Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 15 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2017 12:23 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Acinonyx
Sinici tam měla ještě PŘED vysazením Egerie. A to že roste jako divá může být také tím, že NO3 je dostatek či dokonce nadbytek. Pro objektivitu by bylo lépe koncentraci NO3 změřit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2017 12:06 Acinonyx Re: Beastie
Ked sa obcas sinica objavi, viem ze mam malo dusicnanov a len trochu prihnojim. Nic neodsavam a sama zmizne.

V tvojom pripade to bude tou bestiou - egeriou. Tym, ze rastie ako diva, vyziera vsetky dusicnany z vody, nasledkom coho sa objavuje sinica. Ako pises krmis len obcas, a mas tam len prcky, ktore dusiku (NH3/NO3(-))vela nevyprodukuju (navyse nemaju z coho).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2017 11:51 Žena Beastie [338] Re: Beastie
Ma nekdo zkusenost s tim, ze by sinice neodsaval a nechal je prirozene vymizet? Mam v planu vyprat filtr, kazdych par dni menim 1 kybl vody a krmim obcas, protoze preci jen mam prcky a nechci jejich vyvoj nijak ovlivnit.

Mimochodem ta egeria je bestie, zasadila jsem ve stredu a uz ma kazda z nich 3cm navic.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2017 19:12 Žena Beastie [338] Re: Tudy
Egeriu zrpovna meli, tak jsem zakoupila a odstrihla 4 stonky. Necham je zatim plovouci, zvazim zasazeni az pozdeji.

Uvidime :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2017 18:16 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Beastie
Se sinicí jsem svého času bojoval celé měsíce a nakonec zmizela aniž bych věděl proč. Její expanze je dle mého názoru důsledkem porušení dosavadní rovnováhy podmínek v akva : světlo/živiny/teplota. Jávský mech doporučuji přeprat v akvarijní vodě, nejvíce postižené části vyhodit. Zatemnění pomůže většinou jen přechodně a dále rozkolísá podmínky v akva. Z rostlin doporučuji druh Egeria densa, roste velmi rychle a snad i vylučuje antibiotika, která růst sinice omezují. Měn 1xtýdně alespoň 30% objemu vody v nádrži. Pak už nezbývá nic jiného než se modlit, přeji hodně štěstí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2017 17:41 Žena Beastie [338]
Jak je možné ze mam sinicí jen na javskem mechu a jak ji odstranit. Mam v plánu dokoupit mnohem víc kytek do pozadí, asi standard vallisnerie

Ma pak cenu jen čekat až zmizí růstem ostatních kytek?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2017 19:18 Muž Skabis [2]
Dnes PO4 0mg/l. Zvedl jsme na 0,6mg/l, ale už mě to stálo míň hnojiva jak včera abych to zvedl na nějakou měřitelnou hodnotu. CO2 světle zelená žlutá.
NO3 15mg/l. Zítra měním 50% vody.
Snad zvítězím, každej den se víc těším domů abych jí to nandal hop tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2017 20:34 Muž Skabis [2]
Odstranil jsem sinici,vyměnil 10l vody včera jsem zvedl PO4 na 0,1mg/l a dnes na 0,4mg/l PO4
CO2 světle zelená až žlutá.
Dusičnany na 15mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2017 18:34 Acinonyx Re: Skabis
NHKG tak uplne nie je na rastliny, takze to tam leje kvoli pH.

