Filtrační média
Kdyz narezes biomolitan na male kosticky, a nechas jim tu vodu protekat tak, ze se ty kosticky budou neustale michat a vznaset, dostanes z toho ohledne nitrifikace opravdu slusny vysledek. Rika se tomu "moving bed filter" a kdyz si to das vyhkledat Googlem, uvidis, ze improvizaci se meze nekladou.

Dzumigar napsal: Ok,ph 5,9 a co prostredie pre rybky ?Mně to nepiš. Já pH 5.9 ve svém akvárku nemám.
Barakainus napsal: A proc mam radsi kanistr nez kostku molitanu je, protoze kostka molitanu v akva je hnusna...Copak molitan se nedá použít i v kanystrovém filtru? Jak už jsem psal, šlo mi primárně o zpochybnění nutnosti utrácet za extra drahé moderní filtrační materiály vs. obyčejný molitan.
Biologicka filtrace je v ciste rostlinnem akvariu pochopitelne jen na skodu byt se ji vyhnout neda. 50% nitrifikace probiha ve dne a vetsina denitrifikace rovnez tam. Proc na skodu, neb kytky radsi pouziji NH3 nez NO3 neb je to pro ne levnejsi.
Duvod proc ma vetsina lidi v akva filtraci jsou ryby. A vetsina akvaristu mam prerybneno, vcetne me. I tak bych se asi bez filtru obesel neb mam rychle rostouci kytky, ale sichr je sichr. Obzvlast po poradnem sestrihu se mi nechce par dni nekrmit a menit vodu a tak se vubec strachovat, ze to nejake citlivejsi ryby odnesou. Treba moji M. ramirezi.
A proc mam radsi kanistr nez kostku molitanu je, protoze kostka molitanu v akva je hnusna. Navic se na ni neda pripojit in-line topitko ani co2 difusor. Takze dalsi hnusny veci v akva. Taky se s ni blbe manipuluje, blbe se cisti a zabira misto. Proste vyjma ceny nevidim jediny duvod si ji porizovat.
Ok,ph 5,9 a co prostredie pre rybky ? I to je zaujimave.
Přesně tak. Na tento argument jsem zapomněl. Co vím, tak třeba T.Barr udržuje ve svém hlavním akváriu pH kolem 5.9, a podle některých vědeckých studií, které jsem četl, klesne při pH 6 činnost nitrifikačních bakterií na pouhých 10% (při pH 6.5 fungují údajně na 30%). Další argument, proč neutrácet za drahé filtrační náplně a předimenzované filtry v rostlinných akváriích.
Další věcí je že v takových akváriích je většinou kyselejší voda a v ní je těch bakterií prý pomálu. Utrácet proto za drahé filtrační média je docela zbytečné.

Designer napsal: K tomu linku, at je to jak chce, ta akvaria na fotkach jsou pro mne nekoukatelna. Je to jen muj nazor, nikomu ho nevnucuju, ale prijdou mi strasne fadni, nejsou pro mne nicim zajimava.
No a pro mě je to právě naopak, zejména to akva s Valisnérkou mě přijde úžasné .... Naopak nemám rád velké množství druhů nasekaných v jedné nádrži. Často ty druhy ani nevidím na fotkách ....
Já taky ve svém "výstavním" obývákovém akvárku používám filtr. Já jsem tou svou kacířskou otázkou narážel spíš na ten původní dotaz odikcze, jaké filtrační médium je nejlepší. A vzhledem k tomu, že v rostlinném akváriu není filtrace v podstatě ani nutná, tak jsem chtěl jen upozornit na to, že nemá velký smysl řešit, jestli molitan nebo SubstratPRO/MicroMec. To málo toxického amoniaku, co může v rostlinné nádrži vznikat, zvládnou prakticky okamžitě z vody odstranit i samotné rostliny, natož kolonie nitrifikačních bakterií v molitanu (či jiných moderních drahých médiích). Proto si myslím, že ať už si někdo šoupne do rostlinného akvária levnou kostku biomolitanu nebo utratí majlant za kýbl SubstratPRO v kombinaci s Purigenem, nepozná podle mě rozdíl (alespoň co se týče obsahu toxických látek).
Ono je to tak, ze ja sice ryby temer nemam, ale kdyz ano, pak uz jde obcas do tuha (ne mnozstvim, ale citlivosti tech ryb). Aby se Ti v akvariu tohle delo:
rybicky.net/fotogalerie.php…
jen tak samo od sebe (
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_pestra ), prece jen radeji nitrifikujes s vetsi jistotou (a pritom protichudne k rybam zase dopravas rostlinam vyzivu).
A stejne nakonec zjistis, ze to vubec neni ani tak legrace, ze sice "samo", ale tech ale to ma dost, a to i se slusnym filtrem, ne tak jeste bez aspon nejake jistoty jeho podpory

