Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

 

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 24 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 22:36 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: davidek75
Tech zpusobu bude vice,ale problem je,ze nikdo nevi co v ktere nadzi bude fungovat,muzes napriklad pouzit antibiotika(erythromycin)a muzes prazit do akva kolik chces a zbavis se ji,bouhuzel ne na dlohou dobu,pokud neupravis podminky v akvariu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 22:14 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: Kamilstrom
OK , s tím s tebou souhlasím , já jen chtěl popsat jak s ní bojuji já , a že to jde i bez změny osvětlení
ad. ludvik - má ráda klidnou vodu - omlouvám se
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 22:14 Muž ludvik [1082] Re: davidek75
A takhle vzniká to, že se v radách nakonec nikdo nevyzná ani na stovkách stran fóra. Já bych v takovém případě naopak proud tedy ubral, když nemá ráda klidnou vodu ... proč jí dělat dobře?
davidek75 napsal: ... Sinice nemá ráda klidnou vodu takže jsem si koupil za pár korun malinké čerpadlo aby honilo vodu. ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 22:12 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: davidek75
Zmenou sily intenzity osvetleni neni mysleno nejake skokove ubrani na svetle,ale jen treba(tam kde to jde)prizvednutim svetla o par cm a podobne,vsechny zmeny v nadrzi se musi delat pozvolna a je treba sledovat nadrz co se v ni deje,jinak nastanou jine problemy vedouci i k poruse rovnovahy,ale tohle neni nic noveho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2013 21:29 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: Kamilstrom
v pořádku , s tím s tebou souhlasím , myslel jsem tím že je lepší dělat dlouhodobější opatření jiné než měnit světlo. myslím si že když hneš se světlem tak si rozhodíš koloběh živiny-rostliny a můžou se rozjet řasy . nemyslím tím ztlumit světlo na tři dny . ono zjišťování příčiny netrvá jen tak krátce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2013 21:23 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: michalt
Válčili jsme se sinicí marně snad půl roku. Přečetla jsem snad úplně všechno, co kdo o sinici kdy napsal, vyzkoušeli jsme všechno možné. Nakonec už jsem uvažovala i o tom, že se na akvaristiku vybodnu úplně, akvárko vypustím a bude pokoj. Ale narazila jsem tady na zmínku o ječné slámě a protože žiju na vesnici uprostřed obilých lánů, nebylo nic jednoduššího, než dojít za ves, naškubat trochu ječmene a nacpat ho do filtru. A ono to zabralo... hop Byl to jen zoufalý pokus a vyšel. Od té doby je pokoj, všechno to svinstvo během dvou týdnů zmizelo. :)
Edit: a kdyby mi mohl někdo vysvětlit, jak je to možný, byla bych mu vděčná. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 20:52 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: davidek75
Sinice(cyanobakterie)pouzivaji fotosyntezu k zivotu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 20:28 Muž davidek75 [163] - Živorodky – sinice
pár postřehů které používám proti této potvoře. není to řasa jsou to bakterie takže měnit světlo bych nedoporučoval,k likvidaci důsledku mohu doporučit přípravek na bakteriální rozpad ploutví GeneralTonic. Sinice nemá ráda klidnou vodu takže jsem si koupil za pár korun malinké čerpadlo aby honilo vodu. Sinice se u mne objevila vždy když mi kleslo množství NO3. Rada na konec: zlikvidovat jí GeneralTonicem,honit vodu a měřit NO3 a PO4
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 19:56 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Kamilstrom
Já jsem právě většinu z toho, co tady je, přečetl a pořád v tom nemám jasno (asi v tom nikdo nemá zcela jasno).

Z takových těch konvenčních metod boje mi zbývá zkusit už jen ubrat intenzitu osvětlení, ale tomu velkou šanci na úspěch nedávám, protože radikální zkrácení doby osvětlení nepřineslo žádný pokrok. Taky přidání pistie na zastínění nic nezměnilo. Ale zkusím to, samozřejmě.

Prostě mám pocit, že ať dělám cokoliv, vůbec nic se nemění a nemám žádný signál, co změnit a v čem pokračovat. Taky je hodně špatné, že ta mrcha roste na biomolitanu ve filtru. Jestli jej budu muset prát co týden, tak budu mít za chvíli čerstvě založenou nádrž.

