Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 44 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2011 09:22 R Muž romant [28001] Re: bobik
Rozhodně bych se ve filtru nevrtal každých 14 dní, to je kontraproduktivní opatření. Filtr bych nechal řádně zašpinit a s jeho lehkým čištěním bych počkal do doby než si tzv. sám řekne tím, že se jeho výkon viditelně sníží. Poloviční výkon filtru považuji za dobře zajetej filtr. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2011 09:18 Muž bobik [15] Re: romant
ano,vždy postupně, nejdříve horní část - 3 houbičky,a za cca 14 dni zase spodní část 2 houbičky+ keramické válečky či co to je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2011 09:17 Muž Miso [470]
pomer NO3:PO4 by mal byt cca 16:1, sinici prospieva ak je tam toho PO4 k NO3 viac.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2011 08:06 Muž kortezhugo [983] Re: Majkl
zalezi aka je spotreba rastlin + ta vstupna voda...
dalej na ako dlho to chces?
dajme tomu 5xPMDD+KNO3+KH2PO4 -to je sada
+60g KNO3

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.09.2011 07:56 Muž Roby [17] Re: Majkl
Zdravím, podle naměřených hodnot není největší problém nedostatek Fe, ale pokud stále silně svítíš, budeš potřebovat navýšit hodnoty PO4 a NO3 jak jsem ti již napsal. Tento deficit podle mých zkušeností nejlépe dorovnáš denním přidáváním PMDD doplněným KH2PO4. Namíchal bych to všechno, dle návodu, vydrží ti to tak na tři měsíce. Na 180l bych začal dávkovat 6ml /den - ráno, před rozsvícením. Při pravidelné výměně vody nehnojím ráno, ale až po výměně vody ve stejné dávce jako v jiné dny. Obden proměřuj hodnoty PO4 a NO3. Kdyby to za týden, nepopolezlo, dávku bych o 2ml / den zvýšil a za další týden uvidíš. Hlavně s tím přihnojováním opravdu nedivoč, chce to čas a trpělivost. Uvidíš, že se rostliny rozjedou a sinice postupně ustoupí.
Já používám toto:
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 20:39 Muž Majkl [9]
kortezhugo napsal: tieto testy meraju dost slusne...
tak ze tak ako ti pisal Roby -potrebujes sa daako dostat na tie hodnoty
Color Fe -pomoze ciastocne
potrebujes hlavne KNO3 a tiez mat po ruke fosfor nebude na skodu
preto bude lepsie a lacnejsie komplet PMDD

a kolik je toho třeba ? a zvedne to i Fe a KH ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 20:26 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: ales288
zatemneni je na nic pokud neodstranis pricinu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 19:27 Muž ales288 [1]
Nevíte proč mám zase v akva sínici je na levim bočnim skle, na filtru a na šťerku. Už sem jednou zatemnoval. Jedině že akva bylo přestěhováno na jiné místo, kde je ale větší tma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 17:59 Muž kortezhugo [983] Re: Majkl
tieto testy meraju dost slusne...
tak ze tak ako ti pisal Roby -potrebujes sa daako dostat na tie hodnoty
Color Fe -pomoze ciastocne
potrebujes hlavne KNO3 a tiez mat po ruke fosfor nebude na skodu
preto bude lepsie a lacnejsie komplet PMDD

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 17:49 Muž Majkl [9] Re: Majkl
Vodu z kohoutku proměřim později. Jinak si můžeš kdyžtak pročíst stranu 2. kde jsme můj problém řešili. Doporučeno bylo proměřit tohle. Dle hodnot které uvádím bych potřeboval napsat čím hodnoty zvednout. Buď jednotlivě, nebo nějaký přípravek na celkové přidání všech prvků. To ale nechci. Raději bych to reguloval každý zvlášť.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 17:39 Muž kortezhugo [983] Re: Majkl
a cim presne je merane NO3,PO4,Fe?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 17:34 Muž kortezhugo [983] Re: Majkl
uvidis co klesa a co stupa - a podla toho sa zariadis...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 17:28 Muž Majkl [9] Re: kortezhugo
a k čemu mě to povede ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 17:26 Muž kortezhugo [983] Re: Majkl
ak je toto voda v akva? -tak zmeraj este tu co tam lejes
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 17:16 Muž Majkl [9]
Roby napsal: Bez chemie a CO2 to nepůjde, pokud do 180-ti litrového akvária pražíš světlem o celkovém příkonu 114W. Pokud ten třetí rozměr 38 cm, znamená hrubou hloubku akva, tak mi z toho vychází průměrná výška vodního sloupce okolo 28 cm. Pokud to chceš dál provozovat bez chemie - kliďánko tam nech jenom 2x 21W, nejlépe třípásmovky v odstínu 830, které určitě 28 cm hladce prosvítí a měň vodu opravdu často.
Druhá cesta se silným světlem také existuje. Nejprve pořádně proměř obsah základních živin ve vodě - NO3, PO4, dále Fe a volný CO2. Ideální hladina těchto prvků ve vodě bývá pro každé akva trochu odlišná, ale do začátku bych to zkusil držet na těchto hodnotách:
NO3=20-30mg/l, PO4=0,4-0,6mg/l, Fe=0,2-0,3mg/l a CO2=10-15mg/l. Doporučená hodnota pH 6,8 - 7,2. Uvidíš, že do čtrnácti dnů se začne situace lepšit. Bacha na hnojení, začni ty hodnoty zvedat pozvolně, žádné šoky. No a taky v tomto případě neměň 2xdenně vodu, nebo si vypláchneš hnojivo. Stačí standrtní výměny 1/3obsahu 1xtýdně. Držím palce a přeji úspěch v boji s tím hnusným slizem. Taky jsem si tím prošel. :-)

