Jaký filtr
A naco su potom vo filtry uzitocne bakterie
Aby rozkladali kal a ine organicke necistoty.Jasne ze by vadilo keby bol plny odumretych listov z rastlin.Ale ked to vtiahne raz za cas jeden listok nic sa nestane.
0 31.01.2009 17:17 Petr – Re: Sid
To je diskutabilní. Některé filtry mají malý průtok a široké sání, zejména některé interní. Mě se tam například ryby cíleně schovávají. Prakticky neustále je tam jedna beta. A krevetky. (ano, vím, není to externí).
Ale jako hlavní důvod, proč by filtr neměl nasávat nečistoty, ale jen vodu, považuji čištění. Bordel mohu stáhnout z mřížky v pohodě, ale když se dostane do filtru, musím externí rozebrat a vyčistit. Tedy pokud neakceptuji to, že je plný kousků bordelu a kytek a že to tam hnije, což vodě nepomůže. Vím-li, že do filtru teče jen a jen čistá voda, čistím ve značně delších intervalech. Já osobně obvykle i sundal mřížku a na sání dal za pár korun malý molitanový filtr. Když se začal prohýbat dovnitř, vymáchám ho v umyvadle a je klid. Externí jsem otevíral minimálně.
Ze je vecna by som ani nepovedal.Ona sa ma menit ked znej uz nejde zmyt bordel.Mne vydrzala cca pol roka v AQ v ktorom som mal zavojnatky.Uplne cela zhnedla a do porov sa *vrastol* bordel.
Trvacnost keramiky zavisi od kvality
Mam filter Tetra Tec EX 600 uz jeden a pol roka a keramika nema chybu a to je v AQ 5 zavojnatiek
To je přesně ten důvod, proč se na nasávání dávají mřížky...
Řekl bych, že ty se tam dávají proto, aby se nenasály rybky, krevetky a podobná "havěť".
Čemu by mohlo uškodit, kdyby se do takového filtru nasávaly zbytky rostlin?
0 31.01.2009 12:57 Petr Toony napsal: Dobrý den, chtěl bych si ujasnit funkčnost filtru TetraTec EX1200. Filtr zajišťuje mechanickou filtraci, o tom nemůže být pochyb.
Proč by o tom nemohlo být pochyb? Naopak bych řekl, že mechanickou filtraci vůbec nezajišťuje. I když v něm možná nějaká ta nečistota ulpí, není to jeho primární funkcí a ani být nemá.
Nemám sice Tetru, ale jiný externí filtr. Nicméně výměna médií je opravdu dlouhodobou záležitostí. Biomolitan se mění řádově po letech, když začíná jakoby lepit či se rozpadat a tudíž ztrácí funkci, keramika je věčná, možná jednou za čas důkladněji proprat.
Ahoj. Já mám filtr TetraTec EX700, což je to samé pouze v menším provedením... Filtr by měl zajišťovat i biologickou filtraci. Jsou tam na to plastové kuličky s dutinama uvnitř, kde by se měly bakterie usazovat. Samozřejmě to nějakou dobu potrvá, než se v nově zprovozněném filtru bakterie usadí, ale prodávají se na to i tablety, ktery se dávají do nově založených fíltru, aby se to urychlilo.
Jinak co se týče toho průtoku, tak si myslím, že můžeš nechat průtok na plno. Kapacita nádoby filtru u EX1200 je 12litrů, což zajišťuje i to, že se tam voda jenom neprožene.
0 31.01.2009 12:17 Toony – Re: Yirka
díky za odkaz. píšou tam, že by se ty náplně měli pourčité době měnit. jak dlouho je máte ve filtru například biomolitan nebo sera siporax?
Tento filtr pochopitelně zajišťuje obojí filtraci.Podrobnější informace na linku.
www.akvarista.cz/… 0 31.01.2009 11:48 Toony – Rozdíly ve filtrech???
Dobrý den, chtěl bych si ujasnit funkčnost filtru TetraTec EX1200. Filtr zajišťuje mechanickou filtraci, o tom nemůže být pochyb.Zajímá mě, jestli zajišťuje i biologickou filtraci, když má tak vysoký průtok.Nebo je potřeba dát do akvária další filtr, ktery naplním určitou hmotou(nevím jakou) a dám chod na minimum?Např. něco jako denitrifikační filtr.díky za odpovědi
Starší reakce
Nový těžko,snad jedině jako bazarové zboží.
