Sinice
No, test vypadá, že funguje. Když jsem zkusil referenční vzorek vody od rataje, tak krásně zčervenal. Piskořek je kdovíkolik, ale na místě, kde krmím, je se kamínky jen hýbou
No krmení zkusím trošku zmírnit. Nasypu trochu KNO3 a uvidíme.
4 31.01.2013 21:29 Vája 54 litrů akvárium, 20 000 piskořek a nulové NO3? Tady něco nehraje.
pokud tam máš 20000 piskořek, zřejmě překrmuješ. Zkus se zaměřit i na toto.
xxviktor napsal: ... Zvrátila to až měchýřovka.Jen jestli to nebude s tím NO3 mít tak trochu souvislost.
No mám tu koupený NO3 z nějaké akvaburzy. Vyzkouším a uvidíme, co to udělá. Pokud to pomůže, tak dobrý, ale co tam dávat za generátor... okružáky nechci. Jsou k ničemu. V tom druhým akvárku právě jsou a sinice tam rostly i s nimi. Zvrátila to až měchýřovka.
Se sinicemi má spojitost tvoje nulové NO3. Kup si v drogérii sanytr.
piskořky jsou fajn ale na sinici jsou kabrňáci okružáci. Odstraňuj sinici hadičkou, vzduchuj až se hýbe voda a nasypej do akvárka hrst okružáků. Pokud by to do měsíce sinici nezlikvidovalo či alespoň silně nezredukovalo (a to bych se moc divil), použij zaručený recept -deku.
Ahoj, v 54l se mi začaly dělat sinice. NO3 je neměřitelné (i podle rozboru vodárny ve vodě skoro není), stejně tak NO2. Svítím 12hodin s hodinovou přestávkou (ikdyž svítím fulltime, tak to prd pomáhá). Akvárko obývají 2 bojovnice, 2 otíci, 5 pand, samička krunýřovce a 20000 piskořek
Rostliny nevypadají, že by nějak stávkovaly. Valisneria mi prorůstá celým akváriem. Přemýšlím, jestli se sinicema může mít spojitost výměna filtru (nový má menší a jemnější molitan) nebo nedávná protrhávka rostlin. Ve vedlejším akvárku (30l) s jednou bojovnicí pomohlo proti sinicím nasazení měchýřovky. Tady se mi ale zdá živočichů dost.
Starší reakce
jinak se nelekni pokud kryptosky schodej najednou listy (uplny rozpad na kasi behem par desitek minut!) pokud prezijou koreny vyrazi novy listy... tak zajet aspon do Braniku, maj dobry zkusenosti s likvidaci sinic u zakazniku
Jinak občas, zvláště u nově zařízených akvárek, mě právě přidání ryb pomohlo.
Kytky se rozhodně neměly vyndávat. Zase bych je tam zasadil.
Spoustě lidem ani zatemnění nepomohlo..
To už je mnohem účinnější pár dnů po sobě si hodinu hrát a veškerou sinice odsát a dopřát akváriu trochu proudu.
to je ale daleko ( datum) + dělávám dlouho a posledních pár týdnů středa nebyla nikdy dobrá, to se dřív stavím ve zveráku
A kytky nikomu dávat nechci, moje kytky, mám je ráda
)) chci si je zachránit
pokud by jsi prisla na tuto akci
rybicky.net/akce/1015
tak by jsi si urco odnesla sneku i rad co hrdlo raci a ty kytby by si taky nekdo vzal, je to vzdycky skvelej vecer mezi stejne prastenejma lidickama (prasteny akvaristikou)
v nouzi se muzes stavit u me v taborsky ul. a nejaky sneky ti vystouram
děkuji za rady, já tu sinici nějak nechci moc řešit, holt to přeměřím, budu dál pokračovat s výměnou, šneky mám stejně v plánu přidat, jen co se dostanu k tomu je někde koupit ( na inzeráty nikdo nereagoval). Jen pozastavim plánované pridání další osádky až se to nějak stabilizuje. Zajímá mě spíš co teď s těma kytičkama co jsem vynadala, levné nebyly a vyhazovat je nechci.