Tak jsem se dnes konečně dostal na měření. Zatím jsem měřil CO2, Fe, NO3 a PO4. tyhle testy jsou kapkový. Na papírek ( koupim později kvalitnější testy ) jsem měřil Ph a Gh.
Výsledky:
CO2 8mg/l
Fe 0.1mg/l
NO3 8mg/l
PO4 0.03mg/l
pH 7
GH 8

Ten nedostatek Fe je dost kritickej. Takže jsem přemýšlel koupit www.akvarista.cz/…
případně kdyby někdo mohl doporučit dle hodnot co dál a co koupit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 20:51 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: bobik
myslel jsem e.tenellus a e.ischm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 17:14 R Muž romant [28001] Re: bobik
Jak často čistíš? Všechny, nebo jenom něco a příště zase něco?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 17:12 Muž bobik [15] Re: Miso
ano,jde na max. on ani bohužel redukovat nejde.samozřejmě se časem zanese,a sníží se průtok.takže pak čistím naplně uvnitř.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 16:57 Muž Miso [470]
a ten juwel filter ti ide na max vykon?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 16:43 Muž bobik [15] Re: Moucha
mysliš jako,že ty moje dva echináče vedle sebe nemají být,že jsou moc blízko.?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 15:13 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: bobik
tou hadickou moc vody nevycucnes.... a kdyztal jde udelat "vysavac" do kyblu das cerpadlo s filtrem a hadici do akva, nacerpas pres filtr vodu zpatky....

jinak ty dva echynace se dokazou pomerne rychle mnozit vyhonky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 14:08 Muž bobik [15] Re: Moucha
no ted jsem zrovna koupil liliovníček brazilský,ale obávám se ,že než by se mi rozrostl,tak aby mi pomáhal se sinicí,tak by ho sinice asi porostla.No tak to nevím,půl roku denně odsávat sinici-přiznám se to bych nezvládl-a to z důvodu -lenosti.asi bych to neměl říkat,ale je to tak.denně půl roku,to je na mě moc.a to nemluvím o manželce a dětech,kdybych jim denně večer běhal porád do koupelny a zase ven.nevím,nevím

:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 13:39 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: bobik
no a co treba e.tenellus, ci e.ischm (odnozujici), me tenkrat pomohl, behem 14dnu pokryly vetsinu dna a sinice ustoupila.... sice pozdeji byl tennelus vytlacen jinymi kytkami, ale pomohlo to zahnat sinici na ustup (ale odsaval jsem ji kazdej den, pres pul roku! az ty kytky zabraly)