Já bych si netrouf slepit komorovej filtr jen tak i když jsou návody na netu ale bylo by to asi nejlepší řešení?
Romy napsal: Eheim 2078 jsem si pořídil do připravované 540 l nádrže,která se bude napouštět koncem příštího měsíce.Filtr jsem už dal,,očkovat"a musím vyslovit naprostou spokojenost,samočinně si kontroluje kalibraci,odvzdušňuje...Je to chytrá mašinka.Ona vůbec firma Eheim vyrábí kvalitní filtry.Mám od nich ještě 2236 a 2227 interval,5 a 8 let.Žádná závada,ani těsnění ještě nebylo potřeba měnit.
Jen bych doporučil kupovat za našimi hranicemi.Já ho kupoval na výstavě v německém Duisburgu za cenu 223 euro(tenkrát jsem je měl za 21),takže za polovic našich cen.Ale i v obchodě ZOO Zajac stál 299 euro.I ceny náplní stály za to,Siporax 1l-9 e,Ehfisubstrat Eheim 1 l-11e.
A nevíte kde by se dal u nás sehnat levněji?
Jak máš u toho filtru výstupní trysku tak otáčením měníš směr proudu a posouváním nahoru a dolu množství vypouštěné vody a tím právě reguluješ průtok.
0 26.01.2009 20:24 Davosek – Eheim 2008
Zdravím, nechce se mi zakládat nové téma, ale mohl by mi prosím někdo poradit jak se reguluje výkon na tomto filtru? Všude píšou, že to má regulovatelný výkon, ale já za boha nemůžu přijít na to jak... asi jsem blb.
Děkuji za odpovědi...
0 26.01.2009 16:18 sitnican Ahoj,tak Vám všem moc,moc děkuji za vaše úvahy a za váš čas.Asi to nechám tak jak to je,protože dodávat hnojivo,když už ani tak nehnojím,tak to se mi nechce.Raději asi častěji budu měnit vodu ,než aby přišel o kytky.
0 26.01.2009 13:18 andrej Diskus a rastlini.preco je filter s objemom 25L velky??co sa stane rastlinam??500L akva
Mohu potvrdit, ja na ebay 2076 take za polovinu mistnich cen, novy.
Eheim 2078 jsem si pořídil do připravované 540 l nádrže,která se bude napouštět koncem příštího měsíce.Filtr jsem už dal,,očkovat"a musím vyslovit naprostou spokojenost,samočinně si kontroluje kalibraci,odvzdušňuje...Je to chytrá mašinka.Ona vůbec firma Eheim vyrábí kvalitní filtry.Mám od nich ještě 2236 a 2227 interval,5 a 8 let.Žádná závada,ani těsnění ještě nebylo potřeba měnit.
Jen bych doporučil kupovat za našimi hranicemi.Já ho kupoval na výstavě v německém Duisburgu za cenu 223 euro(tenkrát jsem je měl za 21),takže za polovic našich cen.Ale i v obchodě ZOO Zajac stál 299 euro.I ceny náplní stály za to,Siporax 1l-9 e,Ehfisubstrat Eheim 1 l-11e.
0 26.01.2009 11:08 petr – Re: Mickey
pokud chceš opravdu filtr do 500 l akvarka tak jedině přepadové akva + filtr s komorama jinak nebudeš spokojen. A žádny kanystr nikdy nesplní to co chceš .I když všichni prodejci říkají, že jo
Díky za radu.Líbí se mi eheim 2078 je do 700l.Bude to sice něco stát ale lepší než tahat 4x hadici..
Pokud chceš kvalitní vnější filtr tak já bych šel do Eheimu. Pro tvůj objem jsou vhodné modely 2217, 2228, 2078 nebo professionel II pro 600 litrů. Výběr je velký. Za levnější peníz se dá pořídit třeba TetraTex Ex 1200, nebo JBL CristalProfi e1500. Na výběr toho je spousta. Jak jsi psal ten Fluval 304 tak ten je tak do 300 litrů. A kupovat k němu další nemá smysl. Stačí jeden z těch doporučených.
Mickey napsal: Taky by mě zajímalo co dát do 500l..Já mám 520l čistý oběm a v plánu Fluval 4+nějaký další vnější.
Budou fungovat?Nebo by bylo lepší sehnat jiný?
