: Buldr
Nic ve zlém, ale pokud mít cca 15 litrů filtrace a po týdnu takto "zadělaný" předfiltr, tak by to pro mne byl podnět k zamyšlení-že je něco "ne úplně dobře".
A v té konfiguraci nefunguje ta "mechanická filtrace" jako mechanická-ale i jako biologická-obávám se, že v tomto případě "bohužel".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2022 18:30 Muž MARTIN HORÁK [908] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Jarry
Konečně to někdo shrnul tak nějak do jednoho souvětí. Nedám za ty roky dopustit na molitan, "speciální" filtrační média mám úplně u zádele. Externí filtraci mám pouze jednu a to v největší nádrži. A základem je molitan a filtrační vata. U ostatních nádrži je to bublifuk. Hotovo šmitec. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   30.03.2022 17:23 Muž Jarry [1442] Re: vaclav
Dostatečně dimenzovaný (objemem) molitan je dostatečně dimenzovaný molitan:-) Po vyzkoušení všech možných druhů filtrů od kanystrů přes vnitřní (kostka+čerpadlo), boční vlepené, přepadové + všech možných médií od molitanu, přes siporax, matrix atd. jsem přesvědčený o tom, že samotný PPI20 molitan o dostatečném objemu (vztaženo k biologické zátěži akvária) dokáže zajistit jak mechanicky, tak biologicky čistou vodu prakticky bez nutnosti údržby (tj. lehké proprání jednou za rok). A je skoro jedno, v jakém ze zmiňovaných druhů filtrů molitan je, jen už bych se osobně asi nikdy nevrátil k filtrům kanystrovým:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   30.03.2022 16:38 R Muž vaclav [15075] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Buldr
Ano funguje ti to jako mechanická filtrace protože to pořád čistíš. Bakterie ti tohle musí zpracovat, ale když je zničíš tak to nemá kdo udělat. U vnitřních molitanových filtrů také každý týden nečistíš necháš to měsíc zajet a ono to pak určitou dobu funguje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 21:30 Muž Shimi [692] Re: Jozef
Všichni? Ale kdeže, třeba v Oase to pochopili a dávají do předfiltru už z výroby jemný biomolitan PPI45 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2022 21:25 Muž Jozef [356] Re: Shimi
Tak ako niekto nedá prednosť z prava, aj keď je to jasne dané. Ale po spôsobení nehody sa nevyháda. Čo to má spoločné s filtráciou? To akože znamená, že máš 100% pravdu a všetci s iným názorom vrátane výrobcov sú mimo...netreba odpovedať, no nedalo mi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 21:09 Muž Atomret [41] Re: jab63
Když máš Platinum a takový divochy jako jsou Garry, tak máš zaděláno na ,, prach,, i za ušima.-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 21:08 Muž Shimi [692] Re: skypi
Přesně palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.03.2022 21:06 Muž skypi [308] Re: Shimi
Nejlepší vata-žádná vata. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 21:00 Muž Shimi [692] Re: Jozef
Tak jako je předem dané, jak se má správně držet volant (i když ho spousta lidí drží jinak, třeba proto, že je jim to příjemnější, což ale nic nemění na faktu, že ho drží špatně), tak je předem dané, kde má být vata (i když ji někteří dávají jinam, což ale nic nemění na faktu, že to dělají špatně).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 20:57 Muž Jozef [356] Re: Atomret
Tak potom netuším. Musí poradiť niekto kto má viac skúseností. :) Len je mi divné, že keď sa to dostane do filtra, tak to neodfiltruje (ak to prejde tou vatou, ktorú tam máš). To bol iba nápad (v diskusiách s tým mali problém). Nie je problém, že ti to niekde obteká mimo (niečo nesedí)...čisto teoreticky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 20:56 Muž skypi [308] Re: Shimi