Necháme to na Beastii, kterou cestou se vydá a komu bude zasílat děkovné dopisy...
netusim jestli je mozne mit sneky a Pestřenece proužkovaný spolu v akva... navic co u tebe obstaraji mrenky, sneci a rostliny, v tanganice to musi obstarat filtrace a udrzba, uz chapes?
parametry vody jsou jen jedna z indicii... pomerne rychle zjistitelne
Ach jo - bude si hrát s ampulema jak na dvoře Rudolfa II s velmi nejistou vyhlídkou na úspěch, kdežto zatemnění pomůže se 100% účinností a přidání šneků jako prevence stačí. Opravdu si myslíš, že je třeba dělat z každého akvaristy biochemika???
Mám 2 akvária vedle sebe - v obou jsem měl sinici, dekou jsem jí zlikvdoval. Po několika měsících se mi vrátila ale pouze do jednoho - tam, kde mám mřenky neboli tam nepřežije jediný šnek. To druhé mám narvané okružáky až po krycí sklo. (Před epidemií sinice jsem neměl šneky - krom piskořek- ani v jednom). Ani v jednom případě jsem si nehrál s dusíkem a fosforem a to druhé akva mám bez sinice navzdory velmi vysoké pravděpodobnosti jejího zavlečení z vedlejšího akvária.
ja mel sinici + dravy plostenky a tahle kombinace byla smrtelna pro vsecky sneky krome piskorek..... ale u akvarek s minimem rostlin jsou rasy a sinice asi dosti bezny problem, zkusil bych prohledat fora venujicich se tanganice....
Na sinici jsou velmi dobří okružáci a levatky. Při založení akvária je bývá sinice často jednou z prvních řas, která se může objevit. Ale často to je jen dočasná situace. Pokud přetrvává, je v akváriu něco špatně.
Často se také objevuje na dobře osvětlených místech v nádržích, kde voda stojí.
ale pokud neodstrani pricinu tak po odtemneni se sinice vrati.... takze hura do reseni te detektivny na tema kde je chyba.... s tanganikou je potiz, zkus premerit fosfor a dusik (NO2,NO3), pripadne existuji takovy tablety ci jecna slama..... snizit osvetleni....
sinici je zcela šumák, jestli je voda měkká, tvrdá, čerstvá či "jetá", zásaditá či kyselá, nádrž zarostlá či bez kytek. Doporučuju nešpekulovat nad příčinou protože to bys měla co dělat do konce svého života bez valnějšího výsledku a místo toho akvárko na 5 dní zcela zatemni a klidně přidej ještě hrst šneků.
Zdravím. Sinice se mi přemnožuje strašně rychle, povlaky na písku, nejhorší jsou kytky (kryptokoryna kalatkolistá), ty jsou hned chlupaté - musela jsem je vyndat, snažila jsem se je očistit kartáčkem, ale jsou na nich i povlaky rozsivek a listy začínají být děravé.
Normálně vyměnuju vodu co týden asi 100litrů, ale přidávám tam 30g jedlé sody na zvýšení tvrdosti, což může být taky důvod té sinice - musím zase přeměřit PH a tvrdost, jak na tom po výměnách jsem.
Chci si pořídit pár šneků, aby mi s tím pomohli, ale co s kytičkama? mám je v něčem vyprat a zasadit zpátky? nebo je nechat v kýbli, než se to stabilizuje? Mám kytky pouze dvě a víc jich nebude, holt tanganika.
Starší reakce
Starší reakce
Kamilstrom napsal:nikdy nedoslo k zadnym problemum,zvysovani odpadnich latek,zhorseni kvality vody,uhyn ryb apod.
Antibiotika v potravním řetězci nevedou zpravidla k úhynu ryb. V samé podstatě dokonce ani logicky nebudou mít negativní účinky na kvalitu vod, protože jejich podstatou je likvidace patogenů. Ovšem už budou mít vliv na tu teď tolik omílanou rovnováhu (teď už ne v akváriu, životního prostředí). No a pak v samém konci to má ty dopady na člověka, protože se vrátí zpátky v potravě. A člověk pak vyrazí na banální vyšetření do nemocnice, kde je shromážděn celý šik tzv.nemocničních bakterií, které jsou rezistentní téměř na všechno a domů si přinese jednu kolonii a bude se divit, jak je možné, že vážně ochořel, když byl jen na nějakém banálním vyšetření...
