Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

 

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 29 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 14:10 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Ivoš
ale pokud neodstrani pricinu tak po odtemneni se sinice vrati.... takze hura do reseni te detektivny na tema kde je chyba.... s tanganikou je potiz, zkus premerit fosfor a dusik (NO2,NO3), pripadne existuji takovy tablety ci jecna slama..... snizit osvetleni....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   02.01.2013 14:05 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Beastie
sinici je zcela šumák, jestli je voda měkká, tvrdá, čerstvá či "jetá", zásaditá či kyselá, nádrž zarostlá či bez kytek. Doporučuju nešpekulovat nad příčinou protože to bys měla co dělat do konce svého života bez valnějšího výsledku a místo toho akvárko na 5 dní zcela zatemni a klidně přidej ještě hrst šneků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 10:29 Žena Beastie [318] – vyndané kytky
Zdravím. Sinice se mi přemnožuje strašně rychle, povlaky na písku, nejhorší jsou kytky (kryptokoryna kalatkolistá), ty jsou hned chlupaté - musela jsem je vyndat, snažila jsem se je očistit kartáčkem, ale jsou na nich i povlaky rozsivek a listy začínají být děravé.

Normálně vyměnuju vodu co týden asi 100litrů, ale přidávám tam 30g jedlé sody na zvýšení tvrdosti, což může být taky důvod té sinice - musím zase přeměřit PH a tvrdost, jak na tom po výměnách jsem.
Chci si pořídit pár šneků, aby mi s tím pomohli, ale co s kytičkama? mám je v něčem vyprat a zasadit zpátky? nebo je nechat v kýbli, než se to stabilizuje? Mám kytky pouze dvě a víc jich nebude, holt tanganika.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2012 20:36 Muž Vašek [56]
Takže na štědrý den jsem sundal deku z akvária a sinice je po 4 dnech pryč. Dodnes se neobjevil ani náznak. Snad to na dlouho vydrží. Aktuální stav v deníku. Díky za rady, snad se to vše vede správným směrem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   22.12.2012 04:31 Muž LiborSprysl [9015] Re: Kamilstrom
Kamilstrom napsal:nikdy nedoslo k zadnym problemum,zvysovani odpadnich latek,zhorseni kvality vody,uhyn ryb apod.

Antibiotika v potravním řetězci nevedou zpravidla k úhynu ryb. V samé podstatě dokonce ani logicky nebudou mít negativní účinky na kvalitu vod, protože jejich podstatou je likvidace patogenů. Ovšem už budou mít vliv na tu teď tolik omílanou rovnováhu (teď už ne v akváriu, životního prostředí). No a pak v samém konci to má ty dopady na člověka, protože se vrátí zpátky v potravě. A člověk pak vyrazí na banální vyšetření do nemocnice, kde je shromážděn celý šik tzv.nemocničních bakterií, které jsou rezistentní téměř na všechno a domů si přinese jednu kolonii a bude se divit, jak je možné, že vážně ochořel, když byl jen na nějakém banálním vyšetření...
Nevím kolik vy máte akvárií se sinicí a tudíž kolik toho vypustíte do odpadu, ale na začátku byl můj výkřik před podobnými postupy, které nejsou absolutně nutné a myslím, že důvody jsou jasné.
Všechno souvisí se vším a proto i jen malinké omezení vstupu antibiotik do přírodních cyklů mne docela uspokojí, pokud to někdo pochopí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2012 04:18 Muž LiborSprysl [9015] Re: milosak
Tak to tedy teprve teď budu dogmatický!
Základy akvaristiky se nedají pochopit za použití jakýchkoliv přípravků! Nějaké přípravky lze při jejich znalosti použít pro urychlení určitých procesů, například při startování akvária, ale jde to i bez nich.
Základy akvaristiky se dají pochopit při nějaké sumě vstupních znalostí a pak praxí!
Pane kolego to, co jste plácnul je do nebe volající kravina, která i před těmi svátky mne dost nadzvedla,a to je o mně známo, že navzdory všem svým prohlášením ,rozhodně nepatřím mezi ty, kteří by zatracovali akavarijní chemii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 22:36 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: lhajek
lhajek napsal: To sice ano, ale lidé mají schopnost si z nabízených řešení vždy vybrat to nejproblematičtější.
Ja by som to tak čierno nevidel. Áno, ľudia sú rôzni, a mnohí majú tendenciu si veci zjednodušovať, ale na druhej strane, väčšina tých, ktorí sa nad informáciou zamyslia a zapudia ju, potom nemá potrebu to niekde riešiť. No a tí druhí sa zase často chvália, ako vybabrali so systémom, ale to len tak vyzerá, že "všetci" (väčšina) blbnú... ;-)

