Filtrační média
Díky za informace. Takže půjdu cestou postupné výměny za jemnější biomolitan, případně nějaký test s vatou. A co se týče praní, je vhodné tento filtr prát ve vodě odčerpané z akvária? Nebo občas tomu udělat i nějaký "větší" servis?
Souhlasím s Brodysem, u takto malých "honičů vody" bych o ničem jiném, než o bioakvacitu, nepřemýšlel. PPI30 bych viděl jako ideál. Respektive já bych se nebál zaplnit celý objem filtrační vatou, protože u takto malých filtrů nemá svým způsobem smysl řešit biologickou filtraci, protože ta probíhá v několikanásobně větší míře v samotném akváriu. Takže bych se spíš zaměřil na mechanickou filtraci a k té je nejlepší právě vata. Na Matrix, Siporax apod. zapomeň, to jsou vyhozené peníze.
Ahoj, pokud si chceš hrát, což já chápu, zkoušel bych různé hrubosti biomolitanu a uvidíš, jak rychle se budou ucpávat, popřípadě jak se ti bude zdát čistší voda. Z vlastní zkušenosti ti nedoporučuji Matrix a podobné vysokoporézní materiály do tak malého filtru. Sám od něj ustupuji, většinu prospěšných bakterií je lepší mít v akváriu, ve dně

Osobně bych začal po směru toku vodu od nejhrubšího k jemnějšímu, PPI 20 a pak 30. Existuje ještě opačná úvaha, že hned v začátku je třeba pochytat veškerý mechanický nepořádek,aby ve zbytku filtru mohly vegetit bakterie, to znamená začít PPI 45 nebo rovnou vatou, ale myslím, že by se často zanášel, samotnému mi tahle varianta nějak nesedí. Je na tobě, jak moc chceš experimentovat, popřípadě utrácet, nicméně hlavní sdělení je, že v tomhle objemu akvária a typu filtru nemá cenu jiný materiál než biomolitan, maximálně vata

Ať se daří.
Díky za odpověď, je to jako u auta: objem ničím nenahradíš

Ale zeptám se ještě trochu jinak:
Několikrát jsem narazil na tvrzení typu: "filtr peru jakmile je viditelně snížen průtok vody". To se mi teda neděje u žádného ze současných filtrů, přestože mám výkon regulací stažen na cca polovinu. Evidentně mám filtry velice hrubé a to mě vede k úvaze, že prostor ke zlepšení určitě je, že mám molitan ve filtrech (i to vidím) zbytečně hrubý.
Otázkou je, zda to řešit a případně jak. Vyplývají mi zhruba dvě možnosti:
řešení A)
- dolní filtr (první na řadě) udělat jako mechanický filtr, tedy molitan vyměnit za jemnější nebo ho doplnit o filtrační vatu apod.
- horní filtr (druhý v pořadí) naplnit vysloveně jemným molitanem nebo molitan zkrátit a doplnit (stačit ho) něčím extra porézním jako např. Seachem Matrix nebo Sera Siporax?
řešení B)
- filtr osadit jemnějším molitanem
Co vy na to, má to cenu dělat, nebo je to zbytečné pro tak malé akvárium? Z toho co jsem načetl je klíčové udržet maximum prospěšných baktérií a tedy druhá část by jich takto pojala daleko více a hlavně díky první části filtru (s lepší mechanickou filtrací) bych mohl prodloužit servisní interval té druhé. Nebo je to jen moje mýlná představa a takto to fungovat nebude?
Poprosil bych o radu s filtračním médiem. Do svého cca 60l akvária jsem koupil nový filtr Tetra Filtr TetraTec IN 600 vnitřní 300-600l/h (
www.mall.cz/…). A jelikož je rozdělen na 2 samostatné filtry a každý obsahuje dva vertikálně rozdělené molitany, napadlo mě, že bych mohl jeden molitan nebo celý jeden filtr nahradit něčím vhodnějším, zde doporučovaným. Prosím, můžete mi poradit jaké médium pro mé akvárium a zda raději nahradit polovinu v každém ze dvou filtrů nebo jeden filtr mít molitan a druhý jiné médium či zda je nějaké pravidlo/vzoreček pro osazování médii.
Dále bych se rád zeptal, pokud jde o pórovitost a co největší filtrační plochu, proč jsou keramické či jiné dutinkové filtr dělány s tak velkou dírou uprostřed. Není lepší médium nadrtit na větší kousky a filtr efektivněji vyplnit?
Starší reakce
Já bych ho v tvém případě nepoužíval. Není to takový zázrak a nezachytí skoro žádné mechanické nečistoty. Sám jsem se ho zbavil, už mám jen jeden koš a vyměnil za 3D koule. Ty mají také velkou plochu a ještě zachytí spoustu mechanických nečistot......
Já chci právě ten purigen dát pryč a místo něj ten Metrix,když už ho mám 1/2 litru zadáčo od kolegy.Jen aby se naočkoval rychlejc bakteriema vypláchnu v odsátý vodě molitan z filtru a v tý vodě ho pár hodin nechám,pak odpoledne dám do filtru.
Když už tam musíte mít purigen, dal bych ho i v případě aquaballu co nejvýše.
Proč ? Aby se co nejméně zadělal a nemusel jsem ho často regenerovat
Díky,aquaball je vnitřní a moje verze 130 má 2 velké a 1 malý košík.Nejspíš dokoupím ještě 3.větší košík a dám tam odspoda molitan/purigen/matrix/matrix.
Pokud se ti tam ten purigen vejde, tak ho tam nech, jenom bacha na protržení toho pytlíku, pokud je někde nad tím vata, tak se ten filtr pěkně rychle ucpe. Matrix nacpi všude, kam se vejde, sací koš je asi lepší mít s molitanem, líp se to bude čistit.
Nazdar kolega mě dnes v práci dal půl litru Matrixu,že prej mu zbyl.V aquaballu 130 mám 2 větší + 1 menší košík.Aktuálně mám odspoda molitan/purigen/molitan.Mám dát pryč ten purigen a místo něj ten matrix + i do horního malýho místo molitanu?Ještě se taky zeptám,jak se ten matrix čistí,když se zanese?Nemám s ním zkušenosti.
Starší reakce
U Purigenu doporučují po vykoupání v Savu nechat odstát ve vodě se Seachem Prime, případně vyhoví cokoliv jinýho na odstranění chloru, jenom dle návodu z Invitalu v tom přípravku nesmí být aminosložky, aby nevznikal chloramin.
Děkuji, nechala jsem ho ve vodě přes noc, párkrát proplachla a už je ve filtru. Vše se zdá ok.
Dej to na hodinu do čisté vody a pak bych to dal klidně do filtru.