Nevím kolik vy máte akvárií se sinicí a tudíž kolik toho vypustíte do odpadu, ale na začátku byl můj výkřik před podobnými postupy, které nejsou absolutně nutné a myslím, že důvody jsou jasné.
Všechno souvisí se vším a proto i jen malinké omezení vstupu antibiotik do přírodních cyklů mne docela uspokojí, pokud to někdo pochopí...
Tak to tedy teprve teď budu dogmatický!
Základy akvaristiky se nedají pochopit za použití jakýchkoliv přípravků! Nějaké přípravky lze při jejich znalosti použít pro urychlení určitých procesů, například při startování akvária, ale jde to i bez nich.
Základy akvaristiky se dají pochopit při nějaké sumě vstupních znalostí a pak praxí!
Pane kolego to, co jste plácnul je do nebe volající kravina, která i před těmi svátky mne dost nadzvedla,a to je o mně známo, že navzdory všem svým prohlášením ,rozhodně nepatřím mezi ty, kteří by zatracovali akavarijní chemii.
lhajek napsal: To sice ano, ale lidé mají schopnost si z nabízených řešení vždy vybrat to nejproblematičtější.
Ja by som to tak čierno nevidel. Áno, ľudia sú rôzni, a mnohí majú tendenciu si veci zjednodušovať, ale na druhej strane, väčšina tých, ktorí sa nad informáciou zamyslia a zapudia ju, potom nemá potrebu to niekde riešiť. No a tí druhí sa zase často chvália, ako vybabrali so systémom, ale to len tak vyzerá, že "všetci" (väčšina) blbnú...
Aby sme si rozumeli, nepíšem o výrobniach peňazí bez štipky zábran, ale o bežných ľuďoch.
On ma pravdu,ze kdyby to pouzivali vsichni a porad,tak muze dojit k problemum,ja to vzdy pouzil jen jednou v akva ze sinici a byl pokoj,nepouzivam to vicekrat ,jen jednou v kazdem akva ze sinici,nikdy nedoslo k zadnym problemum,zvysovani odpadnich latek,zhorseni kvality vody,uhyn ryb apod.Proste se to musi pouzivat s rozumem a ne zneuzivat(a vzdy nastolit podminky tak aby se uz sinice nevratila!)
0 21.12.2012 17:28 milosak [66] - Rostliny LiborSprysl:
Každý si bude hledat rovnováhu předevšim podle sebe a pochopit základy akvaristiky
se dají určitě i za použití těchto přípravků.
Nezlob se na mě, ale tvůj názor zde vyjádřený je hodně dogmatický.
Samozřejmě ti ho neberu.
No to je útěcha při té stovce akvaristů....75mg....
Ja vam rozumim,je to jen jedna z cest.Jenom pripominam,ze jde o 2.5 mg/l(ne 25 mg/l,to bylo opravdu hodne) nesype se to tam kazdy den,ale jenom 3 krat,tady to je bezne lecivo k dostani v kazdem akva obchode!Je to jenom jedna z alternativ!
A tahat je do akvaristiky je víc než na pováženou...vím, že kdy se přivezou ryby, tak procházejí "antibiotikovou clonou"...no někdy fakt není zbytí...jsou to prachy...ale fakt je mi to děsně proti mysli....
Pochop, že řešit sinice antibiotiky je opravdu silně mimo mísu. Ono i použití AB pro člověka je hodně s otázkou a každé nasazení by měl lékař vážit na jemných vážkách. Nejlépe prvně zjistit hodnoty CRP a dle výsledku se teprve rozhodnout. Vzhledem k tomu co ti silná AB dokáží udělat s mikroflórou uvniotř střev, potažmo také třeba s ledvinami je hodně napováženou. AB ano, ale jen cíleně a v otázkách silně ohroženého zdraví.
