Sinice
Diky za inspiraci, to mne nenapadlo, koukam po vhodnem hnojeni do rostlinneho akva, kde mam dusicnany blizko nule a akvarko napadla sinice a pritom muzu pouzit vodu z velkeho akva. Mimo jine, nevis, jestli otici zerou i sinici? Nemam je dlouho, jen asi 2 mesice a kazdou rasu napr. zelenou vlaknitou neprijimaji, to vim. Protoze tam krome sinic ted nic jineho nemam, tak nevim jestli vysadit okurku nebo ne.
...Zdá se, že po několika týdnech se zcela ztratila nebo je jí tak málo, že to vůbec nepozoruji...
Není sinice, jako sinice. A různé mohou být i postupy její likvidace. Někdy k tomu stačí dny a minimální opatření...
Teď jsem řešil sinici v jedné "pracovní" nádrži. Objevila se jako důsledek rozhození vztahu mezi silným osvětlením a CO2, který "došel" někdy v průběhu 5 dní, co jsem nádrž neviděl.
Odsání maxima sinice při výměně poloviny vody, dopuštění nádrže NO3 "nejzahnípanější" vodou z přerybněné nádrže bez rostlin, vypnutí osvětlení a zprovoznění CO2 - po 3 dnech nádrž bez sinice.
Disodium fosfát i trinatrium fosfát koncentraci fosforu, samozřejmě, zvýší. Protože ale o obsahu fosfátů v Akvajasu nevíme nic, otázkou je, "o kolik"...
Z vašeho dotazu vyplývá, že se ve věci moc neorientujete, proto se zeptám: víte vlastně, co chcete udělat a proč?
K cílenému (a poměrně přesnému) zvýšení koncentrace PO4 se nejčastěji používá KH2PO4.
Ahoj. Před několika týdny jsem si tady stěžoval na sinici a nejasný důvod jejího výskytu v mé nádrži. Zdá se, že po několika týdnech se zcela ztratila nebo je jí tak málo, že to vůbec nepozoruji.
Zvýšil jsem průtok filtrem (ne moc, jen trošku).
Vyhodil jsem rohatec jemnolistý a místo něj nasadil kryptokoryny a micranthemum (to je zatím takové rozpačité). Množství rostlin se tím mírně zvýšilo.
Hnojím střední dávkou PMDD bez KNO3 a bez KH2PO4 (4 ml / 100 l). Zvlášť přidávám KNO3 tak, aby koncentrace mnou přidané dávky neklesla pod 15 mg/l. Každých 5 dní měním 1/3 objemu vody.
Světlo jsem mírně zastínil, nevím to kvantitativně odhadnout. Prostě to svítí trochu slaběji. Teď svítím 5 a půl hodiny denně ve dvou intervalech, pomalu to po deseti minutách zvedám, uvidíme, jestli se dopracuji na 6-7 hodin.
Zlepšil jsem údržbu skel, při každé výměně vody je pořádně projedu magnetickou stěrkou a když vidím nějaký náznak zeleného povlaku skla, setřu jej tak, aby se téměř nedostal do vody.
Tak nechci chváliti den před večerem, ale zatím se zdá, že se to někam posouvá. Tento příspěvek je míněn jako motivace ke zvážení pro případné budoucí bojovníky s tímto neduhem. Ať se daří.
Zdravím borci, potřebuju radu od chemiků. Dá se zvýšit koncentreace fosforečnanů v akva přidáním (válí se mi doma nadbytečný) Akvajasu?
Sehnal jsem složení ale nevím nevím. Co vy na to a na ty fosfáty?Mohu použít?
Složení: disodium fosfát, trinatrium fosfát, disodium EDTA, rašelina.
Starší reakce
Ja myslim,ze i po 60 mesicich provozu fungovala nitrifikace dobre,filtr dokud nezacne stracet na sile nema smysl otevirat(ja vim,ze to vite-teda krome zvedavosti
) Ja ve filtru kdysi po 8 mesicich nasel hejno krevetek a nekolik Corydoras trilineatus ktere tam v pohode zili.
Ukazoval jem tu někde fotky obsahu filtru TETRA Tec Ex 700 po 60 měsících nepřetržitého provozu ve společenském 112 l akva. Ještě by vydržel běžet, ale zvědavost mi nedala - musel jsem ho otevřít.
No myslim si taky ledacos, ale ona fakt zmizela a dnes rano tam stale neni. Jenze tohle byl asi extremni pripad, komu bezi vnitrni filtr 9 mesicu v kuse, tam uz se mohly dit veci...