Dnes jsem poprvé regenerovala Aquapura (obdoba Purigenu, ale od Rataje). Jak je mým dobrým zvykem, dělala jsem to po paměti a návod si přečetla, až když jsem skončila. Tak došlo k tomu, že místo roztoku sava a vody 1:1 jsem použila jen savo (na 2 hodiny). Teď nevím, jestli si můžu dovolit dát ho zpátky do akva nebo ho mám radši vyhodit.
Starší reakce
Já jsem dal do prvního stupně PPI20, PPI30 a vatu. Výš pak matroš pro bakterie, nejvýš pak purigen a podobně. To jsem ještě zakryl vatou, aby se něco z toho nedostávalo zpět do akvária. Předfiltr mám PPI10 a PPI20.
Zdravím kolegové, co by jste doporučili do prvního stupně u Eheimu místo Mech Pro? Mám v akvárku předfiltr, tak mi přijde takto hrubý první stupeň celkem zbytečný. Nebo se pletu? Diky
Super, děkuji všem. Vypadá to, že asi nákupem neprohloupím

Na zdejší rady jsem taky zakoupil a zaměnil je za dva molitany v předfiltru. Fungují skvěle, vrchní biomolitan skoro není nutné čistit, takže do hlavního filtru už jde opravdu málo špíny. Trochu pracněji se perou, čistím předfiltr jednou týdně, tak teď poslední čištění jsem je dal vymáchat do pračky,program na 20 minut a vyprali se. Barva už není úplně bílá, ale na funkci to nemá vliv. S trochou tlaku jsem jich tam naskládal snad 20 kousků

V bazénu teď půjdou do filtrace třetím rokem. Po sezóně se to dá hodit do pračky. Začínají se trošku rozpadat, letos nebo příští rok bude po nich.
Pokud je možnost, do akvária bych pořídil nějaký menší. Do bazénu jsou ty koule velký jak pěst, takže do filtrace se vejde jenom pár kousků.
Možná by to šlo nějak vyrobit i doma, ze všeho nejvíc mně to připadá jako vata smotaná do kuliček.
Díky za info a potvrzení mé domněnky. Objednám něco do akvárka i do bazénu místo písku

Mám to ve filtru od 19.4 a funguje to dobře. Poletujícího bordelu je podstatně méně.
Zdravím. Chci vyzkoušet místo molitanů toto:
www.vodnirostlinky.cz/…
Máte s tímto nebo podobnými 3d koulemi někdo zkušenost? Nějaká úskalí? Díky za info, ať to plave...
Starší reakce
Teorie je mi jasná,to byla reakce na ten předfiltr bod Sery, na který jsi dával odkaz,zaujal mě,ale je u něj npopis, že se dává za externí filtraci nebi přes bypass,tak jestli to má nějaký technologický důvod nebo ho lze dát klasicky jako předfiltr

