Sinice
Za mého mládí (jako by to bylo včera) byl námel na každém žitném poli a dokonce jsme ho sbírali do výkupu jako léčivou bylinu. (OT)
Aj, tak to já ji viděla několikrát "naživo". A vždycky na žitu
A že jsem prolezla pěknejch pár lánů - to jsou ty výhody života na vsi
Zato já ji pamatuji...
Musím se přiznat, ještě sem jí neviděl. A to sem po ní jeden čas hodně koukal
.
Tak o tom nepochybuji :o) ... nebude v tom ani Claviceps (ergotamin), ani Penicillium notatum (penicilín) ...
Horáci, nelhali... Pro naše účely se bere pouze paličkovice rostlá na žitu - už jen kvůli výtěžnosti ergotaminu a ostatních... Na ničem jiném to asi ještě hodně dlouho pěstovat nebudou
Pic kozu do vazu! V tom případě mi na fakultě lhali :o( ... takže jsem v tom vlastně nevinně :o) ...
Vykrucování je zbytečné, parazituje i na jiných obilninách
Já se z toho vykroutím, jo? :o))) ... Mluvilo se tu o obilí - tedy nikoliv o všech lipnicovitých. A co se týče obilí, tak Claviceps purpurea (z nějakého důvodu :o) parazituje pouze na žitu (jehož semenníky přeměňuje na námel). Je to teď dostatečně přesné?
Souhlas - především na žitu. Ale lze ji najít na mnoha lipnicovitých, takže nejen na žitu.
(OT) Ale aby to bylo úplné dodám, že česky se tomu říká námel.
Na žitu... Netvrdím, že jiné kmeny nemůžou parazitovat i jinde, ale žito je z hlediska kontaminace nejrizikovější, mnohem rizikovější, než jiné obiloviny. Ostatně Claviceps purpurea se pro farmaceutické účely pěstuje na žitu a žito se nesmí přidávat do krmných dávek pro březí zvířata.
Nejen na žitu...
Jestli jsi měl na mysli to, co napsal Sid, tak to roste pouze na žitu a nezískává se z toho penicilin, alébrž ergotamin. Skvělá věc na vyvolání porodních stahů, na migrénu a také výchozí látka k syntéze LSD :o) ...
Nemyslíte náhodou houbu Claviceps purpurea (paličkovici nachovou)?
Tam bych viděl souvislost jen při hodně bujné fantazii.
Já bych v použití obilí viděl logiku. Na ječmenu totiž roste plíseň, ze které se vyrábí penicilin. Penicili = antibiotika. Je dost možné, že podobná plíseň se v určité míře vyskytuje i na jiných obilninách.
Je to jen doměnka, která mě napadla.
Příležitostně bych mohl zkusit.
Tedy - proti sinicím. Proti ruduchám jsem to již zkusil a výsledek nestojí za komentář...
0 05.06.2009 10:34 kortezhugo – Re: Sid
Asi tyzden je tam.Vypada normalne-zatial.Na sinice to ma fakt zaber.
Keby len toto stacilo .... tak sme za vodou.Uvidim casom ....
Jak dlouho jste měl tu slámu v akva? A jak po tom máčení vypadala?
0 05.06.2009 09:28 kortezhugo – Re: Sid
Sid - v druhom akva co mam - tam je malo rastlin - som vyskusal tu slamu.Jacmen som nezohnal pouzil som psenicnu.
Clovece - nechcel som tomu verit - zabera to.
Asi po tyzdni sinica prestala rast - a dnes pozeram uplne sa rozpadava a mizne.
No neviem po case co bude - ked bi toto stacilo...ma napadlo - trochu slami do filtra...
Cas ukaze...-dam vediet.
0 04.06.2009 16:41 kortezhugo – Re: Sid
Sid asi prejdem na PMDD.
Kupil som:
Brutus
Bivoj
Mangan+
Colour Fe+
A dal som za to kolo 300Sk.Hnijiva su to celkom dobre - to sa nestazujem ale za 300Sk kupim 3kg KNO3-a to uz je co povedat.
PS:Sinice som zvladol
Starší reakce
Sid dnes som meral.
PH-6.6
GH-14
P-0
NO3-30mg/l.
Daako stvrdla voda - asi Zeolitom co som pridal do filtra.???-fosfor stiahol na 0.-co predpokladam nebude velmo dobre.
NO3-tiez stuplo - rybami to nebude tych je malo-toto bude ten Bio-lif - nieco musel "znicit"-mozno daake bakterie.
Zajtra odkalujem.
Tak teraz to farbivo nieco "spotrebovalo" - ale co?
Že by se navázalo na organickou hmotu?
Tak pisem co sa deje-
-zatial je vsetko v poho.-a pisal som ze to dost farby vodu.Tak teraz to farbivo nieco "spotrebovalo" -ale co?
BIO-LIF je produkt z drceného listí mandlovníku mořského pro úpravu vody v akváriích
* Čistě přírodní přípravek vyrobený ze sušených mandlových listů, které nejsou ošetřovány chemickými hnojivy.