.
Ja ten filtr v akvariu proste chci, at si je treba hnusny, dava mi jakousi "jistotu" (jen v uvozovkach), ktere je v akvaristice tak malo...
Designer napsal: K tomu linku, at je to jak chce, ta akvaria na fotkach ... nejsou pro mne nicim zajimava.
Však jsem taky napsal "zajímavej článek" ... ne "zajímavá akvária" :o))) ...
Jinak filtr je v akvárku především kvůli rybám (biologická filtrace - likvidace jedovatých N-látek), tak trochu kvůli nám (mechanická filtrace) a rostlinám, těm je to asi šumák, resp. jim to spíš přidělává práci, neb si ty dusičnany zase musejí redukovat ... (to nevysvětluju tobě, to jsou jen takové obecné pindy :o))) ...
K tomu linku, at je to jak chce, ta akvaria na fotkach jsou pro mne nekoukatelna. Je to jen muj nazor, nikomu ho nevnucuju, ale prijdou mi strasne fadni, nejsou pro mne nicim zajimava.
Ten kdo dela akvaristiku dele a o neco se snazi, ze pro nej akvarium neni jen pouha dekorace, jde spis na jistotu. A tak dobre vim, ze filtr vubec nepotrebuju, ryby temer zadne, rostlin co se vejde, ale stejne mam biomolitan 30x14x10cm ve 200l. Proc ho nemit, schovat ho umim

.
Marcel G napsal: Mám jednu kacířskou otázku: Má někdo z vás představu, jak moc je vůbec biologická filtrace v (rostlinném) akváriu potřeba? Nebo jinak: Zkoušel někdo z vás pěstovat rostliny úplně bez filtru? Já ano. A myslím si, že se nutnost filtrace dost přeceňuje.
Kdysi jsem četl na toto téma celkem zajímavý článek ... a dokonce jsem ho (po letech) dokázal i najít :o))) ...
www.akvarko.cz/… V podstate stačí len čerpadlo - proste niečo čo "pohne" vodu v akva.Tiež ten kúsok molitanu tam mám v podstate len ako filter na čerpadlo a funguje to.
Mám rastlinné akvária bez filtra, ide to. Tam je potrebný dlhší zábeh ak chceme v nich mať rybky, či krevetky.
Inšpiráciou bol pre mňa Jirka Sčobák
Tak pokiaľ ide o rastlinné akvárium (čo chápem tak, že je tam len pár rybiek, inak samé rastliny), tak asi nebude dôvod. Ale nám, čo máme buď trochu alebo i veľmi prerybnené akváriá (hoci i chovné), je filter nutný. A čím lepšie zvláda nitrifikáciu, tým lepšie.
- jasne, napr. ja to resil jen z duvodu Malawi nadrze..

tam je ucinna filtrace opravdu potreba
- tam jsou totiz vsechny rostliny "asimilovany"

12 18.03.2015 15:27 Marcel G – Je to potřeba?
Mám jednu kacířskou otázku: Má někdo z vás představu, jak moc je vůbec biologická filtrace v (rostlinném) akváriu potřeba? Nebo jinak: Zkoušel někdo z vás pěstovat rostliny úplně bez filtru? Já ano. A myslím si, že se nutnost filtrace dost přeceňuje. Proto si troufám tvrdit, že v běžném rostlinném akváriu si každý bohatě vystačí i s obyčejným biomolitanem. A žádná drahá supermoderní keramická filtrační média nejsou potřeba. Rád ale změním názor, pokud mě někdo věcnými argumenty přesvědčí o opaku.
Tak to byl dělat spíš autor těch dat nebo kdo o tom ví nejvíc ... já ani nevim co hledat

tak sup smele do toho

V tom případě by si to asi zasloužilo sesumarizovat článek a propojit ho s diskusí tady. Rád bych si ho přečetl a určitě i víc lidí, ale lovit to pokaždý někde kdoví kde daleko :-/
- uz nekolikrat tu byly i skoro vedecke studie srovnani jednotlivych filtr. medii od hlavnich vyrobcu vcetne zkoumani velikosti a druhu poru atd.

A SubstratPro patří do substrátu?

