Sinice
Puškin napsal: Po pár dnech od založení se mi v něm vytvořila mlha (nálevníci). Do 10 dnů od založení mlha zmizela, ale stále není vidět na druhou stranu akvária.
Přesněji 2 dny od založení nálevníci. Ti zřejmě zmizeli za 3 dny a ihned se objevilo to, co je na fotkách, což trvá už 3 dny.
0 07.03.2009 19:51 Petr2 Sid napsal: To už jsem tu někde psal.
Myslíte ty průměrné hodnoty? To je N. Ale když už má ty testy, tak co fosfor? Já ho mám ve vodovodní zanedbatelně. Nejsem si jist, zda bych doporučil hnojení výměnou vody. Pokud bude hnojit jen takto, tak možná NO3 bude ok, ale co třeba draslík?
Osobně bych doporučil KNO3 plus fosfor, a jednou týdně část vody (před tím a po tom přiměřeně den dva nehnojit)
To už jsem tu někde psal.
0 07.03.2009 19:13 Petr2 Lukša napsal: Tak jsem dnes prováděl testy akvarijní vody NO3,NO2 a aji ten fosor všechny testy mi vyšly neměřitelné.PH 6,8
A voda vstupní?
Sinice?
Bílá tma
Mám 120 litrové AQ. Po pár dnech od založení se mi v něm vytvořila mlha (nálevníci). Do 10 dnů od založení mlha zmizela, ale stále není vidět na druhou stranu akvária. Rostliny začínají odumírat (Alternathea už není červená, ale zelená a skrz listy začíná být vidět) a na dně a kolem rostlin se dělají takové bílé nebo nazelenalé chomáčky, které jsou na omak slizké, ale nezapáchají. Osvětlení 2x18 W standard, hodnoty vody neznám, nehnojím. Chci se jen ujistit, že se jedná o sinici. Návody, jak se jí "zbavit" jsem si přečetl. Přikládám pár fotek, omluvte kvalitu.
Tak zkuste alespoň častěji měnit část vody, (třeba denně
), ať do akviška nějaké NO3 dodáte. A kdybyste náhodou došel k závěru, že byste testnul KNO3, mohl bych vás případně "založit" - nějaký KNO3 navíc bych snad našel...
0 06.03.2009 14:25 Petr2 – Re: Eff
3 06.03.2009 14:22 Eff [417] - Rostliny Jistěže můžu, ikdyž už jste to vlastně udělal přede mnou.
Viz:
Petr2 napsal: Ach jo, tak znovu kolem dokola - Řasy či sinice jsou v každém akva, avšak pouze v případě, že dojde k nějaké nevyváženosti, tak začnou bujet. Teprve podle toho, k jaké nevyváženosti dojde, propuknou buď sinice či řasy. Chcete li mít akva v pořádku, je potřeba dodržet optimální množství a poměr živin a světla a je potřeba udržovat akva v maximální čistotě. Nic víc, nic míň. Neexistuje jiné řešení, tma či léky řeší následky, ne příčiny.
Měl jsem na mysli všechny další příčiny které vedou k rozhození rovnováhy. Neadekvátní osvětlení, nepoměr nebo přebytek jiných prvků než jen N a P, nedostatek volného CO2 atd. atd. A sinice je jen jedním z možných následků. Pak už stačí k těm ostatním příčinám nefunkčnosti rostlin přidat dostatek fosforu, dost světla a nějaký zaprděný koutek v akváriu, kde se voda nehne a máme tu ložisko sinice. No a když je naopak povícero dusičnanů, máme tu zelenou řasu. Nebo poméně světla a křemík v rozpustné formě a máme tu rozsivky. Nebo se nám nakoncentruje železo a další mikroprvky a vohulíme proudění vody a přivítáme naši oblíbenou ruduchu. Nabídka je pestrá
1 06.03.2009 14:12 Petr2 Eff napsal:Jenže on ten další problém tam zpravidla bývá...
Můžete napsat, jaké další problémy to bývají nejčastěji?
Ještě dovysvětlím, že původně tento pojem Redfield ratio vyplynul z hydrobiologyckých pravidel, původně jde o kompetici mezi různými druhy řas, v akváriu lze toto aplikovat jak na kompetici mezi řasami (sinice vs. zelená žasa při různých poměrech N a P) tak hlavně na kompetici sinice vs. vyšší rostliny při řešení problému se sinicemi.
Ne já právě mám dusičnanů ve vodě málo.To byl akorát jeden článek na internetu kde se ptal na to NO3 a jestli ho tam nemá moc skrz to pmdd+KNO3
Přesně tak! Jde "jen" o tendence!
Akorát teď řeším problém s vysokým obsahem dusičnanů - mám obavy zda to není právě z používaného hnojiva a to sice z té složky KNO3.
Z vodovodní vody to nebude... (Už se tu 2x objevilo, že olomoucká vodovodní voda má poměrně málo dusičnanů.)