Aby sme si rozumeli, nepíšem o výrobniach peňazí bez štipky zábran, ale o bežných ľuďoch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 17:46 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: milosak
On ma pravdu,ze kdyby to pouzivali vsichni a porad,tak muze dojit k problemum,ja to vzdy pouzil jen jednou v akva ze sinici a byl pokoj,nepouzivam to vicekrat ,jen jednou v kazdem akva ze sinici,nikdy nedoslo k zadnym problemum,zvysovani odpadnich latek,zhorseni kvality vody,uhyn ryb apod.Proste se to musi pouzivat s rozumem a ne zneuzivat(a vzdy nastolit podminky tak aby se uz sinice nevratila!) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 17:28 Muž milosak [66] - Rostliny
LiborSprysl:

Každý si bude hledat rovnováhu předevšim podle sebe a pochopit základy akvaristiky
se dají určitě i za použití těchto přípravků.

Nezlob se na mě, ale tvůj názor zde vyjádřený je hodně dogmatický.
Samozřejmě ti ho neberu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 17:24 Muž LiborSprysl [9015] Re: Kamilstrom
No to je útěcha při té stovce akvaristů....75mg.... tone
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 17:21 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: LiborSprysl
Ja vam rozumim,je to jen jedna z cest.Jenom pripominam,ze jde o 2.5 mg/l(ne 25 mg/l,to bylo opravdu hodne) nesype se to tam kazdy den,ale jenom 3 krat,tady to je bezne lecivo k dostani v kazdem akva obchode!Je to jenom jedna z alternativ! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 17:04 Muž LiborSprysl [9015] Re: Yirka
A tahat je do akvaristiky je víc než na pováženou...vím, že kdy se přivezou ryby, tak procházejí "antibiotikovou clonou"...no někdy fakt není zbytí...jsou to prachy...ale fakt je mi to děsně proti mysli....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.12.2012 16:49 Muž Yirka [9126] Re: Kamilstrom
Pochop, že řešit sinice antibiotiky je opravdu silně mimo mísu. Ono i použití AB pro člověka je hodně s otázkou a každé nasazení by měl lékař vážit na jemných vážkách. Nejlépe prvně zjistit hodnoty CRP a dle výsledku se teprve rozhodnout. Vzhledem k tomu co ti silná AB dokáží udělat s mikroflórou uvniotř střev, potažmo také třeba s ledvinami je hodně napováženou. AB ano, ale jen cíleně a v otázkách silně ohroženého zdraví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.12.2012 16:19 Muž LiborSprysl [9015] Re: Kamilstrom
Kamilstrom napsal: To mate pravdu,ale vy poukazujete na extremy co jsou lidi schopni udelat kvuli kseftu,to tady bylo a bude a i hodne jinych pripadech.K tomu lecebnemu cyklu(mozna spatne receno),navod je jasny a je to i pro amatery "aplikace leciva" trva 8 dni a pouziva se 2.5 mg/l(podle navodu)nezalezi na podminkach a roslinach apod.na tom neni co zkazit a jeslize se nekdo bude poustet do nejakych jeho vlastnich pokusu,tak pokud je svepravny,je to jeho vec!Jak rikam a jeste jednou opakuji,pro nektere jedince muze byt "normalni"souboj z Sinici frustrujic,vedouci k az zanevreni na toto hobby. :-)
My se opravdu těžko chápeme...extrémem je používání antibiotik na řešení problému se sinicemi! Při stovce akvaristů, kteří uchopí váš šílený návod a budou mít jen stolitrové akvárko odejde 100x25mg/l antibiotik do odpadu...a to netuším, zda se dávka aplikuje denně, ani se mi to nechce hledat...Protože i tak mi to připadá strašně moc zbytečné zátěže. Vám to nepřipadá šílené? coze Není opravdu lepší vyprdnout se na moderní vyfikundace a hledat tu rovnováhu bez pomoci berlí?Podle mne, kdo nechce pochopit základy akvaristiky, tak mu nepomohou ani antibiotika, ani jiné berle a pokud akvaristiku opustí, tak to zase tak velká ztráta nebude. Ani pro mne komerčního akvaristu. Než nechat ty ryby trápit v rukou takového šílence s antibiotiky, tak to raději budu mít o krajíc míň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 15:49 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: LiborSprysl
To mate pravdu,ale vy poukazujete na extremy co jsou lidi schopni udelat kvuli kseftu,to tady bylo a bude a i hodne jinych pripadech.K tomu lecebnemu cyklu(mozna spatne receno),navod je jasny a je to i pro amatery "aplikace leciva" trva 8 dni a pouziva se 2.5 mg/l(podle navodu)nezalezi na podminkach a roslinach apod.na tom neni co zkazit a jeslize se nekdo bude poustet do nejakych jeho vlastnich pokusu,tak pokud je svepravny,je to jeho vec!Jak rikam a jeste jednou opakuji,pro nektere jedince muze byt "normalni"souboj z Sinici frustrujic,vedouci k az zanevreni na toto hobby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 18   21.12.2012 05:42 Muž LiborSprysl [9015] Re: LiborSprysl
Když už jsme u těch antibiotik...Jsou více než běžně na všechno používána v Asii při výrobě akvarijních ryb. Díky nim se do Evropy dostává stovky kultur bakterií a virů naprosto rezistentních na jakákoliv léčiva. Toho důsledkem jsou velké úhyny těchto ryb v prostředí, kde jim nejsou podávána, nebo jsou aplikována jiná. Následky jsou shodné. Na internetových webech se dá najít hodně důkazů v dotazech na to proč ta či ona ryba umírá. Brněnská veterina - nebo spíš někteří lidé z ní pocházející, abych se nedotkl instituce - na tento jev upozorňují řadu let. Marně se pokouší odborníci z celé Evropy přesvědčit EU, že by mohla také jednou přijmout osvícené rozhodnutí, které není jen o cenách ryb vyráběných při zcela jiných nákladech, ale především o jejich zdravotním stavu. Omezit dovoz ryb ryb z této destinace by totiž prospělo zdravotnímu stavu nejen našich chovanců, ale právě také lidí. Ovšem EU mlčí a raději vymýšlí kraviny, které prostupují všemi obory dotýkajícími se našeho života!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   21.12.2012 04:41 Muž LiborSprysl [9015] Re: Kamilstrom
Kamilstrom napsal: Mluvim zde o uziti AT jenom v jednom lecebnem cyklu(v naproste vetsine pripadu)a ne o bezhlavem sypani AT do akvaria a budovani rezistence.Jsou nektery,kteri uz nevedi co delat a nebavi je to,kazdy jim radi neco jineho a nic jim nepomaha,nebo to zkratka neumi,je jednoduche napsat vybalancuj ziviny a svetlo a CO2 apod.ale hur se to dela,kdyz tomu nerozumi,hodne lidi je pak zmatenych a nevi si rady!AT jsou jen jednou z cest jak se Sinice zbavit,vse se,ale musi delat z rozumem! :-)

