Sinice
...U makro živin N-P-K musíte dodržet správný poměr. Dusíku (N) nesmí být víc než fosfátu (p) draslík(K) apod. ...
Dusíku (N) nesmí být více než fosfátu (
PO4)? (Nebo
fosforu (P)?)
To máte odkud?
A jak s tím souvisí ten draslík (K)?
Co dusitany? NO2, nebo Amoniak? To by ukazovalo na nefungující filtraci, nedostatečnou samočistící schopnost akvária. NO2, NO3, Amonium, amoniak všechno je "dusík" akorát je rozdíl v tom že jedno je jedovatější a druhé daleko méně.
Ryby které pocházejí z řek potřebují prokysličenou vodu a málo dusíku v akváriu i (NO3). Je pak potřeba častější výměna vody. Jiné to mají ryby třeba pocházející z kaluží například halančící apod.. Tá tolerance ryb k dusíku je hodně odlišná druh od druhu stejně jako u rostlin. U makro živin N-P-K musíte dodržet správný poměr. Dusíku (N) nesmí být víc než fosfátu (p) draslík(K) apod. Poměr je u každého akvária jiný dle znečištění. eutrofizace akvária = vznik sinic
Zdravím,
akvárko mám založené už cca půl roku a po počátečních bojích s řasou už se zdálo být vše v pořádku. Teď se ale objevila znovu a ještě k tomu se sinicí. No a abych řekla pravdu, mám v tom teď trochu zmatek. Podle toho co jsem četla na internetu by v mém akvárku měly chybět dusičnany, a proto se vytváří sinice a řasy, což se potvrdilo...testovala jsem vodu testem od AQUARu a vyšla mi hodnota kolem 0-5mg/l, pak ale nechápu proč ryby vykazovaly spíše opačné znaky...minulý týden mi totiž umřely 2 ryby: parmička siamská měla vodnatelnost a cichlidka vypoulené oko což jsou znaky vysoké hladiny dusičnanů ne? Mohl by mi to prosím někdo vysvětlit a poradit co s tím mám dělat? Děkuji
Ivoš napsal: na 5 dní přikrýt dekou
a odsávať
Starší reakce
Nebude to nejaký extrakt zo slamy?
Mám informace od blízkého akvaristy, který nějaký biologický přípravek proti řasám používá. Prý nádhera. Zjistím bližší info, co to je. Já to zatím odmítl, snažím se bojovat rovnováhou v akva (zatím akorát vláknitá zelená.
).
Starší reakce
No jo no,hold,nekdy je to tezke no,co nadelame!!
Keby mám na nový filter a testy financie, určite by som ich už mal
Jenom k tomu vasemu filtru,nez davat pozor a hlidat tesnost toho sveho filtru,mozna by nebylo od veci si sehnat nejaky kvalitnejsi filtr a nesledovat pak kde mam bypass!
,dale pak by jste si mohl ty vama uvedene hodnoty PO4 a NO3 i zmerit ne jen odhadovat podle clanku(byt urcite dobreho) nebo sveho usudku asi by to vsecno pak bylo tak trochu "presnejsi"
Tak by som sa chcel s Vami podeliť o svoju aktuálnu skúsenosť so sinicou.
Zhruba pred mesiacom, dvoma, sa mi v prezentovanom akve znova objavil tento nie zrovna príjemný organizmus. Po prečítaní si Johanovho článku som usúdil že sa tak stalo vďaka vysokým hodnotám fosforečnanov. Napadlo ma, že možno by nebolo odveci pokúsiť sa zdvihnúť hodnoty dusičnanov a tak pri každej výmene vody (2x týždenne cca 1/4 objemu) som okrem čerstvej vody do akvárka lial aj 2-3 litre vody z nádrže, v ktorej som predpokladal vyššie hodnoty dusičnanov.
Možno bol môj dohad nesprávny, možno bolo tej 'dusíkatej' vody málo, každopádne ničomu to nepomáhalo, tak som s tým prestal.
Dúfal som, že dôkladnejšia výmena vody za čerstvú problém vyrieši a tak som začal meniť 1/2 objemu 2x týždenne. Celkom ma prekvapilo že situácia sa ešte zhoršila. Začal som podozrievať filter.
