Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 34 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.10.2012 12:09 Žena čudlinka [25] - ParmičkyRe: Vašek
Držím palce! Doufám, že sis do znovuzaložené nádrže sinici nepřenesl. Já jsem z toho měla docela strach, tak jsem to všechno (kromě rybek smich) vzala pro jistotu Savem. Došla jsem totiž k názoru, že je pro podobné razantní zásahy, případně i pro běžnou dezinfekci sítěk, teploměrů apod. docela vhodné. Nežádoucí organismy - a sinice jsou vlastně bakterie - likviduje chlor zřejmě spolehlivě a po vypláchnutí a odvětrání bezpečně vyprchá. Samozřejmě používám jen Savo Original, aby tam nebyly žádné přimísené parfémové složky. Je to ale jednoznačně kompletní zrušení nádrže a pak všechno znovu od 0.
Poměry N a P asi stojí zato sledovat a trochu si s nimi pohrát, v optimálním prostředí by sinice neměly mít takovou šanci na návrat. Blbé ale je, že si člověk asi nemůže být moc jistý tím, co mu ukážou akvarijní testy. Měřila jsem NO3 ve vstupní vodě a vyšlo mi s bídou 5 mg/l, přičemž podle vodáren má ta samá voda 23,5 mg/l. Tak co si má o tom člověk myslet???
Ať se Ti dobře podaří záběh a ať Ti zas akvárko dělá jen radost! ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.10.2012 07:51 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: čudlinka
Omyl, P přidávám také. Ale musí být zároveň dostatek N.

A už jsem to tu psal několikrát (chce to pročítat i posty zpět), mě pomohlo zjistit aspoň přibližně množství P a N pomocí nepřesných akvarijních testů. Zjištění u mě bylo vždy při výskytu sinice stejné: N na nule a P 0,5 - 3 mg/L. Reakce na to byla vždy přidávat v nějaké formě N, protože moje vstupní voda ho vůbec neobsahuje. Využít se dá třeba KNO3. Poprvé jsem se toho trochu bál a tak jsem přidával poměrně málo ale sinice se zastavila a pomalu se ztrácela až během měsíce zmizela úplně. Pak jsem N přestal dávat a když se příště vrátila, tak jsem už přidával větší koncentraci a zmizela komplet do 14 dní.

Samozřejmě s tím mizením je to tak že se musíme snažit co nejvíce odstraňovat manuálně, ale po odstranění příčiny se ty zbytky už dál nemnoží a naopak se rozpadají. To je trochu kritické místo, protože tlející sinice může způsobit jiné řasy, takže větší a častější výměny vody jsou na místě.

Nakonec jsem přešel v akváriu na hnojení dle metody EI a od té doby jsem už sinici neviděl.

Jenže u jiných akvárií mohou být příčiny jiné, třeba nadměrné množství světla, tam by mělo pomoci zatemnění a pak ubrat na světle. Prostě možností je víc a já poznal jen tu jednu. Každé akvárium je originál, ale k savu bych nikdy nesáhl!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 07:42 Muž Vašek [56] Re: čudlinka
Já tomu rozumím, byl jsem už na 100% rozhodnutej s tím skončit a akvárium prodat. Chtěl jsem si pořídit jen malé 30l krevetárko. Úplně mě to tak otrávilo, akvárku jsem říkal žumpa a žádná údržba mě nebavila, protože jsem viděl, že to nenese výsledky. Ani teď ještě není zdaleka vyhráno a i kdybych se sinice zbavil, tak prostě už k tomu akváriu nemám takovej vřelej vztah, daleko radši bych chtěl nějakou 30ku od Dennerle. Budu muset k té velké nádrži zase najít cestu a nové založení může pomoci. Už přemýšlím nad tím, jakej a kdy budu vybírat kořen, které nechám kytky a jak je rozmístím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2012 18:53 Žena čudlinka [25] - ParmičkyRe: lhajek
Hele, to, že tobě se zřejmě nějak daří se sinice zbavovat (koukám z Tvé prezentace, že se snažíš nepřihnojovat P), sice zasluhuje pochvalu, ale nedává Ti to právo takhle někoho odsuzovat, když udělá něco, co "zvládne každej". (Koneckonců správně /znovu/zakládat nádrž taky není úplně jen tak - docela se hodí si to občas procvičit ;-)). Spíš jsi mohl třeba poradit.
Je to opravdu mrcha nepříjemná a měla jsem jí opravdu hodně. A nemysli si, taky jsem se t tomuto kroku neuchýlila hned. A to víš, že po takové patálii člověk hodně uvažuje, co změnit nebo dělat lépe (+Re:kamilstrom). Kde bereš odvahu tvrdit, že ten či onen zavírá oči před chybama?
Všechny zdravím a přeji úspěšné akvarističení bez sinic! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2012 12:41 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Kamilstrom
:) Děkuji moc. Tohle už jsou stravitelnější čísla. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.10.2012 11:05 Muž kofejn [963] Re: Vašek
Příspěvek od Marcela: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2012 10:06 Muž Vašek [56]
Mi to včera nedalo a odvážil jsem zbytek z 300g balení. Něco mám v kapslích. Vyšlo mi, že jsem do 25l substrátu dal maximálně 50g, spíše méně.