Tak bych snad měl zkusit něco méně konvenčního. Třeba vysázet ještě víc kytek, aby se třeba v nádrži trochu zrychlil "metabolismus" živin pro rostliny. Pak mi ale asi dojde inspirace. Uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 16:00 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: michalt
Asi ji to porad staci,nikdy ji zcela nevyhubis,jen ji treba potlaci na rozumnou(mene vyditelnou)mez.V tomhle vlakne je tu toho o ni nekolik tun. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 15:49 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Kamilstrom
Díky. Jestli je však na vině světlo, jak je možné, že se ta sinice netvoří primárně nahoře, nedaleko hladiny, ale roztahuje se podél skla po celé výši nádrže? Kromě toho, když jsem světlo zkrátil z osmi hodin na pět, nic se viditelně nezměnilo (ani po měsíci).

No uvidíme, zkusím zlepšit údržbu skel a pravidelněji a důkladněji je stírat. Doposud jsem věnoval pozornost hlavně přednímu sklu, ty ostatní spíš jen tak, když zbyl čas. Ten zbyl málokdy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 15:43 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: michalt
Fosforem to nebude,svetlo(+nevhodne podminky)je na vine.Mel jsem ted v jedne z nadrzi (86L)10 mg/l PO4 proti 36 mg/l NO3 a sinice nebyla,jen se (paradoxne)objevila GSA.Ty pomery NO3/P(Redfield ratio) jsou k nicemu,uz jen jak to presne zmerit,aby se vedelo kolik tam toho mate a pak to jemne doladeni,kdyz vetsina testu se pohybuje +/-. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 09:05 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Designer
Prostuduji, díky. Řekněme, že tam je fosfor. Řekněme, že je ho víc, než předpokládám. Co se s tím dá dělat? Nemůžu do vody "praštit" třeba 30 mg/l KNO3 jen abych vykompenzoval fosfor. Vodu taky jen tak nezměním.

Můžu sice změnit krmení, ale na tom stávajícím není napsáno, že by obsahovalo fosfor. Třeba jej stejně obsahuje. Nevím. Ale pak používám mražené patentky. Co ty? Taky bych je nerad vynechal z pravidelného menu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2013 09:04 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: michalt
Mas cerny centrofix? Cerne pruhovana zarivka tolik svetla neda a v pripade potreby to lihem setres.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 08:32 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: acik
Prostuduj si metody upravy vody a treba rychle pochopis, kde se fosfor bere :-) . Nekteri dodavatele veskere pouzivane chemikalie, vcetne duvodu pouziti, vypisuji na webu. Link uz jsem kdysi daval, po ruce jej nemam, ale kdo chce najde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 08:20 Muž bulawaio [92] Re: michalt
co zkusit vytáhnout osvětlení o dalších 10 cm výš, pokud to jde?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 22:38 Muž acik [416] Re: michalt
nemusíš překrmovat,klidně i krmení může být slušným zdrojem fosforu,já ho taky řeším a taky si říkám kde se bere :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 22:29 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: acik
Hmm...to už mi napadlo, ale já fosfor nepřidávám vůbec. Nepřekrmuji, je tam jen jeden beťák, takže nevím, kde by se tam nadbytek fosforu bral.

A jestli je toho fosforu nedostatek (nepamatuji si, kolik je optimální poměr dusíku a fosforu, ale pamatuji si, že dusíku musí být daleko víc), tak při tak jemném poměru by snad musela mít se sinicí problém všechna akvária, kde se fosfor nedodává v přesném poměru vůči NO3, ne?

Do zatemnění z toho článku se mi pořád nějak nechce. Autor tam taky píše, že se musí najít příčina. Mně ani nevadí, že by to třeba trvalo dlouho, jestli bych věděl, že se někam posouvám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 22:03 Muž acik [416] Re: michalt
co jsem se dočetl,může to být špatný poměr dusíku a fosforu viz článek akvarium.napady.net/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 21:41 Muž michalt [737] - Miniakvária – Sinice na skle
Ahoj, pořád nějak bojuji se sinicí, i když to zatím (naštěstí) charakter egyptské rány nemá. Neumím pořádně přijít na důvod, proč se vlastně tvoří. Tak pořád odstraňuji následky a nemůžu najít příčinu.