Kamilstrom napsal: To mate pravdu,ale vy poukazujete na extremy co jsou lidi schopni udelat kvuli kseftu,to tady bylo a bude a i hodne jinych pripadech.K tomu lecebnemu cyklu(mozna spatne receno),navod je jasny a je to i pro amatery "aplikace leciva" trva 8 dni a pouziva se 2.5 mg/l(podle navodu)nezalezi na podminkach a roslinach apod.na tom neni co zkazit a jeslize se nekdo bude poustet do nejakych jeho vlastnich pokusu,tak pokud je svepravny,je to jeho vec!Jak rikam a jeste jednou opakuji,pro nektere jedince muze byt "normalni"souboj z Sinici frustrujic,vedouci k az zanevreni na toto hobby.
My se opravdu těžko chápeme...extrémem je používání antibiotik na řešení problému se sinicemi! Při stovce akvaristů, kteří uchopí váš šílený návod a budou mít jen stolitrové akvárko odejde 100x25mg/l antibiotik do odpadu...a to netuším, zda se dávka aplikuje denně, ani se mi to nechce hledat...Protože i tak mi to připadá strašně moc zbytečné zátěže. Vám to nepřipadá šílené?
Není opravdu lepší vyprdnout se na moderní vyfikundace a hledat tu rovnováhu bez pomoci berlí?Podle mne, kdo nechce pochopit základy akvaristiky, tak mu nepomohou ani antibiotika, ani jiné berle a pokud akvaristiku opustí, tak to zase tak velká ztráta nebude. Ani pro mne komerčního akvaristu. Než nechat ty ryby trápit v rukou takového šílence s antibiotiky, tak to raději budu mít o krajíc míň.
To mate pravdu,ale vy poukazujete na extremy co jsou lidi schopni udelat kvuli kseftu,to tady bylo a bude a i hodne jinych pripadech.K tomu lecebnemu cyklu(mozna spatne receno),navod je jasny a je to i pro amatery "aplikace leciva" trva 8 dni a pouziva se 2.5 mg/l(podle navodu)nezalezi na podminkach a roslinach apod.na tom neni co zkazit a jeslize se nekdo bude poustet do nejakych jeho vlastnich pokusu,tak pokud je svepravny,je to jeho vec!Jak rikam a jeste jednou opakuji,pro nektere jedince muze byt "normalni"souboj z Sinici frustrujic,vedouci k az zanevreni na toto hobby.
Když už jsme u těch antibiotik...Jsou více než běžně na všechno používána v Asii při výrobě akvarijních ryb. Díky nim se do Evropy dostává stovky kultur bakterií a virů naprosto rezistentních na jakákoliv léčiva. Toho důsledkem jsou velké úhyny těchto ryb v prostředí, kde jim nejsou podávána, nebo jsou aplikována jiná. Následky jsou shodné. Na internetových webech se dá najít hodně důkazů v dotazech na to proč ta či ona ryba umírá. Brněnská veterina - nebo spíš někteří lidé z ní pocházející, abych se nedotkl instituce - na tento jev upozorňují řadu let. Marně se pokouší odborníci z celé Evropy přesvědčit EU, že by mohla také jednou přijmout osvícené rozhodnutí, které není jen o cenách ryb vyráběných při zcela jiných nákladech, ale především o jejich zdravotním stavu. Omezit dovoz ryb ryb z této destinace by totiž prospělo zdravotnímu stavu nejen našich chovanců, ale právě také lidí. Ovšem EU mlčí a raději vymýšlí kraviny, které prostupují všemi obory dotýkajícími se našeho života!
Kamilstrom napsal: Mluvim zde o uziti AT jenom v jednom lecebnem cyklu(v naproste vetsine pripadu)a ne o bezhlavem sypani AT do akvaria a budovani rezistence.Jsou nektery,kteri uz nevedi co delat a nebavi je to,kazdy jim radi neco jineho a nic jim nepomaha,nebo to zkratka neumi,je jednoduche napsat vybalancuj ziviny a svetlo a CO2 apod.ale hur se to dela,kdyz tomu nerozumi,hodne lidi je pak zmatenych a nevi si rady!AT jsou jen jednou z cest jak se Sinice zbavit,vse se,ale musi delat z rozumem!
A zase - léky v rukou amatérů...
Jeden léčebný cyklus...no to je pojem. Pokud vezmu v úvahu, že se sejdou dva s akváriem různě postiženým,a různě velkým. S různou obsádkou i osazením, jinými technickými parametry světla, s jinou vodou a nakonec i s jinými sinicemi...No to se asi nebude léčit podle nějakého unifikovaného modelu stejně a stejně dlouho...
