Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Filtrační média

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Filtrační média
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.01.2025 07:17 Muž skypi [286] Re: Shimi
S tím "molitan" resp. "bioakvacit" filtrem, ještě poháněným nedej bože vzduchem :-D to naprosto chápu-jen to dnes není "dostatečně in" :-) ale chápu i námitky co se týče estetiky. Ale i to je určitě řešitelné.
A k té "vatě na vstupu" - něco např. tady - morskyzivot.cz/… - je to sice "moře", ale princip je stejný i pro sladkovodní akvaria. Nejlepší je, když už v nádrži podobný odpad vzniká, zbavit se hrubých nečistot hned na vstupu filtru tak, aby neměly čas se rozkládat. Na biologický stupeň by měla jít voda už "téměř čistá".
Já vatu nepoužívám, nemám ji rád :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2025 07:01 Muž skypi [286]
Bohužel, naprostá většina komerčních "filtračních zařízení" z obchodů je řešena špatně. Nevhodná skladba medií, příliš malá reálná fitrační plocha (různá super-fitrační media na mysli nemám) a příliš vysoký (neregulovatelný) průtok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 20:47 Muž Shimi [689] Re: Vip
Však v pohodě, ať si to každý poskládá jak uzná za vhodné. "Spor" byl především o porovnávání akva s ČOV, což je pro mě prostě red-flag a musel jsem na tuhle ultrablbost reagovat. Já si za ty roky, co se tomu věnuju, vyzkoušel snad úplně všechno. No a nakonec jsem skončil u klasického molitanu s kterým jsem začínal jako školák. Je to levný a funguje to na 100%. Vatu nepoužívám vůbec a kdyby náhodou, tak vím, kam ji dát. Alfou a omegou je nepřerybnit, to platilo, platí a bude platit. Pokud je akva dostatečně zarostlé, tak filtr není potřeba vůbec. Všeobecně se u rostlinných akva filtrace strašně přeceňuje. Malawi je samozřejmě úplně jiná písnička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.01.2025 19:55 Muž Vip [34] Re: Shimi
... jestli jsi to nikdy nezkusil, věř mi, že řešení vatu na začátek nechceš. V tisícovce, kde mám vlepené přepážky (stejný princip sumpu), jsem vyzkoušel oba způsoby. Pokud dáš vatu na začátek, tak chvíli těch "pár" minut výměny/čištění baví, ale později jsi toho otrok. Vloni jsem zakládal 720l s přepadem do sumpu 200l. Po zkušenostech mám média od hrubého po jemné. Vatu mám v poslední komoře, měnil jsem ji jednou. Pokud byla vata na začátku (u 1000l), mohl jsem se ve filtru hrabat každý týden.
Teď budu stavět 1700l hrubého se sumpem 350l, opět dám hrubé -> jemné -> vata. Přijde mi to více "logické", postupně sbírat odpad, který se může rozkládat a nakonec posbírat nejjemnější části vatou. Koukal jsem na hromadu videí, jak to mají jiní poskládané a řekl bych, že vatu na začátku má tak 1/3. Jestli jim to vyhovuje ok, ale mě tohlě fakt nebavilo :-D