Něco vám vyprodukují rybky a další živočichové, něco se "vyrobí" rozkladem organické hmoty a něco dodáte vy ve formě KNO3.
Pak je tu místo pro zodpovězení vašeko dotazu, zda KNO3 nebo něco jiného. Nevím, kolik máte v akva dusičnanů a jsem líný to hledat, ale píšete něco v tom smyslu, že dost...
Pak nehnojte KNO3 a budete-li přesvědčený, že vaše akva potřebuje draslík, použijte K2SO4.
Ale ještě předtím se hluboce zamyslete nad tím, co vám doporučuje Filipsi v předchozím příspěvku...
Ona ta teorie red field ratia bývá pravidelně špatně chápána. A to tak, že si dotyčný myslí, že tento poměr sinici zahubí. Houbeles. Tento poměr je pouze vhodným pro vyšší rostliny, které se při jeho vyrovnání přestanou šklebit a pokud v nádrži není další problém, vytěsní sinice samy. Jenže on ten další problém tam zpravidla bývá...
Ano, spousta dotazu svoji logikou prekvapi. Po pridani dusicnanu draselneho zpravidla hladina dusicnanu stoupne.
Presto i na takove rad odpovim s mirnym rypnutim, Kdovi, treba je tazatel ve veku "prehozenych cislic".
Je ale jedna dulezita vec, nikdo by do akva nemel nic lit a upravovat jen proto, ze to nekde cetl nebo mu to nekdo na foru poradil. Nejdriv by si sam mel na zaklade tech rad ujasnit, co a proc dela, precist chytre clanky a zkusit pochopit souvislosti. Az kdyz ma pocit, ze uz "vsemu" rozumi, muze se pomalounku pustit do uprav a pridavani, dat radam zapravdu, nebo ne.
????To je nějaká odpověď?????Moc ji nechápu.
1 06.03.2009 13:28 Petr2 – Re: Lukša
1 06.03.2009 11:56 Petr2 – Re: Lukša
Nemáte ve věku přehozené číslice?
Takže bude lepší koupit třeba jen to co Bioflor neobsahuje NaNO3 nebo KNO3 a KH2PO4 nebo jinou složku ktrá obsahuje fosfor a podle toho co bude chybět tak tam dávat?Nebo si nechat namíchat celkově vývážené pmdd se vším všudy jak s P tak i s N a dalšími ostatními prvky?
Lukša napsal: Takže bude lepší nechat vodu v akva uplně bez živin tak že nebudu chvíli hnoji a pak si objednat pmdd ve které bude obsaženo vše potřebné?I ten dusík.
Ano, ale namichat kazdou slozku zvlast, a hnojit pouze tim, co je potreba.
Na to, jestli nechat vodu v akva "uplne bez zivin" jsou nazory ruzne, ona ta voda z kohoutku "uplne bez zivin" neni, casto obsahuje vse nebo temer vse potrebne v mire "akorat". Ja davam prednost "vycisteni" vody a novemu zacatku (ne samozrejme uplnemu zacatku, ale po par vymenach tretiny vody), nekdo by treba vodu nemenil a jen ladil hodnoty v akva.
Díky! Docela jsem si oddechl...
Ono se na těch MRPových "PMDD-stránkách" najde takových drobností vícero...
Ostraváku - pěkně za tepla - BONZ!
Takže bude lepší nechat vodu v akva uplně bez živin tak že nebudu chvíli hnoji a pak si objednat pmdd ve které bude obsaženo vše potřebné?I ten dusík.
Lukša: tohle jsem našel na netu: Dělá se mi sinice. Zbavit se sinice je celkem jednoduché. Sinice jako jediná může přijímat vzdušný N2...
Doufám, že nejsem autorem tohoto výroku a Pavliina ho ode mě nezkopírovala...! _)
Ve skutečnosti to totiž dokážou jen některé sinice...
Až změřím ten fosfor a bude vysoký stačí přidat NaNO3 nebo KNO3 a fosfor začne klesat a měla by zmizet ta sinice a ostatní řasy?A co když bude i málo fosforu je lepší ho také přidat?
To právě nevím budu muset koupit test na fosfor ale pokud je NO3 nízké a je tam sinice tak fosfor musí být vysoký ne?Nebo může být nízké NO3 i fosfor a bude se vyskytovat sinice?
Lukša napsal:...
Měl bych ho přidávat? ...
Uz jsme to tady psali, krom jineho i osobnim vzkazem. Ano, myslim, ze bys ho pridavat mel. Pripadne casteji menit vodu, pokud mas ve vodovodu vice N nez v akva. Ovsem bojis se o krevetky (podle me zbytecne, pokud budes pridavat tak, abys zvysil no3 o nekolik mg/l).
Mozna predtim, nez pridavat zacnes, bych nehnojil a udelal nekolik vymen vody, a pak meril N, a pozoroval kytky, abych vedel, kolik asi bude spotreba.
Ale pokud se o krevetky bojis, nechci pak byt "ten, co za to muze", crystalky jsem nikdy nemel.