* Zjemňuje kvalitu vody.
* Zvýrazňuje přírodní zabarvení všech tropických ryb, zvláště červenou barvu.
* Prevence před vodnatelností.
* Zlepšuje vitalitu a podporuje tření.
* Prevence před škodlivou aktivitou bakterií, přirozeně zvyšuje kyselost a zbarvení vody.
* Zlepšuje odolnost proti nemocím a zajišťuje zdravý růst.
* Když používáte EasyFish Bio-Lif, nepoužívejte aktivní uhlí.
Starší reakce
Pisu tam na 150l 1 sacok - aj polka bi stacila podla mna.-ono je to fakt dost silne-na taky sacok to dost farby.-dam vediet co s toho bude.
Ne, ne - mandlovník jsem ještě netestoval.
(Nevím - není celý sáček moc?)
Informace o vlivu na sinice podávejte průběžně, prosím.
Skusali ste toto?
www.akvashop.sk/…
Vcera som pouzil jeden sacok a voda ako caj.-160l vody.
Ze je to vraj lepsie ako raselina.
Dufam ze s tym daco nedoserem.
Prestala rast
Sinice "stojí" znamená co? Že je v akva stále, ale nepřirůstá?
Rychlosol ma mali obsah KNO3...
To je hodně důležitá informace! Je dobré vědět, že rychlosůl není čistý KNO3.
Já používám také tzv. "čistý" (min. 98%) KNO3.
sinica "stoji" uz som ju len vybral z akva.Sid
NO3 drzim nieco cez 20mg/l.
Este chcem upozornit na jednu vec co som pisal s tou spotrebou.Rychlosol ma mali obsah KNO3.
www.akva.sk/…
Na toto bacha.
Tak som zohnal cisty 99% KNO3.
Starší reakce
KNO3 musim pridavat.Teraz je situacia taka - ze sa to normalizuje.Foto bude - len musim nieco zohnat-fotak-aj ten zhasol.
Na těch parametrech nevidím nic "podezřelého"..
Jediné, co mi nesedí, (a už jsem to dřív napsal), je osvětlení 160 l nádrže dvěma 18W trubicemi...
Ukažte své akva na fotkách. Nejlíp - udělejte si prezentaci.
Sid - dnes som meral.
pH-6.5
GH-7
P-menej ako 0.5/l podla farby takych 0.3/l
NO3-15mg/l
Predpokladam ze ten fosfor uz stiahli rastliny a sinice.
No3-kolise 15-20mg/l - pridavam 2 kavove lizicky denne asi tyzden.Je mozne ze tolko KNO3 spotrebuju rastliny???
Světlo samo o sobě sotva něco vyřeší...
Pridam svetlo este 2x18W.
-Dam vediet - chcel som to nafotit len nemam cim
Ja uz som s toho ......
Zeolit taky sebere všechen vápník a šnečci začnou být na úbytu.
Ten zeolit asi nepobere jen fosfor...
Neznám vaše akva, ale když jdu řešit sinice, držím se zhruba těchto zásad: nasadit okružáky a ještě lépe ampulárie, (jak už tu zaznělo), zjistit pH a držet ho pod 7, zvýšit poměr NO3 : P, zajistit rostlinám dostatek světla. (Jak už jsem v podobných případech konstatoval mnohokrát - sinice nejsou na světle tak závislé, jak se ještě stále mezi akvaristy traduje. Proto také, když se likvidují sinice zatemněním, toto musí být "absolutní" - i malý zdroj světla stačí sinicím k přežití.)
A este aj fotak mi vyprdol.
ked to ide tak to ide.
Myslim ze zeolit bude na to dobry-pridam ho do filtra.Taky liter zeolitu by mohol pohnut s fosforom.
Len o rastliny sa bojim.Tie sinice rastu bohove rychlo ale aj rastliny rastu dobre.Uz som s toho ...
.Este ma napadlo pouzit antibiotika - viem - pricinu to nevyriesi ale ziskam aspon trochu casu a rastliny viac svetla.Ale co dalej to fakt netusim .....
Sid - prosim porad daco.
Nejlépe bude - zkusit to.
A mohl byste se svěřit, jak to chcete udělat?
Co sa stane ak stiahnem fosfor na 0 ???
Este som zabudol na jednu vec-ked citam o tom zatemneni.Je to 200l aqua - v nom 160l vody lebo svetlo mam pustene dnu -asi 8cm od hladiny.1ks 830-18w + 1ks 840-18w.-to mam 36w na 160l vody.
Este aj svetla je tam malo - pomoze zatemnenie???
Tak som kupil 2 ampularie.Mam tam este 4 ancikov a 4 parmicky a pridal som 6 ziab-zubrienok.Uz neviem co tam dat nech sa zbavim tej pliagi.Aqua som este neodkaloval - lebo je zalozene 2-3 tyzdne.
Přidat reakci
1 ...... [63] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x