Ja osobne by som to jednorazovo upravil na 0.5 mg/L a potom by som pravidelnym meranim (kazde cca 3 dni, povedzme) odpozoroval tyzdennu spotrebu v akvariu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2017 18:24 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Skabis
Já H3PO4 liju kvůli snížení pH.
Bez měření dávám maximálně polovinu doporučené denní dávky hnojiva. Určitě bych to nesrovnával najednou. Prudké změny parametrů vody můžou vést k různým problémům.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2017 17:08 Muž Skabis [2] Re: NHKG
Ty tam liješ kyselinu fosforečnou? To je aji na snížení ph ne? Jakej je mezi tím rozdíl skrz akvárium? Myslel jsem že se sype normálně ten KH2PO4 na zvýšení fosforu a fosforečnanu. Chemie mě nikdy nešla...
Otázka č.2 pokud mám hladinu PO4 nízko 0mg/l můžu naráz přidat tolik PO4? když třeba seachem udává zvýšení o 0,1mg/l přidáním 1,1ml na 50l můžu tedy nalít 10ml hnojiva abych se dostal na 1mg/l PO4 nebo radši každý den doporučené (denní) dávkování a počkat až se srovná a pak jen dokrmovat na požadovanou hodnotu?
Vypočítat spotřebu fosforu asi těžko půjde když se ukládá do substrátu že? Bude měření vůbec přesné když budu chtít spočítat denní dávku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2017 16:36 Muž Skabis [2] Re: NHKG
Já mám právě i žalostnou filtraci - o véplatě koupím novej stroj min.350tku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2017 13:15 Muž kvietik [89] - AmerikaRe: NHKG
Ja mám filtráciu dobrú, si myslím, a sinica sa mi dosť rozšírila, takže to nebude rozhodujúce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2017 22:55 Muž MichalV [328] Re: Skabis
mam tento isty test ma PO4 od JBL, permanentne meriam cez 4+ mg/l a ani obcasne vymeny vody moc nepomahaju (vstupna vodovodna voda ma 0 mg/l).
Napriek tomu pozorujem len jeden druh rias a to prachova alebo prisadnuta na skle. asi GSA alebo GDA.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2017 22:53 Maq Re: NHKG
No to je jeden z příkladů, které jsem měl na mysli. Někteří lidi dávají spoustu fosforu (mně to taky vychází 15 mg/l H3PO4), a ono se zřejmě nic špatného nestane. Nevím, fakt nevím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.08.2017 22:25 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Mi přijdou fosforečnany neškodné. Sice je neměřím, ale liju do akvárií H3PO4 a i jinak citlivé ryby vypadají naprosto OK.
Dávám 0,5ml 3% H3PO4 na litr měněné vody. Pokud správně počítám, mám 15mg/l H3PO4. Netuším, jestli se něco nevysráží. S fosforem z krmiva bych teoreticky mohl mít i přes 15mg/l PO4.
(Prosím o kontrolu mých výpočtů.)
Sinici jsem neviděl v mých akváriích tak 15 roků. Naposled byla v akváriu s naprosto žalostnou filtrací. Od té doby se snažím mít filtraci co nejvíce předimenzovanou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.08.2017 22:01 Maq Re: Skabis
Vím. A není mi to docela jasné. Dusičnany na úrovni, dejme tomu, 40 mg/l jsou pokládány za akceptovatelné, ale fosforečnany nad 1 mg/l mají být špatně. Hledal jsem, co mají dělat v akváriu špatného (v přírodě je to zřejmě jiné!), nějaké negativní zkušenosti, ale je to všechno velmi neurčité, nejisté.
Poměr který jsem uvedl vychází z poměru, v jakém rostliny dusík a fosfor potřebují. Já v takovém poměru hnojím (ne však pouze dusičnany, ale i amoniem) a řasy mám jako okrajovou záležitost, nezlobí. Sinice nemám vůbec.
A zvýšený poměr fosforu k dusíku se leckdy doporučuje pro lepší, tj. červenější vybarvení rostlin.
Leč jsme ve vlákně "sinice". Já nemám žádný univerzální recept na sinice, a souhlasím s příspěvky v tom smyslu, že to není jednoduchá věc. Domýšlím se, že různé druhy sinic profitují z různých podmínek. Když už se vyskytnou, změna poměru dusíku k fosforu je jedna z možností, které určitě stojí za pokus. Ale zřejmě ne vždy to zabere.