Nedá se porovnávat lepší/horší. Každé medium je určeno k něčemu jinému. Biomech jak už název napovídá se používá do prvního koše odspodu, protože slouží k biomechanické filtraci .
pórovitost, biomech filtruje spíš mechanicky a má vetší póry
A v čem je lepší EHEIM SubstratPro než třeba BioMECH? Papírově mi přijde lepší spíš ten BioMECH.
Taký EHEIM SubstratPro, či JBL Micromec sú pri rovnakom objeme naozaj lepšie ako molitán. A keďže ide o priestor, podľa mňa je dôležitejší pomer výkon/objem ako výkon/cena. Preto si radšej priplatím za to najlepšie.
0 17.03.2015 08:44
odikcz [129] Jaké je aktuálně nejlepší filtračné médium v poměru cena/výkon?
Vyplatí se ještě používat biomolitan nebo už spíš jen pro zachycení bordelu a na samotnou filtraci je lepší keramika, která toho zvládne víc? Nebo něco jiného?
Co se týká keramiky: stačí obyčejné kroužky nebo radši zainvestovat do sera siporaxu mini (professional), eheim biomechu apod.? Výrobci se každý sice na krabičkách pyšní, jak jsou super, ale kdo ví, kde je pravda. A který je lepší?
Filtr chci samozřejmě čistit co nejméně (ideálně max jednou ročně) a aby média vydržela co nejdéle

Starší reakce
drcenou lávu mám z kousků o průměru cca 1-2 cm a to celé v pytlíku "organza". Je to praktické a dobře se to čistí. I když teď jsem po půlroce otevřel filtr a zjistil, že čištění nebylo potřeba. Ale alespoň jsem zachránil cca 20 krevetek a 5 helenek.
Taky jsem provozoval pískové filtry a v tom máš naprostou pravdu. Ještě teď je vidím jak jsem ve své první malé rybárně měl jako filtry plastové mísy s proděravěnými trychtýři, do nich zavedený vzduchovací kamínek a to vše zasypané pískem. Tam se to zanášelo až nehorázně. Molitany jsou samozřejmě kvalitní filtrační médium a relativně levné, ovšem kvalitní biokeramika při srovnatelné osidlovací ploše zabere méně prostoru a tudíž může být filtr menší a proto jsem mluvil o kanystrových filtrech. U vnějších lepených kde člověk nebývá limitován prostorem je nasazení biomolitanu v různých hrubostech takřka výborné řešení. Tam kde je člověk limitován místem je IMO lepší použít biokeramiku. Ovšem to je jen můj názor

.
Za komančů jsem měl pískové filtry tak o tom něco vím. Molitany mám možná déle a vypadají pořád dobře a hlavně to funguje a nestojí to takové prachy.

To já zase nedám na sypký materiál dopustit. Tedy v kanystrech. V lepených velkoobjemových bych to řešil asi jinak. Používám substratPro koupený před šesti lety, dvakrát do roka ho properu v odstáté vodě (vždy jen část) a funguje naprosto spolehlivě. A podle stavu média soudím, že ještě pár let sloužit bude. To už nemůžu říct o siporaxu nebo MicroMecu od JBL. Tam už jsou póry tak jemné, že se musí buď častěji čistit, nebo se musí opravdu část hmoty alespoň jednou za rok vyměnit. Pro mně je naprostá jednička prostě ten Eheim substartPro.
fungovat to zřejmě bude dobře. Sám Amano říká, že biomolitan do zaběhlých nádrží už nepatří. Dává jej tam jen na první měsíce a pak už komplet fitr vyplní Riem, což by měl být ekvivalent Substratpro. Já používám drcenou lávu

Nejlepsi je ten Eheim substratPro. Zkousel jsem molitan, valecky (ruzne velikosti a vyrobci), bio-balls a ten Eheim je nejlepsi - vydrzi leta bez cisteni, dobre se sype a uklada a kdyz uz chces cistit, jde to skvele.
Mam ho na vsech svych akvarkach i na tech co jsem jen delal pro druhe a i v laborce. V kanistrech, sump filtrech i v HOB filtrech. Funguje to vsude.
Tak som zrealizoval výmenu original medii vo filtri TT EX 800 plus. Prinieslo to želaný efekt a to, že voda je čistejšia, krištáľová. Pretým mi vode stále plával drobný bordel. Teraz nie. Odspodu: 1. kôš - orig. valčeky od TT, 2. koš - 2x orig. molitan, 3. koš Eheim SubstratPro, 4. kôš orig. molitan + SERA filtračná vata
Já ve vnějších filtrech používám sestavu následující. Jako předfiltraci bioakvacit PPI 10 nebo 20, na hlavní biologickou filtraci, která dělá největší část objemu filtru, kvalitní biokeramiku (Eheim substratPro, sera siporax, JBL MicroMec) a pokud je to třeba tak na jemnou dofiltraci buď jemný bioakvacit PPI 30 nebo filtrační rouno či vatu. Časem si každý většinou vyladí filtr tak aby byl co nejúčinnější s co nejmenší nutností údržby.
dost se chválí od Eheimu ten Substratpro, což by mělo být něco podobného jako ADA Rio. Ale podle čínské kopie, co jsem si objednal to vypadá jako drcená láva zabroušená do kuliček.
Píšou, že to má vysoký obsah porézního oxidu křemičitého SiO2, což vypadá opravdu na tu lávu.
ok uplne vas chapu...jsem si precetl reklamni clanek na media

je mi to jasne....ale stale si rikam jestli je nejake lepsi medium nez jsou ty trubicky ??? pohrat si s vyskladanim medii,dat pryc valecky a misto toho pridat biomolitan,nebo nechat molitany tak jak jsem popisoval a dat misto teh valecku,trubicek biomech ?????prosim posledni reakci na media a uz mlcim

