Jaký filtr
6 04.12.2012 09:38 Vstrom [82] - Malawi Jj, filtrace je zajímavá věc, je tady 141 stran a pořád se řeší, jaký filtr
Já mám akvárium 340L a ještě před tím jsem koupil Eheim 2073 (průtok 1050L/hod). Pořád mi vrtalo v hlavě, zda to bude stačit na akvárko, kde bude asi 300L vody. Ještě než jsem ho použil, tak jsem ho v prodejně vyměnil za Eheim 2075 (průtok 1250L/hod) a v akvárku je 8 ks kančíků a akar a nějaké malé ancistrusy a parmičky (to je zanedbatelný). Rozdíl ve financích byl asi navíc 1500Kč. Po rozbalení jsem se divil, jak je tenhle filtr o dost větší a mohutnější. Prostě hovádko. Zapojil jsem ho a tradááá. Na plný výkon a vůbec se mi ani chvilku nezdálo, že by ten výkon byl nějak velký. Trošku se mi zdál hlučnější než u želv JBL e901, ale po 3 měsících provozu se to trošku zlepšilo. Problém je, že je ve skříni, kde mezi dvířky jsou větší mezery a hluk proniká ven. No, pak jsem byl přinucen koupit skimmer, protože se mi pořád tvořila slepá hladina. A najednou jsem začal pozorovat, že co ryby rostou filtr dost bordelu nepobírá. Sundal jsem místo sacího koše předfiltr pryč a dal opět sací koš a dal ho až 2cm nad dno. Už to bylo o dost lepší a detrit mizel. Ale dost po akváriu plavaly jemné částečky, které byly dost vidět. Tak jsem k želvám koupil Eheim 2211 ( na těch 30L vody luxus) a zabavil jim JBL e901 (900L/hod) a nainstaloval ho do velkého akvária do protilehlého rohu a ejhle, voda je křišťálově čistá.
Takže teď teprve jsem spokojenej, za pomocí dvou filtrů, které dohromady stály asi 8tis Kč.
Jen mě trošku zklamal JBL, protože je hlučnější jak Eheim a v noci, když je vyplá televize, tak je slyšet, Eheim je tak o 2/3 tišší.
Tím jsem chtěl říct, že když člověk investuje do akvárka a osvětlení x tisíc, aby to měl dokonalé, nevím proč pak každý se snaží šetřit na filtraci, která je velmi důležitá a kolikrát mi připadá divný, že akvárko jako kráva, krásně zařízené a pak se tam krčí různé ohyzdné čerpací hlavy s pořádnýma kostkama molitanu atd. To chápu pouze jako dočasné řešení.
Prostě podle mě neexistuje na žádné akvárko žádné výpočty, které zaručily, zda filtr bude stačit či nikoliv. Podle mě to je pokus
Pokud nebude rozdíl mezi teplotou okolí a teplotou v nádrži větší jak 10 °C tak by měl výkon integrovaného topení stačit.
Jj o to nejde, já jen že mám doma nějaký prťavý honič vody (i s rozstřikovací rampou) a ani mě nenapadlo že kostka bioakvacitu by z toho udělal super filtr ikdyž se tu téměř denně objevuje to samé řešení
až když jsem viděl tu fotku tak mě secvaklo ....
Zespodu jsem na čerpadýlko nalepil plastovou trubku, do které jsem vyvrtal pár dír /prakticky to funguje úplně stejně jako viz obrázek, jen v menším./
Fajn nápad ... že mě to nenapadlo .... ještě porůst mechem a je to dokonalé
Tak třeba
www.akva-exo.cz/… odbočku, tzv. téčko lze samozřejmě instalovat a na jeden motorek provozovat třeba ten bublifuk a kamínek najednou. S Tetrou mám dobrý zkušenosti v poměru cena x výkon a kvalita je taktéž velmi dobrá.
romante: do toho bych klidne sel , o tom zadna ale nevim co za moturek aby to nebylo moc silny a nebo moc slaby na tohle. a dalsi vec. Rad bych zapojil vzduchovaci kamen co mam koupeny , cili existuje na ten moturek nejaka rozdvojka?
)) utahne pak oboje veci ?
)
Haimdol: Provedu...díky.
Topné těleso v tom filtru má tuším 210 W a umístěné to bude ve stěně mezi obývákem a chodbou, která je chladnější (v zimně méně vytápěná). Bude výkon topení stačit nebo bude lepší dotápět nějakým menším tělesem.
Já vím, že jsem s tím bublifukem votravnej, jak čtvrtodenní zimnice, ale v této variantě
www.akva-exo.cz/… se ten molitan schová za nějakj šutrák a ta trubka třeba nechá porůst mechem a je funkční dekorace jak vyšitá.
taky hezke
akorat ne uz tak vzhledne . to chce nechat obrust
Funguju s tím docela obstojně..
Teda akvárko. Krevetky se zdají spokojené..
/Ta hadička je tam kvůli rozprostření proudu../
A co takhle?
Byl jsem-li tázán, jaký že to motorek k tomu bublifuku, tak třeba Tetru nebo Seru.
