Sinice
0 20.04.2010 10:12 JuraS – Re: Moucha
brrr, cos napsal bych musel nechat projít hlavou a pouvažovat....takže kdyby např na brněnské přehradě (na prýglu) zakázali čachtání lidí a zakázali provoz parníku..prostě celou ji uzavřeli pak se nebude vody promýchávat tolik jako normálně a co nasadit odsávače živin ???? co tak vysadit piscii ????
kazdopadne je to organismus, ktery prosperuje diky fotosynteze, a pokud by jsi si o sinicich neco nastudoval tak by jsi vedel, ze sinice jsou mirne toxicke (nasel jsem na webu praci kde rozebiraly o jake toxiny jde a jak pusobi), takze jeji konzumenti se bud otravi nebo priotravi a stanou se snadnou potravou predatoru
limitnimi faktory pro vyskyt sinic v nadrzich jsou obsah dusiku a fosforu, zvyseni koncentraci techto prvku dochazi prirozene dvakrat rocne behem promychavani ruznych vrstev vodniho sloupce, ma to souvslost se zmenamy teplot v ruznych hloubkach v prubehu roku, bohuzel vlivem cinnosti cloveka dochazi zvysovani obsahu techto zivin v prostredi (i ve vode), proste tim ze tezime hnojiva a dovazime je, uvadime tyto prvky znovu do kolebehu, misto aby zustala ulozena a tim vyrazena z ekosystemu
0 20.04.2010 10:00 JuraS – Re: Eff
a to ve světě všude s ní mají problémy , nebo někde je prostě mňamkou pro někoho či něco ????
Sinice není žádná breberka, ale bakterie vytvářející slizovité, či jiné kolonie. Ze dna, rostlin a dekorací se může stěhovat na hladinu ve formě povlaku typu sajrajt. V menším množství ji požírají ampulárie a piskořky, ovšem že by se po ní mohly utlouct, to zas né. Spíš po ní (po jejich toxinech) mohou natáhnout bačkory. Což také, pokud je sinice povícero, většinou nakonec udělají.
Bez ohledu na to, má-li sinice blíž k bakteriím nebo řasám, tyhle "fligny" pro ni naopak platí.
0 20.04.2010 09:47 JuraS To co tady teď píšete by platilo pokud by byla sinice řasa..tedy vlastně kytka..ale je li tomu tak, že je to miniaturní breberka tak pro ni tyhle fligny neplatí...proto na ni zkoušeli kdesi směsi mědi a hliníku či jakých kovů..je li sinice drobná breberka nedokázali by ji sežrat malé rybky ? plůdek nějakých prcků ???
on je kolikrat problem jak ten fosfor verohodne zmerit
...tiez som sinicu riesil - skusal som aj ci zabere pridavanie Mn,Mo...pridanie KNO3...a snazil som sa to N-P vyrovnat podla tej tabulky...niekto to riesil predavkovanim Bioflorom,Brutusom....
...pri vsetkych "mojich" pokusoch som prisiel iba na jedno...
ak klesol P na 0 resp.skoro nemeratelne hodnoty...sinica prestala rast a za par dni sa sama rozpadla...
...nepomohla ani casta vymena vody - kazdy ma vodu "inu" u mna napr. 0.5P na toto tiez "bacha"...
...neviem - ale ak bi som "teraz" pridal P kolko "treba" podla tej tabulky teda cca N:P 16:1 tak mam "sakra" problem...
Mě by zajímalo množství NO3 při a po přidávání CO2. To už asi nezjistíme. Co aspoň teď? Bude nějaké měření NO3, P, Ph? Jinak opravdiu nemá cenu tady věštit...
Že CO2 nemělo vliv - to je otázka jak efektivně bylo rozpožtěno a jak stabilní jeho dávkování bylo.
Tak zarivku mam uz nejaky patek novou, ale stejny typ(tak bylo mysleno ze mam porad stejen svetlo);)
CO2 jsem prestal dodavat, protoze to nemelo na rust zadny vliv, dokonce bych rekl, ze predtim rostly rostliny rychleji nez s nim, jen muj subjektivni dojem.
Tak tak, Side. CO2 nakoplo rostlinstvo, to začalo bujet, spotřebovalo dusičnany, po vysazení CO2 se rostlinky mírně zasekly, fosforu patrně bylo nazbyt a sinice je na světě. Ale to je jen matné tušení, neb nám chybí měření.
...dva roky to akvario bezi uplne stejne, stejne krmiho, hnojeni, svetlo (jak zarivka tak casy sviceni)...