Svítím 5 hodin denně, 3 hodiny dopoledne, 2 hodiny večer, 2x8 W na rampě, která je asi 10 cm nad hladinou. Po každé výměně vody (každých 5 dní) přidávám Torben a 10 mg/l KNO3. Už asi měsíc.

Po poslední výměně vody jsem přidal 15 mg/l KNO3 v naději, že to rozhodí poměry živin v neprospěch sinice. Všiml jsem si, že se jí nejvíc tvoří na skle po celé výšce stěny nádrže. Myslel jsem, že to bude nedostatkem proudění, ale tak tomu asi nebude, protože se tvoří taky kolem filtru, kde voda cirkuluje nejvíc.

Abych trochu odstínil to osvětlení (vím, že není zrovna slabé), přidal jsem na hladinu víc pistie, ale ta zase spotřebuje víc dusíku, tak nevím, jestli jsem tím jen nepřidal článek do začarovaného kruhu.

Taky jsem si všiml, že v posledním týdnu nějaká sinice zhnědla a zcela přestala držet na několika listech, které postihla, a taky na části skla. Ale v jiných místech zase nastoupila. Teď jsem právě vyměnil vodu a odstranil ze skla a z listů, co šlo. Máte, prosím Vás, nějaký nápad (kromě úplného zatemnění), co bych ještě mohl zkusit? Díky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 16:29 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Lada22
Jinak po zkraceni doby sviceni se nelekni, kdyby se objevil kolac Sinice na hladine, vypada to jako slepa hladina, ale nemusi byt pres celou hladinu, klidne prave jen nejaky kolac, kde se ji to libi (pokud je hladina klidna). Ona totiz putuje za svetlem, a kdyz ho nema, zkousi to aspon na hladine, kde byva svetla nejvic. Tam to ale lehce stahnes kelimkem, nechas to stect do nej a das pryc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 16:24 R Muž romant [27987] Re: Lada22
Ustupující zbytky velmi dobře zpucujou okružáci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 16:22 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Lada22
Ani nemusis (ji dostat uplne odevsad), ona jak nema svetlo, odejde sama. To jeji uklizeni napomuze, nejaky ten drobek Ti vzdycky uplave at se snazis jak chces, 100% se ten uklid ani udelat neda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 16:18 Muž Lada22 [28] Re: Designer
Díky za pomoc zkusím to jak píšeš,odevšad ji urcite nedostanu ale pokusim se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 13:14 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Lada22
Odsaj ji co jde a na 3 dny zhasni. Pak svit treba jen 4 hodiny denne a zvys jednorazove NO3 o 10mg/l, treba pomoci KNO3 (at mas ve vstupni vode kolik chces, to zvyseni o 10mg/l bude tezko tim rozdilem, ktery zabije ryby). Rostliny pri 4h denne moc neporostou, ale tyden ci 14 dni to vydrzi bez uhony (mnohe vydrzi tak kratke sviceni i dele). Pokud se pak neobjevi Sinice po prodlouzeni sviceni, jen pridavej po kazde vymene vody KNO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 12:54 Muž bulawaio [92] Re: Lada22
každopádně když vidím tu tvojí fotku nádrže, tak si nemůžu pomoct, ale asi si trochu zaspal. Být tebou,tak bych každý den měnil 1/3 nebo 1/2 nádrže s důsledným odkalením,dokud to nedáš alespoň do trochu udržitelnýho stavu. Jako čekat, že sama zmizí je dosti blbé. Jak se zde mnohokrát psalo, řešit (zlikvidovat) důsledek a poté vyhledat příčinu přemnožení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 12:50 Muž bulawaio [92] Re: Lada22