Designer napsalTakze jedna z veci, ktera take muze mit podstatny vliv na Sinici, je jak dobre funguje filtr a nejspis jak moc je plny organickeho odpadu.
Vzhledem k tomu, že se sinici velice dobře daří i v čerstvě založeném akváriu, tak stupeň zaneřádění filtru nebude pro její výskyt zase až tak podstatný.
Spíš se ukazuje, že bakterie jsou docela významný zdroj CO2.
To se nepru, jen jsem chtel rict, ze i filtr je mozna/podstatna pricina bujeni Sinic.
Tak jsem po deviti mesicich provozu vypral filtr, ne ze by byl nejaky problem, ale prece jen se to obcas taky musi
. Vyrobil jsem pri jeho prani v odpustene vode z akvaria vylozene kafe.
Co se ale stalo. Odsal jsem drobne vyskyty Sinice a druhy den koukam, na dne lezi kousek u kamene. Dalsi den se tak nejak rozplizl, cekal jsem, ze zacne delat na dne flek. Ale houby, par dni a je pryc, na listech nikde ani pamatka po nejakem vyskytu.
Takze jedna z veci, ktera take muze mit podstatny vliv na Sinici, je jak dobre funguje filtr a nejspis jak moc je plny organickeho odpadu.
BTW, ve druhem akvariu, jsem vypral filtr po peti mesicich. Ma to podstatny vliv na CO2 v akvariu. Pri naprosto stejnem jemnem pridavani sel dropchecker do modrozelene (a drzi tak i dalsi dny), pricemz pred vypranim filtru byl svetleji zeleny. Napln dropcheckeru jsem nemenil, davkovani CO2 take ne.
Starší reakce
Dekuji za vyrizeni pozdravu a neboj se ma ji kazdy,jen ji treba udrzet v rozumne(co nejmene viditelne forme)
.
Pokud je svetlo hodne silne, Sinice dokaze existovat i z par hodin sviceni denne. Proto jsem vyrval alobal, ktery jsem nalepil pod zarivky, se 30W zarivek a alobalem pod nimi jsem se te potvory v 54l akvarku zbavit nedokazal (ano, to je nad tak malym akvarkem docela slusna porce svetla).
Bohuzel nemohu rict, ze jsem to dokazal, protoze jak mi nekdo psal, musim ji ted od nej pozdravovat, uz ji zase mam, po case zase drobny vyskyt, sice nic hrozneho, ale mam ji. Nicmene to prislo s tim, jak jsem natahoval a natahoval dobu sviceni, takze zase trosku uberu a bude to O.K., protoze se zatim jen snazi, o jejim prosperovani nemuze byt rec.
Pisete o haccich a carkach, pardon, to ja neumim (pak mizi myslenka, kdyz resim psani tech nabodenickovych zverstev, Husovi bych prilozil na hranici klavesnici), stejne jako mnoho z Vas neumi jine veci, treba jake Y, a taky za to nejsem az tak zly, maximalne si rypnu
.
Mám pocit, že těch spouštěčů sinice může být víc než jen nedostatek NO3 a proudění. Myslím, že je tady popsán dostatek případů, které do tak jednoduchého schématu nezapadají. Co když je to třeba taky nedostatečné okysličování vody? I když, to je zase obyčejně způsobeno nedostatkem proudění, to je taky pravda. Nepozoroval náhodou někdo nějak přesvědčivě přímý vplyv pH, tvrdosti, teploty vody, prosím?
Včera večer jsem mírně zvýšil průtok filtrem. Uvidíme, co to udělá, voda se trochu víc rozhýbe, snad to nenaruší nitrifikaci. Dnes taky trochu zamaluji černým fixem osvětlení, aby byla nižší intenzita (díky za tip, Designere) a prodloužím dobu osvětlení. Když rostliny nemají dostatek světla, nemůžou dlouhodobě prosperovat. Když nemůžou prosperovat, má víc prostoru skromnější sinice. Vysadím ještě dvě-tři rostliny. Ani nevím, proč, zdá se mi to prostě intuitivně dobrý nápad. Bude se vidět. Pořád mě mate, proč se vždycky souvislý povlak sinice nejdřív vytvoří na biomolitanu na nasávacím koši filtru. To mi prostě nijak nedává smysl. Děkuji za rady a reakce.
správně ale návod=jeden návod , návody=několik návodů , několik příčin=několik návodů , já jsem napsal svůj návod který u mně funguje , každý sem může napsat to co zabírá u něj
proto by tady v tom vláknu měli být odzkoušené návody aby si člověk mohl vybrat co se mu líbí
To ale v tomto případě (i v mnoha jiných) není dost dobře možné. Příčin bývá několik a tomu i odpovídající řešení...