Tak tu "jistotu", že je to vata, ti závidím :-) Podle mého skromného názoru je to materiál-systém, který požadavky dobře splňuje a se kterým je nejmíň práce. To vata není...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 20:46 Muž Jozef [356] Re: Shimi
Prečo by predĺženie periódy čistenia celého filtru a v konečnom dôsledku zlepšenie rovnováhy bol alibizmom. To je presne to generálne vyjadrenie "iba takto je to správne". A pritom si tento systém opustil a prešiel na prepadový vlepený filter. Tam už ti neodstránenie najjemnejšieho bordelu na vstupe nevadí? Tak ako píše Václav, keď to niekomu nevadí, tak to nie je na škodu. A ak áno, môže to kľudne odfiltrovať aj na konci vatou. A kľudne aj na vstupe. Nikoho nebudem presviedčať, že je to zle alebo dobre, keď každému vyhovuje niečo iné a nakoniec oboje plní svoj účel. Každý si spravíme po svojom. Išlo mi len o to, že niekto kto by si to na začiatku prečítal (neznalý) by mohol nadobudnúť dojem, že má dať automaticky vatu (ak tam je) na vstup každého filtra. Takto aspoň porozmýšľa :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 20:45 Muž Atomret [41] Re: Jozef
Mšl jsem delší rampu a bylo to o ničem. Pak jsem zkoušel jenom trysku- taky nula. Proudí to celkem dobře. sací koš je plnej humusu. Obě mám dělaný tak , že 1,roh vstup 4. roh sací koš. Ale každý z jiný strany. Ale nechám si klidně poradit.-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 20:40 Muž Atomret [41] Re: Tojsouvěci
Ne , ne dal jsem do posledního koše jak jsem psal. Předtím jsem měl vnitřní BIO 3 a tam se dávala na vrchna hrubej molitan a bylo to jak píšeš.-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.03.2022 20:32 R Muž vaclav [15075] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Buldr
Tak já nemám žádný předfiltr ani vatu, filtr je od toho aby všechen bordel z akvária schlamstnul a z velké části zpracoval ne aby přez něj tekla čistá voda. Že mě bude nějaký bordel lítat po akváriu tak s tím se nedá nic dělat vzhledem k proudu který v akva mám. Na filtr nesáhnu skoro rok a ne abych se v něm co týden hrabal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 20:23 Muž Shimi [692] Re: Jozef
Řekněme si to narovinu, předfiltr slouží v ideálním případě k odstranění všech nečistot. A jaký je k tomuto účelu nejlepší materiál? Vata. Všechno ostatní je pouhý alibismus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 20:07 Muž Jozef [356] Re: Shimi
Pre mňa na odstránenie hrubých nečistôt (nepotrebujem chrániť špeci média). Na to mi stačí aj hrubý molitan na nasávaní (nepraktickejšie čistenie). U starého filtra to fungovalo aj s výmenou vstupného molitanu (prvé médium, práve to sa najviac zanášalo) za hrubší - a na frekvenciu čistenia zvyšných médií to nemalo vplyv. Iba sa mi zvýšila perióda potreby čistiť (hrubým filtrom na vstupe namiesto jemného).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 19:11 Muž Shimi [692] Re: Tojsouvěci
Já už se tomu musím smát. Hele, jednoduchá otázka. Proč se předfiltr jmenuje předfiltr? A jaká je jeho funkce?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2022 19:09 Muž jab63 [1896] - BorneoRe: Shimi
Názor kam dát vatu bude mít asi jiný chovatel živorodek nebo pěstitel rostlin. Mě s patnácti Bornejkami to asi bude úplně jedno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 18:53 Muž Shimi [692] Re: Jozef
Výhoda bude v tom, že se ti nebude zanášet zbytek filtru mechanickými nečistotami. Zvlášť pokud používáš drahé porézní materiály. Nevýhoda je častější údržba, proto se používá externí předfiltr, ve kterém je pouze vata (nebo jiný jemný materiál), a do hlavního filtru se vůbec neleze. Údržba externího předfiltru je mnohem jednodušší a rychlejší, Buldr by ti o tom mohl povyprávět. Jestli ti přijde logičtější dočišťování, tak dočišťuj, je to na tobě.