A zase - léky v rukou amatérů... rozzureny Jeden léčebný cyklus...no to je pojem. Pokud vezmu v úvahu, že se sejdou dva s akváriem různě postiženým,a různě velkým. S různou obsádkou i osazením, jinými technickými parametry světla, s jinou vodou a nakonec i s jinými sinicemi...No to se asi nebude léčit podle nějakého unifikovaného modelu stejně a stejně dlouho... no Takže půjde o bezhlavé sypání. Ono jde totiž skutečně o to, aby člověk šel v akvaristice postupnými kroky...napřed se naučil vybalancovat to světlo a živiny v nádrži, jak píšete. A pak teprve začal experimentovat s takovými věcmi jako je CO2. Já jsem za více než čtyřicet let kolem akvaristiky nepoznal sinice na vlastní kůži, snad kromě úplných začátků. Ovšem je také pravda, že my jsme se nemuseli tehdy zabývat takovými vyfikundacemi, jako je CO2 a jiné podobné. Dneska každý začínající akvarista má dojem, že bez přidávání CO2 bude out proti těm mistrům, co publikují své nádherné fotografie na internetu. Sám jsem měl k CO2 velký odpor. Vlastně mám i dál. Pracoval jsem s ním podle firemního návodu pro blbé v rámci experimentů, které jsem musel dělat, protože by mi do baráku jinak nepřišlo. Budiž, dal jsem mu právo na život, protože v rukách těch, kteří vědí k čemu je to dobré,opravdu může působit ku prospěchu. Ovšem ne každý řidič pincka se vyrovná s přechodem na pětistovku.
Proto si myslím, že bychom tuto prapodivnou debatu o léčení akvária se sinicemi antibiotiky, mohli uzavřít výkřikem "Zpátky do plenek!", a hledejme v historických pramenech (antikvariátech), jak se jich vyvarovat.
Mohlo by se zdát, že jsem nějaký odpůrce moderních léčebných postupů. Nikoliv, jen jsem odpůrce zbytečného zatěžování organizmu jakéhokoliv, a lidského především.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.12.2012 22:36 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: lhajek
Mluvim zde o uziti AT jenom v jednom lecebnem cyklu(v naproste vetsine pripadu)a ne o bezhlavem sypani AT do akvaria a budovani rezistence.Jsou nektery,kteri uz nevedi co delat a nebavi je to,kazdy jim radi neco jineho a nic jim nepomaha,nebo to zkratka neumi,je jednoduche napsat vybalancuj ziviny a svetlo a CO2 apod.ale hur se to dela,kdyz tomu nerozumi,hodne lidi je pak zmatenych a nevi si rady!AT jsou jen jednou z cest jak se Sinice zbavit,vse se,ale musi delat z rozumem! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2012 21:50 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Kamilstrom
A takhle náhodou preventivně přidávat neustále antibiotika nedoporučíte? Tak jako se to děje bohužel neustále v různých dalších odvětvích lidské činnosti?