Ten som už dosť dlho nečistil, keďže jeho výkon nijako neklesal. Takže dnes som sa odhodlal že ho po tej dlhej dobe znova otvorím. Čakal som že bude pekne zanesený, ale čo som v ňom našiel ma dosť prekvapilo. Jemnejší molitan bol zanesený, že ho nebolo videť, avšak bolo to len to klasické 'bahienko'. Hrubší bol na tom horšie. Bol ťažký ako kameň, keďže bol plný vápnika.
Predčasom bol totižto dlhšie bez CO2 a rastlinky odvápňovali. Čo je zvláštne vánik si pamätám len na listoch, a dnes som ho našiel v hrubšom biomolitane.
Z molitanu sa mi ho nepodarilo vyprať tak som ho okúpal v kyseline chlorovodíkovej.
Zatial neviem či sa mi prostredníctvom tejto dnešnej údržby podarí sa siníc zbaviť, ale dúfam že hej.
Takže na čo dávať pozor, určite na tesnosti filtra. Používam čínsky 'honič vody' a telo a hlava filtra poriadne netesnia, navyše sa dosť lahko oddelujú. Preto filter pekne hnal vodu, aj keď náplne boli zanesené. Môže to mať za následok podobné a určite aj horšie 'neplechy'. Tiež je určite dobré mať rozdelené filtračné hmoty, aby fungovala aspoň jedna, keď v druhej budete musieť povraždiť všetky baktérie.
Starší reakce
Jedna z možností proč se ti začne dělat sinice je že máš příliš silné světlo a CO2. Pokud nezkrátíš dobu svícení nebo nesnížíš osvětlení budeš muset používat hnojivo. Zřejmě se ti snížily dusičnany (NO3) díky rostlinám k nule a to potom bývají problémy podobného rázu.
pravě že jsem četl, každej píše něco jineho v tom aby se b... vyznal. Neměřil jsem protože nemam čim, jen ty papírky takový jak se přikladaj k tabulce ale to mi moc přesný nepřijde
Změř si několikrát jaké máš pH , UT (KNK) a dusičnany (NO3). Trochu si přečti diskuse o sinici.
Ahoj, potřeboval bych poradit. Mám v akva sinici a na hladině takovej jakoby zákal. Přidavam CO2 a měnil jsem vodu ale nic, objevila se před třemi dni a to když jsem to přehnal s CO2 a náke ryby to nerozdýchaly :(
Svítim třemi zařivkami s polední pauzou a třetinu vody jsem vyměnil, co muže být špatně tak z ničeho nic? děkuju za každou radu
Starší reakce
jo nekdy priciny vyresit nejdou. Ja mam na dusicnany chudou vodu a v jednodruhovkach se ctverzuci, kde krmim jen zivym ci mrazenym, u ceho je vesmes dost vysoky podil fosforu proste nezbyva nic jineho nez dohnojovat dusikem, nebo nasadit na cas ampularie, ktere si dokazou vytvorut strategii proti mensim ctverzubcum.
Tak kde jsou krunyrovci, zivorodky nebo prerybneno, sinici nemam. Ovsem pokud mam jednodruhovky s rybama vyzadujici zive a mrazene a nic jineho neberou tak je problem.
Nekde to jde resit i slabym osvetlenim, ale u hladiny stejne stahuju. Pripravek by me vcelku i zajimal, ale zrovna ke ctverakum nechcu kondicionery vody lit.
Jenže u mě je takový malý problém: momentálně nemám v akváriu sinici, takže to jaksi nemám jak ověřit
Proto hledám někoho, koho sinice momentálně trápí a má chuť to otestovat.
Věřim tomu, že rozpočítané na menší koncetrace by to mohlo pomoci v akváriích, ale to neřeší příčinu výskytu řas.
Nejelegantnější v případě sinice je klasika zatemnit a poté najet na klasický provoz a vyřešit příčinu vzniku sinice...nic víc, nic míň.
Každopádně by přípravek mohl pomoci a nahradit zatemnění.
Pokud se s pánem znáte, tak jistě nebude problém, aby ti obstaral malinké množství preparátu a vyzkoušej to a dej vědět zde na fóru, nejlépe s fotografickou dokumentací. Pochopitelně, že nikdo nechce kupovat zajíce v pytli. Pokud to ověřiš a bude to fungovat, tak není důvod, aby to ostatní nezkusili také
Každý, kdo má zájem to vyzkoušet a následovně k tomu připojit svůj vlatní komentář, má možnost. Víc hlav - víc rozumu
Sice v účinnost v akváriu nevěřím, ale přeji hodně zdaru.