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 17:28 R Muž vaclav [14892] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Shimi
Problém je že u akvária nejsem, dostanu se k němu 1 za 14 dní až měsíc ale stejně bych to nikdy neudělal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 15:50 Muž Shimi [689] Re: vaclav
Tak zrovna do SUMPu, do kterého je naprosto parádní přístup, se vata na začátek hodí jako p*del na hrnec. V tomto konkrétním případě zabere výměna pár minut, to bych vůbec neřešil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 15:30 R Muž vaclav [14892] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Shimi
Správné řešení je jasné = to nejjemnější na vstup do filtru. Tak Filtr je podle mě od toho aby všechno zpracoval co do něho spadne je ale pravda že mám dost velký skleněný filtr vedle akvária a určitě tam nemůžu mít vatu na začátku to bych nedělal nic jiného než jí čistil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.01.2025 15:16 Muž Sid [6710] - RostlinyRe: Shimi
"Křišťálově čistá, že ani křišťál čistější být nemůže..." Pamatujete ten výtok nebožtíka Standy Grosse?! smich
K věci: Nejde ani o srovnání "akvárium vs. ČOV", ani o pocit, že mám křišťálově čistou vodu v akváriu.
IMO jde o "spor", zda je správné, (logičtější, vhodnější), řadit filtrační média v externím filtru bez předfiltru v pořadí od nejjemnějšího média po nejhrubší nebo naopak.
Za mne je to varianta "naopak" a umím si to zdůvodnit. :-)
A to je asi tak všechno. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 14:02 Muž Shimi [689] Re: Sid
"Voda v akváriu je naopak vždycky "nějak" znečištěná." - Prosím neodbíhat od tématu - akvárium vs. ČOV. V tomto kontextu je voda v akváriu "čistá jako křišťál".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 13:57 Muž Shimi [689] Re: Sid
"U externích filtrů bez předfiltrů by bylo nelogické postavit těmto nečistotám do cesty jako první jemné médium" - Ano, s tím naprosto souhlasím. Ale nelogické by to nebylo z důvodu, že je to tak správně, nýbrž proto, protože je špatně navržený filtr. A to je právě ten kámen úrazu. Nepřímo jsi potvrdil můj pohled na věc. Většina výrobců to pochopila, proto dává Juwel u svých vnitřních filtrů filtrační vatu hned na začátek. Oase dává u svých vnějších kanystrů do předfiltrů jemný molitan PPI45. Ti ostatní, co mají své filtry blbě navržené to musí holt řešit opačným, tudíž špatným, složením filtračních médií. Je to jednoduché jako facka.

Správné řešení je jasné = to nejjemnější na vstup do filtru.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 13:47 Muž Sid [6710] - RostlinyRe: Shimi
Voda v akváriu je naopak vždycky "nějak" znečištěná. Viz předchozí příspěvek. U "přerybněné" nádrže s minimem rostlin citelněji, než u rostlinné s nízkou rybí obsádkou. Tak jako tak - do filtru by měla jít voda znečištěnější, než z něj vycházet. (Jak mechanicky, tak biochemicky.) Pokud je tomu naopak, je něco špatně. :-)
BTW: "Makronečistoty" nejsou jen uhynulé ryby, zbytky odumřelých rostlin nebo kopy výkalů ap., tedy částice o velikosti v řádu cm nebo i mm, ale i ve velikostech sotva postřehnutelných zrakem...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 13:13 Muž Shimi [689] Re: tomas.lizner
"Ale tady to máš přeci to samé - stále ti do filtru přitéká více či méně hrubý bordel." - To snad nemůžeš myslet vážně. Je to přesně naopak, v akváriu "honíš" stále dokola mechanicky čistou vodu. V případě údržby se filtr vypíná a veškerý bordel buď odkalíš nebo ručně odstraníš. To, že se občas v mezidobí utrhne list nebo zdechne ryba, na situaci nic nemění, protože to je v kontextu četnosti výskytu naprosto zanedbatelné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.01.2025 12:56 Muž Sid [6710] - RostlinyRe: tomas.lizner
Ten hrubý "nepořádek" je tvořen obvykle nerozpustnými organickými látkami, nejčastěji částečkami krmiva a výkalů.
U externích filtrů bez předfiltrů by bylo nelogické postavit těmto nečistotám do cesty jako první jemné médium, které by se rychle zanášelo a vyžadovalo častější údržbu. V hrubším médiu by tyto nečistoty mohly mít dostatek času na rozložení, aniž by bránily průtoku menších částic, příkladně amoniaku, dusitanů a dalších živin k nitrifikačním bakteriím, kolonizujícím i jemnější média.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2025 12:05 Muž tomas.lizner [2] Re: Shimi
Ale tady to máš přeci to samé - stále ti do filtru přitéká více či méně hrubý bordel. Chcípne ti kreveta a nasaje ji filtr? Ostříháš kobereček? Trošku rozvíříš dno? To všechno generuje hrubé nečistoty, které se ti v nějaké míře vždy dostanou do filtru. To jsou ty tvoje pleny a vložky, jenže v menším a negenerují je lidé, ale akvarijní prostředí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 11:04 Muž Shimi [689] Re: tomas.lizner
Ne, je to absolutní nesmysl. Dokud nepochopíš rozdíl mezi uzavřeným systémem (akvárium) a otevřeným systémem (ČOV), tak se nikam neposuneme. Do ČOV ti každou sekundou přitéká splašková voda včetně toaletního papíru, dámských vložek, dětských plen a podobných "chuťovek". Proto musí být celý filtrační řetězec složen přesně opačně než u akvária, do kterého ti nárazově přitéká, při výměně vody, čistá pitná voda. Nebo ty snad do akvária liješ splašky? Asi ne, že?