Použití antibiotik v akvaristice považuji za zcela zbytečné.

Neptejte se mě proč, dokud vám někdo blízký nebude umírat na banální infekci protože žádná známá antibiotika již nefungují, ač před pár lety by to bylo ještě jinak. Pak si znovu můžete položit otázku o tom proč nepoužívat antibiotika tam kde nejsou vlastně vůbec potřeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2012 21:06 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: milosak
Pravda,sam aplikuji erythromycin a absolutne bez nejakych problemu,musi se vsak dodrzet postup aplikace,vysoka ucinost a sinice se malo kdy vrati(ovsem,ze se musi odstranit duvody,ktere ji zpusobuji)je to reseni i pro nektere akvaristy,ktery uz s ni bojuji nejakou dobu a ztraci viru! Ja AT pouzivam hlavne kvuli rychlosti,ucinnosti a lenosti,jak rikam nikdy nebyl zadny problem,staci vetsinou prelecit jenom jednou a je po Sinicich :-) Problem mozna bude v tom,ze Erythromycin je v Cechach nedostupny,nevim!! :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.12.2012 14:36 Muž milosak [66] - Rostliny
Za to já bych je doporučil, samozřejmě z vlastní zkušenosti a pokud je nebudete
používat 12x za rok.

Viz. můj příspěvek výše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.12.2012 12:49 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: grunda
To sice ano, ale lidé mají schopnost si z nabízených řešení vždy vybrat to nejproblematičtější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2012 12:42 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: LiborSprysl
pár informací navíc ještě nikoho nezabilo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2012 12:30 Muž LiborSprysl [9015] Re: grunda
grunda napsal: možná by to chtělo trošku číst:
a) nikomu jsem nedoporučoval dávat antibiotika do akva proti sinicím
b) když si projdeš ten článek, co jsem okopíroval z Marcelových stránek, tak tam je napsáno: Je však třeba pamatovat na to, že "akvárium, je ekosystém, který nereaguje příliš dobře na toxiny a antibiotika" (Diana Walstad). Zároveň je vhodné pamatovat na to, že při hromadném úhynu sinic v důsledku antibiotik může dojít k uvolnění velkého množství toxinů (a někdy i k produkci většího množství amoniaku), které mohou stresovat ryby a ostatní živočichy v akváriu, a v některých případech pro ně mohou být dokonce smrtelné.
takže ani tady není žádné doporučení antibiotik ;-)


Já jsem přece ani slovem nenapsal, že byste někomu doporučoval antibiotika prosti sinicím, nýbrž, že je šílené zbavovat se sinic takovými preparáty. A protože ne každý čtenář tu na webu je tak vědecky založen jako vy, vůbec bych sem takové teorie netahal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2012 09:42 Muž Vašek [56] Re: Yirka
To já vím, ale odkalovat musím co 3 dny, protože jinak mám dno zelené od sinice. Těším se, jestli se jí jednou zbavím až se v tom budu vrtat zase max 1x do týdne.