On se s tím neschovává, jeho preparáty se u nás už nějakou dobu prodávají ale jsou určené pro větší vodní plochy, takže před akvaristy jsou tak trochu utajeny.Ten pán je důchodce dle všeho postrádající obchodního ducha na úkor ducha věděckého. Navíc už párkrát narazil na byrokratické překážky, se kterými neměl chuť či sílu bojovat. Momentálně pracuje pro jednu firmu, která ale podle jeho slov "Čeká, že do ní bude nosit i svůj důchod", takže už je rozhodnutý, že jí dá vale. Já mu říkal, že pokud by se potvrdila u akvaristů účinnost jeho přípravku, tak má vystaráno do konce života a u akvaristů zaděláno na nehynoucí slávu. Sám mě požádal, jestli bych mu s tou osvětou trochu nepíchnul, což samozřejmě odmítnou nemůžu a jako logocký 1. krok vidím otestování jeho přípravku, výsledky testu bych shrnul do článku tady na rybičkách + dalších akva webech a pokud se prokáže, že to funguje (a já tomu pevně věřím), tak se to mezi akvaristy jednoduše rozkecá a bude to chtít každý aniž by do hry vstupoval nějaký podnikavec, který by to přesypával do barevných krabiček s potiskem a přihodil na to 1000%.
...Neuvěřitelným řízením osudu jsem získal kontakt na jednoho mikrobiologa, který se již řadu let zabývá likvidací sinicí, řas a kdovíčeho ještě ryze biologicou cestou...
Zajímavé, že s tak významným objevem se ten člověk už několik let schovává...
A že je spokojený s anonymním rozprodáváním svého preparátu za symbolické peníze.
(Ale co - každý jsme nějaký...)
Řekl bych, že až se jméno toho člověka někde objeví, skočí o něm dravci čmuchající ve vzduchu velké peníze.
Drahé kolegyně, vážení kolegové. Neuvěřitelným řízením osudu jsem získal kontakt na jednoho mikrobiologa, který se již řadu let zabývá likvidací sinicí, řas a kdovíčeho ještě ryze biologicou cestou. V brzké době bych od něj měl získat vzorek jím vyrobeného preparátu, který by přinejmenším měl umět na řadu týdnů potlačit výskyt sinice v akváriu. Přípravek chci důkladně otestovat a s výsledky testování seznámit akvaristickou veřejnost.
Čili, pokud má někdo akvárko zaneřáděné sinicí a chce na něm tento přípravek vyzkoušet (a vést jednoduché záznamy o průběhu zkoušky a ty mi pak samozřejmě předat jakožto podklady pro vyhodnocení preparátu), nechť mi pošle vzkaz, ve kterém uvede i svou mailovou adresu.
Nikdo se nemusí bát, že by přišel o ryby, ten dobrý muž již mezi akvaristy jisté množství přípravku za symbolický peníz rozprodal ale nikoho z nich nenapadlo, že by se o své zkušenosti mohl podělit s ostatními, takže se o tomto preparátu příliš neví.
Jakmile budu mít k dispozici tento přípravek (hádám,že do 2-3 týdnů), dám vědět dobrovolníkům a domluvíme se na distribuci. Dobrovolníků by mělo stačit tak 20-30, takže zájemci hlaste se
Jo jo nebylo to jedno z nich, ale určitě první.
Martin Honzejk
S ATB nemám zkušenosti...
Jedno z nich bylo, ať zmizne ta sinice.
OT: Jo a když promluvila tak vám splnila 3 přání.
Martin Honzejk
No a hlavne je to jednoduchssi nez zatemnovani a i jistejsi,dokud si nevypestuji rezistenci,akurat si myslim ze v Cechach je Erythromycin na predpis,nebo ma jine omezeni,ale pracuje spolehlive(8 dni),tady je prodavan jako soucast leciva pro ryby.
Bez vedlejsich ucinku(akurat jedna ryba zacala mluvit)
Když to nejde jinak, nezbývá, než sáhnout po zbraních těžšího kalibru.
Ja jsem s ni mel potize po zalozeni nadrze (40G,zbavil jsem se ji Erythromycinem(ucel sveti prostredky),jeste se jednou vratila,dostala za usi antibiotiky jeste jednou a pak uz jsem ji nevidel,samozdrejme po najeti na EI uprave svetla a dostatecnym sycenim CO2.Ted zakladam 120G a rusim 75G,takze ji ocekavam i s kolegou Erythromycinem!!