0 06.03.2009 11:13 Petr2 Lukša napsal: Myslím si že fosforu tam bude hodně a málo dusíku když mám NO3 méně jak 10mg/l.Takže bych měl přidat ten KNO3 nebo NaNO3?
Myslíte nebo víte? To je rozdíl. V tomto případě rozdíl, který o všem rozhoduje. Až zjistíte ten fosfor, budete si na svoji otázku umět odpovědět sám.
Myslím si že fosforu tam bude hodně a málo dusíku když mám NO3 méně jak 10mg/l.Takže bych měl přidat ten KNO3 nebo NaNO3?
Průměrná hodnota za 2. pololetí 2008: anorganický N - 7,5mg/l, celkový N - 8,93.Tohle psal Sid
0 06.03.2009 11:06 Petr2 Lukša napsal: přidat dusík nebo odebrat fosfor. To tedy znamená že potřebuji zvýšit dusík?
Přihořívá
A protože se fosforu jen tak nezbavíte, je potřeba poštelovat ten dusík. Nebo, pokud je dusíku více, než říká poměr, tak naopak fosfor dodat
No a k tomu trochu dalších prvků. A máte to
Fosfor i dusík budou ubývat, takže pak zbývá jen přiměřeně obě části dodávat.
0 06.03.2009 11:01 Petr2 Lukša napsal: Takže to zkusím nehnojit a neodskáčí to nejakě rostlinky?Které potřebují hodně živin?
Odskáčí. Eff má pravdu, avšak osobně bych to řešil jinak. Zjistil bych si hodnoty vstupní vody na fosfor, železo a NO3. Minimálně. To samé u vody v akva. K tomu bych sehnal přísady do PMDD, a dle zjištěných hodnot bych upravoval vodu na cca 1/2 až 3/4 optima hodnot. A řasu i sinici odsávat a manuálně likvidovat. Jsem si téměř jist, že rostliny by to přežily bez problémů, sinice by průběžně zmizela a řasy by se přestaly tvořit. A případně je tu ještě varianta, že pokud máte rostliny zakořeněné, tak se vodou opravdu nezabývat a nechat ji vyčerpat, a dát něco ke kořenům. Má to však tu nevýhodu, že se bude špatně řízkovat.
0 06.03.2009 10:53 Petr2 Eff napsal: Všechno to má principiálně stejný způsob odstranění.
Všechno to má rozdílné způsoby odstranění, ale společný způsob prevence, který je však i jednou složkou způsobů odstranění.
Ano, v konkrétní způsobu řešení rozdíl je. A to dost podstatný. Avšak pokud to zevšeobecníte, princip řešení, tedy srovnání všemožných hodnot, zůstává stejný.
Takže to zkusím nehnojit a neodskáčí to nejakě rostlinky?Které potřebují hodně živin?
A množství a poměr živin mám dodržet jak?Jednou týdně přihnojuji Bioflorem od Rataje to stačí nebo ne?Světlo mám 15W+reflektor a k tomu ještě jednu 8W zářivku to také stačí na 38 litrové akva ne?Jinak měl bych popřemýšlet nad ppmd nebo na chvíli hnojivo vypustit aby se množství živin vyčerpalo a pak začít pomalu přihnojovat?ALe čím stačít ten Bioflor?
Všechno to má principiálně stejný způsob odstranění.
Všechno to má rozdílné způsoby odstranění, ale společný způsob prevence, který je však i jednou složkou způsobů odstranění.
3 06.03.2009 10:04 Petr2 – Re: Lukša
Ach jo, tak znovu kolem dokola - Řasy či sinice jsou v každém akva, avšak pouze v případě, že dojde k nějaké nevyváženosti, tak začnou bujet. Teprve podle toho, k jaké nevyváženosti dojde, propuknou buď sinice či řasy. Chcete li mít akva v pořádku, je potřeba dodržet optimální množství a poměr živin a světla a je potřeba udržovat akva v maximální čistotě. Nic víc, nic míň. Neexistuje jiné řešení, tma či léky řeší následky, ne příčiny.
Bude to znít blbě ale jaký teda to má způsob odstranění?
0 06.03.2009 09:43 Petr2 – Re: Lukša
A není to jedno, zda je to sinice nebo řasa nebo ruducha? Všechno to má principiálně stejný způsob odstranění.
Já nevím ale na ruduchu bych to neodhadoval protože když to z té Myriophyllum aquaticum odstraním tak to má zelenou barvu.Jedině na téhle fotce bych řekl že to zelená řasa není
rybicky.net/k/forum/162655.jpg ale myslím že je to ta sinice.Protože ruduchu jsem už viděl mockrát a vypadala jinak i víc držela.Musel jsem ji oddělávat zubním kartáčkem a moc to stejnak nešlo.To co je na tomhle
rybicky.net/k/forum/162655.jpg do toho stačí drbnout a hned to odpadá.Podud to není nějaký druh ruduchy kterou jsem ještě neviděl.
Přidat reakci
1 ...... [66] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x