Dříve jsem měl úplně odstrašující akvárium. V něm do 20 mečovek červených, 30 neonek a 4 ancistusy. Bylo to jen 70 litrů, takže přerybněné až moc. Byly tam jen 3 cca 20cm vysoké echinodory. Dno bylo z oblázků kolem 1cm. Filtr byl malinkdy vnitřní s biomolitanem 15x5x1cm, světlo 15W. Odkaloval jsem a měnil část vody 1x do měsíce a filtr vždy komplet propral v chlorované vodě. Věděl jsem kulové, ale to akvárium fungovalo a až na trochu štětičkové řasy na dekoraci jsem neznal řasy ani sinice.

Chctěl jsem mít nové a pěkné akvárium, tak jsem nakoupil vše podle místních rad, spousty nocí četl a studoval a prostě se už rok trápím. Kvůli sinici se v tom pořád musím vrtat a tím vrtáním zase spouštím řasy. Jsem v bludném kruhu.

Ale zase něco jsem změnil tak počkám, jak se to projeví. Jednou se snad doberu ke zdárné rovnováze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2012 09:24 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: LiborSprysl
možná by to chtělo trošku číst:
a) nikomu jsem nedoporučoval dávat antibiotika do akva proti sinicím
b) když si projdeš ten článek, co jsem okopíroval z Marcelových stránek, tak tam je napsáno: Je však třeba pamatovat na to, že "akvárium, je ekosystém, který nereaguje příliš dobře na toxiny a antibiotika" (Diana Walstad). Zároveň je vhodné pamatovat na to, že při hromadném úhynu sinic v důsledku antibiotik může dojít k uvolnění velkého množství toxinů (a někdy i k produkci většího množství amoniaku), které mohou stresovat ryby a ostatní živočichy v akváriu, a v některých případech pro ně mohou být dokonce smrtelné.
takže ani tady není žádné doporučení antibiotik ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   20.12.2012 09:03 Muž Yirka [9126] Re: Vašek
Odkalovat 2x týdně a často propírat externí Eheim je silně kontraproduktivní. Dokonce si troufnu říci, že dělat takovou akvaristiku by bylo nad mou ochotu a pohodlnost. Při jen trochu rozumném osvětlení a více nenáročných rostlinách taková nádrž musí fungovat skoro sama. Čím více se člověk v nádrži vrtá, tím více to stojí za pendrek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 18   20.12.2012 06:12 Muž LiborSprysl [9015] Re: grunda
S ohledem na to, že je dnešní svět antibiotik plný, tak mi připadá naprosto šílené zbavovat se sinic v akváriu těmito preparáty. Pokud vezmu v úvahu, že vodu z akvária po léčení naleje takový experimentátor do běžného odpadu...no tak potěš prso. Studie takových šílených vědců jsou prováděné v laboratorních podmínkách a s odpady je podle toho zacházeno. Tohle by se snad i mělo zakázat publikovat, aby podobně zmatení akvaristé nedostávali návod, jak dál zamořovat venkovní prostředí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   19.12.2012 23:38 Muž lhajek [1870] - Rostliny
Jasně všude rvát antibiotika včetně akva jen kvůli sinici. potlesk Už se těším až zase ve velkém začneme umírat na základní infekce .... hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 22:42 Muž tajfun1 [222] sinice a ATB
co se týká antibiotik, tak se mohou použít třeba i tetracyklinový (př. doxybene). V jedné studii na toto téma jsem se navíc dočetl, že je lepší dávkovat méně než více, jelikož při nižších dávkách do 100ppm (ideálně něco přes 10) dochází k inhibici sinice, kdežto při dávkách => 1000ppm sinice nějakým neznámým způsobem dokáže antibiotika rozkládat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 22:38 Muž Vašek [56] Re: grunda
Zatím díky, pročtu to zítra, už na to sotva vidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 22:28 Muž grunda [1781] - Cichlidy
a ještě zdroj: akva.wu.cz/…
díky Marcelovi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   19.12.2012 22:27 Muž grunda [1781] - Cichlidy
