Filtrační média
Ať čtu, jak čtu tak mi nějak není jasné jetli tam ten filtr byl, či ne. V každém případě je ta nádrž, co na fotce vidím, při vší úctě ne zrovna dobře udržovaná.
tuhle skoro čtyřstovku jsem provozoval dva roky bez jakéhokoliv filtru, jen s motorickým rozprašovačem CO2 ferplast, lávová drť od Grýgery jako dno udržovalo stabilní ph 7,2 - 7,5, dolejvání vodou s osmozy každý den tak pět litrů (otevřený akvárium). A když jsem přijel domů, tak výměna sotva šestiny obsahu. Takhle to vypadalo, když jsem přijel po měsíci z montáže, dal jsem to pryč, protože jsem musel na delší čas pryč a nebyl na to čas. Nicméně dotyčný si koupil novou vrtulku do fluvalu 404 jede dál. No a teď mi řekni, kde je ta praxe se siporaxem?
Já neříkám, že to je špatný materiál, jen prostě musí mít svý uplatnění. Taky ho budu teď do stovky kupovat, jen nemá smysl tam narvat další dva litry od JBL a Eheim.
Já zase nejvíce věřím praxi. A ta mi říká, že za dobu čtyř let, co mám ve filtru Sera Siporax, se nádrž bezvadně stabilizovala.
Jen tedy nemám ten pocit dobře utracených peněz, neb jsme tento materiál vyhrál v soutěži. A znovu opakuju, je to výborný materiál.
chápu, až budu prodávat litr těchto medií, za čtyři kila a mít rabat víc jak stovku, tak budu tvrdit, že furt si toho kupuje dotyčný málo.
Nicméně spíš věřím článku o dusíku ........Skupina organismů, která je ale daleko méně
přizpůsobivější, co se pH týká, jsou nitrifikační baktérie. Jak
už jsem psala, dlouhou dobu bylo rozšířené přesvědčení, že
v akváriu jsou hlavními nitrifikátory druhy Nitrosomonas
europaea a Nitrobacter winogradskyi. Jejich vztah k pH je
dostatečně nám – vyhovují jim hodnoty v zásadité oblasti.
I když je dnes známo, že v akváriu převládají jiné nitrifikační
baktérie, o kterých toho zatím tolik nevíme, přesto je ověřený
fakt, že s klesajícím pH rapidně klesá i rychlost nitrifikace.
Pro akvária s kyselejší vodou by tedy nemělo pražádný smysl
kupovat drahý filtr s velkou plochou náplní – nebude ho mít
kdo osídlit. Kyselejší vodou rozumějte už hodnoty okolo 6,5!
To je špatná zpráva pro ty, kteří spoléhají na ohromnou
plochu filtračních náplní a přitom pouští do akvária CO2.
Dobrá zpráva je pochopitelně ta, že při takovém pH se
výborně daří většině rostlin, takže nitrifikační baktérie
nepotřebujete.........
kus napsal: takhle narvanej filtr materiály 21 století má však cenu u afrik nebo v přerybněných nádržích, ale v měkký kyselý vodě v zarostlém akváriu je to úplně na hovno. Tak nanejvejš můžeme mít pocit dobře utracených peněz , ale to je tak všechno.
Takhle narvanej filtr je dobrej u každý nádrže
Mám na to poněkud jiný pohled
takhle narvanej filtr materiály 21 století má však cenu u afrik nebo v přerybněných nádržích, ale v měkký kyselý vodě v zarostlém akváriu je to úplně na hovno. Tak nanejvejš můžeme mít pocit dobře utracených peněz
, ale to je tak všechno.
ad sera siporax
- je take nutne pripomenout, ze Siporax ma byt podle vyrobce zameren hlavne na "denitrifikaci", s tim muze souviset jeho odlisna struktura
- me osobne se nelibi jeho specificka/nadychana struktura - tam kde Vam v kosiku zabira misto Siporax - je tam jen voda - muzete mit mnohem vice skladnejsich JBL Micromec nebo Eheim SubstratPro kulicek
- a divam se, ze autor neni sam, je toho plny youtube a vsichni delaji to stejne
youtu.be/… - mno nevim... autor dedikuje, ze rychlost/mnozstvi absorpce tekutiny = vyuzitelna plocha pro osidleni bakterii ?!