Takže půjde o bezhlavé sypání. Ono jde totiž skutečně o to, aby člověk šel v akvaristice postupnými kroky...napřed se naučil vybalancovat to světlo a živiny v nádrži, jak píšete. A pak teprve začal experimentovat s takovými věcmi jako je CO2. Já jsem za více než čtyřicet let kolem akvaristiky nepoznal sinice na vlastní kůži, snad kromě úplných začátků. Ovšem je také pravda, že my jsme se nemuseli tehdy zabývat takovými vyfikundacemi, jako je CO2 a jiné podobné. Dneska každý začínající akvarista má dojem, že bez přidávání CO2 bude out proti těm mistrům, co publikují své nádherné fotografie na internetu. Sám jsem měl k CO2 velký odpor. Vlastně mám i dál. Pracoval jsem s ním podle firemního návodu pro blbé v rámci experimentů, které jsem musel dělat, protože by mi do baráku jinak nepřišlo. Budiž, dal jsem mu právo na život, protože v rukách těch, kteří vědí k čemu je to dobré,opravdu může působit ku prospěchu. Ovšem ne každý řidič pincka se vyrovná s přechodem na pětistovku.
Proto si myslím, že bychom tuto prapodivnou debatu o léčení akvária se sinicemi antibiotiky, mohli uzavřít výkřikem "Zpátky do plenek!", a hledejme v historických pramenech (antikvariátech), jak se jich vyvarovat.
Mohlo by se zdát, že jsem nějaký odpůrce moderních léčebných postupů. Nikoliv, jen jsem odpůrce zbytečného zatěžování organizmu jakéhokoliv, a lidského především.
Mluvim zde o uziti AT jenom v jednom lecebnem cyklu(v naproste vetsine pripadu)a ne o bezhlavem sypani AT do akvaria a budovani rezistence.Jsou nektery,kteri uz nevedi co delat a nebavi je to,kazdy jim radi neco jineho a nic jim nepomaha,nebo to zkratka neumi,je jednoduche napsat vybalancuj ziviny a svetlo a CO2 apod.ale hur se to dela,kdyz tomu nerozumi,hodne lidi je pak zmatenych a nevi si rady!AT jsou jen jednou z cest jak se Sinice zbavit,vse se,ale musi delat z rozumem!
A takhle náhodou preventivně přidávat neustále antibiotika nedoporučíte? Tak jako se to děje bohužel neustále v různých dalších odvětvích lidské činnosti?
Použití antibiotik v akvaristice považuji za zcela zbytečné.
Neptejte se mě proč, dokud vám někdo blízký nebude umírat na banální infekci protože žádná známá antibiotika již nefungují, ač před pár lety by to bylo ještě jinak. Pak si znovu můžete položit otázku o tom proč nepoužívat antibiotika tam kde nejsou vlastně vůbec potřeba.
Pravda,sam aplikuji erythromycin a absolutne bez nejakych problemu,musi se vsak dodrzet postup aplikace,vysoka ucinost a sinice se malo kdy vrati(ovsem,ze se musi odstranit duvody,ktere ji zpusobuji)je to reseni i pro nektere akvaristy,ktery uz s ni bojuji nejakou dobu a ztraci viru! Ja AT pouzivam hlavne kvuli rychlosti,ucinnosti a lenosti,jak rikam nikdy nebyl zadny problem,staci vetsinou prelecit jenom jednou a je po Sinicich
Problem mozna bude v tom,ze Erythromycin je v Cechach nedostupny,nevim!!