(Důležitá poznámka: Poměr 10:1 platí pouze pro hmotnostní poměr výlučně NO3 vůči PO4. Rostliny však fosfor, a hlavně dusík přijímají v různých formách. Jediné směrodatné číslo pak je látkový (molární) poměr N:P=16:1.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2017 19:05 Muž Skabis [2] Re: Maq
Fotka k příspěvku JBL test uvádí 1mg/l jako hodně vysoký.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.08.2017 09:32 Maq Re: Skabis
Skabis napsal: Jinak jaký je asi vhodný poměr? Pokud nějak vhodný poměr je.
Vhodný poměr NO3:PO4 = 10:1. Ovšem to nebere v potaz (a) jiné formy dusíku, které vždy v akváriu v nějakém nenulovém množství máme (amonium a aminokyseliny), (b) skutečnost, že fosfáty se relativně snadno vysrážejí, pak jsou ve dně (čili testy je nezměří), a ne zcela ztracené pro rostliny; zatímco dusík se jen tak neztratí (ale test na NO3 změří pouze NO3 a NO2).
Mít v akva víc než 10 mg/l NO3 je podle mého soudu skoro vždy zbytečné. 15 mg/l je zřejmě skoro vždy ještě neškodné. 5 mg/l už může být pravděpodobně v některých případech málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2017 09:08 Muž Jarry [1440] Re: Skabis
To by mělo být ok, ale asi to také bude v každém akváriu trochu jinak :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 21:48 Muž Skabis [2] Re: Jarry
Minulý týden jsem měnil komplet osmózu a po dnešním měření i když jsem měnil vodu v neděli a 10l v pondělí mám NO3 na 5-15mg/l což je taky málo. A i málo CO2 to jsem teď taky přidal. Jinak jaký je asi vhodný poměr? Pokud nějak vhodný poměr je. Díval jsem se na jedno hnojivo a je tam poměr 10mg/l NO3 k 0,4mg/l PO4. Což by bylo 30mg/l No3 k 1,2mg PO4. Což teď není ani trochu podobné takže to musím zítra napravit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 18:11 Muž Jarry [1440] Re: Skabis
0 je špatně, držel bych tak 1mg/l, nebo podle NO3, aby byl zachován vhodný poměr. Zvedat hnojivem :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 17:44 Muž Skabis [2] Re: Jarry
Fosfor měřím JBL testem a jsem na 0mg - tudíž asi přidat trochu fosforu? Hnojivem nebo žrádlem aby bylo víc odpadu? Ale to bych asi zase zvedal dusičnany, kterých mám dostatek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:36 Lapierre
Tak se mi jen potvrzuje,že je to možné.Já jsem krmil vločkama od sery.Pak jsem toto krmivo nahradil Hikari micro pelets a fancy guppy.Možná to je jen náhoda,ale řasy prostě ubylo.
Osazení bylo stejné,rostlinná masa cca.stejná,dávkování hnojiva stejné.Údržba stejná.A do 14 dní byl rozdíl vidět.Akvárium bylo v té době cca.3/4 roku staré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:25 Acinonyx Re: Jarry
Tak pod toto sa 100% podpisujem. Ked/keby krmim len susenym (a nie vylucne mrazenym ako teraz), tak by som to mal vyrazne jednoduchsie. Urobte to vsak (a hlavne vysvetlite) skalarom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:10 Muž Jarry [1440] Re: Lapierre
Určitě ano, myslím, že je jednodušší udržet bez řas akvárium s hejnem neonek, kam stačí občas nasypat špetku vloček, než akvárium, kde se krmí hodně a i mraženým atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2017 15:39 R Muž romant [28001] Re: Lapierre
Lapierre napsal: Je to zase asi jen teorie.A není možné,že na to může mít vliv i druh a čím se krmí?Různí výrobci dávají různé složky,v odlišných poměrech do krmiva.Ano může, prostě každá "maličkost" se může počítat a následně sčítat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.08.2017 15:16 Lapierre Re: zervan
Je to zase asi jen teorie.A není možné,že na to může mít vliv i druh a čím se krmí?Různí výrobci dávají různé složky,v odlišných poměrech do krmiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.08.2017 15:07 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Jifi
Kiežby to bolo také jednoduché. Momentálne mám v akváriu aj sinicu (vrcholky niektorých rastlín zachytávajúcich drobné nečistoty a hladina) a aj zelenú riasu (na skle - krátke vlákna). Čoho je veľa a čoho málo? :) Do toho ešte ruducha na stene terasy (ale tam ju aj chcem mať). Hnojím dlhé mesiace rovnako, hladina živín býva taká, akú chcem - a predsa teraz padli dusičnany, fosforečnany i železo prakticky na nulu. Denný prídel nie je malý, takže rastliny rastú pekne. Dokonca plávajúca Salvinia je pekná (len má dlhšie korene) a množí sa hojne, hoci niektorí sa dušujú, že z plávajúcich rastlín dokážu vyčítať nízke dusičnany.