- ja tohle vecne dilema vyresil po svem - ve filtru je Eheim, Sera a JBL
Hmm, sera siporax je jasná.. Doufám, že stejnou účinnost má i siporax mini, kterou mám ve filtru..
Starší reakce
Většinou jsem našel přímo u rašeliny info, že by se neměla používat zároveň s aktiv. uhlím.
K vhodnosti/nevhodnosti kombinace zeolitu a rašeliny se mi nepodařilo zatím najít nic.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Tak něco už jsem našel.. na jiném fóru, taky názor že zeolit jako absorbent bude pohlcovat látky chtěné z rašeliny.
A pak zase článek o zeolitu a možnostech využití
actamont.tuke.sk/…
kde jsou zmiňovány míchané substráty zeolit/rašelina v zahradnictví.
Ale zas skleník není akvárko a kdo ví, za jakým účelem se to míchalo
- pokud se nemylim (kdyz tak me nekdo opravte), zeolit pohlcuje/je schopen menit siroke spektrum iontu
- tedy ne jen toho co chceme (dusicnany/dusitany), ale i dalsi prvky/slouceniny
- nekde jsem videl varovani - se zeolitem opatrne u rostlinnych AQ
- hned druhy odkaz od p. Googla
www.kamenzeolit.cz
"Tento mikroporézní materiál ve svých pórech zadržuje od dob svého vzniku ionty sodíku a chloru. Ty jsou ve vodném prostředí schopny na sebe „absorbovat“ dal‘í ionty, čehož využíváme ve filtračním procesu. Absorbční řada zeolitu, tj. schopnost zachytávat jiné ionty, je na straně obsaženého chloru Cs – NH4 – K – Ca – Mg (cesium – amonium – draslík – vápník – hořčík), a na straně obsaženého sodíku NO2 – NO3 – S2O3 (dusitany – dusičnany – thiosírany). Dalo by se říci, že Zeolit je jakousi přírodní dezinfekcí."
Má někdo z vás zkušenosti, nebo představu o vhodnosti/nevhodnosti použití zeolitu a rašeliny ?
Jestli zeolit nebude tlumit účinky rašeliny, pohlcovat látky zní.
Starší reakce
Díky za fotku keramiky, opravdu jsem ji ještě v šestihranu neviděl.
ty pytlíky jsou ještě ve filtru, odpoledne budu měnit dno a hadice, tak je z filtru vyhodim a dam jsem foto.
tak tam dej vatu, nejemnejsi biomolitan nezachyti to co vata
jak jsem psal, ve spodním koši, na dně je hrubý molitan a na něm nasypáno trošku té keramiky a na ní opět molitan. to je obsah jednoho ze dvou košů, který je zcela dole. Proud vody dle manuálu kde zespoda nahoru. Keramika viz.foto
No ja osobne keramické valčeky (mám tie hladšie) používam len v 1/2 spodného koša na rozbitie prúdu vody. Nad ňou mám ešte pôvodný čierny hrubý molitan (pôvodne bol v celom filtri ale nie je mi jasné ako mal fungovať). Potom mám bio molitan, zololit a najjemnejší bio molitan namiesto vaty.
Mám za to, že Maurik měl na mysli keramiku jejíž tvar připomíná matičky jako kdysi vyráběl a snad ještě vyrábí Hagen (Fluval Pre-filter).
asi by bylo nejlepsi kdyby jsi sem hodil detailni fotky ty keramiky a obsahu sacku... protoze to muze bejt ledacos
Zdravá voda při výměně a otevřený filtr pro čištění by v dobrém stavu měly mít takovou mechově zemitou, vcelku příjemnou, vůni. Rozhodně by to neměly být nějaké výrazně nepříjemné pachy.