Zadej do google obrázků mattenfilter, najdeš spoustu obrázků. Je tam vidět i ta lišta, ale dávají molitan do lišty. Já jsem ale filtr dal vlastně o polovinu tloušťky více dopředu, takže jsem tu litu schoval. Je bílá a mě se nelíbí
Foto momentálně nemám. Je toho dost na netu. Koupil jsem desku akvacitu, tu jsem seřízl na rozměr a na tloušťku 2 cm (prodává se 5 cm tloušťka), po stranách udělal zářezy hluboké asi centimetr. Našel jsem doma elektrikářskou lištu na kabely, použil jen spodní díl (
www.elektrohadrava.cz/…). Nalepil jsem tu lištu po stranách akva, vložil akvacit tak, aby ten zářez po stranách akvacitu padnul do té lišty.
Vzadu za filtrem je jen ta Atman hlava, přesně na rozměr. V biokakvacitu je dírka aby se prostrčilo výpustní hrdlo. To je vidět na fotce.
Já mám v podobně velké nádrži Fluval U2 a nedám na něj dopustit. V akváriu je hejno Tanichthys micagemmae a filtr čistím jednou do roka.
jako bublifuk je hezka rada ale k nemu je zase potreba moturek - cerpadlo a to se nabizi otazka zase jaky)))
prosim o foto jak to pasuje a pripadne odkaz na filtr
hlavu z tohodle Atmanu používám jako čerpadlo pro hamburský filtr. Akva má 28 litrů, je teprv v záběhu. Zatím to ale vypadá dobře.
U poměru velikosti filtru a objemu nádrže je brán objem akvária hrubý. V každém případě bych použil větší filtr, protože je lépe mít filtrační rezervu než to hrotit.
0 03.12.2012 14:20 Ivaan Myslím, že navrhnout konstrukční řešení docela umím. Jen si nejsem jistý techninkou a výběrem ryb a rostlin. Když jsem uvedl objem 300 litrů jednalo se o celkový objem akvária. Odhaduju, že vody bude cca 250 litrů. I v tomto případě je 250-T málo?
prosím poradte nějaký filtr do cca 30L. mam ted atman at-f301 a chce to asi vetsi plochu filtracniho matrose. Chovat budu jenom par razborek a krevetek + rosltinky
Ten filtr je skvělá volba. Jen bych si do 300 litrů v každém případě pořídil větší model a to Eheim professionel 3 350T protože ta 250tka by byla dost poddimenzovaná.
Hlavně si dobře promysli osvětlení a prostor pro údržbu. To jsou věci, které již post těžko měníš
0 03.12.2012 12:53 Ivaan Léta jsem akvaristiku nedělal. Chtěl bych se k ní vrátit ale změnily se jak možnosti tak i technika. Proto bych poprosil o radu. Mám v úmyslu vestavět akvárium cca 300 litrů (celkový objem) do stěny tak, že bude průhledné z obou protilehlých, dlouhých stran. Z uvedených důvodů chci mít uvnitř co nejméně "krámů". Uvažuji o vnějším termo filtru EHEIM Professionel 3 - 250T (
www.akva-exo.cz/…).
Osádka bude asi vcelku jednoduchá. Pár pancéřníčků, hejno neonek, možná parmička mechová, plata korálová. To zatím není rozhodnuto ale asi tímto směrem bych chtěl začít.
Můžete se, prosím, vyjádřit k úmyslu jako takovému, k technice, k výběru osádky, k rostlinkám a k čemukoliv co může pomoci? Každý názor vítán.
Díky.
300 litrů není pro terčovce dost. pokud nemáš dost zkušeností s akvaristikou, tak se do terčů nepouštěj. pokud nemáš dost financí, tak se do terčů nepouštěj. a to už je asi vše, jinak gratuluji k většímu akva
Já jsem příznivce jednoduchých biofiltrů. Kostka bioakvacitu a čerpadlo, nebo HMF jako mám já by ti to krásně zvládly. Ale moderní kanystrové filtry už jsou také bezpečné a pokud nechováš vyložené prcky jako já, je to asi jednodušší cesta... ale zas to stojí podstatně víc peněz.
urcite tam bude soucasne osazenstvo, nejspise pribudou dalsi cichavci (pouze samice ke kazdemu druhu), uvazoval jsem nad cichavcem libajicim (1+2) a nad 2 skalary (cerna forma, taky pouze 2-3)..
Když jsou tam terčovci, tak už se asi vyplatí jít do nějakého výkonného hrncového, asi bych uvažoval o Eheimu pro jeho spolehlivost, přesný typ bych si nechal poradit od Haimdola. Levnější variantou je pak nějaký externí komorový filtr. Ale tam je třeba dobře vyřešit přepad vody.
A jaký by tedy měl být pro menší roj neonek, cichlidky, terčovce a něco při zemi?
Já bych hlavně přemýšlel podle toho, jaké budeš v tom akva chtít chovat ryby. Jiný filtr potřebuješ do třístovky s krevetkama, jiný do třístovky s hejnovýma tetrama a úplně jiný do třístovky s kančíky.