PS: Jen tak mimochodem, k té poslední větě, respektive konkrétně k "Zbytek bio". Víš proč se molitanu, a je jedno jaké má PPI, říká bioakvacit/biomolitan?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 10:38 Muž tomas.lizner [2] Re: Shimi
Ten hepa byl samozřejmě trošku nadnesený ke zdůraznění nejjemnější vrstvy, ale srovnání s průmyslovou čističkou je reálný. Nejen čističkou, ale jak jsem psal, s naprosto jakýmkoli filtračním systémem čehokoli (včetně vzduchu ve vysavači). To není můj výmysl, ale stovkami, ne-li více, lety praktické užití filtrů a sít v podstatě čehokoli. Vody, vzduchu, štěrku, železných matiček... Od nejhrubšího k nejjemnějšímu. Vždycky.

Samozřejmě pokud máš jen jedno síto, pak máš trošku problém, kde je třeba volit mezi propustností a kvalitou prosívání. Ale tady byla diskuze o možném předfiltru + filtru, tedy minimálně dvou sítech, kdy snadno čistitelný předfiltr s PI10 odchytne největší bordel a PI20-30 ve filtru už to ty drobné nečistoty. Jak říkám, to není můj výmysl, ale fyzika.

Shodou náhod jsem se včera díval na Profiplants na recenzi filtru s integrovaným předfiltrem, kde přesně tohle zmiňuje pan Mithofer - do předfiltru PI10, do následujícího koše PI20. Zbytek bio.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2025 08:05 Muž Shimi [689] Re: tomas.lizner
Tome, srovnávat akvarijní filtr, který pracuje v malém uzavřeném systému = akvárium, s průmyslovou čističkou odpadních vod a potom do toho ještě zamotat HEPA filtr u vysavače, tak to už chce hodně velkého fištróna. Ale pobavils, to se musí nechat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2025 06:51 Muž skypi [286] Re: tomas.lizner
A mne zase překvapuje přesvědčení některých sebestředných jedinců o vlastní genialitě. :) To srovnání s "vysavačem" je zásadní nepochopení toho, co by měl filtr v akvariu vlastně dělat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.01.2025 23:10 Muž tomas.lizner [2] – Vata navrch?
Ahoj, v rámci hledání konkrétního tématu jsem narazil na tuhle diskuzi, kterou jsem si pročetl a překvapilo mě, že se tu tahle diskuze před třemi lety vůbec vedla :-)

Dát vatu na začátek, jak tu někdo prosazuje, mi přijde jako úplná hovadina :)) Už jen z principu jak se dělají filtry vody ať už v čistírnách vod, primitivních filtrech na vodu v přírodě, nebo v podstatě filtrech nejen vody, ale filtry jakýchkoli nečistot obecně?

Nejdřív prosejete hrubé nečistoty hrubým sítem, další středně jemnou vrstvou jdou střední nečistoty a nakonec nejjemnější filtr - v tomto případě vata, co zachytí zbytek. Pokud dá někdo vatu na začátek, mnohem rychleji si ji zasviní veškerým tím hrubým bordelem a buď si výrazně sníží průtok, nebo bude muset častěji měnit.