Po dvou letech je GLOGLO zářivka dáááávno po smrti.
...jako jedina zasadni zmena je, ze jsem prestal dodavat co2 z burcaku...
Tady je velmi pravděpodobný důvod. Plus to hnojení...
Neobsahuje náhodou Akvaflor fosfor?
0 19.04.2010 22:24 Dante neni zmena v teplote? sinice rozbuji pri vyssi teplote a to obvykle staci snizit teplotu a oni pak temer vymizi
jako jedina zasadni zmena je, ze jsem prestal dodavat co2 z burcaku- CO2 byl jen pokus na 2 mesice, pri kterem se sinice neobjevily...asi az tam mesic po tom co jsem prestal (ale pred pokusem s co2 tam taky nebyly)
je slozite se jich zbavit, nebo je jednodusi znovuzalozit cele akvario? u tohodle 30 litroveho je to prace na pul dne a ryby mam kde "ulozit" nez se zase zabehne...
Než začneš bojovat, pustil bych se do pátrání proč se tam objevila. Můžeš prozatím změřit P a NO3? Nerozrostly se poslední dobou rostliny více než tomu bylo předtím obvyklé?
ja jen nechapu, kde se tam najednou vzala..dva roky to akvario bezi uplne stejne, stejne krmiho, hnojeni, svetlo(jak zarivka tak casy sviceni)...
a proste s niceho nic...sinice
kazdopadne dik za finalni potvrzeni, jdu zahajit boj;)
0 19.04.2010 17:50 Usine – Re: Rexistens
Je to sinice.
pokud jsou tady sinice zařazeny mezi řasy tak já se do mikroskopu nekoukám zda se to hýbe nebo ne.. To je ale váš problém. Zde jsou např. žraloci řazeni pod rybama atd. Ale pořád to je lepší, než když s někým mluvím a on mi o vodních makrofytech vykládá, že je rybník plný sinice a zaplétá se mu to do vlasce.
Ale v mnohém máte pravdu, ale rybářům a myslivcům se nic nevysvětlí. Holt už to není záležitost rodiny a tradice, ale zisku a zábavy.
0 19.04.2010 15:53 JuraS – Re: sajfrdík
to nevím..rybářem i akvaristou jsem současně cca od 5 ti let..jak se věci vyvíjí sleduju paralelně...
je tohle to sinice? a kdyz ne tak co?
tak se asi nezajímaj o akvaristiku ne?tys to znal než si byl AKVARISTOU?
0 19.04.2010 14:47 JuraS já čerpám znalosti ze svých všech koníčků napříč..co se v jednom řeší složitě je v jiném banalita...např v lodním modelářství existují mraky návodů jak vyrobit rozační kolečko do příčného pohonu..no a v akvaristické prodejně se prostě koupí náhradní díl do filtru..lopatkové kolečko...a nemusím to vyrábět, pečlivě vyvažovat...v rybařině minulý rok začali zkoušet krmivo složené z artemií, buchanek atd...na mrku se hádají kde to sehnat, jak to vypadá a shání informace....a tak bych mohl pokračovat celej den....
ale co, kdyz je oboji.... akvarista i rybar? ale je smutnym pravidlem, ze v kazde zajmove skupine se najdou "jedinci" (blbci, bouchalove, drancovaci atd.)
MRK je dobrej,ale když nejste rybáři tak nic neřikejte...
Pravda..já cca od 2002..akvaristika je asi ušlechtilejší koníček..
0 19.04.2010 13:54 JuraS – Re: jeník
MRK je největší žumpa na českém netu..neznám nic horšího..a to jsem tam nejstarší registrovaný člen...
jenze si panove na onom serveru neuvedomuji, ze je lepsi odstranit pricinu nez likvidovat nasledky, jak si to prevazna vetsina akvaristu vyzkousela na vlastni kuzi
spis bych to videl na urcitou nevrazivost mezi rybnikarema-rybarema a akvaristama..... "co nam nejakej akvarista bude vypravet o boji se sinici" .....
sinice je nastesti videt, je to dobry indikator, daleko vic me desi hormony v odpadnich vodach, huz je par studii o jejich vlivu na volnou prirodu, ale nikdo neprisel s nejakou pouzitelnou metodou jak je odstranit z odpadnich vod....
Offtopicově
Vida, a já ráno na MRKu dumal, do koho se to z "rybicky" pustili; tam se s invektivama nešetří jako tady..