To sice ano, ale lidé mají schopnost si z nabízených řešení vždy vybrat to nejproblematičtější.
pár informací navíc ještě nikoho nezabilo
grunda napsal: možná by to chtělo trošku číst:
a) nikomu jsem nedoporučoval dávat antibiotika do akva proti sinicím
b) když si projdeš ten článek, co jsem okopíroval z Marcelových stránek, tak tam je napsáno: Je však třeba pamatovat na to, že "akvárium, je ekosystém, který nereaguje příliš dobře na toxiny a antibiotika" (Diana Walstad). Zároveň je vhodné pamatovat na to, že při hromadném úhynu sinic v důsledku antibiotik může dojít k uvolnění velkého množství toxinů (a někdy i k produkci většího množství amoniaku), které mohou stresovat ryby a ostatní živočichy v akváriu, a v některých případech pro ně mohou být dokonce smrtelné.
takže ani tady není žádné doporučení antibiotik
Já jsem přece ani slovem nenapsal, že byste někomu doporučoval antibiotika prosti sinicím, nýbrž, že je šílené zbavovat se sinic takovými preparáty. A protože ne každý čtenář tu na webu je tak vědecky založen jako vy, vůbec bych sem takové teorie netahal...
To já vím, ale odkalovat musím co 3 dny, protože jinak mám dno zelené od sinice. Těším se, jestli se jí jednou zbavím až se v tom budu vrtat zase max 1x do týdne.
Dříve jsem měl úplně odstrašující akvárium. V něm do 20 mečovek červených, 30 neonek a 4 ancistusy. Bylo to jen 70 litrů, takže přerybněné až moc. Byly tam jen 3 cca 20cm vysoké echinodory. Dno bylo z oblázků kolem 1cm. Filtr byl malinkdy vnitřní s biomolitanem 15x5x1cm, světlo 15W. Odkaloval jsem a měnil část vody 1x do měsíce a filtr vždy komplet propral v chlorované vodě. Věděl jsem kulové, ale to akvárium fungovalo a až na trochu štětičkové řasy na dekoraci jsem neznal řasy ani sinice.
Chctěl jsem mít nové a pěkné akvárium, tak jsem nakoupil vše podle místních rad, spousty nocí četl a studoval a prostě se už rok trápím. Kvůli sinici se v tom pořád musím vrtat a tím vrtáním zase spouštím řasy. Jsem v bludném kruhu.
Ale zase něco jsem změnil tak počkám, jak se to projeví. Jednou se snad doberu ke zdárné rovnováze.
možná by to chtělo trošku číst:
a) nikomu jsem nedoporučoval dávat antibiotika do akva proti sinicím
b) když si projdeš ten článek, co jsem okopíroval z Marcelových stránek, tak tam je napsáno: Je však třeba pamatovat na to, že "akvárium, je ekosystém, který nereaguje příliš dobře na toxiny a antibiotika" (Diana Walstad). Zároveň je vhodné pamatovat na to, že při hromadném úhynu sinic v důsledku antibiotik může dojít k uvolnění velkého množství toxinů (a někdy i k produkci většího množství amoniaku), které mohou stresovat ryby a ostatní živočichy v akváriu, a v některých případech pro ně mohou být dokonce smrtelné.
takže ani tady není žádné doporučení antibiotik
Odkalovat 2x týdně a často propírat externí Eheim je silně kontraproduktivní. Dokonce si troufnu říci, že dělat takovou akvaristiku by bylo nad mou ochotu a pohodlnost. Při jen trochu rozumném osvětlení a více nenáročných rostlinách taková nádrž musí fungovat skoro sama. Čím více se člověk v nádrži vrtá, tím více to stojí za pendrek.
S ohledem na to, že je dnešní svět antibiotik plný, tak mi připadá naprosto šílené zbavovat se sinic v akváriu těmito preparáty. Pokud vezmu v úvahu, že vodu z akvária po léčení naleje takový experimentátor do běžného odpadu...no tak potěš prso. Studie takových šílených vědců jsou prováděné v laboratorních podmínkách a s odpady je podle toho zacházeno. Tohle by se snad i mělo zakázat publikovat, aby podobně zmatení akvaristé nedostávali návod, jak dál zamořovat venkovní prostředí...
co se týká antibiotik, tak se mohou použít třeba i tetracyklinový (př. doxybene). V jedné studii na toto téma jsem se navíc dočetl, že je lepší dávkovat méně než více, jelikož při nižších dávkách do 100ppm (ideálně něco přes 10) dochází k inhibici sinice, kdežto při dávkách => 1000ppm sinice nějakým neznámým způsobem dokáže antibiotika rozkládat.
Zatím díky, pročtu to zítra, už na to sotva vidím.
Přidat reakci
1 ...... [29] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x