Díky za tipy na předfiltr. Píšou v něm ale, že se dává až za exterák, šel by dát i před?
Jemný molitan jedině na konci místo vaty. Ja používám ale jen hrubý co byl dodaný s filtrem. Mám větší ryby a jemný se i na konci filru dost zanášel.
To zní dobře, děkuji a ten molitan hrubý nebo jemný ? PPI 30 třeba ?
Já bych dal molitan - kroužky - matrix - molitan. Pokud máš předfiltr, můžeš ten molitan na vstupu nahradit, ale já bych ho tam nechal, mělo by se to takto pomaleji zanášet.
Vatu bych vyhodil, sice odfiltruje část jemného svinčíku, ale rychle se zanáší.
Ahoj, chtěl jsem se zeptat jak máte poskládané filtrační media ? Když to vezmu od spodu, tak mám kroužky, následně seachem matrix, potom hrubou pěnu (originál co byl k filtru), poslední patro opět originál filtrační pěna a pak vata. Chtěl bych přidat ještě seachem purigen a přemýšlím o výměně filtrační pěny za akvacit z důvodu, že se mi filtrační pěna
jeví jako zbytečně hrubá a poslední dva vrchní koše nejsou dostatečně využité.
Díky za další rady. Je mně jasný, že udělat ten filtr dobře, bude taky věda. Předfiltr bych vybral i jiný, ale nejsem fanda SunSunu kvůli netěsnostem. Dost se toho bojím, aby taková prkotina nevytopila celej barák (dřevěný stropy a sádroš, to by bylo na kompletní rekonstrukci). Těch negativních reakcí je tady dost. Druhá možnost byl Eheim, ale ten je bohužel do akvárka, ale je to pro mě měnší zlo. Třeba ještě někdo poradí nějakou lepší možnost, které jsem si nevšiml.
Bioakvacit jsem si už nakoupil PPI10-30, abych to mohl líp seskládat než s tím bazmekem z Tetry, tam je snad jenom PPI10, to by samozřejmě nestačilo.
Purigenu mám snad dost, do Tetry 250g v pytlíku, ve stávajícím akvárku mám 125g a ještě mám navíc jeden 125g, aby se to dalo čistit a kolovat.
Já jenom pořád přemýšlím, jestli je potřeba tolik prostoru pro biologickou filtraci, jestli tam fakt dávat 3 nebo 4 patra nějakýho matroše. Vzhledem k ceně váženýho Matrixu ve Sklorexu to klidně obsadím Matrixem, nemusí se tak moc propírat oproti jiným.
U té Tetry bych se inspiroval tímto videem:
www.youtube.com/…
Celkem to přeskládání dává smysl. Aktivní uhlí bych tam vůbec nedával, pokud není v akvárku nějaký chemický bordel. Ještě bych do horní vrstvy zvážil Purigen, opravdu dobře funguje.
Já plánuju EX1200 Plus osadit zhruba takto (odspodu nahoru):
- použít předfiltr (pořídil jsem Eheim)
- dolů nasypat ty kuličky
- spodní patro středně hrubý, jemný molitan a asi i filtrační vata
- asi dvě patra Matrixu (ve Sklorexu prodávají vážený za dobrou cenu, jinak bych zvážil nějakou alternativu)
- horní patro kousek molitanu jako vycpávku, Purigen a vatu jako krytku Purigenu
EX800 má předpokládám o patro míň, takže bych ten Matrix nacpal do horního patra místo molitanu pod Purigen.
Ahoj.
Tak ať slouží ku prospěchu
Ten "Tetra CF Carbon" je vlastně aktivní uhlí.
Já ho do filtru nedával vůbec. Schoval sem si ho, pro případné odfiltrování zbytků léčiv atd...
Tady si o něm můžeš něco přečíst
www.rostlinna-akvaria.cz/… Ahoj, pořídil jsem Tetra Tec EX 800 Plus.
Co se týče filtračních medii, kuličky jsem vyměnil za seachem matrix a ještě mi vrtá hlavou jak dlouho tam nechat ten Tetra CF Carbon.
Jinak filtr doporučuji.
Starší reakce
...Pokud je někdo cimprlich, tak může na dobělení koulí dokoupit speciální roztok na praní PES koulí (jen, aby to nebylo něco jako...
Já bych tipl, že z toho bude cítit Savo...
Kolega mi prezentoval zázračný desinfekční prostředek, který mu kdosi dovezl - představte si - až z Německa! Prý, že ještě nemá u nás schválenou registraci, (nebo cosi takového), takže se prodává "pod rukou". A za nemalý peníz... Ale jinak - bomba!
No, stačilo přičichnout a bylo jasno - zhruba 10x předražené "Savo v jiném balení".