Nehádáme se, diskutujeme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.03.2022 18:29 Muž Tojsouvěci [4140] - Kytky s čudlamaRe: Atomret
Vata - filtrační rouno - netkaná textilie je nejhustější běžně používaný materiál k dočištění mikročástic na výstupu,již přefitrované vody z filtrace,pokud by jsi vatu vložil do předfiltračního koše,tak velmi rychle dojde k jejímu zanešení a zašlemování,může dojít k zablokování průtoku vody filtrem! Vata se dá s troškou opatrnosti proprat,ale většinou změní strukturu a tím funkčnost,lepší je výměna za novou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 18:23 Muž Jozef [356] Re: Shimi
Ja sa s tebou nehádam o tvojom prístupe odfiltrovať všetko na začiatku. Ale tiež to musí mať svoje pravidlá. Prečo by som tú nelogickosť v mojom prípade robil - čím si pomôžem, keď ju dám v tom mojom filtri do predfiltru (nie teda nakoniec)? Chceš povedať že, nebudem musieť čistiť rozoberať a meniť vatu častejšie? Nebudem rozoberať, či to v budúcnosti vyhodím...lebo tam vôbec nemá "byť". Ale skús odpovedať na jednoduchú otázku. V čom získam výhodu, keď to urobím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.03.2022 18:22 Muž MARTIN HORÁK [908] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: jab63
Ano máš pravdu. Vata je na konečné dočištění těch nejdrobnějších nečistot. Pokud filtrace funguje správně, tak ale nebývá potřeba.
Já ji například používám, pokud po delší době více čistím filtraci nebo se více hrabu v nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 18:03 Muž Shimi [692] Re: jab63
Ano, a já toto doporučení rozporuji. Proč dočišťovat, když to můžeš vyřešit hned na začátku filtračního procesu? Proč nechat zbytečně zanášet mechanickým bordelem těch 99% zbylého filtračního materiálu? Vždyť je to naprostá kravina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.03.2022 17:52 Muž jab63 [1896] - BorneoRe: Shimi
Nevím jestli jsem správně pochopil tuto debatu ale zatím jsem se vždy setkal s doporučením, že vata je na závěrečné jemné dočištění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 17:48 Muž Shimi [692] Re: Tojsouvěci
A co na těch slovech konkrétně nechápeš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2022 17:46 Muž Shimi [692] Re: Jozef
Použij externí předfiltr a máš klid, nebudeš muset řešit nelogičnosti. Jednoduché jako facka. Druhá varianta je, že vatu nepoužiješ vůbec. Ono se totiž vůbec nic nestane, vata není žádný zázrak. Třetí varianta je, že můj názor nebudeš brát vůbec v potaz a budeš si to dělat podle sebe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 17:42 Muž Tojsouvěci [4140] - Kytky s čudlamaRe: Shimi
Shimi napsal: Aby to dávalo smysl, když už se tedy někdo rozhodne tu vatu použít, tak musí být vždy součástí předfiltru (ať už vnitřního nebo vnějšího). To je primární účel té vaty, zachytit co nejvíc mechanických nečistot hned na začátku celého procesu filtrace. K čemu ti bude vata na konci procesu? Tam už nemáš co mechanicky filtrovat. Tvá vlastní slova.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 16:35 Muž Jozef [356] Re: Shimi
Tak mi teda odpovedz, čím si pomôžem, keď ju dám v tom mojom filtri do predfiltru (nie teda nakoniec)? Že sa mi zanesie rýchlejšie a budem musieť otvárať každú chvíľu? To ju radšej vyhodím úplne, ak sa mi často bude zapchávať, lebo presunutím by som si nepomohol, iba by som to zhoršil. To je tá nelogika. Keby si sa vyjadril, že tam nepatrí vôbec lebo sa bude len upchávať a patrí do samostatného predfiltra, tak to zoberiem viac (okrem prípadov ako rašelina..).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 16:08 Muž Shimi [692] Re: Tojsouvěci
Proboha, vždyť jsem to už vysvětlil. Pokud máš integrovaný předfiltr, tak nebudeš dávat vatu do spodního koše! Na co bys ji tam dával, když máš předfiltr? Tak tu vatu nebo jiný materiál, který chceš mít v předfiltru, dáš do předfiltru, logicky. Ten spodní koš se týká filtrů, které nemají integrovaný předfiltr! Jinak PPI 10 do předfiltru je úplně k ničemu, kdybys tam nedal nic, tak to bude mít stejný efekt. Já vatu nepoužívám už vůbec a vodu mám jako křišťál, čím to asi bude. To ale nemění nic na tom, že kdybych se ji někdy rozhodl použít, tak ji dám tam, kam patří a to rozhodně není konec filtračního řetězce, tečka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 16:08 Muž Jozef [356] Re: Atomret
Pozerám (prezentácia), že máš dĺžku akva 120cm a rampu na zadnej stene len do polky. Nebude to problém skôr s prúdením?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 16:00 Muž Atomret [41] Re: Tojsouvěci
Ty moje JBL to mají stejné, já tu vatu dal dle jejich rad do posledního koše pod předfiltračím košem.V něm mám jako hlavní medium Purigen od Seachemu.