pokračování: Léčba:
Prvním krokem by mělo být mechanické odstranění co největšího množství sinice. Důležité je ovšem přitom dávat pozor na to, abychom ji při odstraňování neroznesli po celém akváriu. Nejlepší způsob je stírat ji pomocí zubního kartáčku (používaného výhradně jen k čištění akvária) a zároveň setřené kousky hned odsávat pomocí odkalovače. Dalším krokem v boji proti sinici by měly být pravidlené a časté výměny vody (občas se doporučuje používat kvůli nízkému obsahu živin spíše demineralizovanou vodu). Na to může navazovat 3-5 denní zatemnění akvária (např. černým balicím papírem nebo černými čtvrtkami), případně omezení délky fotoperiody → zde je ovšem nutné postupovat opatrně, protože pokud během zatemnění odumře náhle větší množství sinice, může v důsledku toho velmi rychle dojít k zamoření vašeho akvária toxickými látkami, což může mít katastrofální účinky (během zatemnění je proto důležité akvárium pečlivě sledovat, často měnit vodu a odkalovat organický odpad, častěji čistit filtry a zajistit dobrou cirkulaci a lepší okysličování vody). V některých případech zatemnění nemusí pomoct. Dále bychom se měli zaměřit na zlepšení cirkulace vody pro lepší výměnu plynů (=> zvýšení hladiny rozpuštěného kyslíku ve vodě). Kyslík podle všeho růst sinicí potlačuje. Naproti tomu ve vodách chudých na kyslík se sinicím daří. Řada studií uvádí přemnožení sinic do souvislosti se zhoršením kvality vody, především pak v důsledku zvýšené hladiny organických sloučenin, při níž hraje roli několik faktorů: např. zahnívání substrátu, příliš mnoho krmiva, příliš málo výměn vody či přehnojování. Akvaristé mívají také dobré zkušenosti s nasměrováním vývodu z filtru s okysličenou vodou přímo na postižená místa. K narušení buněk sinic je také možné použít peroxid vodíku (H2O2) nebo hypermangan (KMnO4), které oba fungují jako oxidační činidla. Při kontaktu se světlem se peroxid (2H2O2) rozkládá na 2H2O + O2 (vodu a kyslík), který sinici během několika minut okamžitě usmrtí (pokud ho budete dávkovat lokálně na nejvíce postižená místa). Doporučená dávka peroxidu by neměla překročit 1 ml na 20L vody (možno dávkovat každých 30-60 minut). Příliš velké dávky by však mohly poškodit i nitrifikační bakterie (proto je dobré být s jejich použitím opatrný). Vyhladovění u sinic (podobně jako všech ostatních řas) příliš nefunguje, neboť výrazné omezení živin uškodí ze všeho nejvíce především rostlinám (a má tak smysl maximálně v nádržích bez rostlin). Proti sinicím pomáhá údajně i zvýšení úrovně CO2 a živin (především dusičnanů). Přestože zatím nebylo zjištěno, proč přesně tento postup funguje, s největší pravděpodobností to bude mít souvislost se zlepšením růstu rostlin. Nejlepší v boji se sinicemi (podobně jako se všemi ostatními řasami) se zdají být zdravé a prosperující rostliny, které (kromě jiného) udržují na vysoké úrovni i hladinu rozpuštěného kyslíku ve vodě, který rozrušuje nechráněné buněčné stěny sinic (jež v tomto prostředí dokáží přežít jen tehdy, když se obalí hustým biofilmem nebo vrstvou rozsivek). Jelikož sinice patří mezi bakterie (a nikoli řasy), je možné jako poslední východisko použít také antibiotika (obsahující erythromycin). Je však třeba pamatovat na to, že "akvárium, je ekosystém, který nereaguje příliš dobře na toxiny a antibiotika" (Diana Walstad). Zároveň je vhodné pamatovat na to, že při hromadném úhynu sinic v důsledku antibiotik může dojít k uvolnění velkého množství toxinů (a někdy i k produkci většího množství amoniaku), které mohou stresovat ryby a ostatní živočichy v akváriu, a v některých případech pro ně mohou být dokonce smrtelné.