A zostatok z vody podľa môjho názoru proste zužitkovali riasy a sinice, teda nízku úroveň živín pokladám za dôsledok a nie príčinu. V iných dvoch menších akváriách mám podobné podmienky (hnojenie i úroveň svetla, v jednom i substrát) a tam nie je ani riasa, ani sinica.

Tým chcem povedať, že jednoduché poučky nie vždy fungujú. Často si niektoré veci aj zjednodušene vysvetlíme, aby sme mali pokojnú myseľ. Niektorí nemerajú a veria svojim teóriám, ale keby merali, tak by zistili, že všetko je úplne inak. A niektorí aj meriame, ale faktorov je toľko, že ani tak nevieme vyvodiť žiadnu teóriu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 12:30 Muž Jifi [675] Re: Acinonyx
To nemám ze svojí hlavy. Vyčetl jsem to před pár roky tady: buddendo.home.xs4all.nl/…
U mě to funguje. Málo dusíku = sinice, hodně dusíku = zelená řasa. Něco mezi tím = sinice neroste a řasa roste minimálně.
Pochopitelně bude roli hrát i světlo a taky to, jak moc proudí voda v akvárku.
Ale obecně mně to funguje tak, jak jsem to popsal.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 12:00 Lapierre – Plovoučka
Mě pomáhala na sinici pistia.Měl jsem také vysokou hladinu NO3 a zřejmě málo P(to jsem,ale neměřil,nemám test).Po čase se to srovnalo(snížilo se NO3)a sinice úplně zmizela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 11:32 Acinonyx Re: Jifi
O tom pomere N a P by som si dovolil pochybovat. Nedavno bolo obdobie kedy som mal 3 mg/L NO3- a 1.2 mg/L PO43-, co asi uznas, ze je dost uchylny pomer a po sinice nebolo ani stopy.