Každopádně kdybych dal jednu kuličku na cca 5cm2 a plochu dna mám 100x40 tedy 4000cm2 / 5cm na jednu kuličku = 800 kuliček. Za předpokladu že jich do 6g je cca 200 tak by mi to vyšlo, že jsem měl zahojit 24g. Což je zase v rozporu s doporučením co psal Kofein, kde to píše v množství na l substrátu.

Já už to každopádně nevyřeším, co tam je už tam zůstane. Kytek je zatím poskromnu a příští týden něco málo přibude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.10.2012 02:07 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Sid
Tak je to priblizne 1 kulicka na 4.8 cm2,ale vzhledem k tomu,ze kazda kulicka je jina tak je to jen priblizne! :-) Pocitano ze ctverecni stopy,6 gramu je cca 194 kulicek! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   02.10.2012 22:49 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: lhajek
Vsak oni se take vrati,pokud budou mit stejne podminky...! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   02.10.2012 21:23 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: čudlinka
Tak takové radikální řešení by mě neuspokojilo. Mě zajímá proč se to děje když se v akva něco děje. A tím že to co se v akva děje ovlivním k obrazu svému mě vede k poznání těch dějů.
"Vydezinfikovat savem" zvládne každej, ale je to nové založení akva se všemi jeho "pozitivy" a když se problém vrátí tak opět nebudu vědět co s tím nebo co jsem udělal opět špatně a nemohu se tak těch chyb nikdy vyvarovat když před nimi zavírám oči.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 16:08 Žena čudlinka [25] - Parmičky – Sinice
Mechanické odstraňování povlaků sinice a pokusy se zatemňováním neměly u mě žádný efekt, sinice bujela a bylo jí čím dál tím víc. Trápení se sinicí jsem vydržela asi 1/2 roku a nakonec jsem to vyřešila radikálně. Písek, rostliny i celou nádrž jsem vydesinfikovala SAVEM a nádrž jsem kompletně znovu založila. Naštěstí se jedná jen o 30 litrovou nádrž, takže to nebyl takový horor.
Kdysi dávno, krátce po založení své původní nádrže jsem měla stejný problém a pomohlo nakonec taky jen Savo. Pak už se sinice neobjevila, takže doufám, že tentokrát to taky tak bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 14:43 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Sid
Tak to budu muset spocitat!(pozdeji dam vedet) :-) Stejne se mi zda divne,ze by do zelatinove kapsle vlezlo 30 kulicek,mozna uziva nejake vetsi kapsle,vetsinou se uziva velikost 00.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 10:35 Muž kofejn [963] Re: Sid
To jsem rád :-) . Dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 10:33 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: kofejn
Praktickou zkušenost nemám, ale řekl bych, že můžete být v klidu. Tento druh hnojiva bude mezi "root hnojivy" (ke kořenům) jistě patřit k "nejbezpečnějším".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 10:27 Muž kofejn [963] Re: Sid
To mě zajímá. Osmocote jsem si vybral, že mi přijde takové blbuvzdorné a aplikovat by mělo stačit 2x ročně. Nerad bych měl přehnojeno. CO2 nechci ze stejných důvodů a svítím 7,5h.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 10:21 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: kofejn
...Otázka je, kdy se kytky dostanou s kořeny do hloubky až ke hnojivu...
A nejspíš taky otázka, kdy se postupně uvolňované živiny dostanou difuzí ke kořenům, případně "nadzemním" částem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 10:16 Muž kofejn [963]
Já se řídil předpisem 2-3g/l substrátu (taky z rostlinných akvárií). Mám cca 25l liaporu, tak jsem na cca 1cm vrstvu poházel 50g a přikryl dalšími cca 5cm. Dávkování na objem mi je symatičtější.
Otázka je, kdy se kytky dostanou s kořeny do hloubky až ke hnojivu. Hnojivo do substrátu je pro anubiasy a hnědovky asi k ničemu, že? Těm asi musí stačit rybí produkty ve vodním sloupci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 09:28 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Kamilstrom
Kolik je to cca kuliček/cm2? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.10.2012 09:27 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Vašek
...píšou každou kapsli na 6x6 cm...
Taky tam píšou: "...Vložte několik tablet ke kořenům rostliny. Tablety vkládejte do substrátu pinzetou a co možná nejhlouběji. V případě, že máte dno zcela zarostlé, vložte do dna tablety s rozestupem 6x6cm..."
Třeba to vidím špatně, ale mně z této fotky dno vašeho akva jako zcela zarostlé nepřipadá, proto se tomu prohnojení podivuji... :-O
Při zakládání rostlinného akvária, kde budou rostliny pokrývat doporučovaných 80% (i více) plochy dna, si takto vyhnojený substrát - 1 kulička/cm2 - představit umím.
Držím palce, aby byl tento pokus o pohodové akva maximálně úspěšný! palec
Kdyby se ale náhodou objevily tendence tvorby povlaků sinic na dně, mohla by zde být souvislost s hnojivem ve dně. Preventivně byste mohl při běžné údržbě zlehka rozrušovat povrchovou vrstvu substrátu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 02:24 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Sid
Uziva se 6g na asi 30 na 30 cm (Osmocote plus)jdnou za 5 - 6 mesicu. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 23:32 Muž Vašek [56] Re: Sid
Vycházel jsem z odkazu kde píšou každou kapsli na 6x6 cm. V kapsli je přez 30 kuliček, 6x6 je 36 takže to dávkování 1 kulička na cm2 cca sedí. Pokud ovšem není chybná rada na těch stránkách (ono ostatně to asi ani 1 na cm nebylo, spíše jsem jich dal méně). Jsou hezky 4 - 8 cm hluboko. No uvidíme.

