DrChila napsal: Krycí sklo se dá zkrátit vyříznout požadovaný tvar například jen rohy krycího skla. Tie hrubé hadice ísť proste musia, to znie vcelku logicky a asi nemá význam porovnávať krúbku hadíc u rôznych filtrov, bude to zrejme jednotné? Alebo existuje niečo "úzke široké"? (niečo ako staré IDE káble pre disky v PC) Prinajhoršom by som si teda dal vyrezať - sám na to nemám nástroje a ani zručnosť
Na výstupu z filtru vzduchování nebo přebytek CO2 to jedině by se musel koupit atomizér. Hm, som myslel, že to pôjde riešiť rovnako ako na výstupoch interných filtrov, teda nejaká vodná rúrka so vzduchovým úzkym prítokom, kde podtlak bude brať vzduch.
Nehlučné filtry jsou především od lepších firem tetratec eheim jbl jsou velice kladně hodnoceny. Ze začátku filtr dělá trošku hluk ale potom co se zcela odvzdušní a dobře složí měl by být nehlučný každý. No obzeral som si EHEIM Classic 2211 a Ecco Pro 130.
A nezapoměň na to že filtr externí zabírá místo ve skříňce
Toto našťastie nie je pre mňa problém - akvárium je na jednom zo stojanov, ktoré si otec vyrábal pre niekoľko poschodí akvárií a zboku sú vždy ešte privarené držiaky pre malé vytieračky, takže filter by tam mal dosť miesta - buď na úrovni spodku akvária alebo o cca 70 cm (jedno poschodie) nižšie.
A nasátí rybiček a krevetek je možné předejít použitím molitanu na vstup do filtru. Viz moje akvarium 140L krevetarium. Presne takých molitánov sa mi doma povaľuje kopa z bublifukov, vlastne ešte donedávna dva z nich boli filtrom v tomto akváriu. Potom je už úspora miesta dosť diskutabilná, keď to pár desaťročí fungovalo s dvoma takýmito molitánmi v podobe bublifuku a nebolo treba nič viac. Tak asi by som dal niečo menšie, aby to na mňa nepôsobilo ako polovica filtra

Každopádne, potom všetok viditeľný neporiadok bude zachytávať tento molitán / predfilter a asi ho bude treba často čistiť.
Ale dopředu řikám že ty tetry černý mít jich 13 v tak malém akvariu není ta správná volba. To je ťažko povedať - 10 je ešte relatívne malých a tie 3 veľké už dlho žiť nebudú, nie že by javili nejaké problémy (ešte pred pár dňami sa hromadne všetky treli, malé i veľké), ale už majú dosť veľa rokov a nemôžu žiť večne. Takže vlastne ich bude 10. Sú pomerne čistotné a vyprodukujú menej odpadu ako moje Neritiny. Nie je však vylúčené, že ich časom podarujem všetky niekomu, lebo mi bránia v chove menších rybiek a krevetiek.