Zdroj: skepticalaquarist.com, aquarium-pond-answers.com, naturalaquariums.com
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   19.12.2012 22:27 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Vašek
světlo není viník, zkus postudovat trošku tady: Cyanobacteria → sinice


Autor: Bernd Kaufmann Zdroj: aquascapingworld.com Zdroj: algen-im-aquarium Zdroj: ccala.butbn.cas.cz Zdroj: flickr.com → Zdroj: saveoursodus.com
Popis:
Sinice jsou velmi drobné a velmi jednoduché autotrofní prokaryotické organismy (= fotosyntetizující bakterie). S řasami mají společné jen to, že stejně jako ony mají chloroplasty. Jsou evolučně nesmírně staré a jsou schopné žít téměř ve všech biotopech na zeměkouli. Jejich taxonomie je velmi složitá (např. neexistuje dosud rozumná definice druhu). Existuje minimálně na 200 rodů a několik tisíc druhů (přesné odhady nejsou známy). Český název sinice pochází z termínu “sinný” = modrý. To je v podstatě překlad “latinského” názvu, z řeckého cyanos = modrý. Stavba jejich buněk je velmi jednoduchá (nemají žádné jádro ani mitochondrie apod.). Uvnitř buňky se nachází thylakoidy, což jsou ploché váčky s fotosyntetickým aparátem, obsahující specifická barviva (modré a červené pigmenty), která fungují jako světlosběrné antény → to jim umožňuje m.j. fotosyntézu při velmi nízké hladině osvětlení - hluboko pod hladinou vody, v půdě, unitř kamenů, v jeskyních atd. V buňce se dále nacházejí také karboxyzómy obsahující enzym RUBISCO, který je mimo jiné zodpovědný za fixaci CO2 v Calvinově cyklu. Zásobní látkou je sinicový škrob. Rozmnožují se výhradně nepohlavně (dělením buněk). Sinice žijí téměř všude. Typické je pro ně osazování všech extrémních biotopů (s výjimkou extrémně kyselých lokalit). Pro planktonní druhy je typická schopnost vytvářet při nadbytku živin tzv. vodní květ. Mnohé druhy jsou jedovaté. Často také vstupují do velmi provázaných symbiotických vztahů (v podstatě "vymysleli" fotosyntézu). Sinice jsou schopné žít i v minerálních vodách, kde se jejich fotosyntézou snižuje ve vodě koncentrace CO2 a zároveň se vysráží soli za vzniku horniny travertinu. Globálně je ovšem nejvýznamnější tvorba stromatolitů (ty vznikají usazováním především uhličitanu vápenatého v pochvách sinic). Nejstarší nálezy zkamenělin jsou pravděpodobně zkameněliny sinic.

Zdroj: sinicearasy.cz
Příčiny přemnožení:
Přesné příčiny přemnožení v akváriu nejsou známy. Nejčastěji se však uvádí výskyt sinice v akváriích do souvislosti s nesprávnou činností užitečných bakterií nebo vychýlením rovnováhy v akvarijním systému (hromadný úhyn většího množství bakterií, nahromadění organických látek, zhoršení kvality vody a kondice rostlin, nevyvážený redox apod.). V přírodních ekosystémech (s malým nebo žádným počtem rostlin) dochází k přemnožení sinic obvykle v eutrofních vodách (bohatých na živiny) při dostatku světla. Sinicím údajně svědčí světlo o vlnové délce 530-620 nm (tj. zeleno-žluté barevné spektrum), a také nevyvážený příjem dusíku a fosforu (nízký poměr dusičnanů ku fosforečnanům, resp. když je dusičnanů málo a fosforečnanů naopak hodně). Díky tomu, že dokáží vázat dusík, se mohou vyskytovat i v nádržích s nulovým obsahem dusičnanů (ale pravděpodobně vysokou úrovní ostatních živin). Ideálním místem pro její usazení se podle všeho zdá být klidné místo s nízkou úrovní kyslíku, pomalým pohybem vody a spoustou organického odpadu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 22:14 Muž Vašek [56]
Já už půl roku odkaluju cca 2x do týdne. Dno je čisté. Ve filtru je samozřejmě spoustu bakterií. Když properu ty 2 litry Eheim substratu pro v kbelíku s akvarijní vodou, tak vypouštím pořádný bahno. Jak říkám, nemám problém to dělat 1x do měsíce, ba naopak, po měsíci vždy trochu klesne průtok.