www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   01.10.2012 22:51 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Vašek
Vím, co je kulička Osmocote, a co kapsle s kuličkami. :-)
1 kulička Osmocote na 1cm2 mi přijde notně přehnojené. Vám ne? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   01.10.2012 21:20 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vašek
Ono je to o výměně vody, nemusíš mít vždy vysoké dusičnany aby ti to rostlo. Kdyby to bylo tak jednoduché nebylo by to tak zajímavé. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 20:52 Muž Vašek [56]
Jiank aby pro jistotu nedošlo k nedorozumění. Kuličkou osmocote myslím skutečnou kuličku, né celou želatinovou kapsli ve které je je kuliček cca 30.

Ale každopádně hnojit zatím nebudu. Jinak k Limnobiu. Jak jsem kdysi pročítal Horácovo stránky, tak psal, že mu Limnobium když má nedostatek živin žloune a chřadne. Já nikdy nehnojil a ikdyž jsem jím měl plně pokrytou hladinu, tak nikdy nechřadlo. Buď jsem slepej a nepoznám nedostatek živin na Limnobiu a nebo jsem měl pořád dostatek živin, možná že dokonce i nadbytek. Ikdyž mi to vrtá hlavou voda je na dusičnany slabá a poctivě jsem měnil každý týden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 17:06 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Vašek
...V jakém množství (pokud vůbec) mám udržovat Limnobium laevigatum? Bojím se aby nebralo zbytku zeleně všechny živiny...
...Do dna jsem nasypal trochu písku, pak nasypal Osmocota cca 1 kulička na 1cm2 a dosypal zbytek písku...

Do toho ještě ty výměny části vody... Nebál bych se, že rostliny budou strádat nedostatkem živin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   01.10.2012 15:53 R Muž romant [28001] Re: Vašek
Pár kousků bych si tam nechal, je to výbornej indikátor, že právě něčeho ve vodě(povětšinou NO3) je méně. To, že měříš tolik kolik měříš, ještě neznamená, že to nebude stačit, já bych na nějaký hnojení do vodního sloupce prozatím určitě zapoměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 15:50 Muž Vašek [56]
Ještě přeci jen jeden dotaz. V jakém množství (pokud vůbec) mám udržovat Limnobium laevigatum? Bojím se aby nebralo zbytku zeleně všechny živiny. Sice teď budu měnit častěji vodu, ale ani ta čerstvá na ně není moc bohatá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 15:19 Žena Danila [4490] - AmerikaRe: romant
Pravda. Já osobně bych tam bývala vůbec žádný hnojivo nedávala...alespoň zatím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 15:10 Muž Vašek [56]
Děkuji. Obden vyměním 30% vody. Do dna šahat nijak nebudu, jen opatrně odkalím tu sedlinu. Světlo je snížené na 8 hodin s 2 hodinovou polední pauzou. Měl jsem ho už snížené kvůli sinici.