Pokud máte předfiltr s jedním košem, dává smysl dát jen PI10 a do samotného filtru pak jeden koš PI20 nebo PI30 (nebo teda vatu, když už). Ty zachytí ten jemný bordýlek, co prošel hrubým sítem. A zbytek filtru nacpat po okraj biofiltrací.

p.s. @shimi viděls někdy, jak funguje filtrace třeba u vysavače? Taky bys narval prachový HEPA filtr rovnou hned do hubice? :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.06.2024 13:33 R Muž vaclav [14892] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Beastie
Není nic lepšího jen ty nejvychválenější jsou o hodně dražší. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2024 10:35 Žena Beastie [338]
Už je to pár let co jsem se věnovala průzkumu filtračních médií a poslední akva mi jedou jen na bublifuku, ale budu vyměnovat. Stojí mi doma prázdná 2213 a chci jí naplnit a zprovoznit. 2217 co mám má v sobě modrý biomolitan a eheim substrát.
Přemýšlím, že půlku koleček a substrátu nastrkám do nového, na naočkování a doplním oba něčím novým.
Mám doma ještě 20x20x10 kostku biomolitanu PPI30, co můžu nařezat. A teď ta otázka, změnilo se něco ve filtračních médiích, je něco, co je teď lepší než kdy předtím, co za to stojí v tom externím filtru mít?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.04.2024 19:02 R Muž vaclav [14892] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: souky
Já to beru všeobecně a je jedno jestli je to starý materiál nebo nový, za čas jsou na tom stejně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2024 17:52 Muž nekdo [355] Re: souky
Tak se umyjí horkou vodou a dají se použít znova... Prostě vypláchnout a jedem znova....
Ty "dobré věci" tam zařídí bakterie a ty se tam usadí za chvíli znova...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2024 16:30 Muž souky [622] - RostlinyRe: vaclav
Nojo, ale když byli půl rok mimo filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2024 10:55 R Muž vaclav [14892] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: souky
Všechny porézní materiály se časem zacpou a hlavně zarostou bakteriemi ale fungují taky dobře i když je z nich jak píšeš jen kamení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2024 07:09 Muž souky [622] - Rostliny – Seachem denitrate
Ahoj, pořídil jsemsi filtr z druhý ruky a byl maplneny v podstatě jen nějakým poreznim materiálem, který jsem odhadl na seachem denitrate. Ten filtr byl prý odstavení půl roku. Pokud póry byly osídlení bakteriemi, co to teď udělá, kdybych to použil? Nejsou ty póry ucpané a není z toho teď jen obyčejné kamení?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.04.2024 17:23 Muž vlka [3511] Re: Tojsouvěci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Vrátil jsem se k filtrační klasice, bohužel má jednu malilinkatou nevýhodu. Brutálně se v ní drží Krevetí potěr. Takže při každém čištění mám o dlouhou zábavu postaráno. Dnešní ,,filtrační úrodička,, Odměrka má 25 ml a někteří prcci jen pár milimetrů...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2024 22:40 Muž Tojsouvěci [4083] - Kytky s čudlamaRe: Hencin
Koule bude dělat jen pár výrobců,velkoodběratelé je většinou plní do obalů s vlastním logem.
Např: www.sedco.cz/… (cca 180ks/bal.).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2024 22:05 Muž Hencin [54] – Filtrační koule
Všechny zdravím. Ty filtrační koule má cenu řešit nějakého osvědčeného výrobce nebo je to jedno?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2024 14:03 Muž Lojza007 [1236] Re: Dzumigar
