Sinice
Dáváš sanytr "od včera". Měl by pomoct. Dej tomu týden, jo?
Sice hezká debata, ale co s těma sinicema?? Z listů to jde krásně dolů, ale je to na dlouho a nevím,zda to má význam.
Tak Sinice se mají takto - viz fotky.. Ale musím říct,že koupel plovouček v Hypermanganu asi pomohla,protože ty jsou čisté. Teď mi to pokrývá rostliny a to tak, že dost.
Dle rad dávám Sanytr od včera.
Mám to i na filtru...
Má cenu to mechanicky odstranit před výměnou vody?
Starší reakce
Tak budu dál špejlíkovat, to kde je toho nejvíc asi vyhodím, zredukuju plovoučky a růžkatec, výměna vody je vcelku pravidelná už teď, hypermangan zkusím též,když nepomože-neublíží. Když to nepomože,zkusím ten sanytr. Jen nevím,jak ho dávkovat?
Co to svícení, zkrátit nebo nechat?
A nepomůže nic, než ty upravený podmínky, ale zkusit můžeš kde co.
Fakt nic dalsie nemusis robit, ona za par dni sama zmizne.
Dneska výměna vody, i hnojeno, když nikdo nic nenamítal.
Co koupačka plovouček v hypermanganu? Mohlo by to pomoct?
Myslim si, ze ak budes menit kazdy tyzden polovicu, tak by to mohlo stacit. Ja som tiez v Brne, robim to tak a tie dusicnany z vodovodnej vody stacia. Pritom tam prazim ovela viac svetla ako ty, takze si myslim, ze v tvojom pripade to bude stacit tiez.
Už jsem jich pár vyhodila. Ještě zredukuju ten růžkatec.
Jak často bych měla měnit vodu? Teď měním cca po týdnu až 14-ti dnech,jak to stíhám. Mám hnojit? Právě měním....
...a našla jsem to trošku aj na filtru - tedy tom molitanu!
Ubrat ich nemusis, je to skutocne len otazkou estetiky a ci maju rastliny pod nimi dostatok svetlo (osobne mi pride, ze je to v poriadku). V kazdom pripadne asi budes musiet nejakym sposobom cas od casu doplnit dusicnany a tie plavajuce rastliny pravidelne redukovat, aby sa drzali na nejakej (pre teba) rozumnej urovni.
Ještě k plovoučkám (Limnobia mnoho,3xPistie) - mám je takto nad filtrem, plocha cca 10x38 cm v akva 100x38cm - mám jich ubrat?
Pod nimi ještě na přísavkách Ceratophyllum, plocha tak 20x28x10 cm. Protrhávám. Líbí se v tom Bettám. Dělá to pěkný zelený odstín.
Iba pridaj dusicnany a za par dni sama zmizne. Tie plavajuce rastliny ti vyzrali vsetok dusik z vody (vidis na nich ako zacinaju zltnut, prave z nedostatku dusika). Bud si v drogerii kup dusicnany draselny (sanytr), alebo kedze si z Brna, castejsie vymienaj cast vody (v Brne ~38 mg/L dusicnanov vo vodovodnej vode).
Mezi plovoučkami se mi objevilo toto. V tématu "Jaká je to řasa" mě strašijou sinicí, tak jdu pro rady sem. Očistila jsem to prsty - šlo to dobře dolů, nesmrdí to, takové cucky vláken, barva velmi tmavězelená. Objevila jsem to i v Riccii,více napadený chomáč jsem vyhodila, méně napadený očistila špejlí - šlo to krásně namotat (foto před a po). Mám to i v Hydrocotyle, co mám na kořenu - vytáhla jsem ho do kyblu pro možnost lepší fotky. Napadené asi odstřihnu...
Svítím EasyLedtube 895mm od Aquatlantis 12 hod s pauzou asi 45 min od 18 hod.,kdy na akva svítí slunce.
Hnojím Easy Life Profito, zatím tedy jen 2x. Více v prez.
Je to sinice a co proti ní dělat? Měla bych zkrátit dobu svícení? Prý také ubrat plovouček. Co dál? Díky za rady.
Rozhodně to bude zařivkou.stará uz svítila malo nez přestala úplně a nova tam ted praží vic jak o polovinu vic.což ovšem neni jediný důvod výskytu sinice.
To co má majdis je určitě sinice. Tím co máš Ty si podle fotky nejsem tak jistý.