Kdyby na všechno existoval jeden konkrétní názor, který všechno vyřeší, tak by fóra jako tato neexistovala...
proto by tady v tom vláknu měli být odzkoušené návody aby si člověk mohl vybrat co se mu líbí. ale níže popsaná metoda řeší dlouhodobou likvidaci důsledku aby měl člověk čas na hledání řešení a tím je nepoměr N a P , já dávám do akva obě látky v určitém poměru a vždy se mi podaří jí bez problému zlikvidovat
Tech zpusobu bude vice,ale problem je,ze nikdo nevi co v ktere nadzi bude fungovat,muzes napriklad pouzit antibiotika(erythromycin)a muzes prazit do akva kolik chces a zbavis se ji,bouhuzel ne na dlohou dobu,pokud neupravis podminky v akvariu.
OK , s tím s tebou souhlasím , já jen chtěl popsat jak s ní bojuji já , a že to jde i bez změny osvětlení
ad. ludvik - má ráda klidnou vodu - omlouvám se
A takhle vzniká to, že se v radách nakonec nikdo nevyzná ani na stovkách stran fóra. Já bych v takovém případě naopak proud tedy ubral, když nemá ráda klidnou vodu ... proč jí dělat dobře?
davidek75 napsal: ... Sinice nemá ráda klidnou vodu takže jsem si koupil za pár korun malinké čerpadlo aby honilo vodu. ...
Zmenou sily intenzity osvetleni neni mysleno nejake skokove ubrani na svetle,ale jen treba(tam kde to jde)prizvednutim svetla o par cm a podobne,vsechny zmeny v nadrzi se musi delat pozvolna a je treba sledovat nadrz co se v ni deje,jinak nastanou jine problemy vedouci i k poruse rovnovahy,ale tohle neni nic noveho.
v pořádku , s tím s tebou souhlasím , myslel jsem tím že je lepší dělat dlouhodobější opatření jiné než měnit světlo. myslím si že když hneš se světlem tak si rozhodíš koloběh živiny-rostliny a můžou se rozjet řasy . nemyslím tím ztlumit světlo na tři dny . ono zjišťování příčiny netrvá jen tak krátce
Válčili jsme se sinicí marně snad půl roku. Přečetla jsem snad úplně všechno, co kdo o sinici kdy napsal, vyzkoušeli jsme všechno možné. Nakonec už jsem uvažovala i o tom, že se na akvaristiku vybodnu úplně, akvárko vypustím a bude pokoj. Ale narazila jsem tady na zmínku o ječné slámě a protože žiju na vesnici uprostřed obilých lánů, nebylo nic jednoduššího, než dojít za ves, naškubat trochu ječmene a nacpat ho do filtru. A ono to zabralo...
Byl to jen zoufalý pokus a vyšel. Od té doby je pokoj, všechno to svinstvo během dvou týdnů zmizelo.
Edit: a kdyby mi mohl někdo vysvětlit, jak je to možný, byla bych mu vděčná.
Sinice(cyanobakterie)pouzivaji fotosyntezu k zivotu.
pár postřehů které používám proti této potvoře. není to řasa jsou to bakterie takže měnit světlo bych nedoporučoval,k likvidaci důsledku mohu doporučit přípravek na bakteriální rozpad ploutví GeneralTonic. Sinice nemá ráda klidnou vodu takže jsem si koupil za pár korun malinké čerpadlo aby honilo vodu. Sinice se u mne objevila vždy když mi kleslo množství NO3. Rada na konec: zlikvidovat jí GeneralTonicem,honit vodu a měřit NO3 a PO4
Já jsem právě většinu z toho, co tady je, přečetl a pořád v tom nemám jasno (asi v tom nikdo nemá zcela jasno).
Z takových těch konvenčních metod boje mi zbývá zkusit už jen ubrat intenzitu osvětlení, ale tomu velkou šanci na úspěch nedávám, protože radikální zkrácení doby osvětlení nepřineslo žádný pokrok. Taky přidání pistie na zastínění nic nezměnilo. Ale zkusím to, samozřejmě.
Prostě mám pocit, že ať dělám cokoliv, vůbec nic se nemění a nemám žádný signál, co změnit a v čem pokračovat. Taky je hodně špatné, že ta mrcha roste na biomolitanu ve filtru. Jestli jej budu muset prát co týden, tak budu mít za chvíli čerstvě založenou nádrž.
Tak bych snad měl zkusit něco méně konvenčního. Třeba vysázet ještě víc kytek, aby se třeba v nádrži trochu zrychlil "metabolismus" živin pro rostliny. Pak mi ale asi dojde inspirace. Uvidíme.