U mna sa sinica objavila vzdy iba ked dusicnany padli na 0.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2017 10:11 Muž Jarry [1440] Re: vaaclav
Tak a zase nevíme nic. Ale zato to víme přesně:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2017 07:55 Muž Jifi [675] Re: Maq
No, v tak malém higt-tech akvárku a s tímto designem se bude rovnováha udržovat hůře. Jakákoli odchylka od normálu se projeví celkem rychle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 07:49 Muž Jifi [675] Re: Passenger77
Rostliny musíš redukovat snad v každém akvárku, pokud se jim daří. Některé rostliny je potřeba redukovat častěji, jiné méně často.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 06:55 Muž Passenger77 [564] - RostlinyRe: Jifi
To ano, ale pak taky musíš neustále zkracovat a vyhazovat přebytky, obzvlášť v tak malém akváriu. Zkouším teď vstupní vodu filtrovat zapůjčenou RO, tak uvidím, jak se změní hodnota dusičnnů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2017 00:02 Maq Re: Jifi
Jenže Skabis se zahleděl do vzorů, kam se taková třeba Egeria dvakrát nehodí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2017 23:07 Muž Jifi [675] Re: Passenger77
Passenger77 napsal: Krásně se to čte a dá se s tím souhlasit, jen to není aplikovatelné na všechny případy. Já mám Dusičnany na vstupu z vodovodu skoro 40mg/L a boj s řasou je tím pádem špatně řešitelný - pořád mám přehnojeno. Na druhou stranu - sinici jsem nikdy neměl...
To chce nějaké rychle rostoucí kytky, ty dokážou dusičnany slušně spotřebovat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.08.2017 22:53 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostliny
O přidávání jen dusíku to není, měl jsem 40 mg/l a přesto se sinice dělala. Až když jsem začal přidávat i fosfor tak přestala. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2017 22:14 Muž Jarry [1440] Re: Skabis
Nedělal bych prudké změny, osvětlení snížit třeba o 20%. Modro-zelená je málo, držel bych opravdu světle zelenou (ve tvém akváriu). NO3 bych zkusil držet mezi 20-30mg/l, ale chtělo by to znát i ten fosfor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2017 22:07 Muž Skabis [2] Re: Jarry
Ahoj, měl jsem právě intenzitu staženou na polovic, ale pak začly chřadnout kytky po týdnu a celkem hodně. Co2 jsem měl na modrozelené - zelené.
Teď jsem zvětšil intenzitu, ale co2 tmavé zelené - zkusím přidat tedy i co2.
Takže s dusíkem tím pádem opatrně a měřit postupně úbytek? Popřípadě přidat i dusíka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2017 21:57 Muž Skabis [2] Re: Maq
Jo ta Dennerle řada byla asi chyba co tak pozoruju - holt tehdejší nerozvážnost, ale nějaký čas to šlapalo dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.08.2017 21:53 Muž Jarry [1440] Re: Jifi
V zásadě souhlasím, ale pro vyčištění akvária od sinice považuji zatmnění za dobrou metodu - vyzkoušel jsem to jednou a výsledek byl nad očekávání dobrý. Samozřejmě je nutné odstranit příčinu a i to jsem ve svém příspěvku uvedl. Druhá věc je kašlání na testy, určitě je to možné (a často zcela dostatečné), ale podle mého složitě aplikovatelné u akvária, o kterém se bavíme. Vše probíhá pod takovým světlem a CO2 mnohem rychleji a kalamita řas nastupuje neuvěřitelně rychle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2017 21:51 Muž Skabis [2] Re: Jifi
Mám tu problémovou vodu musím jít přes osmózu, ale i tak obsahuje celkem dost dusičnanů cca 30-35mg - je pravda že ze začátku jsem měl míň rostlin a asi to bylo ideál. Vodu jsem měřil po 4 dnech po výměně a bylo kolem 15mg/l. Pak jsem dosadil další rostliny a začal jsem mít problémy. Poté jsem přidával NPK, měl jsem ho doma koupené ze začátku kdy jsem moc nevěděl a utratil tak zbytečně peníze do luftu což jsem zjistil časem že přidávat všechny složky není zrovna ideální, začala se totiž objevovat místy řasa, tak jsem ho vysadil a pak zkusil v nerozvážnosti ten acriflavin i když už jsem měl koupenej dusík od Seachem Flourish Nitrogen.
Budu měnit teď 10l vody a odkalovat každej den a odsávat sinici.
Jak dávat dusík? Denně? Rozdělit týdenní doporučenou dávku na každý den nebo v jeden den plnou dávku - lepší by bylo nejspíš rozdělit. V mém případě jak rozdělit 1ml na 7 dní nějak šikovně jsou nějaké finty? Při výměně na 10l má smysl doplňovat dusík pokud je už ve stupní vodě kolem 35mg/l?
Děkuju palec