což o ryby, zatemnění by jim nemělo nějak extra vadit, spíše si myslím, že to odnesou kytky a bude jim trvat, než se zase vzpamatují a rozjedou se a tady v tomhle okamžiku zase nastává prostor pro opětovný nárůst bordelu. Sinice je mrcha, to já vím, mam u sebe jí mam asi půl roku a pořád se snažím něco dělat, ale že bych jí úplně zlikvidoval to ne. Osobně si myslím, že je nejdůležitější maximalizovat hygienu v akváriu. Takže odkalovat několikrát do týdne, tak aby postupem času byla většina zárodků sinice pryč a objevit "svatý grál", tedy příčinu vzniku sinice v nádrži. U mě teď pomohlo tak nějak rozjetí kytek, aby měla ta mrcha co nejméně prostoru, kde by se mohla uchytit. U mě prakticky napadá jen nezastíněné dno uprostřed nádrže (tam kam dopadá nejvíce světla). Na zdravých kytkách se moc nechytá, případně jde rychle a účinně zlikvidovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 12:44 Muž dravec [72] - RostlinyRe: Lada22
Ja som skusil zatemnit na vikend a efekt sa dostavil. Akurat ze po 2 tyzdnoch som ju tam mal znova, cize musim najst pricinu takze idem sledovat toto vlakno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 12:42 Muž LANOUR [55] Re: Lada22
Ahoj me to taky jednou postihlo,zatemeni mi pomohlo od te doby klid,chce to hodne vzduchovat a odsavat ji,je toxicka odeslo mi par sneku a 2 ancici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 12:27 Muž Lada22 [28] Re: romant
Akva jede od zalozeni vícemene ve stejném rezimu jak svetla tak hnojení.Když se sinice objevila poprve v takle masivním množství tak jsem zvysil jen hnojeni pmdd,to bohuzel nepomohlo...a tak odsavam,odsavam a odsavam a za tyden je to zpet.A vymeny vody ktere delam ma pra sinice rada,kor kdyz se jedna o tvrdou vodu kterou tu mame.Co treba to ztemneni na tyden?Aby to zas nebylo moc brutalni pro rybky....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2013 12:17 R Muž romant [27987] Re: Lada22
Jako první bych se zaměřil na hodnotu NO3 a světlo, délku osvitu, umístění nad hladinou(jak vysoko), to jsou dvě věci, který řeším jako první. Jinými slovy, NO3 nesmí být málo, pod 5mg/l a světla moc. Je to hodně zjednodušený, ale ve velkým procentu případů jsem při řešení sinice úspěšný s tímto postupem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 12:13 Muž Lada22 [28] – stále se to vrací
Fotka k příspěvku Zdravím,můžete mě prosím poradit co s tím?Stále se mě vrací sinice,sotva ji jeden týden odsaju ze dna i z rostlin tak za týden je tu znova a rychleji.Rěkl bych že mě ceká jen vyhodit všechny kytky,vyvařit dno a kořeny...jenže to bych volil až jako poslední možnost.Díky za pomoc.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2013 17:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vencakapa
Sinice cestuje po patrech akvaria podle osvetleni. Kdyz jsem se ji snazil zbavit snizenim osvetleni, dosahl jsem vyhozenim reflektoru z pod zarivek zmizeni ze dna, ale blize ke svetlu ne. Po stazeni doby osvetleni zustavala jen na hladine a po jeste vetsim stazeni doby sviceni zmizela i z hladiny.