Asi ji to porad staci,nikdy ji zcela nevyhubis,jen ji treba potlaci na rozumnou(mene vyditelnou)mez.V tomhle vlakne je tu toho o ni nekolik tun.
Díky. Jestli je však na vině světlo, jak je možné, že se ta sinice netvoří primárně nahoře, nedaleko hladiny, ale roztahuje se podél skla po celé výši nádrže? Kromě toho, když jsem světlo zkrátil z osmi hodin na pět, nic se viditelně nezměnilo (ani po měsíci).
No uvidíme, zkusím zlepšit údržbu skel a pravidelněji a důkladněji je stírat. Doposud jsem věnoval pozornost hlavně přednímu sklu, ty ostatní spíš jen tak, když zbyl čas. Ten zbyl málokdy.
Fosforem to nebude,svetlo(+nevhodne podminky)je na vine.Mel jsem ted v jedne z nadrzi (86L)10 mg/l PO4 proti 36 mg/l NO3 a sinice nebyla,jen se (paradoxne)objevila GSA.Ty pomery NO3/P(Redfield ratio) jsou k nicemu,uz jen jak to presne zmerit,aby se vedelo kolik tam toho mate a pak to jemne doladeni,kdyz vetsina testu se pohybuje +/-.
Prostuduji, díky. Řekněme, že tam je fosfor. Řekněme, že je ho víc, než předpokládám. Co se s tím dá dělat? Nemůžu do vody "praštit" třeba 30 mg/l KNO3 jen abych vykompenzoval fosfor. Vodu taky jen tak nezměním.
Můžu sice změnit krmení, ale na tom stávajícím není napsáno, že by obsahovalo fosfor. Třeba jej stejně obsahuje. Nevím. Ale pak používám mražené patentky. Co ty? Taky bych je nerad vynechal z pravidelného menu.
Mas cerny centrofix? Cerne pruhovana zarivka tolik svetla neda a v pripade potreby to lihem setres.
Prostuduj si metody upravy vody a treba rychle pochopis, kde se fosfor bere
. Nekteri dodavatele veskere pouzivane chemikalie, vcetne duvodu pouziti, vypisuji na webu. Link uz jsem kdysi daval, po ruce jej nemam, ale kdo chce najde.
co zkusit vytáhnout osvětlení o dalších 10 cm výš, pokud to jde?
nemusíš překrmovat,klidně i krmení může být slušným zdrojem fosforu,já ho taky řeším a taky si říkám kde se bere
Hmm...to už mi napadlo, ale já fosfor nepřidávám vůbec. Nepřekrmuji, je tam jen jeden beťák, takže nevím, kde by se tam nadbytek fosforu bral.
A jestli je toho fosforu nedostatek (nepamatuji si, kolik je optimální poměr dusíku a fosforu, ale pamatuji si, že dusíku musí být daleko víc), tak při tak jemném poměru by snad musela mít se sinicí problém všechna akvária, kde se fosfor nedodává v přesném poměru vůči NO3, ne?
Do zatemnění z toho článku se mi pořád nějak nechce. Autor tam taky píše, že se musí najít příčina. Mně ani nevadí, že by to třeba trvalo dlouho, jestli bych věděl, že se někam posouvám.
Ahoj, pořád nějak bojuji se sinicí, i když to zatím (naštěstí) charakter egyptské rány nemá. Neumím pořádně přijít na důvod, proč se vlastně tvoří. Tak pořád odstraňuji následky a nemůžu najít příčinu.
Svítím 5 hodin denně, 3 hodiny dopoledne, 2 hodiny večer, 2x8 W na rampě, která je asi 10 cm nad hladinou. Po každé výměně vody (každých 5 dní) přidávám Torben a 10 mg/l KNO3. Už asi měsíc.
Po poslední výměně vody jsem přidal 15 mg/l KNO3 v naději, že to rozhodí poměry živin v neprospěch sinice. Všiml jsem si, že se jí nejvíc tvoří na skle po celé výšce stěny nádrže. Myslel jsem, že to bude nedostatkem proudění, ale tak tomu asi nebude, protože se tvoří taky kolem filtru, kde voda cirkuluje nejvíc.
Abych trochu odstínil to osvětlení (vím, že není zrovna slabé), přidal jsem na hladinu víc pistie, ale ta zase spotřebuje víc dusíku, tak nevím, jestli jsem tím jen nepřidal článek do začarovaného kruhu.