Dám tomu 2 týdny a pak se zase ozvu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 14:54 Muž souky [617] - RostlinyRe: romant
hlavně bych do toho dna aspoň chvilku nehrabal, ať ty kytky maj trochu klid. A klidně bych přidal nějakej růžkatec nebo tak něco, než se ty echináče zase chytnou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 14:43 R Muž romant [28001] Re: Danila
Dášo já bych zůstal u slovního spojení "výměna vody" s tím odkalováním by to mohlo bejt zavádějící a kdyby se tak opravdu činilo(což sice nepředpokládám), tak by to vzhledem k tomu hnojivu co je ve dně nemuselo bejt zrovna košér. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.10.2012 14:39 Žena Danila [4490] - Amerika
Jak napsal Johan - odkalovat co dva dny třetinu a hlavně tam v tuto chvíli nic nelejt! Snížit osvětlení na deset hodin denně.Ev. se dá použít preparát na sinice co používáme tady v Braníku, ale není to v Čechách běžně v prodeji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   01.10.2012 14:19 R Muž romant [28001] Re: Vašek
Zůstal bych u Johanova doporučení a nic jinýho bych tam nelil. Na ty krčící se rostliny by to mělo stačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 14:17 Muž Vašek [56]
Udělal jsem si 3 testy
NO2 pod 0.1 mg/l
NO3 vsupní vody cca 5 mg/l
NO3 v Akváriu cca 15 mg/l (důsledek použitých 70l staré vody)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 13:22 Muž Vašek [56] Re: Johan
Jasný počítám s tím, už mám napuštěnou odstátou 50l a počítal jsem cca každý den 30l.

Má smysl teď hnojit, když budu měnit tolik vody? Vstupní je slabá na dusičnany, o peníze za hnojivo nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   01.10.2012 13:19 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: Vašek
Hlavně bych teď (14 dnů) velmi často měnil vodu. Klidně polovinu co 3 dny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 13:17 Muž Vašek [56]
Fotka k příspěvku Tak jsem se včera celý den věnoval akváriu. 4 hodiny jsem sítoval nové dno. Raději jsem ho přeci jen vyměnil nyní, když akvárium nefunguje, než jej měnit v budoucnu až se třeba rozjede a budou kvůli němu limitovány kytky. Do dna jsem nasypal trochu písku, pak nasypal Osmocota cca 1 kulička na 1cm2 a dosypal zbytek písku, takže dno je snad vyhnojené. Všechny rostliny jsem odtrhal staré listy a nechal jen ty zdravé a ty opatrně očistil od sinice. Trochu mě mrzí, že jsem nevyhodil pozadí a ze zadu nevlepil černou folii, za půl roku zašlo a později to půjde hůře jak s prázdným akva.

Chtěl bych poprosit všechny co dokážou kvalifikovaně poradit ( zejména prosím Danilu :-) )jak teď postupovat, aby se rozjely kytky a pokud možno nerozjela sinice. Chtěl bych zkraje každý den odsát trochu vody abych odsál sedlinu, nebo mám raději nechat teď nádrž v klidu?

GH a PH je dobré, takže budu sledovat NO3 a pro jistotu po výměně dna i NO2.

No3 je vstupní voda cca 5mg/l, chtěl bych tedy dopňovat na 20mg/l

Hnojiva mám KNO3, Ferox a Bioflor.

Kytek je zatím málo, ještě mám objednanou Cryptocoryne Wendtii Tropica a Lilaeopsis novae-zelandiae kterým bych chtěl pokrýt popředí.

Moje představa je nechat 2 velké Echynodory (snad se rozrostou do původních obrů), K nim do jednoho rohu Cryptocorynu Wendtii a pak zbytek co zbyde.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.09.2012 19:53 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Danila
Hezké. palec :-)(A tak nějak to má fungovat - radit v podobných případech by měli ti, co umí, ne ti, co si myslí, že to umí, protože si o tom něco přečetli... :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.09.2012 19:51 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Vašek
Dno zítra určitě neměňte - poproste raději Danilu o spolupráci. ;-)
(Třeba vám doporučí m.j. vyměnit dno. :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 16:53 Muž Vašek [56] Re: Danila
Já to chápal jen jako morální podporu ;-)

Jinak já jsem za každou radu vděčnej. Bohužel zatím žádná pořádně nezafungovala. Teď už jsem zase pomalu rozhodnutej zítra měnit dno :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   29.09.2012 16:43 Žena Danila [4490] - Amerika
Fotka k příspěvku A takhle vypadá totéž akvárium po 14ti dnech od našeho zásahu, až dodneška. Reference na naši práci: Advokátní kancelář JUDr. Zemánek, Zlatnická, Praha 1, kde akvárium funguje.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 16:42 Muž EiFFeL [39]
já měl sinicí obalený celý kořen a pomohlo mi tydenní nesvicení a ted svitim 5h denne a vsechno funguje ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 16:38 Žena Danila [4490] - Amerika
Fotka k příspěvku ..a jinými humusy..