Sice mi to nedává smysl , ale zkusil jsem to . Ve 24é to moc nefunguje , drobné částečky stále plavou v nádrži. Osobně si myslím , že by ta vata měla být logicky na vrchu to předfilterového koše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 15:49 Muž Jozef [356] Re: Shimi
Ako viem, že už trolím. Rozumiem, čo sa mi snažíš povedať. Ale potom mi z toho vyplýva, že podľa teba sa vata nehodí/nepoužíva na nič iné, ako mechanickú predfiltráciu. Nemôže byť na konci procesu na zabránenie prieniku prachových častíc biomédia, častí rašeliny ktorú niekto používa, aktívneho uhlia, alebo súčasť interného filtru s hrubým molitanom, lebo prechádzajú malé čiastočky...? Nechcem rýpať, len narážam na to generalizovanie, že je to jediná správna cesta. Keď si niekto vyskladá média od najhrubšieho k najjemnejšiemu a funguje mu to (čistí raz za pár mesiacov), tak prečo tvrdiť, že to nie je správne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.03.2022 15:45 Muž Tojsouvěci [4140] - Kytky s čudlamaRe: Shimi
Eheimem Professionel protéká vstupní voda nejdříve integrovaným předfiltrem PPI 10 pod hlavou,následně pokračuje boční šachtou v rohu košů do spodní části nádoby kanystru a odtud je nasávána směrem odspodu nahoru plochami košů.
Viz. Description of the Filtration Process
angelfins.ca/…
Pokud by jsem postupoval dle tvého návodu a vložil vatu do spodního koše,tak by jsem měl,při současné osádce akvária nesmyslné a nefunkční zařízení,bez průtoku,do druhého dne po jeho spuštění ;-) .
Používám zdvojený vnitřní předfiltr,Bioakvacit PPI 10 do spodních košů,do horních PES koule,filtrační vatu do koše před zpětnou klapkou.
Po záběhu akvárií a filtrů,mechanickou a biologickou filraci nerozlišuji,bakteriální film se vytvoří všude v závislosti na ploše a přísunu živin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2022 15:31 Muž Shimi [692] Re: Jozef
Podľa mňa, veľmi záleží či je vata súčasť predfiltra, alebo súčasť hlavného filtra. Aby to dávalo smysl, když už se tedy někdo rozhodne tu vatu použít, tak musí být vždy součástí předfiltru (ať už vnitřního nebo vnějšího). To je primární účel té vaty, zachytit co nejvíc mechanických nečistot hned na začátku celého procesu filtrace. K čemu ti bude vata na konci procesu? Tam už nemáš co mechanicky filtrovat. Budu se opakovat, ale právě proto se používají vnější předfiltry, aby se nemusel hlavní filtr odpojovat, rozebírat a čistit tak často.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 14:54 Muž Jozef [356] Re: Shimi
Ak tam tú vatu niekto chce, je logickejšie to rozobrať raz za dva, tri, štyri mesiace, keď bude na konci filtrácie (primerané zaťaženie). Alebo raz za tri týždne, keď sa zapchá hneď tým najhrubším bordelom? No neviem. Podľa mňa, veľmi záleží či je vata súčasť predfiltra, alebo súčasť hlavného filtra.