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.08.2017 21:19 Muž Passenger77 [564] - RostlinyRe: Jifi
Krásně se to čte a dá se s tím souhlasit, jen to není aplikovatelné na všechny případy. Já mám Dusičnany na vstupu z vodovodu skoro 40mg/L a boj s řasou je tím pádem špatně řešitelný - pořád mám přehnojeno. Na druhou stranu - sinici jsem nikdy neměl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.08.2017 20:29 Muž Jifi [675]
Zatemňování akvárka je pitomost, tím se nevyřeší příčina problému (výskyt sinic). Spory sinic jsou všude a pokud v akvárku budou podmínky příhodné pro sinice, tak se rozrostou.
Už jsem to psal v jiném vlákně a zaznělo to i tady - sinice rostou tehdy, když je příliš nízký poměr dusičnanů k fosfátům.
Pokud začnou růst sinice, chce to přidat dusíkatá hnojiva. Pokud příliš moc rostou zelené řasy, chce to ubrat dusíkatá hnojiva.
Problém je udržet rovnováhu v malých nádržích.
A pokud bude v akvárku nějaká rychle rostoucí rostlina, potom je potřeba si dát pozor na příliš rychlý růst, kdy dojde k pořádnému poklesu dusičnanů, ale fosfáty z velké části zůstanou a poměr dusičnanů k fosfátům se dostane do hodnot, které vyhovují sinicím.

Moje rada je jednoduchá: při výskytu sinic zvýšit dávky dusičnanů a měnit vodu a taky pokud možno pustit pořádně filtraci (sinice má ráda stojatou vodu a ne proudící). A co jde, tak aspoň trochu odstranit (ty nejhorší povlaky) a zároveň odsát.

Závěrem: rovnováha v akvárku znamená nejen hnojit, ale taky si uvědomit, jestli mně něco v akvárku příliš překotně neroste. Hnojit je potřeba nejen podle bimasy rostlin, ale taky podle rychlosti jejich růstu.

Já kašlu na veškeré testy. Nikdy jsem nedělal žádné testy na dusičnany. Jen sleduji, jak rostou kytky a jestli náhodou někdy nezačne vystrkovat růžky sinice. Po krátké době jsem dostal do oka hnojení tak, abych ve svém akvárku sinici neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2017 20:06 Maq Re: Skabis
Dovol abych si Tě poznamenal jako učebnicový příklad akvaristy, který raději utratí doslova tisíce, než by se naučil základy akvaristické chemie.
Máš tam pekelný koktejl za spoustu peněz. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2017 19:39 Muž Jarry [1440] Re: Skabis
Já bych být tebou rovnou zatemnil, je to jednoduchá metoda, za 4 dny by mělo být po sinici. Jak silné je to světlo? Zkusil bych po odtemnění trochu snížit intenzitu - při téhle palbě to chce dropchecker opravdu do světle zelené, až zeleno-žluté barvy. Stejně tak NO3 bych držel nad 20mg/l. Sice se často uvádí, že tam pouze musí být a nesmí dojít, ale u mě jak spadne koncentrace pod 15mg/l, tak už je to špatné - a je to tak i v měkké vodě, takže to podle mě bude spíše souviset s intentitou osvětlení a CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2017 19:28 R Muž Anthrax [4934] Re: Acinonyx
Díky za opravu :-) Já slyšel, že sinice v rybnících jsou kvůli nadbytku fosforu (hnojení polí). Takže jde o ten poměr N a F. Takže tím nadbytkem živin jsem myslel nadbytek fosforu.
Ale je pravda, že pokud tam není žádný dusík, tak jsou ty žrouti živin, co jsem zmiňoval, k ničemu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.08.2017 19:23 Acinonyx Re: Anthrax
Znie to super, az na to, ze sinica je vacsinou prave prejavom nedostatku dusika, takze skor presny opak.

S editom vsak suhlasim. Moja oblubena cast je: OSMOSE REMINERAL+ ...Vyrobime demivodu a potom do nej nalejeme "vodicku" neznameho zlozenia.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [15] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641-sinice?od=701