Ještě mě v tvém popisu zaujaly ta hranaté válečky. Ten výraz slyším poprvé. Můžeš to nějak přiblížit nebo to je jen nepřesné vyjádření?
Díky, nerad bych udělal něco špatně, protože když manželka otevře kryt, tak mi říká ze to Akvárko smrdí a při výměně vody je prý taková do žluta
Tak snad ji po te výměně už smrdět nebude a bude čistá
v kombinaci s tim molitanem nic nezkazis
No já mám po tátovi ještě nějakou keramiku doma v krabici, ale ted si nevzpomenu na název (jsem totiž v práci)
tak bych to tam dosypal do toho vrchního koše místo tech pytlíků, ale nevím zda na molitan, nebo na hole dno toho koše.
Díky.
Není to sice primo na můj filtr, já nemám bio active, mám zcela obyc a dle manuálu k němu, je také rozdíl v proudění vody. V tvém dodaném manuálu se píše ze zhora dolů a v mém opačně.
Já jen, aby bylo vidět, ze jsem to četl
Na obrázku v tvém manuálu byly dvě možnosti, buď nasypat ten siporax primo na dno koše, nebo na molitan. Co je lepší?
Naopak, je to výbornej prostor pro osídlení nitrifikačníma bakteriema a těch je ve filtru třeba především.
Ten siporax je keramika, nebo se pletu? To nevadí když tam bude dvakrát?
ve smeru proudeni musi byt vzdy nejdrive hruby molitan, pak ten siroprax ci postupne jemnejsi a jemnejsi biomolitan a na zaver ta vata
manual k tomu filtru co mas v prezentaci
www.sera.de/…
Ty pytlíky, to bude zřejmě již dávno nefunkční aktivní uhlí, místo nich třeba ten siporax a při čištění postupovat metodou postupných kroků, po třetinách týdně, ne najednou.
Díky, a to pořadí jak je tam naskládané je v pořádku? Jinak dobrá v tom spodním koši nechal to co tam je a vyměním pouze tu vatu. Jen nevím co s těma pytlíkama, když ani nevím co to je a zda to už po tech cca šesti letech neztratilo svou vlastnost? Co bych případně mohl dat místo nich?
cerny biomolitan, vymackat, proprat, hranaty valecky bude asi nejaky siroprax, jen proprat v sitku (obe media se meni teprve az se zacnou rozpadat, nebo jsou uplne utemovany, ze nejdou vycistit)
netusim co je v tech pytlikach a to posledni je filtracni vata ta se meni nejcasteji
vse se propira v odpustene akvarijni vode, nebo pri nejhorsim v odstate/prevazene vode
po razantnim zasahu do filtru radsi hlidej NO2, jinak se vzdy cisti jen cast filtru a filtracni vata se meni vzdy kdyz je zahumusena (siroprax je skvele medium ale je to napeneny sklo a male kousky se uvolnuji, nasledne jsou zachycene ve te filtracni vate, proto tam musi byt, balik vaty stoji cca 100,-)
0 26.01.2013 21:57 Maurik – serafil 900
Zdravím.
Mužů poprosit o radu ohledně filtračních náplní? Nevím jak dlouho tam jsou ty, které tam jsou, protože to mel otec, ale odhadují, že od koupě někdy v roce 2006(asi), do dnešního dne, tam je vše původní. Já to pouze cca před měsícem čistil a můžu říci, ze takový humáč a mazlavé bláto jsem dlouho neviděl
Filtr má dva koše na média a v papírech se píše obsah médií 3 litry. V tom spodním koši je na dně takový hrubší černý molitan, na něm dle mého laického názoru trošku takových keramických hranatých válečků a to vše zakryto opět černým molitanem. Pak v druhým vrchním koši jsou na dně takové tři pytlíky, jakoby naplněné takovými granulemi, nebo kamínky a ty pytliky tam jsou tak nějak naskládané, no a jako poslední věc v tom koši, je jakási přeložená vata pres ty pytlíky. To je je vše. Trošku se mi to povedlo omýt v akvarijní vodě, ale myslím, že to není ono. Proto bych něco vyměnil, ale nevím co za co a v jakém pořadí. Popřípadě co vše tam dát.