V starom Sun-sune som mal vatu na konci a nebolo jej nič po dvoch mesiacoch - vrchnú vrstvu som presunul nadol a spodnú vyhodil tak postupne (teda 4 mesiace tam bola).

Inak súhlas, ak budem v budúcnosti riešiť nové väčšie akva, tak asi určite s vlepeným/prepadovým filtrom...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.03.2022 14:37 Muž Shimi [692] Re: Jozef
No však právě proto, že to nedává smysl, tak se používají vnější předfiltry, aby to smysl dávat začalo. Je v podstatě úplně jedno jestli máš kanystr s integrovaným předfiltrem pod hlavou nebo tu vatu strčíš do spodního koše na dno, v obou případech se musí při čištění ten kanystr odpojit a rozebrat, což je naprosto zbytečné a nelogické řešení. Ani Oase a AquaEl to nemají s jejich předfiltry dobře vyřešené. Vnější předfiltr je vnější předfiltr, přes to nejede vlak. Lepší řešení nenajdeš, všechno ostatní je kompromis.

A k té poslední větě. Ano, ten pocit znám a proto jsem přešel na jednoduché vnitřní přepadové filtry v kterých mám pouze biomolitan PPI 20 a funguje to parádně. Jednoduché, levné, účinné, extra tiché a hlavně bezpečné - nevytopím barák. Do ničeho jiného bych už nešel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 14:14 Muž Jozef [356] Re: Shimi
No ja práve mám ten jeden kanister Eheim s predfiltrom (integrovaným) - beží mesiac takže nebudem hodnotiť skúsenosti (zatiaľ som max. spokojný) ani nemôžem povedať, ako rýchlo sa zanesie (zatiaľ bez zníženia prietoku na polovičnom nastavení).
Ale práve to čo hovoríš, mi nedáva logický zmysel. Aký význam má dať to najjemnejšie na začiatok a čistiť to každú chvíľu, ak k tomu nie je zvlášť prístup? Lebo sa to zapchá skôr, ako keď to bude na konci na "dočistenie". A v prípade, že to nemá integrovaný pred-filter a dám to do najspodnejšieho koša, tak úplne najhoršie podľa mňa - vata zanesená, musím rozobrať a zvyšné média sa ani nezabehli...
Niekedy tu nadobúdam pocit, ako keby to bez neviem akých všetkých možných technických vybavení ani nemohlo fungovať...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 13:58 Muž Shimi [692] Re: Jozef
Pokud má někdo kanystr bez vnějšího předfiltru, tak je potřeba zjistit, jestli ten jeho kanystr náhodou neobsahuje integrovaný předfiltr přímo pod hlavou (typické u Eheimu). Pokud tomu tak není, tak by měla být vata úplně na dně ve spodním koši, jinak to nedává smysl. Každopádně u obou variant se při čištění musí sundat hlava, což je k prdu. Proto je u většiny kanystrů vždycky lepší variantou vnější předfiltr. Respektive já zastávám názor, že vnější předfiltr je lepší variantou u všech kanystrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 13:08 Muž Jozef [356] Re: Shimi
Súhlasím, ak sa jedná o systém s pred-filtrom, ktorý sa čistí zvlášť od hlavného. Ale napísať to takto generálne asi nejde. Ak mám iba jeden kanistrový filter, kde musím odmontovať hlavu, aby som sa dostal ku ktorémukoľvek médiu, tak si ju dám asi predsa len nakoniec, aby som ho musel menej často otvárať (ako mi odporúča výrobca). Je tam primárne na to, aby odstránila aj najmenšie nečistoty a nie, aby zabránila zanášaniu médii ako v prípade pred-filtrácie. Ešte je stále možnosť, ju vyradiť, ak sa rýchlo zanáša (ale pri správnom dimenzovaní filtra by sa až tak rýchlo nemala...?) a nahradiť niečím iným. Ono to nakoniec ide s kockami molitanu na hlave, ktoré sa častejšie preperú a výsledok môže byť "rovnaký" ako s dokonale navrhnutou "drahou" filtráciou, do ktorej netreba rok-dva šahať. Aspoň tak to vnímam ja a tých názorov bude... a každému to jeho bude fungovať, kým to nezmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2022 11:38 Muž Shimi [692] Re:
Po stopadesáté a stále dokola. Filtrační vata a podobné jemné materiály by mělo být to první, čeho se voda "dotkne". Proto se spousta lidí (Buldr) nakonec správně rozhodne pro předfiltr a hlavní kanystr tím "odsoudí" k nerušené práci na několik měsíců potažmo let.