Nooo, to "moje" vypadá velmi podobně...ach jó! ...jdu pročítat fórum. Zajímalo by mě, co je příčina.
Starší reakce
Chce to více informací o akváriu,nejlépe se tady zaregistrovat a vytvořit prezentaci akvária.
0 26.05.2017 13:50 Anet – sinice
Ahoj, mam v akvarii sinice. Začaly se mi objevovat po výměně zářivky. Chtěla jsem se tedy zeptat zda to muže byt tou zářivkou? A popřípadě jakou zářivku doporučujete? Jsem začátečník
předem děkuju za odpovědi.
Starší reakce
Zrdavím
. Mám dotaz , je to sinica ? Nebo neco jinýho. Díky
Starší reakce
Možná jsi neudělal nic až zase tak špatně, jako jsi to udělal stále stejně. Osobně bych doporučil se zaregistrovat, zřídit prezenatci předmětný nádrže, uvést co nejvíce pravdivých údajů o daným akváriu a může se to řešit komplexně, aby se našla příčina a neřešil se jenom následek.
Edit: Aha, ty registrovaný jsi a prezentaci máš taky. Potom zaktualizovat.
Chce to uv lampu nebo zatemnit a koupit testy na NO3 a fosfor.
0 19.09.2016 23:07 romanorgon Uz nevim co dal. Po boji se sinicemi jsem se rozhodl pro restart akvaria. Rybky jsem dal ke znamemu a rostliny uz utok od sinic nedali. Vypustil jsem akvo. Substrat jsem dukladně propral. Filtr vycistil. Vse bylo mesic na suchu. Kdyz mi prisli rostliny tak jsem akvarium zalozil znovu. A po tydnu se mi znovu zacali objevovat sinice. Co jsem udelal spatne? Je možné že sinice tohle přežiji? Diky za rady...uz fakt nevim co dal
Starší reakce
Ahoj, precti si toto forum pozpatku podrobneji, bylo tu napsano snad uz vse, co se da delat.
PS. A take by bylo dobre si udelat prezentaci, da se pak vysledovat, kde by mohl byt problem.
0 03.07.2016 19:45 lemarc – sinice
Mam sinice v akvarku.Vysal jsem to vymenil vodu a sinice se stále obevuji.Co mam delat.Dekuji za odpověď.
Starší reakce
V tomhle vláknu je takových rad (co dělat se sinicí), že další snad už ani nemá smysl přidávat :o) ...
Děkuji, mám tam i rostliny, když vypnu světlo, mám strach že uhynou :( prosím o radu co teď a zda nechat zaply filtr. Dekuji
0 02.05.2016 20:15 helenaopavska – Sinice
Dobrý den, na kaminkach se mi cosi rozrostlo přímo pod světelným zdrojem. Mohou to být sinice? Dekuji
Starší reakce
Patentky som vyhodil, ryby z nich dostali neon tetra desease.
Skúsim trošku čierneho komára alebo dafnie. Po4 to asi až tak nedvihne ale asi lepšie ako nič
Ono já ti nedokážu operovat číslama, to není moje, já jsem sedlák a řídím se tím, co vidím a podle toho reaguju, psal jsem o těch dusičnanech, to jsi udělal, tak teď to chce lehce se polepšit s fosforem a doladit ten poměr.
Krmim denne 1x male množstvo vločiek, každých pár dní pauza. Myslíš že je nízke po4?
Obávam sa že po jeho pridaní by nastúpili riasy keďže rastliny pokryté sinicou nerastú (aspoň posledné 3 týždne)
Jestli nekrmíš, tak bych začal s mraženejma patentkama.
Mach je hnedý pretože 'vyschol'-zdohol
Inak aj odstraňovanie následkov mi pomôže, keďže príčina je neidentifikovateľná (svetlo žiadne, slabé aj silné. Pravidelná a aj ešte pravidelnejšia údržba. No3 malo stredne aj veľa. Blue exit ano aj bez) nič z toho ju nijak ani neoslabilo
Já jsem se s ní taky natrápil skoušel jsem i antibiotika, nakonec to vyřešila UV lampa Dvakrát do měsíce ji přes noc zapnu a je klid. Trochu jsem přidal PO4.
Sú to sinice.