Purigen váže drobný nečistoty typu zákal z kořene a je jedno, jestli je v nádrži s přidávání CO2 nebo bez. Růst rostlin nijak neovlivňuje. Za běžných podmínek to jsou vyhozený peníze.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2024 13:36 Muž Dzumigar [20]
Aký je Váš názor na purigen v akváriách bez co2?
Má to význam? Ovplyvňuje rast rastlín?
Vďaka za odpoveď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   17.01.2024 13:24 R Muž Guppy [2296] - Rostliny, paví očka, malé cichlidyRe:
Chlapi, prosím o trochu snahy se vzájemně pochopit.
Zabíhání filtru není nic nového, nic co by si kolega Pavlik vymyslel. Obecně se při výměně filtru (nebo filtračních médií) doporučuje, nechat starý a nový filtr běžet nějakou dobu spolu. Běžné je taky očkování kalem ze zajetého filtru.
Je zde i samostatné vlákno: rybicky.net/forum/12983
Čištění filtru se tu řeší neustále. Možné je tu prostor pro vyvrácení určitých mýtů. Kolega vlka čistí filtr často a dočista – dá se říct proti obecným zásadám – a akvárium mu krásně prosperuje. Dle mého názoru je to tak, že termín „dočista“ je hodně zdánlivý. Ve skutečnosti mnoho bakterií přežije i při použití chlorované vody a filtrační hmoty zůstávají naočkované. Takže i po důkladném vyčištění (pokud nebyly přímo vydezinfikovány nebo sterilovány) se nedají srovnávat s novými médii.
Tím nechci nikoho nabádat, aby to dělal stejně. Co u jednoho akvária projde, u jiného může způsobit problém. Záleží na zarybnění, množství rostlin, dně - jednoduše na tom, jak je akvárium v rovnováze. Například v nějaké odchovné nádrži s velkým množstvím ryb by to byl zřejmě fatální problém. Hustě zarostlá akvária s malou obsádkou naopak filtr téměř nepotřebují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 19:08 Muž Dawy [23] Re: Pavlik
Co na tom nechápeš, vždyť má pravdu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 18:31 Pavlik Re: vlka
Já sem měnil komplet celé médium ve filtru. Katastrofa tvůj názor, nechápu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2024 18:01 Muž vlka [3511] Re: Pavlik
Nechápu nějaké ,,zabíhání,, filtru. Vše podstatné a potřebné je v akváriu, filtr je filtr od toho, aby filtroval - čistil. Tak jak se spousta filtrů mění za nové, tak čistím filtr ve svém akvárku dočista. Že je v něm ,,brajgl,, je zcela logické, ale podle mě je ,,z moderních filtračních médií,, jen velice slušnej byznys...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2024 15:32 Muž Sid [6710] - RostlinyRe: Pavlik
Při zabíhání akvária není použití zeolitu bez šance. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.01.2024 13:31 Muž Sid [6710] - RostlinyRe: Lojza007
Lojza007 napsal: ...Nitráty váže zeolit (případně to samý v předraženým balení od Seachem - de*Nitrate), amoniak a nitrity pak musí odbourat nitrifikační bakterie, pokud se nepletu a případně mě zkušenější opraví, tak zeolit váže opravdu jen nitráty...
Nikdo nereagoval, tak je to na mně...
IMO je tomu právě naopak. Zeolitů je sice hafo, (~ 40 přírodních druhů a přes 100 druhů umělých), ale jejich do značné míry "charakteristickou" vlastností je schopnost vázat právě amonium, protože jejich mřížka má negativní náboj a tudíž dokáže adsorbovat kationty. No a z toho vyplývá, že nitrity ani nitráty vázat nedokáže.
Běžně se uvádí, že 1 kg zeolitu ("pro akvaristiku") dokáže adsorbovat až 23 g NH4+.A to není jediná vlastnost zeolitu, více případně strejda Gúgl. Jen dodám pro nás zajímavou vlastnost - dá se poměrně snadno regenerovat.