Nitrifikační procesy probíhání v hmotě prakticky všude tam kde volně a poměrně "rychle" protéká prokysličená voda. Stav který popisuješ nastává u zanedbaných a ucpaných hmot nebo při slabých čerpadlech. Navíc moderní filtrační hmoty, ať už keramické nebo ze sintrovaného skla, mají slušnou samočistící schopnost, takže v průběhu provozu se do určité míry činností čerpadla samy proplachují od přemnožených bakterií a suspendované špíny. V těchto moderních hmotách (siporax, substratPro) ještě dochází v omezené míře i k denitrifikaci, protože díky struktuře mikropórů jsou v hmotě místa kde voda protéká velmi pomalu a tak jsou vhodné pro uchycení denitrifikačních bakterií. Pokud se člověk o filtr stará tak nemá význam keramiku měnit léta a k žádných toxickým problémům nedojde. Pokud na to akvarista dlabe nepomůžou mu ani rady výrobců na jejich výměnu. Ostatně kam by výrobci přišli kdyby neradili jednou za čas měnit část hmot za nové.

Cituješ z webu jehož cílem je prodat zboží ze svého e-shopu. Když nenapíšou jak provést regeneraci tak to právě směřuje k tomu prodeji

Určitě je lepší mít nakombinováno více druhů médií, já používám hrubý a jemná akvacit a keramické válečky. Válečky občas při čištění filtru pouze propláchnu. Něco málo špíny z nich bývá, ale proti akvacitu je to nic.
Zvažoval jsem nahradit keramické válečky, nebo spíše to jsou trubičky, něčím jako substratpro, ale s filtrací nemám problémy tak jsem od toho upustil. Podle hesla. "Funguje to? Pokud ano, tak se do toho nešťourej." Do filtru se dívám na čištění tak 3-4krát ročně. Trubky od filtru jsem čistil za několik let jen jednou, přišlo mě že je s tím hrozně práce a efekt na proudění není u mě významný.
Pises pokud se keramika nerozpada,nech to byt...procitam si clank na webu prirodni akvarium,v odkazu filtry a zde sem nasel tento odstavec :
Vhodné filtrační náplně
Upozornění: Podle některých vědeckých studií funguje aerobní filtrace (tj. filtrace za přístupu kyslíku, který je nezbytný pro činnost nitrifikačních aerobních mikrobů) ve filtračních médiích pouze v prvních pár (1-2 cm) centimetrech jejich tloušťky. Z tohoto důvodu se jeví jako zbytečné používat ve filtru velké kompaktní filtrační bloky (např. kostky jemného molitanu, nebo tlustou vrstvu jemného písku); mnohem lepší je používat spoustu drobných kostiček/kuliček/oblázků, skrze které bude moci snadno proudit okysličená voda s organickými živinami. V příliš tlustých filtračních médiích (> 2 cm) už nemusí probíhat pouze aerobní procesy, nýbrž také nebezpečné anaerobní procesy, při nichž mohou kromě plynného dusíku vznikat i vysoce toxické látky (např. amoniak, sirovodík nebo metan). Tento problém se však netýká jen "tlustých" filtračních médií, ale i všech vysoce porézních materiálů určených pro biologickou filtraci, které se dříve či později zanesou nejrůznějšími odpadními látkami nebo minerály, a promění se tak z aerobních na anaerobní bioreaktory. Právě proto většina výrobců těchto materiálů doporučuje jejich pravidelnou výměnu, nebo alespoň jejich důkladnou regeneraci (přibližně jednou za 6-12 měsíců).
po precteni mne zajimaji media jako jsou ty valecky a kulicky...kdyz jsem cistil media tak pouze zpuseb jemneho proplachnuti ve vode z akva.na jinych strankach jsem zase nasel ze valecky co davaji do jbl filtru stoji za prd,ze uz jsou 8x lepsi kulicky.Stalo by za to vymenit spodni cast filtru,kde mam valecky za napriklad biomech od eheimu?nebo to vyjde uplne stejne???dekuji podle tohoto clanku je zase zrejme,ze je lepsi mit filtr pul molitany a polovinu kulicky ,nez mit filtr zacpanej jen biomolitanem??
Všechno se ti ucpe, když to neudržuješ, ale spíš se znefunkční molitan, než keramika, tedy tak jsem to odsledoval v různých filtrech.
a neztraci ucinost ta keramika?neni lepsi koska molitanu nez keramicke valecky??
Přidat reakci
1 ...... [34] ...... 52
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 62279x