Na predchádzajúcom obrázku sú slabšie viditeľné a na machu v ľavej časti obrázku sú pravdepodobne naozaj rozsievky, takže preto asi to vaaclavove konštatovanie.
Ak máš chuť skúšať biologický boj (odstraňovanie následku), môžeš otestovať týchto fešákov:
rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky Viacero akvaristov referuje, že im so sinicami pomohli.
Rozsivky? Kde presne? Na foto som chcel ukázať zlepené listy limnophily.
Ďalšie foto je zozberaná ?sinica? v kelímku a foto z iného miesta.
Ako som zneistený teraz ale diff.dig zelený sliz manuálne odstrániteĺný od podkladu by mala byť sinica. Imho na rozsívkach by si pochutnali rasožrúti. Tohto sa nikto nechce ani dotknúť. Ani piskorky sa cez to nevedia prehrabať
Inak foto 3 je čo sa stane s tým slizom po 24hodinách mimo akva. Pekná farba
Žádnou sinici nevidím to co tam máš jsou rozsivky (hnědá řasa)
Tak po 12 dňoch kúry mám NO3 >50ppm, PO4 <0.1ppm
Sinica samozrejme nijak nereaguje. Okrem pogostemonov už obalila aj hygrophilu, lymnophilu, ricciu aj mach.
Rastliny zviazané touto pavučinou samozrejme nerastú dokonca až hynú(riccia). Dokonca ani tie, ktoré vyzerajú byť nezasiahnuté.
Uvažujem nad tým H2O2 ale keďže sa rozrástla do celej výšky vodného stĺpca asi nebude žiadaný efekt.
Druhá možnosť je zatemnenie. Na 7 dní nijak nezareagovala tak možno dať na 10-14 dní. To ale asi rastliny už nerozdýchajú
Starší reakce
Záleží, koľko sa peroxidu dá. Ako vravím, on aj tak padne dole - síce je bezfarebný, ale je to vidieť takým "tetelením". Chce to trochu cvik a odhad. Silne ohrozené sú akurát kobercovky.
Najviac sinice je na rastlinách. Neublíži im to nejak moc?
Mne sa osvedčil obyčajný čistý 3% peroxid vodíka z lekárne (taký namiešaný v lekárni, nie konzervované v "originál" fľaškách s prísadami). Vypnem filtráciu, striekačkou aplikujem na postihnuté miesta (dávam podľa potreby trošku - no nie viac ako 0,25 ml/l celkovo), nechám tak pol hodinky, kým opäť zapnem filtráciu. Sinica do druhého dňa chcípne (obvykle zmizne cez noc, neviem kde skončí). Peroxid má vyššiu hustotu, tak "padá" ku dnu, teda treba na to myslieť pri aplikácii, ideálny je na sinicu na substráte. Zároveň predstavuje riziko pre koberčeky napr. Hemianthus. Dno bude bublinkovať, bublinky sú kyslík.
Teď bych to nechal jak to máš, já vždycky tou koňskou dávkou NO3 začínám, netvrdím, že to zabere, ale mám s tím vysoce pozitivní zkušenosti.
Tak zvýšil som teda no3 na 30ppm a odstránil papierový tlmič z jednej rampy. Zajtra odstránim aj druhý a ak doporučíte zvýšim no3 ešte viac
Kým sú tam nejaké ryby tak to nevzdávam
Světlo na normál a přidat na NO3 a to až brutálně, několikanásobnou dávku.
Zoznámte sa s mojou večnou sinicou. Nereagovala na mechanické odstraňovanie, pravidelné výmeny vody a odkaľovanie, 3 týždne blue exitu, stiahnutie svetla tak na 30%(rastliny už nerastú) ani zvýšenie NO3 na ~10ppm (PO4 je 0.1ppm). Aj napriek všetkým týmto opatreniam si rastie na ďalších a ďalšich miestach.
Keď zdochne aj posledná ryba asi skúsim metódu jak na priehrade - vypustiť a vysušiť
Starší reakce
Hmm, nejsem věštec a tudíš se nebudu pouštět to jakýchkoliv prognóz.
V pondelok vezmem z práce nitro a vyskúšam. Za akú dobu potom očakávať zmenu?
V druhom akva som mal tiež so sinicou problém ale tá bola konzistenčne iná, po 5 dňoch temna kompletne zmizla a po stabilizovaní hnojenia sa vpodstate nejak nevracia ale tam je co2 a celkovo high tech
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x