Zkusit se dá ledasco a rozhození poměru N:P má racionální jádro. Není ale všemocné...
Momentálně řešíme s jedním zdejším kolegou případ sinice, která trápí jeho akva s malými přestávkami, (vyvolanými zatemňovacími kůrami, resp. pomocí algicidů), v podstatě od založení akva před nějakými třemi lety. Úprava poměru živin je součástí zvoleného postupu, ale není a nemůže být jediným opatřením.
Po pravdě - čekám na pravidelné víkendové aktuální zprávy a jsem docela napjatý.
Tím spíš, že - klep-klep - podobně složitý "sinicový případ" u jiného kolegy se konečně podařilo zvládnout.
A to už se u něj doma zcela vážně uvažovalo o zrušení akva, které místo zkrášlení přibližně rok hyzdilo obývák...
At to vyzkousi a uvidi sam,ja uz to mam zasebou!!!
OT
Tazko povedat...ja niekedy neverim ani sam sebe.
proste udelat zakladni testy... ( pH, NO3, KH )
0 24.03.2012 10:56 Gladilaf – vhodné rostliny a živočichové pro ustálení rovnováhy
Ahoj, mám asi měsíc po výměně dna a filtru v akváriu a rostliny jsou v dost katastrofickém stavu... je na nich vidět, že by se jim docela chtělo růst, ale řasy je doslova přerůstají a jsou naprosto všude.
Sinice už jsem se zbavil asi před dvěma týdny (5 denní zatemnění), ale zelená řasa je tam pořád a daří se jí pořád až moc... na některých živořících rostlinách je i hnědá, ale ta mě trápí ze všeho nejmíň.
Vodu měním co pár dnů, zavedl jsem lepší cirkulaci vody (filtr Atman 200 s proděravělou hadicí tvořící "trysky"), zářivky jsou 840 a 830, k tomu reflektor z alobalu takže osvětlení odhaduju mezi 0,4 - 0,5 W/l. Ve dně je trochu hnojiva, taky sem tam přidám Bioflor což je asi chyba...
Přemýšlel jsem, co tam přidat, aby se nějak ustálila rovnováha, včera jsem si sehnal Pistie (doufám že odčerpají přebytek živin) a taky mě napadlo, že bych tam mohl dát nějaké piskořky... nějaké rady?
No ten pomer 16:1 je da sa povedat "idealny".Ale pokial ide o tendenciu a boj proti siniciam bude lepsie tento pomer upravit trebars 30-40:1 -toto moze priniest lepsi efekt.Aj ked mne osobne nepomohlo ani toto.
Jestli je mysleno "Redfield ratio"to oznacuje pomer 16:1(nitrogen:phosphorus),tak to opravdu nebude lek na sinici,uz jenom toho dosahnout a hlavne to udrzet,cim to merit(presne)... .Jak napsal Sid,je to spise tendence jak bojovat z sinicema a rasama,ale na vyhru to nebude stacit!!
Já si snad dám tu práci, najdu ten článek a umístím sem na něj odkaz, ve kterém se tento údaj jeho autor udává abyste měl možnost mu napsat, že mate veřejnost. Pokud se Vám toto tvrzení nezdá a dokážete jeho nepravdu prokázat, jistě autora Vaše připomínka zaměje k zamyšlení. Takto mohu pouze tvrdit: Pláčete sice hezky ale na špatném hrobě.
Výrokem, že
...pro sinici je rozhodující poměr fosforu a dusíku ve vodě, ten by měl být 1:16... matete veřejnost a žádné tanečky kolem toho na tom nic nezmění.
Specielně kvůli Vám, drahý Side, jsem alibisticky použil formulace "chytré knihy" a "pokud si chceš zahrát na alchimistu" protože jsem si byl 100% jist, že neodoláte okomentovat můj příspěvek, byť bude jakýkoli
V podstatě jsem ten příspěvek napsal pouze kvůli Vám abyste se mohl blýsknout
Jak sám dobře víte, já si na alchimistu nehraju a nádrž se sinicí ponořím na 5 dní do tmy ale tuto metodu tazatelka zná, takže jsem jí pouze naznačil, že jiní lidé na to jdou daleko vědečtěji a pokud se řadí mezi studijní typy, má k dispozici řadu zdrojů k bádání. Nicméně většina z nich (nemohu tvrdit, že všechny, protože je ani neznám) závěrem dodává, že univerzální návod na vymícení sinice neznají.