Mám to odzkoušeno,chce to pro jistotu omýt zásobník prášků a aviváže,nastavit program jemné prádlo,otáčky 800,teplota 30 - 40°C.Sušička to samé.Němci koule vkládají do síťovaných pytlů pro šetrné praní,při větším objemu je s tím i lepší manipulace.Nevím jak kde,ale u Papíka se běžně praly biomolitany v automatkách.Pokud je někdo cimprlich,tak může na dobělení koulí dokoupit speciální roztok na praní PES koulí (jen,aby to nebylo něco jako předražený odvápňovač kávovaru,kolega chemik do něj leje roztok kyseliny citronové

).Jinak pro běžnou údržbu stačí vymačkání koulí,případně s průplachem,zkoušel jsem i tlakovou vodu,ale to mne nějak nenadchlo.Koule toho mechanicky vydrží hodně,je uvázana na principu obyčejné bambule.Trošku si pohrávám s myšlenkou,že by v jejím středu mohlo po zanešení docházet k částečné denitrifikaci.
Koncem roku 2019 jsem zakoupil na zkoušku u firmy z tvého odkazu - kopie faktury:
2x Filtrační médium pro křištálovou vodu 10 ks 3D mega koulí -odstraní absolutně veškeré částečky !! + video níže !
Cena za kus 119,00 Kč 238,00 Kč
Doplňuji, celkem 20 koulí za 238Kč. Kus vychází na 11,90Kč

!!! + 99Kč poštovné.
Hoši přebalovači mají vývar z jedné koule 9,30Kč !!!
Zhruba po měsíci testování jsem koupil z distribuce výrobce naprosto stejné koule v kilovém balení - kopie z faktury:
Kód zboží 50007 zboží Filtrační kuličky PES AQUA CRYSTAL 1000 g DPH 21% Cena/ks 430 Kč
Počet ks 1 - Balení 1 celkem 430 Kč
Doplňuji, celkem je v balení 165 koulí za 430Kč. Kus vychází na 2,60Kč

. + 99Kč poštovné.
S koulemi max. spokojenost,pro info do jednoho koše Eheimu jich vkládám 25ks.
Vypadá to dobře zbylo mě ve filtru místo po bílé vate v části predfiltru tak uvidim, nechci filtr často otvírat tak si to musím promyslet zda by to nevedlo zase co měsíc to cisteni
Tak v bazénu po sezóně bych je asi v pračce vypral ale u filtru bych to asi nedělal.

youtu.be/… Při praní v automatické pračce je nutné dodržet nastavení programu podle videa,žádné saponáty!!! Načechrat jdou v sušičce - program jemné prádlo.
PES kuličky mají různé obchodní názvy,podstata je stejná.
adena.cz/… 
Edit: Přípravek na praní PES kuliček včetně návodu a recenzí:
bazenova-chemie.heureka.cz/…
0 12.04.2021 20:30 Brodys – Nastříhaný biomolitan v externím filtru
Máte někdo zkušenost s nastříhaným biomolitanem v externím filtru? Mám Eheim Professionel 5e 600T 2178, dva koše bych rád naplnil biomolitanem pro lepší záchyt mechanických nečistot. Objednal jsem ppi 20 a ppi 30,na jak velké kusy je nastříhat a má smysl je tam cpát násilím nejen volně vložit? Jak to jde s údržbou? Děkuji.
Mrknu se, zrovna jsem teď jeden košíček měnil náplň za 3.5L pemzy

Tak nemám to vyzkoušené, ale místo písku do filtrace bazénu jsem koupil
www.marimex.cz/… a uvažuji že vyhodím pemzu a dám je i do akvarijního filtru.

Já myslím že než špína to budou nitrif. Bakterie, který ji tak prorustaji že časem se ucpe, predfiltr je součástí tohoto Eheimu , skoro přemýšlím že ji dám pryč, jbl ale i oase jsem koukal už ani vaty nepoužívají
zasadni otazka je "proc je tak spinava" a tam vede reseni
nebo se to da resit predfiltrem....
Starší reakce
Áno viem že aj to je možná príčina, zo začiatku som ale pomerne často zasahoval do filtra a čistil - teraz už viem že celkom zbytočne. Teraz už čistím len keď sa viditeľne zníži prietok vody. Takže pravdepodobne sa ešte ani poriadne nerozbehol, vymením keramiku za molitán a nechám poriadne zabehnúť aspoň dva mesiace bez väčšieho zásahu a uvidíme

vďaka za reakciu
Ta hnědá řasa je ale většinou způsobená nedostatečným filtrem.

Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 52
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 62300x