Neporovnávat s ČOV, to je úplně jiná písnička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2022 10:33 R Muž vaclav [15075] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Buldr
Co se ti děje s tou mechanickou filtrací tu musíš pořád čistit já tedy ne představa, že biologická filtrace funguje jen v čisté vodě je tak trochu nesmysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.03.2022 21:55 Muž vlka [3529] Re: Buldr
Zanášení filtru je v podstatě jeho práce a ne špatná filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2022 19:55 Muž skypi [308] Re: Buldr
Pokud by tedy obecně platilo, to co říkáš-a to neplatí-tak mi pořád uniká, k čemu by byla ta filtrační vata teda dobrá? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.03.2022 18:32 Muž Lojza007 [1237] Re: skypi
Zas taková tragédie to není, Originál první Tetra vatu jsem měnil skoro po půl roce, neoriginál tlustší už po čtvrt roce, to je pořád celkem rozumná doba. V předfiltru bych klidně měnil po měsíci, ale lenost mě přesvědčila, že to bez vaty jde taky.
U vnitřního Eheimu mně to celkem i pomohlo, praskl sáček s Purigenem, sice se úplně ucpal, ale Purigen pak neplaval v celý akva. Teď už tam nemám ani Purigen a ani vatu a je klid. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.03.2022 18:04 Muž skypi [308] Re: Pavel50
Nikdy jsem nepochopil, k čemu jsou "dobrá" filtrační media, která se vzápětí ucpávají (s výjimkou velmi krátkodobého použití-např. diatomový filtr). To ucpávání je jen hromadění organických materiálů a s tím související změna bakteriálních kolonií, prospěsných- na neprospěšné. Filtrační vata je jedním z těchto materiálů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2022 23:30 Muž Atomret [41] Re: Buldr
Díky, mám dva JBL ex filtry e 901 a 1500. Ve větší nádrži mám slušnou džungli a hlavně Platinum . Chtěl jsem tu vatu vyzkoušet na jemné částečky. V návodu píšou vyjmout po 24 hodinách, což mě přišlo trošku málo. Když jsem interní Juwel filtr používal jsem jí na delší dobu. Čistím filtr max po dvou měsících. Takže uvidím , jak rychle s ta vata zanese a sníží se průtok. Nádrže čistím 1x za týden, tak jsem celkem zvědavý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2022 20:02 Muž Pavel50 [31] Re: Lojza007
Četl jsem někde velikou chválu na filtrační mikrovláknové koule do filtru, jako náhrady vstupní molitanové vložky a tak jsem nelenil, objednal jsem krabici koulí, a udělal pokus s použitím u vnitřního filtru EHEIM BIOPOWER 200. Dal jsem do spodního koše místo molitanového válce koule, nacpal jsem jich tam 7 kusů, aby byl koš vyplněný bez mezer.
Po spuštění filtru nastalo nadšení, průtok úžasný, voda perfektně čistá, průtok jsem musel stáhnout, protože to v mém 60ti litrovém akváriu přímo bouřilo palec .
Druhý den průtok trochu slabší a tak zesílen, třetí den průtok nic moc, takže nastavení naplno a čtvrtý den to sotva teklo, no spíše neteklo. A tak jsem se pokorně vrátil k molitanovému vstupnímu válci do spodního koše, který mi vydrží bez čištění cca měsíc a voda je krásná a průtok dobrý...
Asi je dobré koule použít volně ložené ve velkém koši externího filtru, ale cpát je do malého košíčku vnitřního filtru je zjevně nesmysl... tone

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 52

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 62303x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9043-filtracni-media?od=201