0 02.12.2012 20:52 Celiny [293] - Rostliny malyLibor: o tech pvc trubkach jsem uz taky uvazoval
LisouJr: z tech tri mi prave to JBL vychazi nejlip dle objemu filtracnich medii, jinak rozdil mezi 900 a 901 je ve spotrebe W
Jinak dekuji za rady, moc si toho cenim
V prezentaci ke třístovce mám jak odkazy na stránky, ze kterých jsem při plánu vycházel, tak i fotku "vodoinstalace"
rybicky.net/nadrz/15252/8.jpg… . Nebylo to nic těžkého, když jsem to zvládl i já
Jen příště použiju místo hadic plastovou trubku a kolínka, bude to asi jednodušší.
Tou stejnou otázkou se právě teď taky zaobírám a docela se mi líbí tady ty, takže bych taky rád pro nějaká pro/proti
1)
www.akva-exo.cz/…
2)
www.akva-exo.cz/…
jaký je zde rozdíl oproti verzi e900??
3)
www.akva-exo.cz/…
(řazeno podle toho, který se mi líbí nejvíc
Díky!!
Libore a nemas nejaky detailni navod pripadne fotky ze stavby?
Já mám v takovém akvárku HMF, čili hamburský nebo taky hamburger filtr. Trochu jsem ho předimenzoval, hlavně výkon čerpadla, ale i tak jsem se vlezl pod 1.000,-Kč. Ale moje akva je určeno pro malé rybky a krevetky a proto jsem volil tento filtr.
Upřesněme si pojmy. Vzduchování je dodatečné provzdušňování vody za pomoci vzduchovacího kamínku napojeného na kompresorek a nebo pomocí Venturiho systému na výtoku filtru. Siporax je filtrační hmota která se používá buď ve vnějších nebo i ve vnitřních filtrech pro biologickou filtraci a ta má být pokud možno kontinuální. Filtrace se přerušuje jen při údržbě akvárií, ale jinak má běžet stále. Pokud je filtrace přerušená na delší dobu platí to co jsem napsal ve svém předešlém příspěvku.
bylo nám totiž řečeno, že vzduchování musí běžet nepřetržitě a může se vypnout jen na pár hodin při výměně vody v akváriu, protože pak ten siporax vypouští nějaké jedy do vody a želvu by jsme tak mohli zabít.
Nějak nechápu co je míněno přítomností Siporaxu ve vzduchování, ale pokud nebyl 14 dní používán a byl v odstaveném filtru tak pro znovuzprovoznění stačí Siporax proprat v tekoucí vodě. Jen je třeba počítat s opětovným zaběhnutím hmoty.
0 02.12.2012 16:18 lucka – vzduchování
ahoj, mám dotaz, musím siporax ve vzduchování vyměnit, když byl filt 14 dní mimo provoz? byl vyndán a vysušen, ve vzduchování byl jen zhruba 5 hodin.
ok !!!
souhlasim
Rozhodně bych k terčům koupil 1501. Ta 901 je pro 300 litrů hraniční a pro Terčovce bych řekl že je až poddimenzovaná.
super dekuji vam vsem za informace poridim teda jbl cristalprofi e1501.Mel jsem jen strach abch tam neměl velký proud na tercovce.Lekl jsem se kdyz sem cetl,ze je az do 700l,tak sem si rekl ze budu mit ve 300l reku
takze uz nemusim nad nicim premyslet a koupit 1501?
furt mi neco hloda,ze ta 901 bude stacit,ale budu mit 10 tercu-300l....
romant napsal: Ne, podle mého názoru ne, je možno přeci použít regulaci výkonu a o tom, že to filtru neprospívá, když je přiškrcen, já povědomost nemám. Již více jak 2 roky v jednom "dohledovém" akváriu jede 901 na poloviční výkon a nevím o tom, že by si majitel jakkoliv stěžoval, třeba na tu hlučnost, ale je to jenom můj názor.
Já s tím zkušenost osobně také nemám (fitr neškrtím vůbec) a je to jen informace čtená z diskuze na akva.sk. Neví se jak dlouho třeba ty filtry běžely a jak moc škrcené než se to začalo projevovat a může se to lišit i u různých značek ....
Prostě jen info že jsou tací, kteří něco takového zažili, ale určitě bych to nepaušalizoval do věty: "Škrcení filtru způsobuje časem jeho větší hlučnost." - to tedy v žádném případě NEtvrdím.
Spotřebu spočítáš nejednodušeji tak, že uvedenou hodinovou spotřebu vynásobíš 24mi, to celé pak 365ti a máš to ve wattech za rok, podělíš 1000, máš to v kilowattech a na finance vynásobíš vaší rodinnou sazbouPříklad při 20w:
24*20=480x365=175200w=175,2 Kwh x cca 5czk/Kwh = 876CZK/rok.
Pokud máte sazbu na nízký a vysoký tarif,můžeš to alikvótně přepočítat, bude to stát o něco méně.
Přidat reakci
1 ...... [115] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232934x