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 16:37 Žena Danila [4490] - Amerika
Fotka k příspěvku Ukázka 600 l nádrže se sinicí...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.09.2012 16:34 Žena Danila [4490] - AmerikaRe: Sid
Sid napsal: ...Pokud nad sinicí nevyhraju je na pořadu dne rušení nádrže a né změna dna...
Dám vám nejlepší radu, jaké jsem schopen: zkuste si zjistit, kdo má praktické zkušenosti s asanací nádrží dlouhodobě postižených sinicemi (a podobnými fujtajbly) a požádejte ho, jestli by vám s vaším problémem nepomohl.

Pomoc se sinicemi jsem nabídla vzkazem...bez odezvy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 16:04 Muž Vašek [56] Re: Sid
Znám dva lidi, kteří se mi snažili pomoci. Dopadlo to tak, že je to komplet překopané, bez kořenů, přidávané odebírané vápenaté kameny, odebrané pozadí, změněné dno a spousta dalších drobných změn.

Jak poslední instanci jsem zkusil toto forum. Původně už jsem byl rozhodnut to úplně zrušit. Jediné co mi zatím bránilo, že nemám komu dát rybičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 16:01 Muž Vašek [56]
Dobře, ale přeci teď zase nebudu měnit dno, když se změna doposavad nijak negativně neprojevila. Sinice mě naopak na jemém trápila více, protože kolikrát pokryla i osvětlené části dna.

Hledám příčinu sinice a dno tím nebude. Nedostatek NO3 také ne a možnosti se zužují. Napadají mě teď 2.

1.Nedostatek rostlin (každopádně) Ale zase jak si mám vysvětlit že mě sinice trápila i v době, kdy Echynodory sahaly k hladině, polovina dna byla pokrytá nějakou rostlinou od kolegy a na 75% hladiny obývalo Limnobium. Zeleně tam bylo snad o 2/3 více.

2. špatné krmení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   29.09.2012 15:56 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Vašek
...Pokud nad sinicí nevyhraju je na pořadu dne rušení nádrže a né změna dna...
Dám vám nejlepší radu, jaké jsem schopen: zkuste si zjistit, kdo má praktické zkušenosti s asanací nádrží dlouhodobě postižených sinicemi (a podobnými fujtajbly) a požádejte ho, jestli by vám s vaším problémem nepomohl.
Snažit se najít řešení pomocí receptury, a lá "jak pejsek s kočičkou pekli dort", (kdy si někdo "přihodí" názor jen na základě toho, že "co kdysi kdesi" o sinicích četl), příliš velkou šanci na úspěch nedává...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.09.2012 15:45 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: romant
Nehledě na to, že v šutrákách nerostou dobře ani zemáky, natož naše milované akvarijní kytky. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 15:45 Muž Vašek [56] Re: Sid
Sid napsal: Nevím, proč tu zmiňujete ryby nebo hypotézu, že rostliny snad vezmou sinicím živiny? hmm Rostliny vám pomoci mohou, ale tím, že je jim vytvoříte podmínky ke zdravému růstu.

Ty ryby zniňuji obecně, že jich není v náfrži snad tolik aby vyprodukovali takové množství odpadu, že to tolik zvedne NO3

A ty rostliny, přesně tak jsem to myslel, že je budu muset rozjet. Echynodory po vyhnojení dna nasazujou nové listy poměrně rychle. Vypadá to, že jdou nahoru.

Změna dna možná byla špatná, ale to jemné dno mě zlobilo, tedy zejména Ancistrusy v něn hrabaly. Ty už jsem ale také vystěhoval. Pokud bych se k původnímu jemnějšímu dnu vracel, tak jedině za předpokladu, že nad sinicí vyhraju. Snad nebude natolik hrubé aby v něm rostliny nešly. Pokud nad sinicí nevyhraju je na pořadu dne rušení nádrže a né změna dna.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [34] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641-sinice?od=1651