Děkuju
Starší reakce
- pokud si chces pocist, je to se vzorecky, grafy atd.
- srovnani Seachem Matrix, Eheim a JBL
www.seachem.com/…
P.S. jinak abs. souhlas s Haimdolem
P.S.II kdyz jsem resil, cim naplnit FX-5, tak jsem se rozhodl pro Eheim SubstratPro, JBL Micromec a Sera Siporax...aby nebyl nikdo z DE vyrobcu urazen
Ale bylo by to hezké, mít seznam hmot s informacema.
Pravda, kdo by si na to troufnul, smeknu před ním. Ale spoustě lidem by to HÓÓDNĚ pomohlo;)
Jen jsem si myslel, jestli už někdo něco takového nemá, nebo někde četl,...
že by to sem vložil;);)
Sorry, ale to co by sis asi představoval by vydalo na článek. Navíc spousta informací o osidlovacích plochách médií jednotlivých výrobců je nedohledatelná, protože přesné informace výrobci prostě nezdělí. Můžu posloužit několika informacemi které mám po ruce. Například Sera vyrábí hned tři biokeramické hmoty a to biopur, biopur forte a siporax (jen u něj je uvedená osidlovací plocha 270 m2 na litr). Pak třeba Eheim který vyrábí substrat pro (450 m2na litr) a biomech kde také neuvádí osidlovací plochu. Další je JBL ten nabízí MicroMec (1500m na litr), Cermec a SintoMec (1200m2 na litr). A tím jsem neskončil. Co výrobce to nějaké biomédium (Fluval- Biomax, Easy Life- Symbiont, atd.). Navíc jsou tu různé hrubosti akvacitu a různé typy filtračních vat. Udělat souhrn a porovnání je dost složité. Pokud se o to někdo pokusí smeknu před ním
. Rozhodně ale neplatí, že čím větší osidlovací plocha tím lepší médium. Velmi záleží na struktuře hmoty, její schopnosti se sama čistit a trvanlivosti.
0 17.07.2012 17:24 FJ – Max plocha
Zajímalo by mě jaký substrát (nebo cokoliv jiného) má maximální osidlovací plochu pro bakterie v m2. Jaký je ten "nejlepší"
A také bych rád viděl porovnání ploch například: substrátů X molitanů X různých druhů vaty...
Mohla by to být důležitá informace pro spoustu lidí.
(možná už to tu je, ale nenašel jsem)
Starší reakce
a bude to i levnejsi.....ty kosticky je tam treba hodne tesne naskladat? Ale koukal sem, ze kdybych si nechal uriznout co nejpresnejsi rozmer /ctverec, obdelnik/ a ten pak sam orezal, tak by to urcite slo pouzit ne?
Já bych to tak nehrotil. Pokud chceš nahradit původní tetrácké hmoty biomolitanem, tak nemusí být až tak přesný přířez. Stejnou službu udělá i biomolitan nastříhaný nebo nařezaný na menší kostičky kterým vyplníš filtrační koše.
Bohužel už ne
nemate nahodou nekde ten nakres?
ano pak by se mohlo stát že ti ty molitany budou v tom filtru plavat
V pohode stačí náčrt a přesné rozměry cca o 2 mm větší kvůli podřezu pily
uvidime, jestli to zvladnu nejak prekreslit.....
Hrubosti jsou předfiltr TM10, zbytek je TM20 a TM30. celkově vyšli 2 sady na 1400 i s poštovným
Přidat reakci
1 ...... [41] ...... 51 52
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 61609x