...Chytré knihy udávají, že pro sinici je rozhodující poměr fosforu a dusíku ve vodě, ten by měl být 1:16... s největší pravděpodobností bude tento poměr silně vychýlený ve prospěch fosforu...
A co když nebude?
Vzpomínám si, že máte jednu jedinou konkrétní zkušenost se sinicí v akva; vybavíte si, jaký poměr N:P jste v té době ve vodě měl?
Stává se, že sinice si v akváriu lebedí, ale poměr N:P (měřitelný "hobby-testy") by nasvědčoval spíš opaku...
(Omlouvám se, že se opakuji, ale jestli on nebude zakopaný pes v tom, že ten poměr není
rozhodující, jak jste uvedl, ale jen "spějící k tendenci"...
)
Pokusit se sinici "uškodit" změnou poměru N:P ale za tu "námahu" stojí.
nejlepší na sinici je dostatek prosperujicich rostlin, které ji vytlačí, klasický konkurenční boj...
a rostliny neprosperují pokud jim neco chybí...
takže pak jsou tu dvě možnosti:
a) najdes kytky, kterym vyhovují podminky ve tvem akva
b) změníš podmínky, aby vyhovovaly rostlinám (světlo, co2, hnojení, dno...)
vetšinou je to kombinace obou variant....
zatemění pomůže jen přechodně, pokud se neodstraní příčína, sinice se vrátí
zatemění má i svůj protějšek např. ve špatném počasí, takže se není čeho bát, jen je třeba zajistit náhradní přísun kyslíku rybám...
likvidace sinice je tak trosku detektivka
samozrejme ze 0 mg/L NO3 je v rostlinnem akva (usuzuju z pouziti metody EI) dosti velky problem, je vic nez dobre mit nekteré roztoky oddeleny a davkovat je podle potreby, hlavne nez to vybalancujes
momentalne taky resim obdobny problem s kolisajici hladinou no3, mam namichany KNO3 zvlast a mam spocteny kolik toho zasobniho roztoku musim dat abych to zvedl na pozadovanou koncentraci...
přijde mi, že by mohl být problém v nedostatku CO2, v důsledku čehož by rostliny spotřebovávaly méně živin, které potom podporují růst sinice. Zvlášť jestli dodáváte hnojivo. Vzduchování v kombinaci s filtrem se mi zdá jako solidní náběh na sice fajn okysličenou vodu, ale zároveň nedostatek CO2. Měříte obsah CO2? Dodáváte ho do AQ?
Několikadenního zatemnění se vůbec nebojte, pokud bojujete už půl roku není co řešit, jděte do toho
Držím palce.
Chytré knihy udávají,že pro sinici je rozhodující poměr fosforu a dusíku ve vodě, ten by měl být 1:16. Pokud si chceš zahrát na alchymistu, změř a porovnej tyto hodnoty, s největší pravděpodobností bude tento poměr silně vychýlený ve prospěch fosforu a to je pro sinici to pravé žrádýlko.
Takže hladina zakrytá či otevřená, zářivka nová či vysvícená -sinici je to celkem šumák. Výkonnějším filtrem sinici možná trochu znepříjemníš život ale nějaká extra rána do vazu to pro ní taky nebude.
0 23.03.2012 11:58 corela – Sinice
Také se mi v akváriu začala asi před půl rokem dělat sinice. Snažím se s ní bojovat, ale jeden den jí mechanicky ostraním, sundám z listů, vysaju ze dna okalovačem... a když se dopoledne zapne osvětlení akvária, tak tam znovu je (hlavně na dně na kamínkách). Přijde mi, že snad nejvíc roste ve tmě
. Pravidelně, tak po 3-4 dnech měním část vody, v akváriu mám vzduchování a rostlinky hnojím. Na úplné několikadenní zatemnění se zatím necítím. Ted jsem si objednala výkonější filtr, tak uvídím jestli to pomůže???? Taky mě napadlo, nemá na sinici vliv, to že na akváriu je kryt a hladina nevětrá? Také jsem se někde dočetla, že by to mohlo být zářivkama, které prý mají jen určitou dobu životnosti?
Přidat reakci
1 ...... [39] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x