Taky jsem si všiml, že v posledním týdnu nějaká sinice zhnědla a zcela přestala držet na několika listech, které postihla, a taky na části skla. Ale v jiných místech zase nastoupila. Teď jsem právě vyměnil vodu a odstranil ze skla a z listů, co šlo. Máte, prosím Vás, nějaký nápad (kromě úplného zatemnění), co bych ještě mohl zkusit? Díky.
Jinak po zkraceni doby sviceni se nelekni, kdyby se objevil kolac Sinice na hladine, vypada to jako slepa hladina, ale nemusi byt pres celou hladinu, klidne prave jen nejaky kolac, kde se ji to libi (pokud je hladina klidna). Ona totiz putuje za svetlem, a kdyz ho nema, zkousi to aspon na hladine, kde byva svetla nejvic. Tam to ale lehce stahnes kelimkem, nechas to stect do nej a das pryc.
Ustupující zbytky velmi dobře zpucujou okružáci.
Ani nemusis (ji dostat uplne odevsad), ona jak nema svetlo, odejde sama. To jeji uklizeni napomuze, nejaky ten drobek Ti vzdycky uplave at se snazis jak chces, 100% se ten uklid ani udelat neda.
Díky za pomoc zkusím to jak píšeš,odevšad ji urcite nedostanu ale pokusim se.
Odsaj ji co jde a na 3 dny zhasni. Pak svit treba jen 4 hodiny denne a zvys jednorazove NO3 o 10mg/l, treba pomoci KNO3 (at mas ve vstupni vode kolik chces, to zvyseni o 10mg/l bude tezko tim rozdilem, ktery zabije ryby). Rostliny pri 4h denne moc neporostou, ale tyden ci 14 dni to vydrzi bez uhony (mnohe vydrzi tak kratke sviceni i dele). Pokud se pak neobjevi Sinice po prodlouzeni sviceni, jen pridavej po kazde vymene vody KNO3.
každopádně když vidím tu tvojí fotku nádrže, tak si nemůžu pomoct, ale asi si trochu zaspal. Být tebou,tak bych každý den měnil 1/3 nebo 1/2 nádrže s důsledným odkalením,dokud to nedáš alespoň do trochu udržitelnýho stavu. Jako čekat, že sama zmizí je dosti blbé. Jak se zde mnohokrát psalo, řešit (zlikvidovat) důsledek a poté vyhledat příčinu přemnožení.
což o ryby, zatemnění by jim nemělo nějak extra vadit, spíše si myslím, že to odnesou kytky a bude jim trvat, než se zase vzpamatují a rozjedou se a tady v tomhle okamžiku zase nastává prostor pro opětovný nárůst bordelu. Sinice je mrcha, to já vím, mam u sebe jí mam asi půl roku a pořád se snažím něco dělat, ale že bych jí úplně zlikvidoval to ne. Osobně si myslím, že je nejdůležitější maximalizovat hygienu v akváriu. Takže odkalovat několikrát do týdne, tak aby postupem času byla většina zárodků sinice pryč a objevit "svatý grál", tedy příčinu vzniku sinice v nádrži. U mě teď pomohlo tak nějak rozjetí kytek, aby měla ta mrcha co nejméně prostoru, kde by se mohla uchytit. U mě prakticky napadá jen nezastíněné dno uprostřed nádrže (tam kam dopadá nejvíce světla). Na zdravých kytkách se moc nechytá, případně jde rychle a účinně zlikvidovat.
Ja som skusil zatemnit na vikend a efekt sa dostavil. Akurat ze po 2 tyzdnoch som ju tam mal znova, cize musim najst pricinu takze idem sledovat toto vlakno.
Ahoj me to taky jednou postihlo,zatemeni mi pomohlo od te doby klid,chce to hodne vzduchovat a odsavat ji,je toxicka odeslo mi par sneku a 2 ancici.
Akva jede od zalozeni vícemene ve stejném rezimu jak svetla tak hnojení.Když se sinice objevila poprve v takle masivním množství tak jsem zvysil jen hnojeni pmdd,to bohuzel nepomohlo...a tak odsavam,odsavam a odsavam a za tyden je to zpet.A vymeny vody ktere delam ma pra sinice rada,kor kdyz se jedna o tvrdou vodu kterou tu mame.Co treba to ztemneni na tyden?Aby to zas nebylo moc brutalni pro rybky....
Jako první bych se zaměřil na hodnotu NO3 a světlo, délku osvitu, umístění nad hladinou(jak vysoko), to jsou dvě věci, který řeším jako první. Jinými slovy, NO3 nesmí být málo, pod 5mg/l a světla moc. Je to hodně zjednodušený, ale ve velkým procentu případů jsem při řešení sinice úspěšný s tímto postupem.
Přidat reakci
1 ...... [24] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x