...Purigen naváže drobné nečistoty, které se pak nerozkládají, čímž nevznikají odpadní látky...
To mi taky moc neštimuje. Nechce se mi hledat, ale pokud je Purigen něco jako "navoněný zeolit", proč by se drobné částice rozpustných látek neměly rozkládat, (ať už aerobně nebo anaerobně), pokud by je Purigen "navázal"?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 16:16 Pavlik Re: Lojza007
Nějaký procento odbourá určitě ale základem je pro mne pravidelná údržba a výměna vody v akváriu, mám purigen jenom jako prevenci. Zeolit ani Purigen není potřeba když máte zaběhnutý filtr a akvárium, já ho tam dal jako prevenci protože jsem měnil média ve filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 15:59 Muž Lojza007 [1236] Re: Pavlik
Purigen nic takovýho neváže, buď je to nepochopení jeho funkce nebo reklamní kec. Purigen pouze váže drobné nečistoty nebo třeba zakalení z výluhů.
Nitráty váže zeolit (případně to samý v předraženým balení od Seachem - de*Nitrate), amoniak a nitrity pak musí odbourat nitrifikační bakterie, pokud se nepletu a případně mě zkušenější opraví, tak zeolit váže opravdu jen nitráty.

Tak už jsem tu blbost našel na webu Invitalu, takže to má fungovat tak, že Purigen naváže drobné nečistoty, které se pak nerozkládají, čímž nevznikají odpadní látky. To bych osobně tipoval, že se bavíme tak o 1-2% zadržených nečistot a to po dobu pár dnů, než se celý zanese.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2024 15:08 R Muž vaclav [14892] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Pavlik
Asi bych vysadil dozadu stonkovky a nebudeš mít potíže ty to rychle sežerou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2024 12:17 Pavlik Re: fido16
Mám také čistou křišťálovou vodu, i před purigenem jsem měl než jsem aplikoval do filtru.Purigen tam mám protože drží na uzdě amoniak, nitrity i nitráty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2024 19:09 Muž fido16 [631] Re: Freedlo
Ahoj, též jsem bojoval s filtrací v akváriu. Ale pak jsem, našel dobrou kombinaci. Mám dva filtry jbl e1502. A skladbu mám filtrační kuličky do bázenů pak vysokoporézní materiál(dva koše) Poslední koš vysokoporezní materiál a vata a do filtru lezu jednou za rok a akva čisté a bez nějakého purigenu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2024 17:44 Pavlik Re: Lojza007
Já jsem nakoupil média v Polsku za skoro polovinu ceny co u nás.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2024 16:49 Muž Lojza007 [1236] Re: Pavlik
A když tam dáš místo toho všeho obyčejný zeolit a biomolitan, tak to odvede naprosto stejnou práci za pětinu ceny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2024 15:33 Pavlik Re: Freedlo
Mám ve filtru litr Seachem de*Nitrate, litr Seachem Matrix, 3D koule a Seachem Purigen a jsem spokojený
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2024 15:17 Muž Freedlo [379] Re: Pavlik
No s odstupem casu musim rict, ze purigen zadny zazrak neni : ) ano, voda byla cista, sle po jeho odstraneni a pridani vaty a vice matrixu do kose nad biomolitanem, rozdil nevidim. Voda porad hezky cista: )

Purigen mi za 2-4 tydny uplne zhednul a uz se mi nechtelo ho vyvarovat v savu apod..tak jsem ho dal pryc. Za tu cenu koupim priste rostlinky radsi: )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2024 15:00 Pavlik Re: Freedlo
Souhlasím, mám také ve filtru a za mně super palec

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.11.2023 17:37 Muž Freedlo [379] Re: vaclav
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj. Hlasim, ze po 5 dnech nasazeni purigenu a matrixu je voda o poznani cistejsi. Takze za me zlepseni a media funguji. Nicmene je mi jasne , ze takove vody lze dosahnout i jinymi zpusoby:)

Za tyden zmerim dusicnany, kterych jsem mel v akvariu opravdu dost.

Hlavni pricinou neciste vody a letajiciho bordelu je v mem pripade moc rybek a dva ancistrusove, kteri rostou .. a rostou. Bohuzel to je neco, s cim nic moc neudelam. Musim pockat, az pocty prirozene klesnou.: ) ( ale tech anciku bych se rad drive ci pozdeji zbavil..darovanim samozrejme)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   30.10.2023 23:38 R Muž vaclav [14892] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Freedlo
Už jsem měl ve filtru leccos začal jsem v dřevních dobách pískem pak molitan, siporax a molitan, pemza a molitan , 3D koule a molitan a funkce pořád stejně dobrá dokonce jsem kdysi dávno měl i anex ale to je už o něčem jiném. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2023 16:19 Muž Freedlo [379] Re: vaclav
Jasný. Nuže dobrá. Vyzkoušíme a uvidíme. Horší to snad nebude. Chtěl jsem to zkusit : )

Diky

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 52

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 61990x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9043-filtracni-media