Takze u Tveho akvaria je jeste dostatecne svetla na hladine, nize uz ne. Vyraznym zkracenim doby sviceni se ji zbavis, ale bohuzel to neni reseni, ktere je dobre na stalo, chces prece rostlinam svitit.

Takze bych doporucil ji odstranit jak to jde, na 3 dny zhasnout, a pak se podivat na obsah NO3 ve Tve vode. Zkousel jsem co se rika o pomeru dusiku a fosforu, a je to nejspis pravda, pridavani KNO3 se ji nelibilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2013 17:18 vencakapa Re: vencakapa
Fotka k příspěvku Jeste jedna fotka.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2013 17:18 vencakapa – Rasa nebo plisen? #2
Fotka k příspěvku Dobry den, uz cca mesic mam problem s touto rasou / plisni na hladine nadrze. Drzi se okolo kytek co se dotykaji hladiny. Prosim zkusenejsi akvaristy o radu co to je a jak ji predchazet. Dekuji.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 16:43 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: souky
Aha, díky. Nevěděl jsem, že existuje žiletková škrabka, na kterou se dá přidělat hadice. Zkusím :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 16:37 Muž souky [592] - RostlinyRe: michalt
zkus klasickou žiletkovou škrabku a na to přidělanou hadici, která to hned odsaje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 14:15 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: michalt
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 02:44 Muž michalt [737] - Miniakvária – Sinice na skle
Ahoj, nemáte někdo náhodou nějakou dobrou metodu, jak sundat sinici ze skla nádrže? Bojuji s ní a vytváří se mi taky na skle - hlavně u sacího koše filtru. Vlastně se tvoří na tom sacím koši a odtamtud se sklem šíří dál. Doposud jsem ji stíral magnetickou stěrkou před výměnou vody, ale tím jen jako bych ji "rozmetal" po akváriu a obávám se, že se díky tomu uchytila taky jinde, kde by se jinak snad nechytila. Nebo ji tam mám nechat, bojovat jen zlepšováním podmínek v nádrži a čekat, dokud sama chcípne? Z listů rostlin ji stírám a odsávám při každé výměně vody a trochu i mezi nimi. Díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2013 15:23 Muž bulawaio [92] Re: michalt
podle mě jde dle popisu o jasnou sinici. Charakter sinice je takový, že jde lehce dolů a pokud se poruší, tak se trhá. Tvoří takové chuchvalečky. Měl jsem jí několikrát a nikdy mi jsme nepocítil, že by extra smrděla, tak bych se dle toho neřídil. Prostě nejčastěji vypadá jako tmavě zelený nerovnoměrně rozložený povlak, který jde relativně snadno setřít. Případně si projeď vlákno a zde najdeš určitě spoustu fotek k porovnání
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2013 11:09 Muž michalt [737] - Miniakvária – Sinice?
Ahoj, tak jsem svůj biomolitanový váleček částečně očistil od toho zeleného povlaku. Zvenku šel dobře, kolik je toho uvnitř, netuším. Taky jsem si všiml, že se povlak začal tvořit na listech, které jsou k tomu filtru nejblíž.

Chtěl bych se zeptat, jestli jde opravdu o sinici. Je to tmavě zelený souvislý povlak, který jde z listů docela lehce sundat. Jenže nesmrdí. Ani když jej rozmělním mezi prsty, tak nezapáchá. Včera byl ten znečištěný váleček něčím malinko cítit, když jsem se hodně snažil, ale rozhodně bych to neoznačil za pronikavý zápach hlíny. Je ještě nějaký způsob, jak bych doma mohl zjistit, jestli je to opravdu sinice? Začalo se to usazovat taky na skle, včera jsem to stíral magnetickou stěrkou, pak to plavalo ve vodě, 1/3 které jsem záhy vyměnil. Děkuji za jakoukoliv radu a přeji všem hezký den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 19:07 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: michalt
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 18:54 Muž acik [416] Re: michalt
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2013 18:47 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Designer
Aha. Tohle už asi bude OT, ale stejně: Takže jde o to, aby hodnota NO3 byla jako-tak stabilní, aby nedošlo před výměnou vody a aby byla rezerva kvůli nedokonalému přísunu látek k rostlinám. Na základě toho EI odhadu chápu, odkud se vzala "doporučená" koncentrace kolem 25 mg/l.

Takže bych to měl proměřit třeba jednou denně v průběhu jednoho týdne, z toho stanovit nějaký odhad spotřeby dusičnanů rostlinami a spočíst si, kolik toho denně zhruba dodávat, aby se koncentrace držela stabilně kolem těch 25 mg/l.

Na druhé straně, proč prostě denně nepřidávat 3 mg/l bez ohledu na koncentraci ve vodovodní vodě? Víme, že ve vodovodní vodě je méně než 50 mg/l. Takže za 5 dní (můj interval výměny 1/3 objemu vody) ta hodnota vyskočí maximálně na 65 mg/l (to je přestřelený odhad, protože nevím, kolik toho rostliny skutečně spotřebují - ať třeba nic). Pak se ta hodnota "zresetuje" výměnou vody.

Nebude tento přístup stejně (ne)přesný jako několikanásobné měření hodně nepřesnými (a trochu méně levnými) testy, obzvlášť když se měřená hodnota může měnit v závislosti na několika okolnostech (jak stabilní je hodnota NO3 z vodovodu v dané oblasti Prahy)?