Tak jsem se splet je to fluval 304
Taky by mě zajímalo co dát do 500l..Já mám 520l čistý oběm a v plánu Fluval 4+nějaký další vnější.
Budou fungovat?Nebo by bylo lepší sehnat jiný?
Jen ty první tři komory představují 25 litrů, což je víc než dost. Ale záleží o jaké akvárium půjde, jaké ryby a rostliny tam budou.
0 25.01.2009 22:13 Usine – Re: andrej
Pokud to bude rostliné akvárium tak je to až moc. Já mám 10 litrů molitanu a už jsem ubral.
Skalárám v tom není zrovna nejlíp, je to pro ně moc malé. Pokud se tam přidá kytek, tak by s těmi rybkami mohl stačit jednoramenný.
0 25.01.2009 21:56 andrej ja mam 26x33x10 26x33x10 24x33x10 a este jednu komoru ale tam mam ohrievac a CO2 ale da sa zaplnit molitanom bude to stačit?
0 25.01.2009 21:14 Usine – Re: andrej
To záleží jak máš místo já mám 14,5 x 9,5 cm a v tom biomolitan 15 x 10 x 30 cm
Pod vnitřním filtrem mám tak nějak zafixovánu tu kostičku molitanu obehnanou plastovou krabičkou s rychlou vrtulkou.
Tohle ale je "odjakživa"
honič vody!
0 25.01.2009 19:33 andrej jak velka by mala BYT KOMORA V EXTERNOM FILTRI?pri 500L akva??
0 25.01.2009 17:57 maslik 2x skalara,2x ancistrus,7x neonkaa jedna parmicka takze 12.
0 25.01.2009 17:55 maslik mam tam asi 13rybek,kyteek malo a bezoberatlí zádný .ale chtel bych tam dat i vzduchovací kamínek a naky kytky prikoupit.
Pod vnitřním filtrem mám tak nějak zafixovánu tu kostičku molitanu obehnanou plastovou krabičkou s rychlou vrtulkou.
Jaké a kolik rybiček tam bude, rostlinek, bezobratlých?
0 25.01.2009 16:09 maslik myslite ze by mi stacil jednoramenej bo musim mit uz dvoj?
Aha, tak ja myslel, ze pod "vnitrni filtry" radis i cerpadlo s kostkou, pripadne prepazene akva.
Mám v 72 litrech dvouramenný bublifuk a nemůžu si stěžovat. Pomalá filtrace s rozumným množstvím filtrační hmoty (oproti běžným vnitřním filtrům).
Vůbec nerozporuji tvou poznámku, i čerpací hlava s kostkou je lepší alternativou než vnitřní filtr. Já jsem jen reagoval na dotaz na bublifuk.
Proc? Existuji i opravdu mala cerpadylka a hlavy, ktere se daji dost skrtit. Ale souhlas, i bublifuk je dobry a bude funkcni.
jen doplním že v přiměřené velikosti
Určitě bude lepší než vnitřní filtr.
0 25.01.2009 11:45 maslik – je vhodný do 63 litrového akva ''bublifuk'' ?
dobrý den chtel bych se zeptat jestli je vhodný do 63 litrového akva ''bublifuk'' ? dik za odpoved a rady
No nevim nevim, on hlavní rozdíl je v tom, že 2222 je určen pro akvária do 150 litrů, kdežto 2217 pro akvária do 600 litrů.
Musím na ten "2222" mrknout!
0 25.01.2009 01:14 Sid [6685] - Rostliny Ještě úvaha:
K produkci amoniaku (vlivem metabolismu rybek a rozkladem organické hmoty) v Sitnicanově akvišku dochází. Předpokládám, že za stávající situace tedy soupeření (kompetice) o amoniak už existuje - nějakou část (nejspíš!) konzumují bakterie, jinou rostliny. Jak se která strana na spotřebě amoniaku podílí, to netuším. A nejsem si jistý, jestli to vůbec někdo ví...
Takže pokud přidáme další filtr, (další prostory pro nitrifikační bakterie), možná (jak už jsem psal) donutíme rostliny k vyššímu energetickému výdeji, nutnému pro zpracování NO3. Ale to právě jen v případě, že by bakterie skutečně byly v onom boji o amoniak prokazatelně úspěšnější.
Přidat reakci
1 ...... [221] ...... 256 257
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 232932x