Je to běh na dlouhou trať a já se učím. Učím se ze svých chyb, ale tohle akvárium je prozatím nad mé síly. Vše svaluju na světlo. Staré nepřesvětlené a přeribněné nádrže s příšerným filtrem a slabou květenou vždy fungovaly a nikdy jsem sinici nevděl. A to jsem v jedné měl jen 3 střední Echynodory na 70 l a ryb 2x tolik co teď ve 180l. Jo a světlo jen 15W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 22:02 R Muž romant [27987] Re: grunda
Rozumíme si, já jenom nechci, aby se toho doporučení řádnýho častýho čištění, chytnul nějakej perfekcionoista(ka) a nezpůsobil(a) si zbytečně nějakej problém. Jinak jsem s Tebou za jedno, že zahumusený dno a filtr, je potenciální zdroj problému, každý tu míru zašpinění vnímáme jinak a souvislosti je třeba taktéž mít na paměti, tak proto ty moje připomínky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:51 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: romant
tím čištěním filtru myslím komplet celý filtr pořádně vyprat v akva vodě, jsem odpůrcem zahumusených filtrů. Nitrifikační bakterie to zvládnou naprosto bez problémů a máme o polovinu míň problémů z řasami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:48 R Muž romant [27987] Re: grunda
Musím se, jak jsi předpokládal ozvat, k tomu čištění filtru. :) Podle mě je to o tom, jak je akvo exponovaný znečišťovateli a jak ten filtr na danou nádrž stačí, když tam bude toto doplnění, tak s tím, jak jsi to napsal nemám problém. ;-) To čištění určitě myslíš ve smyslu lehkýho propláchnutí ve stylu "mládí vpřed"(nitrifikačních bakterií) u vnitřních filtrů a postupný třetinový propláchnutí externích filtrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:46 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: LANOUR
měl jsem v péči pár akva v dezolátním stavu - řasy, bordel atd., a u většiny z nich mi pomohlo vyladit živiny a hlavně ČISTÉ AKVÁRIUM. Ve svých akva mám řasy jen když jsou čerstvé a to jen velmi zřídka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:42 Muž LANOUR [55] Re: grunda
Pricin muze byt mnoho,ale to tvrde odkaleni to jeste vic podporilo,nasadil bych vic kytek,ty pomuzou z vlastni zkusenosti bojoval jsem s jelenim parohem roduchu ani nemluvim ta dala zabrat.Kytky pomuzou s rovnovahou v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:32 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: LANOUR
řešíš následek, ne příčinu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:29 Muž LANOUR [55] Re: Vašek
Mel jsem neco podobnyho,rozhrabal jsem dno dost jsem prostrihal a presazel kytky a sinice byla na svete nepomohly mi nic nez na 5 dni zatemnit cele akva a silne vzduchovat sinice mi oddelala anciky,asi ji sezraly je toxicka,takze to zatemni a mas klid,mel jsem v akva dzungly vse prezilo bez ujmy krom anciku.Uz jsem taky nevedel co s tim a od ty doby odkaluju z lehka ne moc do hloubky vse krasne roste.Podivej sam do meho profilu.Nejlepsi lek je zatemnit. :) :) :) :) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:29 Muž grunda [1781] - Cichlidy
v tom případě zlepšit údržbu akva, lehké odkalení(žádná hloubková orba), čištění filtru tak co tři týdny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:27 Muž Vašek [56] Re: grunda
OK, ten filtr není problém, myslel jsem, že lépe je do něj nesahat.

Jinak častěji vodu měnit už nemůžu. Už takle měním 50 litrů 1x za 3 dny a dříve to bylo obden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:25 Muž grunda [1781] - Cichlidy
měnit častěji vodu a i když za to tady sklidím kritiku, filtr čistit v akva vodě každý měsíc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:23 Muž Vašek [56] Re: grunda
Filtr mám externí Eheim 2213. Snažím se do něj nesahat. Je v něm 1/3 mechanické filtrační hmoty a 2/3 biologické. Obojí to nej od Eheimu. Mechanickou filtraci peru ve vodovodní vodě a biologickou jen v akvarijní. Čistím 4x do roka.

Nejsem si úplně 100% jistej, jestli je to ruducha. Nejprve se mi na hodně exponovaných místech dělal jelení roh a pak to jakoby přešlo do cca 1 - 2 cm dlouhých tvrdých vláken.

Trochu jsem to měl na to, že díky odkalování sinice dost vířím dno. Rozjelo se to druhý den po opravdu hloubkovém odkalení.



LANOUR - barva je 6500K
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:22 Muž grunda [1781] - Cichlidy
u tak slabého světla je jedno, jakou má barvu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 21:17 Muž LANOUR [55] Re: Vašek
co mas zabarvu svetla??modrou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 20:42 Muž grunda [1781] - Cichlidy
že sinice je z bordelu v akva - rozhozený poměr NPK, světlo, CO2, podle výskytu ruduchy - špinavé akva, filtry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 20:21 Muž Vašek [56]
Dnes mě něco trklo. Před cca 2-3 týdny jsem udělal noční osvětlení. Svítí 2 hodiny před zapnutím světla, 2 hodiny během odpolední pauzy a 4 hodiny po zhasnutí večer.

Když jsem tak kouknul na ve tmě osvětlené dno, trklo mě, že na nejvíce osvětlených místech tím nočním je nejvíce sinice.

To světlo je jedna XP-G LED napájená pouhými 0.05 Wattu (skutečně pouhých 5% jednoho wattu). Nechce se mi věřit, že tak slaboučké světo by mohlo prospět sinici. Její zesílený výskyt ale nahrává opaku.

Co myslíte??

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [29] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 80712x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641-sinice?od=1401