koukam prazska voda.... taky uz cca 3 mesice potlacuju sinici, na filtru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 13:12 Muž bobik [15] Re: Moucha
no plocha je cca 20x5 cm ,ale není to souvislé,je to tak s různou intenzitou.připadá mi ,že to je způsobeno denním světlem v určitém uhlu(někdo zde již také psal tento názor)akva nemam u okna,je uprostřed pokoje,ale asi tam zrovna svítí paprsky slunce.savo je dobrý nápad,ale stejně jako odkalení té sinice,neřeší příčinu,o sinicích jsem přečetl mnoho,snažím se -odkaluji,měním vodu,nepřekmuji,dost rostlin především stonkovky,...ale najít tu ideální rovnováhu,nevím,nevím,zatím již dlouho cca 3 měsíce,to je "jen"tem pruh vepředu akva,takže relativně dobrý,ale furt dokola,odsát sinici,pak se pozvolna dělá,a zase odsát...jen je škoda,že do toho "sinicového"pruhu dopředu nemohu dát rostlinky,nepřeřili by tam ani týden...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 12:08 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: bobik
no je tu dalsi moznost, substrat se sinici odebrat (tu povrchovou vrstvicku) a sup s nim do pixly se savem, ci jen pixkly s vodou a do tmy....a neudavas jak velkou plochu mas postizenou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 10:43 Muž bobik [15] Re: bobik
jo ,piskořky mít nemohu mám clea heleny,asi by je snědly,no i když jsou piskořky především zahrabané ve štěrku...taky si myslím,že i při odkalování sinice se jí část dostane do vody,tedy alespon když odkaluji já,tak jak tím zvonem hejbu,tak se to víří,asi by to chtělo dělat tou malou hadičkou,jak jste mi radili....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 10:40 Muž bobik [15] Re: Tudy
hmm,no asi to zkusím,ale možná to dojde k tomu častějšímu lokálnímu odkalení,aby sinice neplavaly po akva.děkuji vám za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 10:38 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: bobik
Čistě teoreticky to může fungovat, Sinice pod pískem nemám přístup ke světlu a uhyne. V každém případě to bude pracné a malá část Sinic stejně vyplave, Piskořky tuto práci udělají mnohem efektivněji - mají ovšem i svá mínus. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 10:31 Muž bobik [15] Re: Moucha
aha ,tak to jste se shodli.co tedy rozhrabávat stylem,jemně ,opatrně,jako když se oře pole :-) ,vlastně jen mechanicky obracet stěrk,tak aby se sinice nevířila a aby se dostala dolu pod štěrk,kde by -měla ?-uhynout..tedy ale nevím,jestli je toto technicky možné.aby čast sinice nevyplavala při rozhrabávání do vody?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 09:54 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: bobik
pokud najde vhodne prostredi, rozsiri se ti....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 09:54 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: bobik
Řekl bych, že vadí. Rozptýlením se dostane i na místa, kde předtím nebyla. A pokud najde vhodný a slušně osvětlený podklad na klidném místečku, vytvoří se nový povlak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 09:49 Muž bobik [15] Re: Moucha
jako piskořky?no dobře,ale stále jsem nedostal prosím odpověd na moji otázku.vadí to,když při mechanickém rozhrabání dna se sinice uvolní do vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 09:42 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: bobik
oni jsou ji schopny i konzumovat....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 09:39 Muž bobik [15] Re: Moucha
vím,že jde relativně snadno odsát,ale jak jsem psal odsávám ji pravidelně každý týden při výměně vody.ale nechci denně měnit vodu v akva,taky chodím domu pozdě z práce,přeci jen to odsávání je na delší dobu,to prohrabání je mnohem rychlejší....jako že bych zaskočil za ty piskořky,ale nevím jestli nevadí,že se ta sinice tím prohrabáváním dostane do vody,ale zase když ji prohrabávají piskořky ,tak to je asi podobné,nebo ne_?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 09:33 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: bobik
pokud je to skutecne sinice tak pujde odsat i ze zrnek substratu... vzduchovaci hadicka + pruhledna spojka (ma z pouzivanych spojek nejmensi dirku - mensi nez zrnka substratu, neco jako uzka hubice na vysavaci) a stridavym odsavanim/priskrcenim ji sundas (vznikaji tak urcite razy).... chce to cvik