Jestli je to náhodou na hlubší debatu, tak nás snad správce přesune do správného vlákna. Jestli je to už v některém vlákně prodiskutované, rád si to tam přečtu, zatím jsem to nedohledal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2013 17:52 R Muž romant [27987] Re: Designer
Designer napsal:Bohuzel samotny dostatek NO3 Te pred Sinici nemusi uchranit, nameril jsem NO3 okolo 25mg/l a Sinici jsem mel potvoru taky.Souhlas, ale je to daleko jednodušší metoda sledovaní a doplňování, než se tzv. párat s fosforem, tedy, tak na to jdu já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 17:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: michalt
Koncentrace NO3, jak ji uvadis je pro rostliny OK, do max. 50mg/l by melo tect z vodovodu (hygienicky limit). O toxicite pro ryby se vedou ruzne spory, nevim ze by to nekdo nekdy rozlouskl, pry vetsine ryb neskodi ani 100mg/l, ale zkouset to chut opravdu nemam :-) .

Ta koncentrace se mysli stale. Rekneme, ze mas 25mg/l a mas poradne zarostle akvarium a malo ryb (priklad), takze bys mel prubezne pridavat KNO3 tak, abys mel kazdy den tu koncentraci NO3 stejnou. Opacne kdyz Ti NO3 pribyva, ale nepreroste rozumnou mez, vyresis ji vymenou vody, coz se v mnoha akvariich deje tim, ze se meni jednou za tyden.

Ta koncentrace az tak moc poskakovat nebude, akvarium dle autoru metody EI predpoklada spotrebu rostlin do 3mg/l NO3 denne, a tam se pocita se zarostlym akvariem a pridavanim tolik, aby vzdycky mely rostliny dostatek.

Bohuzel samotny dostatek NO3 Te pred Sinici nemusi uchranit, nameril jsem NO3 okolo 25mg/l a Sinici jsem mel potvoru taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 17:12 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: romant,acik
Dobře, prověřím to.

Jaká koncentrace NO3 by tedy byla vhodná? Vím, že třeba Rataj udává kolem 20-40 mg/l a myslím, že koncentrace nad 60 mg/l už začíná být toxická pro živočichy (pamatuji si tu hodnotu správně?). Předpokládám, že když se mluví o koncentraci NO3, tak se myslí ta, která je v nádrži hned po výměně vody. A nebo průměrná hodnota mezi dvěma výměnami?

Očekával bych, že okamžitá koncentrace bude dost prudce poskakovat podle toho, kolik je rostlin, kolik se jim svítí a kolik se hnojí jinými prvky.

Tak můžu brát tu spodní hranici doporučenou Ratajem (20 mg/l) jako hodnotu bezpečnou z pohledu sinic?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 16:56 Muž acik [416] Re: michalt
zaleží jakou hodnotu chceš taky udržet,ja měl problém a měl jsem no3 kolem 70mg/l,po pár rad zde na forum jsem do akvária dal pistie,ty se rychlym zpusobem rozmnozily a během určitého času jsem měl no3 už jen 10mg/l a tak jsem už musel zakročit,dal jsem zhruba 3/4 rostlin pryč, hlidam si takto hladinu 25mg/l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 16:51 R Muž romant [27987] Re: michalt
Ano i ne, může to bejt přesně ta hranice, kdy to pistii stačí, ale už toho dokáže využít sinice. Tu hodnotu NO3 bych prověřil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 16:44 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: romant, Designer
Oběma Vám děkuji. Váleček zítra při výměně vody vymáchám a zkusím odtamtud co nejvíc dostat.

Taky ten váleček zastíním, aby na něj nesvítilo. Problém je v tom, že poblíž je výtok závěsného filtru a ten všechno, co na okolí plave na hladině, posílá pod vodu. Ale něco tam připevním, to půjde.

NO3 jsem doposud neměřil. Vycházel jsem z toho, že když se pistie dobře rozmnožuje a nežloutnou jí okraje lístků (dokonce ani pod částečně odkrytým krycím sklem), měl by být dostatek NO3. Nebo ne?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [24] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 80711x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641-sinice?od=1151