Sinice
Změřím se na fosfor a uvidí se. Test mám objednanej. Zítra si ho jdu koupit.
K dostávání fosforu do vody. Pokud zdroj vody neobsahuje fosfor a nebo pouze minimum, které je zanedbatelné, tak se občas podívejte čím krmíte.Solidní výrobce množství fosforu na balení uvádí.Jinak např. nitěnky či patentky budou v určitých oblastech fosforem nacpané.Stačí se informovat, kde se takové živé krmivo v přírodě nalézá.Většinou to není moc lahodný pohled.
To co se píše v akváriu je taková dlouhodobá prevence před výskytem sinice. Když už nastoupí, tak je temno nejlepší.
A je nějaký jiný způsob boje se sinicí než zatemnění?
Uvidí se jak to bude v nových akva. A kdyžtak chci zkusit krevetky.
Sinice temnem "léčím" bohužel téměř pravidelně a kytky to snášejí v pohodě. Zatemněno jsem měl nejdéle asi týden a na kytkách se to zjevně nepodepsalo. Když je tma, jsou celou dobu zavřené.
Účinost "léčby" sinic tmou lze zvýšit prouděním v akváriu. Rozstřikovací rampu od Eheima mám běžně namířenou tak, aby se proud tlumil. Při likvidaci sinic ji otáčím do akvária tak, aby byl proud největší. Pak stačilo mít zatemněno jen 3 dny.
Vo všetkých troch. Bolo sotva merateľné.
A v akva je ho o kolik víc? Jaké jsou ty koncentrace?
No ja neviem, meral som fosfor v akváriu, v vstudni aj vo vode z vodovodu. Čo nosím do akvária ale fosfor bol len minimum.
Z vody. Musí ho tam byt moc. Většinou bývá skoro v každé vodě moc fosforu.
Ja by som to tiež typoval na prebytok fosforu. Ale skadiaľ sa ti bere?
Neva, uvidí se, jak to bude. V nových větších akva bude úpně jiné světlo a taky filtrace. Bude na čerpadlo a ne na vzduch. Takk se uvidí a taky testy na no3 a fosfor už mám objednané. Tak se uvidí co s tím poměrem děláme podle ně je moc F.
Já mám pouze jednu osobní zkušenost s tímto postupem, a to, bohužel, špatnou.
Po nasazení "tmavé kůry" došlo po vypnutí osvětlení k výraznému poklesu teploty. (Akva nebylo vybaveno topítkem). A pokles teploty spolu se změnou biorytmu zafungovaly jako stresor a ryby byly napadeny kožovcem...
Ale co se rostlin týče, lidé, kteří tuto metodu vyzkoušeli, uvádějí, že rostliny nepoškodila.
Já se bojím, že když to zatemním, tak rostlinky to budou špatně snášet a zajdou.
Na sinici pomůže většinou pouze několikadenní zatemnění...
Roman
Zdravím, co by mohlo pomoci na sinic?
Starší reakce
0 08.04.2007 13:45 smajlik O těch sinicích je v č.1.
0 08.04.2007 13:34 smajlik – sinice
Dej si do vyhledávače heslo sinice a počti si.O sinicích píše paní Rejlková v časopise Akvarium (nevím které číslo,jsou čtyři a jedno lepší než druhé)na
www.klub.akva.sk ,obecně je v každém čísle spousta rozumů o problémech vyváženosti akvarijního prostředí.A není to žádné vědecké pojednání,rozumím tomu i já
.Už je tady na to několik odkazů,fakt vřele doporučuji.
0 08.04.2007 13:24 Endli Dobře zkusím to.A čím to může být,že ráno,když se rozsvítí zářivky,tak na listech ta sinice není a objeví se až během dne?
0 08.04.2007 12:58 Endli Nene,proflor jsem použil jen ze začátku a pak už jsem jen dal do štěrku bivoj.
0 08.04.2007 12:48 matlala [798] - Rostliny no viz poměry na
pmdd.mrp-cz.com/… no3 by se mělo snížit fosforu bývá v každé vodě aš moc pro rostliny
0 08.04.2007 12:45 Sidonius – Fosfor
Bivoj bych za příčinu vašich potíží nepovažoval... Toto hnojivo by mělo být při standardním použití minimálně rizikové. Zato Proflor, (pokud ho ještě používáte - viz prezentace), obsahuje fosfor!
0 08.04.2007 12:37 Endli Teda ale vypada to hrozně!Úplně to zkazí celé akvárko.
A jak se to teda dělá s tím NO3?Co si mám na to koupit?
0 08.04.2007 12:34 Endli třetí fotka.
0 08.04.2007 12:34 Endli druhá fotka.
0 08.04.2007 12:33 Endli Tak tím digitálem je to vidět dobře.Tady je první fotka.
0 08.04.2007 12:30 Sidonius – To Endli
Sinice nemusí mít nutně zelenou barvu.
A jak už jsem psal - i podle té nekvalitní fotky a popisu jde o sinice...
0 08.04.2007 12:14 Endli Ale co jsem se díval na netu,tak sinice je jakoby povlak a zelený.Jenomže to co tam mám je černé a spíše mi to připadá jako takové ocásky nebo co.Těžko se to popisuje a mobil to nevyfotí pořádně detailně.Zkusím ještě normální digitál.
0 08.04.2007 12:03 tonik666 Hnojivo BIvoj by mohlo mít vliv, protože může být mírně přehnojeno(i když to by negativně reagovaly i rostliny, třeba zastavením růstu a hnitím).
Starší reakce
0 04.04.2007 18:33 Endli Aha,no ale já nemám test na NO3 ani Fosfor
.Ty bublinky tam jsou spíše proto,že filtr přisává vzduch a fouká ho do vody.Nemohlo by na to mít vliv třeba hnojivo Bivoj od Rataje nebo teplota 27 - 28°C???Mám topení 100W,ale ikdyž jsem na něm ubral,tak se teplota nechce snížit.
0 04.04.2007 18:06 tonik666 Tím jsem nenarážel na to, že bys měl špatné hodnoty. Ale ne každý si může zahrávat s NO3 a PO4, protože nemá vodu bez NO3.
0 04.04.2007 17:38 tonik666 trubička? na fotce není moc vidět, co tam je, ale buď nějaký druh řasy, nebo nezmar. Co se týká hýbání s fosforem a NO3, přidávat fosfor nedoporučuji a nízký NO3 je vždycjy fajn, jenže ne každý má "čistou" vodu, že Matlalo?
0 04.04.2007 16:27 Sidonius Nejspíš sinice. A daří se jim - pěkně bublají. (Viz Akvarko.cz
)
0 04.04.2007 15:49 Endli – Nevím co to je
Dobrý den.Začalo se mi něco tvořit na listech rostlin a nevím,co to je.Mám na některých starších listech takové ty černé "chloupky",ale tohle je něco jiného.Zblízka to vypadá,jako dutá,průsvitná trubička.Včera jsem kvůli tomu vyměnil asi 1/3 vody a z listů to šlo sundat lehce prsty,že byly úplně čisté a během dneška se to začíná tvořit znovu.Nevíte,co by to mohlo být a jak se toho zbavit?Posílám foto (na fotkách vypadá voda kalná,ale není.Je to foceno mobilem
).
Starší reakce
0 05.03.2007 19:23 Dussy ja mam taky alkalitu kolem 8 a v poho
0 05.03.2007 18:19 Dussy takze mam teda pravdu ne?
Přidat reakci
1 ...... ...... [73] 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x