navic hadicka se spojkou pasuje do sazece/skrabky, lip se pak s tim manipuluje

www.spokojenypes.cz/…
www.spokojenypes.cz/…

sikovna vecicka

navic zacinam mit podezreni za na konci leta se pravidelne zvysuje vyskyt sinice v akvarkach, asi to bude mit souvislost s povrchovymi zdroji pitne vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 09:32 Muž bobik [15] Re: Tudy
no a nevadí ,když to budu prohrabávat sám,ale ne současně odkalovat,že ta sinice bude tím hrabáním jistý čas plavat volně po akva,než ji nasaje filtr?aby se mi tímto ještě více nerozšířila?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 09:30 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: bobik
Jistěže to můžete udělat sám, ale Piskořky prohrabávají dno každý den, to by se mi nechtělo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 09:27 Muž bobik [15] Re: Tudy
ahoj,když nemám piskořky ani panceřničky,ale mám v malem množství na dně sinici :-O ,mohu mechanicky např. sázecími kleštěmi narušovat-prohrabávat dno?každý týden při výměně vody odkaluji,ale sinice se začíná tvořit již dříve,tak že bych tímto nahadil piskořky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 09:07 Muž Tudy [330] - Krevetky
Uch, do tohohle bych se rozhodně nepouštěl (antibiotika), vše řeší jen důsledky. Mechanické rozrušování obyvateli nádrže( Piskořky apod.) + ruční čistění ano, v zoufalství pak zatemňování.
Už to bylo psáno mnohokrát - hlavní je najít příčinu (nerovnováha v poměru živin, světla atd.) a tu se snažit odstranit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 08:58 Muž kortezhugo [983] Re: Moucha
to zalezi hlavne na tom ake sa pouziju...
napr. pri pouziti Penicilinu ten zaberal par dni a potom vznikla rezistencia
som sa poradil s kamosom -lekarnikom a ten poradil miesto Streptomicynu alebo Erythromycinu prave ten Rovamicin
ako som pisal -ucinne to je -len netreba si narobit este vecsi problem ako je :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2011 08:45 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: kortezhugo
nebezpeci antibiotik je v moznosti vzniku rezistece proti nim....
zatemeni bych videl jako posledni hrebicek do rakvicky ustupujici sinici.... je treba najit pricinu jejiho vyskytu
a to huz tu bylo rozebrano ze vsech stran....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2011 08:05 Muž kortezhugo [983] Re: Kamilstrom
niekto kto je uz v "koncoch" (bojuje dlhu dobu) -urcite antibiotika oceni
sam som raz pouzil ten Rovamicin -ryby v pohode rastliny tiez aj spravanie ryb bolo ako kyby som tam nic nedal -uplne normalne
sinica bola prec a ja som sa tesil ake je to jednoduche a v pohode...
no moja radost trvala len par dni -nabehla cierna stetinkova riasa a to raketovo -a to je vecsie svinstvo -to neslo len tak narusit alebo stiahnut dole povlak
pravdepodobne po antibiotikach vznikne znacne mnozstvo org.odpadu + ako pise vóťa87 z filtrom to urcite poriadne "zamavalo"
urcite u niekoho nemusi takato situacia nastat -len chcem upozornit ze pri takomto zasahu je to idealne prostredie pre rozvoj tejto riasy

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.09.2011 00:52 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: vóťa87
No stejne "ucinne cesty",jak se to vezme,zatemeni nadrze vede ke zniceni i tech "dobrych" ras,ktere po znovu osvetleni akvaria budou chybet a jejich misto zastoupi prave sinice,muzou se vratit v jeste vetsim poctu!!Cirkulace vody je velice potrebna to bez pochyby,ale treba z me vlastni zkusenosti me rostli sinice i v silnejsim proudu vody vychazejicim z r. rampy,100% pomocnikem sinic je asi jenom ta nevyvazenost zivin,udrzet balanc neni vzdy jednoduche,samozdrejme je treba predchazet tvorbe sinic,ne jenom resit dusledky sypanim neceho do vody,to je bez debat. :-) (Po pouziti Erythromycinu,jsem nikdy nepozoroval nejaky vzrust skodlivych latek)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2011 23:33 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Kamilstrom
K rybám a rostlinám je možná Erythromycin relativně šetrný, k bakteriím v akváriu a filtru už však nikoliv... :-O Cesty zatemnění, zlepšení cirkulace vody, činnosti bakterií a vyvážení poměru živin bývají šetrnějšími a stejně účinnými postupy boje se sinicí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2011 23:19 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: kortezhugo
Mas pravdu v tom,ze vice druhu antibiotik nici BGA,ale erythromycin by mel byt nejsetrnejsi k rybam a rostlinam.Me vzdy pomohl,bez negativniho efektu na ryby,rostliny nebo krevetky!! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2011 22:56 Muž kortezhugo [983] Re: Kamilstrom
ked ide o antibiotika? -tak je ich spusta co na sinice zabere
Streptomicyn alebo ROVAMYCIN tiez vysoko ucinne...-a dostupne

len nie je to najstastnejsie riesenie aj ked ucinne

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2011 21:58 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Tudy
Antibiotika Erythromycin jsou vyborna v boji z Sinici,ale nevim jestli jsou dostupna v CR. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2011 20:52 Muž Tudy [330] - Krevetky
Tak už mám tu potvoru také, 3 neděle ji vysbírávám a objevuje se stále znova. Je pouze u hladiny, s Riccií tvoří v podstatě "symbiózu", většinu jsem už musel zlikvidovat. Zatemnění se zatím vyhýbám - toto řešení si nechávám, až bude nejhůř.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 18:07 Muž Majkl [9] Re: romant
Tak ryby nepadají a kytky začínají růst. Tedy ty nejméně náročné. U Echynodoru nepozoruji nové lístky, a Anubias se zasek. Má asi moc světla. taky jsem snížil teplotu na 24 st. a řasa neroste tak rychle. Rozdíl je velký. Čili to asi někam vede. potlesk

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [44] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641-sinice?od=2151