0 19.04.2010 13:43 JuraS – Re: Sid
pokud jsou tady sinice zařazeny mezi řasy tak já se do mikroskopu nekoukám zda se to hýbe nebo ne..pro mě je to zelená sračka na povrchu vody a co je zelený je buď ještěrky, papoušek nebo nějaká kytka...
a prave fosfor se daleko hur cisti nez dusikaty latky, driv mel kazdej svy hnojiste na dvorku, tech ho mame vsude kolem.... (je to nadsazka, nekamenovat)
Není se čemu divit, že se do vás pustili...
No a pokud vydáváte své "poznatky" o sinicích za standard na "Rybičkách", lze si jen povzdechnout...
problem se sinicema neni ani tak v obsahu dusiku jako s vyplavovnim fosforu!
v soucasny dobe se zacinaji zpracovávat studie vymezujici plochy v povodi (zatim) vodarenskych nadrzi, kde bude nutno upravit hospodareni....
bohuzel soucasna legislativa a politika nedava statu, potazmo jeho uradum a organizacim, zadny nastroj, kterym by byly schopni donutit zemedelce a ostatni subjekty, aby dodrzovaly dana opatreni snizujici splachy a vsaky nezadoucich latek nemluve o dodrzovani protieroznich opatreni
druhy problem je ze v domacnostech pouzivame cim dal tim vic ruznych chemickych sejrajtu a do sebe cpeme dalsi sejrajty (leky, horminy) a tohle vsecko vytvari dost problematickou smes, kterou cistirny odpadnich vod nedokazou plne vycistit! pripadne se v teto smesi vyskytuji latky, ktere znesnadnuji cisteni biologickou cestou (domesdos zabije bakterie nejen na WC ale i ve vasi cisticce)
Takze problem je hlavne v nasi skvele spotrebni spolecnosti.
0 19.04.2010 13:00 JuraS na rybářském webu se teď řeší diskuze okolo problémům se sinicí..jak se do mě pustili, když tam hájím akvaristy a naše postupy při likvidaci a to, že sinici beru jako řasu a ne jako živočichy jako oni....
www.mrk.cz/…Starší reakce
Taky doporučuji zatemnit. Je to nejrychlejší. Někdy stačí na pár dní jen zhasnout světlo bez zatemnění. Až znovu rozsvítíš, odsaj pětinu vody ze dna a vyměň. Pak do akvária namoč prst a na přední sklo namaluj jedním tahem pentagram, aby se potvora nevrátila
4 17.03.2010 17:52 bob – Re: Moucha
objevila se kdyz jsem vypnul vzduchovani. Takze hladina se moc nehybe...
4 17.03.2010 17:50 bob – Re: Igor
je to sinice
1) chce to prosperujici kytky, coz u tercovcu je problem...
2) zatemeni akvarka, neboj kytky to prezijou, aspon na 4dny
3) piskorky, ci jiny sneky (ale pocitej ze sinice je toxiska takze bude uhyn, jedine piskorkam nejak nevadila)
4) sinice nesnasi pohyb, kypreni dna, pohyb hladiny, vyssi proudeni
hele se sinici jsem bojoval pres pul roku, vyhybal jsem se zatemeni jak cert krizi, nakonec jsem to ze zoufalstvi zkusil, po zatemeni do 14dni bylo po ni....
odkiaľ vieš že je to určite sinica, nedáš foto, ani album a chceš rady*??
4 17.03.2010 17:01 Bob – Sinice na hladine
Cau, mam problem se sinici na hladine, nevim jak se ji zbavit. Odkaluju pravidelne, voda je bez odpadnich latek (mam tercovce a dari se jim). Po vymene vody se do druheho dne udela v oblsti vyvodu filtru na hladine povlak. Podle fotek to bude sinice. Jak se ji zbavit? Rostlin mam plne akvarko. Svitit prestat nechci kvuli rostlinam. Trva to tak uz 2 mesice. Diky za rady...
Starší reakce
Může my někdo říc jestli to je vážně sinice
Já nevím kde jsem k tomu přišel.Jsem stoho neštěstný
Připadá mi to jako povlak bakterií, který se objevuje na dekoracích a rostlinách v nádržích bez ryb a jiných živočichů. Rybám se do toho nechce?
0 07.03.2010 13:30 Usine – Re: René73
Jsou to zřejmě sinice, většinou se dělají v proudu a jdou velmi lehce sundat, ale skoro okamžitě se obnoví. Je tu spousta teorií jak se jích zbavit. Nezbude ti nic jiného než si je přečíst a některé vyzkoušet.
určitě bych ale nejdřív vyměnil dno.
Přidat reakci
1 ...... [58] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x